ORDONANTA nr. 61 din 24 august 1999

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 415 din 30 august 1999
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 140 22/07/1999 ART. 1
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DELEGE 37 12/04/2000

pentru ratificarea Memorandumului de finanţare PHARE privind Facilitatea de recuperare (Pre-Ins Facility) pentru anul 1998, încheiat la Bucureşti la 24 decembrie 1998 între Comisia Europeană şi Guvernul României



În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi al art. 1 lit. C pct. 18 din Legea nr. 140/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,Guvernul României emite următoarea ordonanţa: + 
Articolul UNICSe ratifica Memorandumul de finanţare PHARE privind Facilitatea de recuperare (Pre-Ins Facility) pentru anul 1998, încheiat la Bucureşti la 24 decembrie 1998 între Comisia Europeană şi Guvernul României.PRIM-MINISTRURADU VASILEContrasemnează:––––– p. Ministru delegat pe lângăprimul-ministru pentru integrare europeană,Aurel Ciobanu Dordea,secretar de statp. Ministrul afacerilor externe,Mihai Rasvan Ungureanu,secretar de statMinistrul industriei şi comerţului,Radu BerceanuMinistrul finanţelor,Decebal Traian RemesPreşedintele Consiliului de administraţieal Fondului Proprietăţii de Stat,Radu Sarbup. Preşedintele Agenţiei pentruÎntreprinderi Mici şi Mijlocii,Joszef Birtalan
 + 
MEMORANDUM DE FINANŢARE*)––––Notă *) Traducere.Comisia Europeană, denumita în continuare Comisia, actionand pentru şi în numele Comunităţii Europene, denumita în continuare Comunitatea, pe de o parte, şi Guvernul României, denumit în continuare Beneficiarul, pe de altă parte,au convenit următoarele:Măsura la care se face referire la art. 1 de mai jos va fi executată şi finanţată din resursele bugetare ale Comunităţii, conform prevederilor cuprinse în acest memorandum. Cadrul tehnic, juridic şi administrativ în care va fi pusă în aplicare măsura la care se face referire la art. 1 de mai jos este stabilit de Condiţiile generale, anexate la Acordul-cadru dintre Comisie şi Beneficiar şi completate prin prevederile acestui memorandum şi ale Prevederilor speciale anexate la acesta. + 
Articolul 1Natura şi subiectulCa o componenta a programului sau de asistenţa, Comunitatea va contribui, sub forma finanţării nerambursabile, la finanţarea următoarei măsuri:

  Numărul Programului: RO-9809
  Titlul: Facilitatea Pre-Ins 1998
  Durata: până la 31 decembrie 2000

