ORDONANTA nr. 28 din 26 august 1992

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERN
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 215 din 28 august 1992
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulRESPINS DELEGE 3 24/02/1993
ActulRESPINS DEDECRET 18 23/02/1993
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 24ABROGA PARTIAL PEOG 4 27/07/1992
ART. 24ABROGA PARTIAL PEHG 779 15/11/1991
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 81 21/07/1992
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
ART. 19REFERIRE LALEGE 32 12/11/1968
ART. 24ABROGA PARTIAL PEOG 4 27/07/1992
ART. 24ABROGA PARTIAL PEHG 779 15/11/1991
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulRESPINS DELEGE 3 24/02/1993
ActulRESPINS DEDECRET 18 23/02/1993

privind accizele la produsele din import şi din ţara, precum şi impozitul pe circulaţie la ţiţeiul din producţia interna şi la gaze naturale



În temeiul art. 107 alin. (3) din Constituţia României şi al Legii nr. 81/1992, Guvernul României hotărăşte:  + 
Capitolul 1Accizele + 
Subcapitolul ISfera de aplicare + 
Articolul 1Pentru produsele prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta ordonanţă, agenţii economici – persoane juridice, asociaţii familiale şi persoane fizice autorizate – care produc, importa, comercializează astfel de produse, datorează bugetului de stat taxe speciale de consumaţie, denumite în continuare accize.Prin hotărîri ale Guvernului, pentru carburanţii auto se va stabili mecanismul de acoperire din volumul accizelor datorate bugetului de stat, conform alineatului precedent, a influentelor rezultate din asigurarea protecţiei populaţiei, a bonificatiilor acordate la preţurile carburantilor destinaţi industriei, agriculturii, construcţiilor, transportului de mărfuri, transportului de călători în comun şi gospodăriei comunale, precum şi sumele destinate Ministerului Transporturilor pentru efectuarea lucrărilor de modernizare a drumurilor publice.
 + 
Articolul 2Agenţii economici prevăzuţi la art. 1, care achiziţionează de la producătorii individuali produse de natura celor prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta ordonanţă, pentru comercializare, sînt obligaţi sa calculeze şi sa verse la bugetul de stat accizele aferente cantităţilor cumpărate.Pentru vinul, tuica şi rachiurile naturale livrate în stare vărsată de către producători altor agenţi economici, în scopul utilizării ca materie prima pentru obţinerea unor produse prevăzute în anexa nr. 1, calcularea accizelor se efectuează o singură dată numai la produsele rezultate din prelucrare.
 + 
Articolul 3Produsele livrate direct la export sau prin agenţi economici autorizaţi ce îşi desfăşoară activitatea pe bază de comision, precum şi produsele importate în regim de tranzit sau import temporar, atît timp cît se afla în aceasta situaţie, nu sînt supuse accizelor.În cazul în care agenţii economici autorizaţi să efectueze operaţiuni de export cumpara de la producătorii interni, în vederea vinzarii la export, produse prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta ordonanţă, aceştia pot solicita, pînă la 25 ale lunii următoare, organelor fiscale teritoriale, pe baza documentelor justificative, restituirea accizelor aferente produselor finite exportate.
 + 
Subcapitolul IIModul de calcul şi baza de impozitare + 
Articolul 4Accizele se calculează prin aplicarea cotelor procentuale, prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta ordonanţă, asupra bazei de impozitare stabilite astfel:a) pentru produsele din producţia interna, valoarea acestora exprimată în preţurile negociate între vinzator şi cumpărător, din care se deduc accizele;b) pentru produsele din import, valoarea în vama stabilită potrivit legii, la care se adauga taxele vamale şi alte taxe speciale stabilite potrivit legii la importul unor categorii de produse.
 + 
Subcapitolul IIIPlata accizelor + 
Articolul 5Momentul datorarii accizelor îl constituie:a) data efectuării livrării pentru producători;b) data efectuării formalităţilor de vamuire pentru importatori;c) data achiziţionării pentru agenţii economici achizitori.
 + 
Capitolul 2Impozitul pe circulaţie la ţiţeiul din producţia interna şi gaze naturale + 
Articolul 6Pentru ţiţeiul din producţia interna, precum şi pentru gazul metan, gazul de sonda ori amestecul lor, din producţia interna sau din import, agenţii economici autorizaţi datorează bugetului de stat impozit pe circulaţie, din momentul livrării.Impozitul datorat se calculează prin aplicarea sumelor stabilite în anexa nr. 2 la prezenta ordonanţă asupra cantităţilor livrate.
 + 
Capitolul 3Dispoziţii comune şi finale + 
Articolul 7Obligaţia calculării şi varsarii la bugetul de stat a accizelor şi a impozitului pe circulaţie la ţiţeiul din producţia interna şi gazele naturale revine plătitorilor prevăzuţi la art. 1 şi art. 6 din prezenta ordonanţă.
 + 
Articolul 8Plata accizelor şi a impozitului pe circulaţie la ţiţeiul din producţia interna şi gazele naturale se efectuează lunar pînă la 25 ale lunii următoare, pe baza decontului de impunere prin virament, C.E.C. sau numerar, la organul fiscal teritorial sau bănci, iar pentru produsele din import, la organul vamal, concomitent cu plata taxelor vamale.Ministerul Economiei şi Finanţelor poate stabili şi alte termene de plată, în funcţie de volumul accizelor şi impozitul pe circulaţie şi de alte situaţii specifice ale plătitorilor.
 + 
