ORDONANTA nr. 52 din 12 august 1998 (*republicată*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 525 din 25 octombrie 2000
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DELEGE 473 04/11/2004
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 63 24/04/2000
ActulREPUBLICARE IN BAZALEGE 63 24/04/2000 ART. 2
ActulREPUBLICA PEOG 52 12/08/1998
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DELEGE 473 04/11/2004
ART. 4REFERIT DEHOTARARE 36 18/12/2001
ART. 6REFERIT DEHOTARARE 10 13/05/2004

privind planificarea apărării naţionale a României*)



Notă *) Republicată în temeiul art. II din Legea nr. 63 din 24 aprilie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 185 din 28 aprilie 2000.Ordonanţa Guvernului nr. 52 din 12 august 1998 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 302 din 18 august 1998 şi a fost aprobată şi modificată prin Legea nr. 63/2000. + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Planificarea apărării naţionale a României este activitatea prin care se stabilesc volumul, structura şi modul de alocare a resurselor naturale, umane, materiale şi financiare necesare materializarii obiectivelor fundamentale ale securităţii naţionale şi apărării armate a României.Planificarea apărării naţionale include şi programele, acţiunile şi măsurile luate de România în domeniul securităţii şi apărării colective, în virtutea cooperării internaţionale şi a obligaţiilor asumate faţă de statele partenere sau aliate şi faţă de organismele internaţionale din care face parte.
 + 
Articolul 2Planificarea apărării este atributul exclusiv şi inalienabil al autorităţilor prevăzute de Constituţia României. Ea se realizează pe baza optiunilor şi deciziilor politice şi strategice ale Parlamentului României, Preşedintelui României şi Guvernului României, precum şi ale celorlalte instituţii publice, care, potrivit legii, au raspunderi în domeniul securităţii şi apărării naţionale.
 + 
Articolul 3Documentele pe baza cărora se realizează planificarea apărării naţionale sunt: Strategia de securitate naţionala a României, Programul de guvernare, Carta alba a securităţii şi apărării naţionale a Guvernului, precum şi strategiile, directivele, planurile şi programele departamentale elaborate de ministerele şi instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale.
 + 
Capitolul 2Fundamentarea planificarii apărării naţionale a României + 
Articolul 4Strategia de securitate naţionala a României este documentul de baza care fundamentează planificarea apărării la nivel naţional. Preşedintele României, în termen de cel mult 3 luni de la investitura, prezintă Parlamentului Strategia de securitate naţionala a României. Parlamentul României, în şedinţa comuna, va dezbate Strategia de securitate naţionala a României şi o va adopta prin hotărâre.
 + 
Articolul 5Strategia de securitate naţionala a României cuprinde: definirea intereselor şi obiectivelor proprii de securitate, evaluarea mediului internaţional de securitate, identificarea factorilor de risc din mediul intern şi internaţional, direcţiile de acţiune şi principalele mijloace pentru asigurarea securităţii naţionale a României. Strategia are un orizont de evaluare pe termen mediu de 4 ani şi o perspectiva pe termen lung cuprinzând estimarea resurselor ce vor fi alocate de România pentru realizarea obiectivelor sale de securitate şi apărare.
 + 
Articolul 6În vederea realizării prevederilor Strategiei de securitate naţionala a României, Guvernul, pe baza Programului de guvernare, elaborează Carta alba a securităţii şi apărării naţionale, prin care se stabilesc: obiectivele şi sarcinile principale ale instituţiilor angajate în realizarea securităţii şi apărării naţionale, măsurile şi acţiunile ce urmează să fie întreprinse de acestea, resursele naturale, umane, materiale, financiare şi de alta natura pe care urmează să le asigure anual pentru constituirea şi pregătirea forţelor participante la apărarea naţionala şi la asigurarea securităţii, conform misiunilor ce le revin.Carta alba a securităţii şi apărării naţionale a Guvernului vizează aceeaşi perioadă de valabilitate ca şi Strategia de securitate naţionala a României şi se supune spre aprobare Parlamentului în termen de cel mult 3 luni de la acordarea votului de încredere.
 + 
Articolul 7Pe baza Strategiei de securitate naţionala a României, a Programului de guvernare şi a Cartei albe a securităţii şi apărării naţionale a Guvernului, ministerele şi celelalte instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale elaborează strategii, programe şi planuri departamentale proprii, menite sa realizeze obiectivele şi interesele de securitate ale României.Strategiile departamentale se supun spre aprobare Guvernului în termen de cel mult 45 de zile de la data aprobării de către Parlament a Cartei albe a securităţii şi apărării naţionale, asigurând complementaritatea şi integritatea acţiunilor şi activităţilor cuprinse în aceste documente.Coordonarea aplicării unitare a acţiunilor întreprinse de Guvern, de ministerele şi celelalte instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale se realizează de Consiliul Suprem de Apărare a Tarii.
 + 
Capitolul 3Organizarea şi realizarea planificarii în domeniul apărării militare + 
Articolul 8Ministerul Apărării Naţionale elaborează Strategia militară a României. Acest document exprima obiectivele şi opţiunile fundamentale de politica militară ale statului român în perioada de valabilitate a Strategiei de securitate naţionala a României.Ministerul de Interne şi alte instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării elaborează strategii proprii, ale căror denumiri şi conţinut sunt stabilite de acestea, în raport cu răspunderile ce le revin în cadrul Sistemului naţional de apărare.