 + 
Articolul 2Angajamentul ComunităţiiContribuţia financiară din partea Comunităţii este fixată la nivelul maxim de 16 MECU, denumita în continuare Finanţarea gratuita.
 + 
Articolul 3Durata şi data de expirarePentru prezenta măsura Finanţarea gratuita este disponibilă pentru contractare până la 31 decembrie 2000. Toate contractele trebuie semnate până la această dată. Fondurile rămase din Finanţarea gratuita, care nu au fost contractate până la această dată, vor fi anulate. Termenul limita pentru efectuarea plăţilor din cadrul Finanţării gratuite este 31 decembrie 2001. Toate plăţile trebuie să fie efectuate până la expirarea termenului limita. Comisia poate însă, în funcţie de împrejurări, să fie de acord cu o prelungire a acestei date de expirare, dacă aceasta este cerută în timp util şi este justificată în mod adecvat de către Beneficiar. Acest memorandum va expira la data expirării perioadei de efectuare a plăţilor din Finanţarea gratuita. Toate fondurile care nu au fost utilizate vor fi returnate Comisiei.
 + 
Articolul 4AdreseCorespondenta privitoare la executarea măsurii, având menţionate numărul şi titlul măsurii, va fi adresată:Pentru Comunitate:––––––Delegaţia Comisiei Europene la BucureştiDl. Fokion FotiadisŞeful Delegaţiei CEStr. Grigore Mora nr. 1171278 BucureştiRomâniae-mail: office@ecdel.eunet.roFax: (40-1) 230 2453Pentru Beneficiar:––––––Guvernul RomânieiDl. Alexandru HerleaMinistru pentru integrare europeanăDepartamentul pentru Integrare EuropeanăPiaţa Victoriei nr. 1Sectorul 1, BucureştiRomâniaFax: (40-1) 312 6929
 + 
Articolul 5Numărul de exemplareAcest memorandum este întocmit în limba engleza în doua exemplare.
 + 
Articolul 6Intrarea în vigoareAcest memorandum va intră în vigoare la data semnării de către ambele părţi. Orice cheltuiala care are loc înaintea acestei date nu este eligibilă pentru finanţare gratuita.Anexele reprezintă parte integrantă din acest memorandum.Întocmit la Bucureşti la 24 decembrie 1998.Pentru Beneficiar,Alexandru Herlea,ministru pentru integrare europeanăPentru Comunitate,Fokion Fotiadis,şeful Delegaţiei CEAnexa nr. 1 – Acordul-cadru şi Arbitraj (anexele A şi B)Anexa nr. 2 – Prevederi speciale (anexa C)
 + 
Anexa 1ACORD-CADRUComisia Comunităţilor Europene, denumita în cele ce urmează Comisia, actionand pentru şi în numele Comunităţii Economice Europene, denumita în cele ce urmează Comunitatea, pe de o parte, şi România, de cealaltă parte, şi împreună denumite părţi contractante,având în vedere faptul ca România este eligibilă de a beneficia de Programul de asistenţa PHARE din partea Comunităţii, prevăzut în Regulamentul nr. 3.906/89 din 18 decembrie 1989 al Consiliului Comunităţii Europene, modificat de Regulamentul nr. 2.698/90 din 17 septembrie 1990,având în vedere faptul ca este convenabila menţionarea în cele de mai jos a cadrului tehnic, legal şi administrativ pentru executarea măsurilor finanţate în România în cadrul programului de asistenţa al Comunităţii,au convenit după cum urmează: + 
Articolul 1Pentru a promova cooperarea dintre părţile contractante în scopul sprijinirii procesului reformei economice şi sociale din România, părţile contractante sunt de acord sa implementeze măsuri în domeniul cooperării financiare, tehnice şi al altor forme de cooperare, asa cum s-a specificat în regulamentul de mai sus, care vor fi finanţate şi implementate în cadrul tehnic, legal şi administrativ stabilit în acest acord. Detaliile specifice ale fiecărei măsuri (sau set de măsuri) vor fi introduse într-un memorandum ce va fi convenit între părţile contractante (denumit în continuare memorandum de finanţare), pentru care este oferit un model în anexa C.România ia toate măsurile necesare pentru a asigura executarea corespunzătoare a tuturor măsurilor.
 + 
Articolul 2Fiecare măsura finanţată în cadrul acestui acord va fi implementata în conformitate cu Condiţiile generale din anexa A, care vor fi considerate ca fiind incluse în fiecare memorandum de finanţare.Memorandumul de finanţare poate schimba sau suplimenta Condiţiile generale, după cum ar fi necesar pentru implementarea măsurii în discuţie.
 + 
Articolul 3Pentru problemele legate de măsurile finanţate în cadrul acestui acord Comisia va fi reprezentată de Delegaţia sa, o dată ce aceasta este înfiinţată în Bucureşti, care se va asigura, din partea Comisiei, ca măsura este executată în conformitate cu practicile financiare şi tehnice legale.
 + 
Articolul 4Când părţile contractante convin astfel, Comisia poate delega responsabilitatea sa integrală sau parţială privind implementarea unei măsuri unei terţe părţi, stat sau agenţii.În acest caz termenii şi condiţiile unei asemenea delegari vor fi menţionate într-un acord ce urmează a fi încheiat între Comisie şi terta parte, stat sau agenţie, cu acordul Guvernului României.
 + 
Articolul 5Orice disputa legată de acest acord, ce nu poate fi rezolvată prin consultare, va fi soluţionată în conformitate cu procedura de arbitraj menţionată în anexa B.
 + 
Articolul 6Acest acord este întocmit în dublu exemplar în limba engleza.
 + 
Articolul 7Acest acord va intră în vigoare în ziua în care părţile contractante se vor informa reciproc despre aprobarea sa în conformitate cu legislaţia sau procedura interna a fiecărei părţi contractante. Acordul va continua să fie în vigoare pentru o perioadă nedefinita, dacă nu i se pune capăt prin notificarea scrisă a uneia dintre părţile contractante către cealaltă.La încheierea duratei de valabilitate a acestui acord orice măsură aflată încă în curs de execuţie va fi adusă la îndeplinire conform termenilor memorandumului de finanţare aferent şi Condiţiilor generale stabilite prin prezentul acord.
 + 
Articolul 8Prevederile acestui acord se vor aplica şi cooperării tehnice şi altor forme de cooperare, convenite între părţile contractante, care, prin natura lor, nu sunt cuprinse într-un memorandum specific finanţat în baza Programului de asistenţa PHARE, la cererea Guvernului României.Anexele vor fi considerate parte integrantă a acestui acord.Întocmit la Bucureşti la 12 martie 1991.Eugen Dijmarescu,ministru de statRomâniaFrans Andriessen,vicepreşedinte al Comisiei EuropeneComunitateaAnexa A––-CONDIŢII GENERALEprivind memorandumurile de finanţareÎn aceste Condiţii generale termenul Beneficiar va fi înţeles ca referitor la Guvernul României.
 + 
Titlul IFinanţarea proiectelor + 
Articolul 1Obligaţia ComunităţiiAngajamentul Comunităţii, denumit în cele ce urmează Finanţarea gratuita a CEE, a carei valoare este menţionată în memorandumul de finanţare, va determina limita în cadrul căreia se vor desfăşura angajarea şi execuţia plăţilor prin contracte şi devize aprobate corespunzător.Orice cheltuieli ce depăşesc Finanţarea gratuita a CEE vor fi suportate de Beneficiar.
 + 
Articolul 2Disponibilitatea asistenţei nerambursabile a CEE Acolo unde execuţia unei măsuri depinde de angajamentele financiare asupra resurselor proprii ale beneficiarilor sau asupra altor surse de fonduri, Finanţarea gratuita a CEE va deveni disponibilă în momentul în care devin disponibile şi sumele angajate de Beneficiar şi/sau celelalte surse de fonduri, conform celor prevăzute în memorandumul de finanţare.
 + 
Articolul 3CheltuireaContractele sunt eligibile pentru plati în baza acestui memorandum de finanţare numai dacă sunt încheiate înainte de data de expirare a memorandumului de finanţare. Plăţile în cadrul unor asemenea contracte pot avea loc în timpul unei perioade de maximum 12 luni de la data de expirare a memorandumului de finanţare. Orice prelungire excepţionala a acestei perioade trebuie să fie aprobată de Comisie.În cadrul limitei stabilite pentru Finanţarea gratuita a CEE cererile pentru fonduri sub forma unui program de lucru vor fi prezentate Delegaţiei Comisiei de către Beneficiar conform agendei stabilite în memorandumul de finanţare. Documentele justificative referitoare la plăţile făcute pentru realizarea unei anumite măsuri vor fi puse la dispoziţie în sprijinul cererii de fonduri, atunci când Comisia o solicita.Oricum, în cadrul anumitor contracte din cadrul măsurii poate fi prevăzută plata directa de către Comisie către contractanţi. Fiecare contract va indica proporţia şi momentul efectuării plăţii, împreună cu documentele justificative necesare.Pentru partea de program implementata de Beneficiar, Autoritatea de implementare va inainta un program de lucru cu cel puţin 9 luni înainte de data de expirare a memorandumului de finanţare, pentru aprobarea de către Comisie a contractelor ce mai trebuie încheiate pentru implementarea programului. Programul de lucru trebuie să cuprindă propuneri pentru utilizarea dobânzilor nete provenite din conturile deschise în cursul implementarii programului, cu condiţia ca întreaga Finanţare gratuita a CEE sa fi fost angajata anterior.În ceea ce priveşte măsurile executate pe baza unor devize estimative, în condiţiile în care memorandumul de finanţare nu prevede altfel, o primă transa de plată, care nu va depăşi 20% din totalul devizului aprobat de Comisie, poate fi executată în favoarea Beneficiarului pentru a facilita lansarea măsurii. Alte transe de plată vor fi disponibilizate, la cererea Beneficiarului, în aceleaşi condiţii menţionate la paragraful 2 de mai sus.