Articolul 9Neplata accizelor şi impozitului pe circulaţie la termenele stabilite atrage majorarea sumei de plată cu 0,3% pentru fiecare zi de întîrziere. Calculul majorărilor de întîrziere se face din ziua lucrătoare imediat următoare expirării termenului de plată şi pînă în ziua plăţii inclusiv.În cazuri justificate, Ministerul Economiei şi Finanţelor poate aproba eşalonarea sau amînarea plăţii accizelor şi a impozitului pe circulaţie, precum şi reducerea sau scutirea de plată a majorărilor de întîrziere.
 + 
Articolul 10Plătitorii au obligaţia sa ţină evidenta acestora conform normelor metodologice ale Ministerului Economiei şi Finanţelor.
 + 
Articolul 11Plătitorii de accize sau impozit pe circulaţie, după caz, au obligaţia să depună lunar pînă la data de 25 a lunii următoare, la organul fiscal teritorial, decontul de impunere, potrivit modelului elaborat de Ministerul Economiei şi Finanţelor.
 + 
Articolul 12Controlul asupra respectării prevederilor prezentei ordonanţe se face de către organele de specialitate ale Ministerului Economiei şi Finanţelor şi aparatul teritorial al acestuia.
 + 
Articolul 13Diferenţele în minus constatate la verificarea accizelor şi a impozitului pe circulaţie se plătesc în termen de 7 zile de la data încheierii actului de control, împreună cu majorările de întîrziere aferente, iar cele în plus se compensează cu plăţile ulterioare sau se restituie la cererea plătitorilor.
 + 
Articolul 14Actele emise de organele împuternicite conform art. 12 din prezenta ordonanţă sînt titluri executorii.Băncile vor pune în aplicare aceste titluri fără acceptul plătitorilor.
 + 
Articolul 15Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă, potrivit legii penale, nu sînt considerate infracţiuni:a) refuzul de a pune la dispoziţia organelor de control evidenta privind calcularea accizelor sau impozitului pe circulaţie, după caz, datorate bugetului de stat;b) ţinerea necorespunzătoare a evidentelor privind calculul şi vărsarea accizelor sau impozitului pe circulaţie, după caz, datorate bugetului de stat;c) nedepunerea în termen a decontului de impunere privind accizele sau impozitul pe circulaţie, după caz;d) nerespectarea de către organele bancare a prevederilor art. 14 alin. 2 din prezenta ordonanţă.Contravenţiile prevăzute la lit. a), b) şi c) se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 150.000 lei. Contravenţia prevăzută la lit. d) se sancţionează cu amendă de la 600.000 lei la 1.000.000 lei.
 + 
Articolul 16În situaţia în care se constata neînregistrarea în evidenţa contabilă a documentelor referitoare la operaţiuni supuse accizelor sau impozitului pe circulaţie, după caz, care conduce la diminuarea obligaţiilor faţă de bugetul de stat, plătitorii vărsa bugetului de stat, în afară de amenda contravenţională prevăzută la art. 15, accizele sau impozitul pe circulaţie, după caz, datorate, inclusiv majorările de întîrziere, precum şi o sumă egala cu valoarea impozitelor datorate.
 + 
Articolul 17Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor la prezenta ordonanţă se fac de către organele de specialitate din Ministerul Economiei şi Finanţelor şi unităţilor sale teritoriale.
 + 
Articolul 18Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor prevăzute la art. 15 se prescriu în termen de 3 ani de la data săvîrşirii faptelor.
 + 
Articolul 19Prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu excepţia art. 13, 25, 26 şi 27, se aplică şi în cazul contravenţiilor prevăzute la art. 15, dacă prezenta ordonanţă nu dispune altfel.
 + 
Articolul 20Contestaţiile privind stabilirea şi încasarea accizelor sau impozitului pe circulaţie, după caz, şi a majorărilor de întîrziere se depun în termen de 30 de zile de la data înştiinţării plătitorilor şi se rezolva printr-o decizie motivată de către Direcţia generală a finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeteana sau a municipiului Bucureşti, în cel mult 30 de zile de la înregistrare.Împotriva deciziei date se poate face contestaţie la Ministerul Economiei şi Finanţelor, care în cel mult 60 de zile de la înregistrare este obligat sa o soluţioneze. Soluţia data este definitivă.Depunerea contestaţiei nu suspenda obligaţia plătitorilor cu privire la virarea sumelor datorate la bugetul de stat, potrivit prezentei ordonanţe.
 + 
Articolul 21Contestaţiile cu privire la stabilirea accizelor şi a impozitului pe circulaţie la ţiţeiul din producţia interna şi gaze naturale, după caz, şi a majorărilor de întîrziere, sînt supuse unei taxe de timbru de 2% din suma contestată. Aceasta suma nu poate fi mai mica de 1.000 lei.Taxa de timbru se datorează indiferent dacă o alta contestaţie cu acelaşi obiect, înregistrată şi rezolvată anterior, a fost taxată.În vederea calculării taxei de timbru, agenţii economici plătitori sînt obligaţi sa specifice în scris cuantumul sumei contestate.În situaţia admiterii integrale sau parţiale a contestaţiei, taxa de timbru se restituie proporţional cu reducerea sumei contestate.
 + 
Articolul 22Ministerul Economiei şi Finanţelor va emite, în termen de 30 de zile de la adoptarea prezentei ordonanţe, instrucţiuni metodologice privind aşezarea, tehnica de calcul şi formularistica necesară, atît pentru accize, cît şi pentru impozitul pe circulaţie la ţiţeiul din producţia interna şi gazele naturale.
 + 
Articolul 23Prevederile prezentei ordonanţe se aplică începînd cu data de 1 ianuarie 1993.
 + 
Articolul 24Pe data punerii în aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe se abroga prevederile referitoare la accize din Hotărîrea Guvernului nr. 779/1991 şi Ordonanţa Guvernului nr. 4/1992 privind accizele la carburanţi. PRIM-MINISTRUTHEODOR STOLOJANContrasemnează:–––––Ministrul economiei şi finanţelor,George DanielescuMinistrul bugetului, veniturilorstatului şi controlului financiar,Florian Bercea
 + 
Anexa 1LISTA taxelor speciale de consumaţie (accize) pentru produse din import şi din ţara