 + 
Articolul 9Strategia militară a României evalueaza consecinţele, în planul apărării, ale riscurilor şi amenintarilor la adresa securităţii naţionale şi defineste volumul, structura şi modul de alocare a resurselor necesare apărării armate. Strategia militară a României stabileşte: structura forţelor, misiunile, organizarea, dotarea, nivelul de instruire şi de operativitate, sprijinul logistic şi nevoile de infrastructura necesare organismului militar în vederea realizării obiectivelor naţionale de securitate, precum şi conceptia de pregătire şi angajare în acţiuni militare a armatei române. Strategia militară a României prevede, de asemenea, măsurile, în plan militar, necesare în vederea îndeplinirii angajamentelor de cooperare, parteneriat şi alianta, asumate de România pe plan internaţional.
 + 
Articolul 10Pe baza prevederilor Strategiei militare a României şi ale celorlalte strategii departamentale aprobate de Guvern ministrul apărării naţionale, ministrul de interne şi şefii altor instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării emit directive sau ordine de planificare strategica proprii. Acestea conţin obiectivele, principiile şi opţiunile politico-militare fundamentale, pe baza cărora structurile specializate ale ministerelor şi ale instituţiilor respective planifica structura şi capacitatea forţelor componente, precum şi alocarea resurselor, formulează politici şi programe sectoriale.Directivele sau ordinele de planificare strategica se referă la aceeaşi perioadă ca şi strategiile departamentale.
 + 
Articolul 11Pe baza directivelor sau a ordinelor de planificare strategica Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne şi alte instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării elaborează propriile planuri strategice şi operationale de întrebuinţare şi programe de constituire, modernizare şi pregătire a forţelor componente.
 + 
Articolul 12Planurile strategice şi operationale de întrebuinţare a forţelor cuprind: misiunile categoriilor de forte, în condiţii de pace, de criza şi de război, scenariile probabile în care aceste misiuni vor fi îndeplinite, modalităţile de acţiune pentru executarea acestora. Scenariile vor avea în vedere acţiuni militare de lupta clasice, operaţiuni speciale, operaţiuni, altele decât cele de război, şi acţiuni umanitare, executate în cadrul naţional, internaţional sau în cadrul unor grupări de forte multinationale.Aceste documente se elaborează, se actualizează şi se aproba conform reglementărilor specifice ale fiecărui minister sau ale altor instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării.
 + 
Articolul 13Programele de constituire, modernizare şi pregătire a forţelor cuprind măsurile şi acţiunile concrete ce se executa pentru: constituirea, inzestrarea şi cartiruirea unităţilor militare; asigurarea condiţiilor optime de viaţa pentru personal, pregătirea comandamentelor şi unităţilor; asigurarea sprijinului logistic şi a rezervelor pentru mobilizare şi război; crearea şi întreţinerea infrastructurii pentru acţiuni militare; participarea la acţiuni de cooperare internationala cu statele partenere sau aliate, precum şi resursele necesare anual pentru desfăşurarea acestora.Programele se elaborează pentru o perioadă de 4 ani, cu o perspectiva pe termen lung, se aproba de Parlament, se completează şi se actualizează în raport cu stadiul de execuţie.
 + 
Articolul 14Pe baza programelor de constituire, modernizare şi pregătire a forţelor şi a fondurilor alocate prin bugetul de stat Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne şi alte instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării întocmesc planuri anuale privind modernizarea şi pregătirea forţelor componente şi rapoarte privind stadiul realizării programelor de constituire, modernizare şi pregătire a forţelor în perioada anterioară.Planurile anuale sunt aprobate de miniştri şi, respectiv, de şefii instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul apărării.Rapoartele privind stadiul realizării programelor de constituire, modernizare şi pregătire a forţelor sunt prezentate Guvernului.Urmărirea execuţiei programelor pe termen mediu şi lung, precum şi a planurilor anuale intră în răspunderea organelor de planificare ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne şi ale altor instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării, iar execuţia acestora, în sarcina comandantilor şi sefilor tuturor structurilor din ministerele şi instituţiile respective.
 + 
Articolul 15Modalităţile concrete referitoare la elaborarea, coordonarea, execuţia, urmărirea şi raportarea îndeplinirii prevederilor directivei sau ordinului de planificare strategica, planurilor strategice şi operationale de întrebuinţare a forţelor, programelor de constituire, modernizare şi pregătire a forţelor, precum şi ale planurilor anuale se reglementează prin instrucţiuni interne, aprobate de ministrul apărării naţionale, ministrul de interne şi şefii instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul apărării.
 + 
Capitolul 4Raspunderi + 
Articolul 16Încălcarea ori neîndeplinirea prevederilor prezentei ordonanţe de către persoanele cu atribuţii în organizarea şi realizarea planificarii apărării naţionale, a obiectivelor Strategiei de securitate naţionala a României şi ale strategiilor departamentale atrage răspunderea administrativă, civilă sau penală, după caz.
 + 
Capitolul 5Dispoziţii tranzitorii şi finale + 
Articolul 17Dispoziţiile art. 4 şi 6 se aplică la 3 luni de la data publicării legii pentru aprobarea prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x