 + 
Titlul IIAchiziţionarea + 
Articolul 4GeneralitatiProcedura ce trebuie urmată pentru încheierea contractelor de lucrări, livrări şi de cooperare tehnica va fi menţionată în memorandumul de finanţare, urmând principiile de mai jos.
 + 
Articolul 5Condiţii de participare1. Cu excepţia prevederilor art. 6, Comisia şi Beneficiarul vor lua măsurile necesare pentru a asigura egalitatea condiţiilor de participare la astfel de contracte, în special prin publicarea, în timp util, a invitaţiilor la licitaţie. Anunţurile urmează să fie făcute pentru Comunitate cel puţin în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene şi pentru statele beneficiare, în jurnalul oficial corespunzător.2. Condiţiile generale ale contractelor trebuie să fie întocmite în conformitate cu modelele din uzanta internationala, cum ar fi reglementările generale şi condiţiile pentru contractele de livrări finanţate din fondurile PHARE.
 + 
Articolul 6Derogarea de la procedurile standardAcolo unde este recunoscută urgenta situaţiei sau unde aceasta este justificată pe baza naturii, importantei reduse sau a unor caracteristici particulare ale anumitor măsuri (de exemplu: operaţiuni de finanţare în doua stagii, operaţiuni multifazate, specificaţii tehnice particulare etc.) şi ale contractelor respective, Beneficiarul poate, de acord cu Comisia, sa autorizeze în mod excepţional:– acordarea contractelor în urma unor invitaţii restrânse la licitaţie;– încheierea contractelor prin acord direct;– realizarea contractelor prin departamente de lucrări publice.O astfel de derogare trebuie să fie menţionată în memorandumul de finanţare.
 + 
Articolul 7Acordarea contractelor de lucrări şi livrăriComisia şi Beneficiarul se vor asigura ca pentru fiecare operaţiune oferta selectata este cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, în special din punctul de vedere al calificarilor şi garanţiilor oferite de licitatori, costului şi calităţii serviciilor, naturii şi condiţiilor de execuţie a lucrărilor sau livrărilor, costului lor de utilizare şi valorii tehnice.Rezultatele invitaţiilor la licitaţie vor trebui să fie publicate în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene cat de repede posibil.
 + 
Articolul 8Contractele de cooperare tehnica1. Contractele de cooperare tehnica, care pot lua forma contractelor pentru studii, supravegherea lucrărilor sau de asistenţa tehnica, vor fi încheiate după negocierea directa cu consultantul sau, dacă se justifica din punct de vedere tehnic, economic sau financiar, ca urmare a invitatiei la licitaţie.2. Contractele de cooperare tehnica vor trebui să fie întocmite, negociate şi încheiate fie de Beneficiar, fie de Comisie, atunci când se prevede astfel în memorandumul de finanţare.3. În situaţia în care contractele de cooperare tehnica urmează să fie întocmite, negociate şi încheiate de Beneficiar, Comisia va propune o lista scurta cu unul sau mai mulţi candidaţi, pe baza criteriilor de garantare a calificarilor, experienţei şi independentei lor şi ţinând seama de disponibilitatea acestora pentru proiectul în chestiune.4. În cazul unei proceduri directe de negociere, când Comisia a propus mai mulţi candidaţi, Beneficiarul este liber sa aleagă, dintre cei propuşi, candidatul cu care intenţionează sa încheie contractul.5. Când exista recurs la o procedură de licitare, contractul de cooperare tehnica va fi acordat candidatului care a înaintat oferta confirmată de Beneficiar şi de Comisie ca fiind cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.
 + 
Titlul IIIAcordarea de facilităţi + 
Articolul 9Privilegii generalePersonalului care participa la măsurile finanţate de Comunitate, precum şi membrilor familiilor acestuia li se pot acorda avantaje, privilegii şi scutiri nu mai puţin favorabile decât cele acordate în mod obişnuit altor străini angajaţi în statul Beneficiarului în cadrul oricăror alte acorduri bilaterale sau multinationale ori aranjamente pentru programe de asistenţa economică şi de cooperare tehnica.
 + 
Articolul 10Facilităţi de stabilire, instalare, intrare şi rezidenţăÎn cazul contractelor de lucrări, livrări sau servicii, persoanele fizice sau juridice eligibile pentru participarea la procedurile de licitaţie vor avea drept de instalare temporară şi rezidenţă în cazurile în care importanţa contractului justifica aceasta. Acest drept va fi obţinut numai după emiterea invitatiei de participare la licitaţie şi va servi personalului necesar în vederea efectuării studiilor preparatorii pentru redactarea ofertelor; acest drept va expira la o luna după desemnarea contractantului.Beneficiarul va permite personalului care ia parte la contractele de lucrări, livrări sau servicii, finanţate de Comunitate, şi membrilor familiei acestuia apropiate să între în statul Beneficiarului, să se stabilească în stat, sa lucreze acolo şi sa părăsească statul respectiv, asa cum o justifica natura contractului.
 + 
Articolul 11Importul şi reexportul de echipamentBeneficiarul va acorda permisele necesare pentru importul de echipament profesional cerut pentru executarea măsurii, în conformitate cu legile, regulile şi reglementările în vigoare ale Beneficiarului.Beneficiarul va acorda în plus persoanelor fizice şi juridice care au executat contracte de lucrări, livrări sau servicii permisele necesare pentru reexportul echipamentului menţionat.
 + 
Articolul 12Controlul importurilor şi al schimburilor valutarePentru executarea măsurilor Beneficiarul se obliga sa acorde autorizaţii de import, precum şi autorizaţii pentru achiziţionarea valutei necesare şi să aplice reglementările naţionale privind controlul asupra schimburilor valutare fără discriminare între statele membre ale Comunităţii, Albania, Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia şi fosta Republica Iugoslava Macedonia.Beneficiarul va acorda permisele necesare pentru repatrierea fondurilor primite pentru executarea măsurii, conform reglementărilor de control al schimburilor valutare în vigoare în statul Beneficiarului.
 + 
Articolul 13Impozitare şi vama1. Plata impozitelor, taxelor vamale şi a taxelor de import nu va fi finanţată din Finanţarea gratuita a CEE. 2. Importurile în baza contractelor de livrări încheiate de autorităţile Beneficiarului şi finanţate din Finanţarea gratuita a CEE vor putea intră în statul Beneficiarului fără a fi supuse taxelor vamale, altor taxe din import, impozitelor sau unui regim fiscal cu efect echivalent. Beneficiarul va asigura ca importurile respective să fie eliberate din punctul de intrare pentru a fi livrate către contractant, asa cum se prevede în contract, şi pentru folosinţă imediata, conform celor cerute pentru implementarea normală a contractului, fără a tine seama de întârzieri sau dispute asupra stabilirii taxelor vamale, plăţilor sau impozitelor menţionate mai sus.3. Contractele pentru livrări sau servicii oferite de firme externe sau româneşti, finanţate din Finanţarea gratuita a CEE, nu vor fi supuse în statul Beneficiarului plăţii T.V.A., timbrului fiscal sau taxelor de înregistrare ori altor impuneri fiscale având efect similar, indiferent dacă aceste taxe exista sau urmează să fie instituite.4. Persoanele fizice şi juridice, inclusiv personalul expatriat, din statele membre ale Comunităţii Europene, care executa contracte de cooperare tehnica finanţate din Finanţarea gratuita a CEE, vor fi scutite de la plata impozitului pe profit şi venit în statul Beneficiarului.5. Efectele personale şi gospodăreşti importate pentru uz personal de către persoanele fizice (şi membrii familiilor lor), altele decât cele recrutate local, angajate în îndeplinirea sarcinilor definite în contractele de cooperare tehnica, vor fi scutite de taxe vamale, de import, taxe şi alte impozite fiscale cu acelaşi efect, efectele personale şi gospodăreşti respective urmând să fie reexportate sau să se dispună de ele în ţara, conform reglementărilor în vigoare în statul Beneficiarului, după terminarea contractului.6. Persoanele fizice şi juridice care importa echipament profesional, asa cum se prevede la art. 11, dacă solicita astfel, vor beneficia de sistemul de admitere temporară, asa cum este definit în legislaţia naţionala a Beneficiarului, faţă de echipamentul respectiv.
