ORDONANTA nr. 73 din 24 august 2000

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 407 din 29 august 2000
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulRESPINS DELEGE 487 25/09/2001
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 125 13/07/2000 ART. 1
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
ART. 7REFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995 ART. 61
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulRESPINS DELEGE 487 25/09/2001

privind organizarea în universităţi a unor formaţiuni de studiu complet în limbi moderne de mare circulaţie internationala



În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale art. 1 lit. I pct. 4 din Legea nr. 125/2000 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,Guvernul României adopta prezenta ordonanţă. + 
Articolul 1Senatele universitare pot decide, în cazul specializărilor acreditate, înfiinţarea unor formaţiuni de studiu – cursuri, seminarii, grupe, secţii de specializare – cu predare într-o limbă moderna de mare circulaţie internationala.
 + 
Articolul 2Universităţile organizatoare de studii postuniversitare – masterat şi doctorat – pot constitui, în baza autonomiei universitare, formaţiuni de studiu – cursuri, seminarii, grupe, secţii de specializare, masterate şi doctorate – în limbi moderne de mare circulaţie internationala.
 + 
Articolul 3(1) Universităţile care organizează formaţiuni de studiu potrivit art. 1 şi 2 pot intră în relaţii de parteneriat cu universităţi similare din străinătate, pe baza unor acorduri de cooperare.(2) Parteneriatul se poate finaliza cu o diploma în cotutela şi poate include cooperări curriculare, cooperări didactice, mobilitati ale cadrelor didactice şi studenţilor, cooperări în învăţământul la distanta.
 + 
Articolul 4În cadrul formatiunilor de studiu menţionate la art. 1 şi 2 se desfăşoară programe de studii în limbi moderne de mare circulaţie, pentru studenţi români sau din diferite tari, conduse de profesori care predau în limbi moderne de mare circulaţie, în temeiul unor acorduri de cooperare interuniversitare.
 + 
Articolul 5Ministerul Educaţiei Naţionale va stabili măsuri pentru stimularea programelor care se desfăşoară în limbi moderne de mare circulaţie internationala.
 + 
Articolul 6(1) La stabilirea alocaţiilor bugetare pentru finanţarea de baza a programelor de studiu în limbi moderne de mare circulaţie internationala se va lua în considerare un indice de echivalare dublu faţă de cel utilizat pentru programele similare în limba română, cu încadrarea în sumele prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale pentru finanţarea de baza.(2) Numărul studenţilor şi cursanţilor şcolarizaţi la programele de studiu în limbi moderne de mare circulaţie internationala, cu suportarea cheltuielilor de la bugetul de stat, se aproba anual prin hotărâre a Guvernului o dată cu aprobarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul superior de stat.
 + 
Articolul 7(1) Pe lângă locurile finanţate de la bugetul de stat, la aceste programe pot participa studenţi români şi străini care vor plati o taxa de studiu. Cuantumul taxei plătite de studenţii români va fi stabilit de senatele universitare conform legii. Senatele universitare decid cuantumul taxei plătite de studenţii străini între limitele stabilite prin hotărâre a Guvernului, conform art. 61 alin. (2) din Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.(2) Senatele universitare pot decide finanţarea din resurse proprii a unui număr de locuri în cadrul programelor de studiu în limbi moderne de mare circulaţie internationala.
 + 
Articolul 8Admiterea în cadrul formatiunilor de studiu cu predare în limbi moderne de mare circulaţie internationala se face ţinându-se seama de criteriile generale elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi de criteriile specifice stabilite de fiecare universitate.
 + 
Articolul 9Sumele obţinute din taxele de şcolarizare a cetăţenilor străini care participa la programe de studiu în limbi moderne de mare circulaţie internationala rămân la dispoziţia universitatilor care pregătesc studenţii sau cursanţii respectivi.
 + 
Articolul 10Înscrierea la studii a cetăţenilor străini se face direct la universităţi. Certificarea legalităţii actelor de studii ale cetăţenilor străini se face de Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor din Ministerul Educaţiei Naţionale.PRIM-MINISTRUMUGUR CONSTANTIN ISARESCUContrasemnează:──────────────p. Ministrul educaţiei naţionale,Adrian Miroiu,secretar de statMinistrul muncii şi protecţiei sociale,Smaranda DobrescuMinistrul finanţelor,Decebal Traian Remes────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x