 + 
Titlul IVExecutarea contractelor + 
Articolul 14Originea livrărilorBeneficiarul se declara de acord ca, atunci când Comisia nu autorizeaza altfel, materialele şi livrările necesare pentru executarea contractelor să fie originare din Comunitate, Albania, Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi fosta Republica Iugoslava Macedonia.
 + 
Articolul 15Proceduri de efectuare a plăţilor1. Pentru contractele finanţate din Finanţarea gratuita a CEE documentele de licitaţie vor fi întocmite şi plăţile vor fi efectuate fie în unităţi europene de cont (ECU) sau, conform legilor şi reglementărilor privind schimbul valutar ale Beneficiarului, în valută Beneficiarului sau în valută statului în care ofertantul îşi are înregistrat sediul de afaceri, fie în valută statului în care sunt produse livrările.2. Când documentele de licitaţie sunt întocmite în ECU, plăţile în cauza vor fi efectuate, în mod corespunzător, în valută prevăzută în contract, pe baza ratei de schimb a ECU în ziua precedenta efectuării plăţii.3. Beneficiarul şi Comisia vor lua toate măsurile necesare pentru a asigura execuţia plăţilor în cel mai scurt timp posibil.
 + 
Titlul VColaborarea dintre Comisie şi Beneficiar + 
Articolul 16Inspecţie şi evaluare1. Comisia va avea dreptul să îşi trimită propriii agenţi sau reprezentanţii corespunzător autorizaţi pentru a aduce la îndeplinire orice misiune tehnica sau financiară ori de audit pe care o considera necesară pentru a urmări execuţia măsurii. În orice caz, Comisia va comunică din timp autorităţilor Beneficiarului trimiterea unor astfel de misiuni.Beneficiarul va pune la dispoziţie toate informaţiile şi documentele care vor fi solicitate de aceasta şi va lua toate măsurile ivite pentru a facilita munca persoanelor împuternicite sa aducă la îndeplinire evaluarile sau inspecţiile.2. Beneficiarul:a) va păstra înregistrări şi documente contabile adecvate pentru identificarea lucrărilor, livrărilor sau serviciilor finanţate în baza memorandumului de finanţare, conform procedurilor legale de contabilitate;b) va asigura ca agenţii sau reprezentanţii mai sus menţionaţi ai Comisiei să aibă dreptul de a inspecta toată documentaţia şi înregistrările contabile relevante privitoare la cele finanţate în baza memorandumului de finanţare şi va asista Curtea de Conturi a Comunităţilor Europene în executarea evaluărilor contabile privind utilizarea Finanţării gratuite a CEE. Comisia va putea, de asemenea, să execute o evaluare ulterioară şi o evaluare contabila finala a programului. Evaluarea ulterioară va analiza realizarea obiectivelor/scopurilor programelor, precum şi impactul asupra dezvoltării şi restructurării sectorului implicat.Evaluarea contabila finala va examina datele financiare la nivel local ale programului, oferind o părere independenta asupra corectitudinii şi compatibilitatii contractelor şi plăţilor, precum şi asupra conformitatii lor cu prevederile memorandumului de finanţare. Evaluarea contabila va stabili balanţa fondurilor neangajate şi/sau necheltuite, care vor fi rambursate Comisiei.
 + 
Articolul 17Urmărirea măsurilorÎn urmărirea executării măsurii Comisia poate solicita orice explicaţie şi, unde este necesar, poate agrea cu Beneficiarul asupra unei noi orientări pentru măsura care să fie considerată mai bine adaptată obiectivelor avute în vedere.Beneficiarul va face rapoarte către Comisie, conform planului menţionat în memorandumul de finanţare, pe toată perioada de execuţie a măsurii, şi asupra completării acesteia după încheiere.Comisia, în lumina rapoartelor şi, unde este potrivit, a evaluării ulterioare, va proceda la închiderea oficială a programului şi va informa ţara beneficiara despre data închiderii oficiale a programului.
 + 
Titlul VIPrevederi generale şi finale + 
Articolul 18Consultări – dispute1. Orice problema legată de executarea sau interpretarea memorandumului de finanţare sau a acestor Condiţii generale va fi subiect de consultare între Beneficiar şi Comisie, ducand, unde este necesar, la un amendament al memorandumului de finanţare.2. Acolo unde se constata neîndeplinirea unei obligaţii stabilite în memorandumul de finanţare şi în aceste Condiţii generale, care nu a fost subiect al unor măsuri de remediere luate în timp util, Comisia va putea suspenda finanţarea măsurii, după consultarea cu Beneficiarul.3. Beneficiarul poate renunţa total sau parţial la execuţia măsurii. Părţile contractante vor stabili detaliile respectivei renunţări printr-un schimb de scrisori.
 + 
Articolul 19Anunţ – adreseOrice anunţ şi orice acord între părţi prevăzute aici trebuie să aibă forma unei comunicări scrise, cu referire explicita la numărul şi titlul măsurii. Astfel de anunţuri sau acorduri vor fi făcute prin scrisoare adresată părţii autorizate sa primească cele menţionate şi vor fi trimise la adresa anunţată de partea respectiva. În caz de urgenta sunt permise comunicări prin telefax, comunicări telegrafice sau prin telex, care vor fi considerate valabile cu condiţia confirmării imediate prin scrisoare. Adresele sunt menţionate în memorandumul de finanţare.Anexa B––-ARBITRAJOrice disputa între părţile contractante rezultând din acordul-cadru sau din memorandumul de finanţare, care nu este rezolvată prin aplicarea procedurilor menţionate la art. 18 din Condiţiile generale referitoare la memorandumul de finanţare, va fi supusă arbitrarii de către un tribunal de arbitraj, după cum urmează:Părţile la arbitraj vor fi Beneficiarul, pe de o parte, şi Comisia, pe de altă parte.Tribunalul de arbitraj va fi compus din 3 arbitri numiţi după cum urmează:– un arbitru va fi numit de Beneficiar;– un al doilea arbitru va fi numit de Comisie;– al treilea arbitru (denumit în continuare şi conducător) va fi numit prin acordul părţilor contractante sau, în cazul unui dezacord, de secretarul general al O.N.U.Dacă oricare dintre părţile contractante nu reuşeşte sa numească un arbitru, acesta va fi numit de conducător.Dacă un arbitru numit conform acestei proceduri demisioneaza, decedează sau devine incapabil să îşi desfăşoare activitatea, un alt arbitru va fi numit în acelaşi mod ca şi arbitrul căruia îi ia locul; un astfel de succesor va avea toate puterile şi îndatoririle arbitrului iniţial.
 + 
Anexa 2Anexa C––-PREVEDERI SPECIALE1. Procesul evaluării obiectivelor şi descriere 1.1. ObiectiveObiectivul Facilitatii Pre-Ins îl constituie inclusiv sprijinirea naturii procesului de largire a Uniunii Europene prin finanţarea unui număr de acţiuni specifice şi vizibile în sectoare sensibile, identificate de Comisia Uniunii Europene în Avizul pentru Bulgaria, Letonia, Lituania, România şi Slovacia, sectoare în care aceste tari trebuie să facă eforturi speciale în procesul de pregătire a aderării lor.1.2. DescriereBULGARIAAsistenţa pentru reforma sistemului bancar şi a întreprinderilor (continuarea Programului SARA – program de reforma şi modificări structurale)Proiectul îşi propune continuarea şi consolidarea Programului SARA aflat în derulare, în vederea sprijinirii procesului de implementare a Programului de reforma structurală al Guvernului. În principal, proiectul se va concentra pe:A. Continuarea procesului de privatizare a marilor întreprinderi de stat care desfăşoară activităţi de importanţa strategica:* Sprijin pentru maximum 20 de întreprinderi; activitatea se va desfăşura în trei faze: strategia de privatizare; tranzacţii; faza de lichidare.B. Încheierea procesului de privatizare a băncilor:* Acordarea de asistenţa tehnica pentru sprijinirea implementarii activităţilor prevăzute în studiul strategic Sparkassen, pentru a transforma banca într-o banca comercială cu amănuntul, specializată în împrumuturi pentru întreprinderi mici şi mijlociiEchipa de asistenţa tehnica îşi va concentra activităţile pe: gestionarea creditelor, managementul riscului, dezvoltarea resurselor umane, marketing şi dezvoltare de produse noi, control şi contabilitate, operaţiuni şi administrare, audit intern/inspecţie.Acţiunile propuse sunt în concordanta cu obiectivele Parteneriatului pentru aderare şi Programului naţional de aderare la Uniunea Europeană, prin contribuirea la îmbunătăţirea competitivitatii sectorului financiar.Condiţionalitati:* Continuarea angajării Guvernului în procesul de privatizare a băncilor şi întreprinderilor de stat * Existenta unor mecanisme de coordonare corespunzătoare pentru toate instituţiile implicate în procesul de privatizare. În prezent coordonarea se realizează de către unitatea SARA din cadrul Consiliului de Miniştri* Necesitatea corelării cu activităţile şi recomandările Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale.Finalizarea procesului de restituire a terenurilor (faza 1) şi sprijinirea procesului de creare a pieţei funciare în Bulgaria Obiectivul proiectului se referă la:– acordarea de asistenţa Guvernului pentru elaborarea unei politici şi implementarea strategiei în domeniul reformei funciare;– sprijin pentru dezvoltarea capabilitatilor privind monitorizarea oficială, supervizarea, publicitatea pentru cadastru şi reforma funciară;– pregătirea planurilor pentru terenurile restituibile.Rezultatele scontate se referă la crearea unei pieţe funciare facile, care să faciliteze tranzacţiile şi investiţiile private.Condiţionalitate:* Existenta unei capacităţi de supraveghere adecvate, ca şi a unei capacităţi juridice, administrative şi notariale corespunzătoare pentru înregistrarea titlurilor şi a tranzacţiilor funciare.Lupta împotriva corupţiei din cadrul Administraţiei Bulgare a Vamilor (ABV) Proiectul va urmări restrangerea posibilităţilor de corupţie din cadrul ABV prin introducerea treptata a unei strategii interne, însoţită de reglementări interne, menite sa combata corupţia şi crima organizată. Proiectul va include elaborarea şi implementarea legislaţiei vamale şi urmărirea, în conformitate cu angajamentele prevăzute în Parteneriatul pentru aderare, modernizării, pe baza alinierii la practicile Uniunii Europene, a funcţiilor privind informarea din cadrul serviciului vamal. Proiectul este în concordanta cu propunerea de introducere a unui sistem vamal computerizat, prevăzută în Programul naţional PHARE 1998.Activităţile proiectului vizează: legislaţia şi reglementările, elaborarea unui plan strategic, training, sistem informaţional pentru departamentele antifrauda şi de inspecţie. Proiectul prevede, de asemenea, achiziţionarea echipamentelor necesare.Condiţionalitati:* Continuarea angajării Guvernului în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, în conformitate cu prevederile Programului naţional 2000 al Bulgariei * Coordonarea corespunzătoare dintre administraţia vamală, Ministerul de Interne şi autorităţile de control financiar.LETONIASprijin pentru restructurarea industrialaProiectul vizează creşterea performantelor economice ale industriei din Letonia, în special ale industriei prelucratoare. Proiectul cuprinde doua componente principale:– sprijinirea întreprinderilor industriale în procesul de restructurare după privatizare şi facilitarea reorientarii strategice în materie de marketing, managementul şi asigurarea calităţii, asumarea riscului, accesul la credite. Se vor elabora, de asemenea, scheme de recalificare şi reangajare a lucrătorilor afectaţi de procesul de restructurare;– încurajarea inovatiei în domenii specifice de interes naţional: tehnologii noi şi bioenergie. Acest obiectiv se va realiza prin sprijinirea de grupuri de companii din acelaşi sector, în combinaţie cu asociaţiile industriale.Condiţionalitati:* Funcţionarea corespunzătoare a Comitetului de coordonare interministerial (economie, învăţământ, agricultura) şi interagentii (privatizare, dezvoltare) este esenţială pentru succesul proiectului. Comitetul este coordonat de Ministerul Economiei.* Gradul de diseminare şi utilizare a rezultatelor va depinde de selectarea corespunzătoare a companiilor şi a tehnicilor şi tehnologiilor orizontale. O importanţa deosebită o va avea colaborarea cu asociaţiile industriale şi asigurarea sinergiei cu fondurile naţionale, în vederea promovării inovatiei şi dezvoltării.* Proiectul consta într-un program cuprinzator de măsuri anticoruptie, incluzând: (i) o componenta legislativă menita sa imbunatateasca cadrul legal şi implementarea acestuia; (îi) o componenta de training pentru creşterea performantelor profesionale ale funcţionarilor şi angajarea publicului larg în dialogul pe tema corupţiei şi prevenirii acesteia, prin furnizarea de informaţii şi crearea unor proceduri transparente în cadrul administraţiei publice.* Activităţile specifice ale proiectului se referă la:– training: elaborarea de programe de instruire pentru formare profesională şi formare de formatori. Este propus un program-pilot de formare profesională în domeniul veniturilor de stat şi al achiziţiilor publice, destinat judecătorilor, cu participarea unor experţi din Uniunea Europeană şi a unor profesori letoni;– în domeniul legislativ: pregatiri pentru inventarierea actelor normative şi evaluarea transpozitiei legislaţiei Uniunii Europene; pregătirea unei strategii pentru prevenirea corupţiei;– campanie de constientizare: pregătirea unor documente informative în domeniile-cheie ale administraţiei (naturalizare, imigrare, cadastru, vama, curţi de apel poliţieneşti); realizarea unui barometru al opiniei publice şi de campanii de constientizare.Condiţionalitati:* Angajarea Guvernului în Programul de prevenire a corupţiei şi oferirea unui sprijin adecvat Consiliului de prevenire a corupţiei din cadrul Guvernului* Consistenta reglementărilor curente existente care urmează a fi armonizate cu legislaţia Uniunii Europene.LITUANIADezvoltarea sectorului financiarProiectul vizează încheierea procesului de restructurare/privatizare şi consolidarea sectorului financiar. Acest obiectiv se va realiza prin: elaborarea şi implementarea legislaţiei specifice, restructurarea şi dezvoltarea instituţională a diferitelor instituţii implicate, îmbunătăţirea capacităţii autorităţilor de supervizare din sectorul financiar şi privatizarea companiilor de stat din sectorul financiar.Instituţiile implicate vor fi: Banca Lituaniei, Ministerul Finanţelor, Trezoreria Centrala, Bursa de Valori, Comisia de Valori Mobiliare, autoritatea de supervizare a asigurărilor, Banca de Economii şi Compania Naţionala de Asigurări.Rezultatul scontat al proiectului vizează restructurarea/privatizarea sectorului bancar şi de asigurări, creşterea eficientei întregului sistem financiar, cu impact pozitiv asupra economiei şi investiţiilor străine directe.Condiţionalitati:* Angajamentul continuu al Guvernului în încheierea procesului de privatizare în sectorul bancar şi de asigurări * Funcţionarea unei unităţi de implementare corespunzătoare în Ministerul Finanţelor, care să colaboreze cu toate instituţiile vizate.Elaborarea unei politici naţionale cuprinzatoare în domeniul reducerii şi eliminării corupţiei Obiectivul principal al proiectului este elaborarea unei politici naţionale integrate pentru reducerea şi eventuala eliminare a corupţiei din cadrul sectoarelor public şi privat din Lituania.Prima faza a proiectului se referă la constituirea unui grup de experţi, alcătuit din experţi ai Uniunii Europene şi lituanieni, specializaţi în diferite discipline vizând combaterea corupţiei, în vederea analizarii şi determinării acelor domenii ale Guvernului, afacerilor şi societăţii în general care sunt expuse în cea mai mare măsura corupţiei. Faza a doua consta în elaborarea unei strategii naţionale anticoruptie şi elaborarea politicilor vizând reducerea şi eventuala eliminare a corupţiei. În final, grupul de experţi şi autorităţile naţionale vor elabora o strategie de comunicare în vederea implicarii publicului lituanian şi a organizaţiilor neguvernamentale în problemele legate de lupta împotriva corupţiei.Condiţionalitati:* Realizarea unei coordonari corespunzătoare între diferitele agenţii şi ministere implicate în lupta împotriva corupţiei la nivel naţional* Angajarea Guvernului în implementarea măsurilor propuse şi realizarea schimbărilor organizatorice şi legislative necesare.Înfiinţarea unui grup de investigare şi analiza a crimei economiceCrearea şi implementarea unui sistem de training care va conduce la formarea profesională a unui număr restrâns de ofiţeri care să se ocupe de organizarea şi angajarea de personal al noii Unităţi pentru investigarea şi analizarea crimei economice. Unitatea va fi localizata în Departamentul Securităţii de Stat. Asistenţa oferită în cadrul acestui program de asistenţa tehnica se va concentra pe dobândirea expertizei profesionale necesare. Pentru implementarea proiectului se vor realiza următoarele activităţi:– înfiinţarea unui centru de pregătire profesională în cadrul departamentului;– pregătirea profesională a instructorilor din acest centru;– achiziţionarea de echipamente şi literatura de specialitate;– pregătirea unui program de training pentru 25 de ofiţeri.Condiţionalitate:* Crearea Unităţii pentru investigarea şi analizarea crimei economice în cadrul Departamentului Securităţii de Stat; angajamentul Departamentului Securităţii de Stat privind crearea centrului, elaborarea unei strategii de training şi disponibilitatea formatorilor şi a personalului care urmează să fie instruit.ROMÂNIAPrivatizarea băncilor cu capital de stat, supravegherea şi privatizarea societăţilor de asigurareObiectivul proiectului este restructurarea sectorului financiar prin:1. privatizarea celor mai mari trei bănci cu capital majoritar de stat: Banca Agricolă, Banca Comercială Română şi Banca Română de Comerţ Exterior (BANCOREX). Banca Agricolă este o primă prioritate pe lista Guvernului, planificata la privatizare pentru sfârşitul anului 1998. Celelalte doua bănci vor fi privatizate în cursul anului viitor;2. privatizarea a doua societăţi de asigurare cu capital majoritar de stat (ASIROM şi ASTRA), combinata cu înfiinţarea Oficiului pentru Supravegherea Activităţii de Asigurare. ASIROM va fi privatizata în 1998, iar ASTRA va fi pregatita pentru privatizare în 1999;3. supraveghere şi monitorizare – Oficiul pentru Supravegherea Activităţii de Asigurare este în prezent departament în cadrul Ministerului Finanţelor. Acesta va fi transformat într-o instituţie de sine stătătoare, potrivit prevederilor noii legi a asigurărilor.Proiectul va asigura asistenţa tehnica Fondului Proprietăţii de Stat şi/sau comisiilor de privatizare în procesul de vânzare a cel puţin 51% din acţiunile băncilor selecţionate. Se va lua în considerare restructurarea anterioară a băncii şi se va implica în activitatea de pregătire, de structurare a vânzării, va implementa procesul de vânzare şi activităţile corespunzătoare postvanzare.Se va asigura asistenţa Fondului Proprietăţii de Stat pentru depunerea diligentelor necesare, expertizarea financiară, restructurarea şi privatizarea la ASIROM şi ASTRA.Condiţionalitati:* Angajamentul Guvernului pentru procesul de restructurare/privatizare a celor cinci instituţii. Acest angajament ar trebui să se reflecte în hotărâri ale Guvernului, inclusiv într-o programare a întregului proces.* Constituirea comisiilor respective de privatizare * Constituirea unui departament pentru supravegherea activităţii de asigurare independent.Fond pentru restructurarea zonelor miniere Scopul acestui proiect este diminuarea somajului din zonele miniere care sunt cel mai mult afectate de procesul de restructurare.Fondul MARR (Mining Affected Regions Reconstruction – Reconstructia regiunilor miniere afectate) va reprezenta un instrument financiar pentru asistenţa tehnica, investiţii şi activităţi de instruire, din care vor fi finanţate proiecte viabile pentru crearea de locuri de muncă, pentru dezvoltarea regionala, crearea de întreprinderi mici şi mijlocii, crearea şi dezvoltarea calităţilor antreprenoriale.Fondul, compus atât din contribuţia financiară a acestei facilităţi, cat şi din contribuţiile Guvernului, va fi gestionat de Agenţia Naţionala pentru Dezvoltarea şi Implementarea Programului de Reconstrucţie a Zonelor Miniere.Fondul MARR acoperă următoarele zone miniere: regiunea Valea Jiului, judeţul Gorj, judeţul Maramures, zona miniera centrala, care include 4 judeţe: Harghita, Covasna, Braşov şi Arges.Condiţionalitati:* Existenta unor instituţii stabile la nivel regional, care să aibă un rol conducător în procesul de identificare a proiectelor, în implementarea şi continuarea lor * Angajamentul Guvernului, al autorităţilor locale, al instituţiilor şi organizaţiilor neguvernamentale privind acest proiect * Stabilirea unor structuri de coordonare potrivite, cu personal suficient şi adecvat instruit la toate nivelurile * Existenta unei instituţii sau agenţii potrivite pentru coordonarea, elaborarea şi implementarea efectivă a programelor.NOTĂ:Nu exista nici un proiect în domeniul luptei împotriva corupţiei. Câteva propuneri au fost prezentate, dar nici una nu a fost considerată suficient de dezvoltata pentru a fi inclusă în aceasta etapa. Experţii Comisiei vor lucra cu autorităţile române pentru dezvoltarea unei propuneri mai concrete şi mai clare în domeniul luptei împotriva corupţiei pentru bugetul anului 1999.SLOVACIALupta împotriva corupţiei în Republica SlovacaProiectul vizează desfăşurarea de activităţi de pregătire profesională şi furnizarea de echipamente pentru Biroul Suprem de Control.Rezultatul proiectului va consta în consolidarea luptei Guvernului împotriva corupţiei prin:– îmbunătăţirea cunoştinţelor personalului în materie de metodologie profesională, norme internaţionale, standarde şi jurisdicţie în lupta împotriva corupţiei;– îmbunătăţirea schimbului de experienta şi informaţii cu specialiştii în domeniu din statele membre ale Uniunii Europene şi din alte tari din Europa Centrala şi de Est.Condiţionalitate:* Angajamentul tuturor instanţelor de lupta împotriva corupţiei; existenta unui cadru legislativ şi instituţional adecvat; asigurarea suportului logistic necesar pentru organizarea şi buna funcţionare a pregătirii profesionale şi a altor activităţi din domeniul schimbului de informaţii.Consolidarea capacităţii Consiliului Naţional al Republicii SlovaceObiectivul acestui proiect consta în: creşterea competentei şi a nivelului de informare a membrilor şi personalului din Parlamentul Slovaciei, creşterea transparenţei procesului legislativ pentru publicul larg şi crearea condiţiilor pentru un acces mai bun la informaţii privind Parlamentul şi afacerile europene.În cadrul proiectului se vor acorda asistenţa tehnica, training în Slovacia şi în străinătate şi se vor achizitiona echipamente pentru consolidarea capacităţii instituţionale şi administrative a membrilor Parlamentului şi a personalului permanent şi creşterea nivelului de constientizare a opiniei publice privind activităţile Parlamentului. Rezultatul va consta în creşterea competentei personalului implicat în procesul legislativ şi asigurarea participării unui personal informat la întregul proces de integrare şi aproximare.Condiţionalitate:* Angajament în consolidarea procesului democratic; angajarea de personal adecvat şi motivat la Consiliul Naţional.Fondul slovac de postprivatizare (FSP)Acesta este un fond cu capital mixt constituit cu participarea financiară a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi a Fundaţiei (formată din Comisie şi Guvernul Slovaciei). Fondurile furnizate vor contribui la investiţii în acţiuni la companiile care au fost privatizate, asistenţa tehnica şi o contribuţie la costurile administratorului fondului. FSP funcţionează de 2 ani, demonstrand o capacitate mare de absorbţie şi oportunitate pentru investiţii.Condiţionalitate:* Existenta unei reţele adecvate de companii în care să se investeasca; cofinantare acordată de Banca Mondială; performanţe adecvate ale administratorului fondului în executarea funcţiilor de management, identificare, evaluare şi monitorizare a investiţiilor.Spisska Nova Ves – Proiect de dezvoltare regionala pentru îmbunătăţirea situaţiei rromilorProiectul este o acţiune-pilot care se concentreaza pe o regiune cu un înalt procentaj de rromi. Are ca obiectiv abordarea comprehensiva a problemelor pe care le au rromii: lipsa de locuinţe, formare profesională continua şi şomaj. Districtul-ţinta este a doua concentrare de rromi din ţara. Proiectul implica măsuri de creare a locurilor de muncă prin sprijinirea infiintarii de întreprinderi mici şi mijlocii. Proiectul are în vedere şi asigurarea de documentaţie tehnica pentru construcţia de case pentru îmbunătăţirea situaţiei locative.Guvernul Olandei finanţează o parte din acest proiect.Condiţionalitate:* Angajamentul guvernamental faţă de îmbunătăţirea situaţiei sociale şi economice a rromilor * Coordonare adecvată între organizaţiile guvernamentale şi organizaţiile neguvernamentale.2. Buget2.1. Buget disponibilComisia a prevăzut 100 MECU din bugetul general PHARE pentru 1998 şi 1999. Din bugetul pentru anul 1998 este prevăzută suma de 42,002 MECU, din care pentru România sunt alocate 16 MECU, după cum urmează:    Bulgaria

  Titlul CI1) IV PHARE Cofinanţare
  Finalizarea procesului de restituire a terenurilor agricole (faza I) şi sprijinirea pieţei terenurilor agricole 2,0   2,0 2,0
  Asistenţă pentru reforma sectorului bancar şi a întreprinderilor (continuarea Programului de ajustare structurală şi reformă) 6,0   6,0 Win-free
  Combaterea corupţiei din cadrul administraţiei vamale bulgare 2,5   2,5  
  TOTAL: 10,5   10,5

–––-    *1) Construcţie instituţională.    Letonia

  Titlul CI IV PHARE Cofinanţare
  Sprijinirea restructurării industriale "cluster" 2,0   2,0 > 0,5
  Program privind formarea, legislaţia şi informarea în domeniul combaterii corupţiei 2,0   2,0 0,22
  TOTAL: 4,0   4,0

    Lituania

  Titlul CI IV PHARE Cofinanţare
  Dezvoltarea sectorului financiar 3,0 0,4 3,4  
  Formularea unei politici comprehensive de reducere şi eliminare a corupţiei 0,3   0,3  
  Înfiinţarea unui grup de investigare şi analiză a crimei economice 0,3   0,3  
  TOTAL: 3,6 0,4 4,0

    România

  Titlul CI IV PHARE Cofinanţare
  Privatizarea băncilor de stat şi privatizarea şi supravegherea societăţilor de asigurare 6   6 2
  Fond pentru reconstrucţia zonelor miniere 2,7 7,3 10 2,5
  TOTAL: 8,7 7,3 16 4,5

    Slovacia

  Titlul CI IV PHARE Cofinanţare
  Combaterea corupţiei 0,7 0,352 1,052  
  Întărirea capacităţii Consiliului Naţional al Republicii Slovace 0,8 1,2 2 0,2
  Fondul slovac postprivatizare   4 4 > 4
  Proiect de dezvoltare regională pentru îmbunătăţirea situaţiei rromilor 0,15 0,3 0,45 0,1
  TOTAL: 1,65 5,852 7,502 4,5

N.B.: Până la 2,5% din buget poate fi contractat direct de Comisie şi, în consecinţa, nu va fi transferat către Fondul naţional.Sprijinul din aceasta facilitate va fi suplimentar programelor naţionale PHARE ce vor fi agreate în 1998 şi 1999, precum şi programelor multibeneficiar care sunt prevăzute de noile orientări PHARE. Bugetul naţional PHARE pentru1998 şi 1999 pentru fiecare dintre ţările asociate nu va fi afectat de aceasta facilitate.3. ImplementareFacilitatea Pre-Ins va fi administrată la nivel naţional prin semnarea unui memorandum de finanţare, separat pentru fiecare ţara în parte.

  Ţara Programul Proiecte Buget
  Bulgaria BG 9812 1.  Finalizarea procesului de restituire a terenurilor agricole 10,5
      2. Asistenţă pentru reforma sectorului bancar şi a întreprinderilor  
      3. Combaterea corupţiei în administraţia vamală  
  Letonia LE 9812 1. Restructurarea industrială "cluster" 4
  Lituania LI 9809 1. Dezvoltarea sectorului financiar 4
      2. Reducerea şi eliminarea corupţiei  
      3. Grup de investigare şi analiză a crimei economice  
  România RO 9809 1. Privatizarea băncilor de stat şi privatizarea şi supravegherea societăţilor de asigurare 16
      2. Fond pentru reconstrucţia zonelor miniere  
  Slovacia SK 9813 1. Combaterea corupţiei 7,502
      2. Întărirea capacităţii Consiliului Naţional al Republicii Slovace  
      3. Fondul slovac postprivatizare  
      4. Îmbunătăţirea situaţiei rromilor

În fiecare ţara programul va fi administrat în concordanta cu procedurile Sistemului de implementare descentralizat (SID) al PHARE. Coordonatorul naţional al asistenţei (CNA) va avea responsabilitatea globală pentru programare, monitorizare şi implementare a programelor PHARE.Fondul naţional (FN), condus de responsabilul naţional cu autorizarea (RNA), va superviza managementul financiar al programului şi va răspunde de raportarea financiară către CE. Autorităţile naţionale de control competente vorderula operaţiuni de control financiar privind implementarea programului.Comisia va transfera fonduri către FN în concordanta cu Memorandumul de înţelegere semnat înainte de sfârşitul anului 1998. Fondurile vor fi transferate în urma solicitării de către RNA, după cum urmează:Bulgaria:O suma de până la 2.047.500 euro va fi transferata către FN după semnarea memorandumului de finanţare. Vor fi făcute 4 realimentari de până la 2.047.500 euro sau soldul contului, care suma este mai mica.Letonia:O suma de până la 0,8 Meuro va fi transferata către FN după semnarea memorandumului de finanţare. Vor fi făcute 4 realimentari de până la 0,8 Meuro sau soldul contului, care suma este mai mica.Lituania:O suma de până la 0,8 Meuro va fi transferata către FN după semnarea memorandumului de finanţare. Vor fi făcute 4 realimentari de până la 0,8 Meuro sau soldul contului, care suma este mai mica.România:O suma de până la 3,2 MECU va fi transferata către FN ca urmare a semnării memorandumului de finanţare. Se vor face 4 realimentari ale contului de până la 3,2 MECU sau soldul contului, care suma este mai mica.SlovaciaO suma de până la 1.500.400 euro va fi transferata către FN ca urmare a semnării memorandumului de finanţare. Se vor face 4 realimentari ale contului de până la 1.500.400 euro sau soldul contului, care suma este mai mica.Prima realimentare va fi facuta când 10% din buget au fost cheltuite de către agenţiile de implementare (AI) şi Oficiul de plati şi contractare PHARE (OPCP). A doua realimentare poate fi solicitată când 30% din bugetul alocatau fost contractate. Pentru a treia realimentare a contului este necesar ca 50% din buget să fie contractate, iar a patra şi ultima realimentare, când s-au contractat 75% din bugetul alocat. Cu excepţia autorizării exprese a Comisiei,nici o realimentare a contului nu poate fi solicitată, dacă fondurile totale din FN şi AI depăşesc 10% din bugetul angajat. În mod excepţional, RNA poate solicita o plata în avans de mai mult de 20% în concordanta cu procedurilestipulate în memorandumul de înţelegere menţionat anterior.Agenţiile de implementare vor fi responsabile pentru programele şi proiectele pe care le constituie după cum urmează:Bulgaria:

  Titlul Agenţia de implementare
  Finalizarea procesului de restituire a terenurilor agricole (faza I) şi sprijinirea pieţei terenurilor agricole Asistenţă pentru reforma sectorului bancar şi a întreprinderilor (continuarea Programului de ajustare structurală şi reformă) Combaterea corupţiei din cadrul administraţiei vamale Ministerul Agriculturii, Silviculturii şi Reformei Agrare Secretariatul pentru Ajustare Structurală şi Reformă OPCP

Letonia:

  Titlul Agenţia de implementare
  Sprijinirea restructurării industriale "cluster" OPCP
  Program privind formarea, legislaţia şi informarea în domeniul combaterii corupţiei OPCP

Lituania:

  Titlul Agenţia de implementare
  Dezvoltarea sectorului financiar OPCP
  Formularea unei politici comprehensive de reducere şi eliminare a corupţiei OPCP
  Înfiinţarea unui grup de investigare şi analiză a crimei economice OPCP

România:

  Titlul Agenţia de implementare
  Privatizarea băncilor de stat şi privatizarea şi supravegherea societăţilor de asigurare OPCP
  Fond pentru reconstrucţia zonelor miniere OPCP

Slovacia:

  Titlul Agenţia de implementare
  Combaterea corupţiei OPCP
  Întărirea capacităţii Consiliului Naţional al Republicii Slovace OPCP
  Fondul slovac postprivatizare Fondul slovac post- privatizare
  Proiect de dezvoltare regională pentru îmbunătăţirea situaţiei rromilor OPCP

Fondul naţional va transfera fonduri agentiilor de implementare (AI), inclusiv Oficiului de plati şi contractare PHARE (OPCP), în conformitate cu acordurile financiare semnate între FN şi AI/OPCP, după caz. Fiecare acord financiar individual va fi andosat în prealabil de către Comisia Europeană. În cazul în care FN este agentul de plată pentru OPCP, nu se vor face transferuri de fonduri de la FN către OPCP. OPCP şi AI vor fi conduse de un responsabil cuautorizarea programului (RAP), numit de responsabilul naţional cu autorizarea (RNA) după consultare cu CNA. RAP va răspunde de toate operaţiunile derulate de OPCP/AI relevante.FN va deschide şi va administra un cont separat, purtător de dobânda, în ECU, la una dintre băncile agreate de Comisie. Dobânda va fi raportată Comisiei Europene. Dacă aceasta decide în acest sens şi pe baza propunerii RNA, dobânda poate fi reinvestita în program. Aceleaşi proceduri se aplică şi în cazul fondurilor transferate către AI sau OPCP.RNA şi RAP vor asigura pregătire tuturor contractelor, în concordanta cu procedurile stipulate în manualul SID, cu excepţia acordurilor privind infratirea instituţională pentru care Comisia a definit măsuri diferite.Toate contractele trebuie încheiate până la 31 decembrie 2000. Toate derularile de fonduri trebuie făcute până la 31 decembrie 2001. Contractele vor fi mai mari de 2 MECU, cu excepţia acelora din sectorul antifraudă şi anticoruptie, sprijinul minorităţilor şi sprijinul procesului democratic.Fondurile date programului, nefolosite la expirare, vor fi recuperate de către Comisie. În cazul contractelor cu fonduri reţinute pe o perioadă de garanţie care depăşeşte data de sfârşit a perioadei de utilizare a fondurilor, volumul total al fondurilor privind aceste contracte, după cum a fost calculat de către RNA şi stabilit de Comisie, se va plati către AI înainte de închiderea oficială a programului.AI răspunde în totalitate de depozitarea fondurilor până la plata finala, precum şi de asigurarea ca aceste fonduri se vor folosi numai pentru plati în legătură cu clauzele de reţinere. AI răspunde faţă de contractori în îndeplinirea obligaţiilor privind clauzele de reţinere. Dobânzile acumulate defondul depozitat se vor plati Comisiei după plata finala a contractorilor. Fondurile care nu sunt plătite contractorilor după ce plata finala a fost facuta se vor rambursa Comisiei. RNA va raporta anual în legătură cu situaţia generală a utilizării fondurilor depozitate în conturi de garanţie – şi mai ales privind plăţile efectuate din aceste conturi -, precum şi asupra dobânzii acumulate.4. Monitorizarea şi apreciereaSe va înfiinţa un comitet comun de monitorizare, cu participarea fiecărei tari în parte. Acesta va include Coordonatorul naţional al asistenţei (CNA), RNA şi Comisia. Comitetul comun de monitorizare (CCM) se va intalni cel puţin o dată pe an pentru a revizui toate programele finanţate din fonduri PHARE, în vederea aprecierii progresului acestora pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin memorandumurile de finanţare şi prin documentul de aderare. CCM poate recomanda o schimbare a prioritatilor şi/sau realocarea fondurilor PHARE.CCM va fi asistat de Subcomitetul de monitorizare (SCM) şi va include CNA, RAP al fiecărei autorităţi de implementare (şi al OPCP, unde este cazul), precum şi serviciile Comisiei. SCM va revizui în detaliu progresul fiecărui program, inclusiv componentele sale şi contractele, în baza unor rapoarte periodice de monitorizare şi apreciere elaborate cu asistenţa unor consultanţi externi (în conformitate cu prevederile manualului SID) şi va inainta recomandări privind aspecte legate de management şi proiectare, asigurând ca acestea să se pună în practica. SCM va raporta CCM, căruia îi va prezenta rapoarte detaliate asupra tuturor programelor finanţate din fonduri PHARE.5. Audit şi evaluareConturile şi operaţiunile Fondului naţional şi, acolo unde este cazul, ale OPCP şi ale tuturor agentiilor de implementare relevante pot fi controlate din dispoziţia Comisiei de către un auditor din afară, contractat de către Comisie, fără a prejudicia responsabilităţile Comisiei şi ale Curţii de Conturi a Uniunii Europene, asa cum este prevăzut în Condiţiile generale referitor la memorandumul de finanţare, anexate la acordul-cadru.Serviciile Comisiei vor asigura ca se va efectua o evaluare ex-post după încheierea programului.6. Vizibilitate/publicitateRAP al programului respectiv va fi responsabil pentru luarea tuturor măsurilor necesare în vederea asigurării publicităţii corespunzătoare pentru toate activităţile finanţate în cadrul programului. Aceasta se va face în strânsă legătură cu Delegaţia Comisiei.7. Condiţii specialeÎn situaţia în care angajamentele convenite nu se îndeplinesc, din motive care se afla sub controlul Guvernului respectiv, Comisia poate, din proprie iniţiativă, sa revizuiasca programul în vederea anulării sale totale sau parţiale şi/sau sa realoce fondurile nefolosite altor scopuri coerente cu obiectivele Programului PHARE în ansamblu.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x