       
  Nr. crt. Denumirea produsului sau grupei de produse Cotă  %
  1. Alcool rafinat, dublu rafinat şi tehnic*) 25
  2. Ţuică şi rachiuri naturale 115
  3. Vinuri 45
  4. Băuturi spirtoase, inclusiv lichioruri şi băuturi obţinute din distilare de cereale 115
    din care:  
    – whisky; gin; rom şi rachiuri din trestie de zahăr 185
  5. Băuturi pe bază de vin 115
    din care:  
    – coniac 185
    – vin spumos şi vermut 25
  6. Bere 55
    din care:  
    – bere în cutii metalice 115
  7. Cafea, inclusiv solubilă 120
  8. Ţigarete şi produse din tutun, cu excepţia sortimentelor: 185
    – Top, Dacia, Record, Club, Pescăruş, Snagov 70
    – Mărăşeşti, Carpaţi, Bucegi 45
  9. Confecţii din blănuri nobile (nurcă, vulpe, dihor etc.) 65
  10. Mobilier sculptat 45
  11. Articole din cristal 45
  12. Bijuterii din metale preţioase, inclusiv verighete 20
  13. Aparate video 70
  14. Televizoare color cu dispozitive încorporate pentru comandă de la distanţă (telecomandă) 45
  15. Autoturisme de oraş şi de teren cu o capacitate cilindrică a motorului peste 1.500 cmc (inclusiv din import, rulate) 70
  16. Benzină premium 116
  17. Benzină regular 107
  18. Benzină normală 110
  19. Motorină auto (combustibil pentru motoare Diesel) 86

Notă *) Exclusiv alcool etilic de sinteza tip M.S. şi I.S. NOTĂ: – La poziţiile 1-7 inclusiv, baza de aplicare a cotelor pentru produsele din producţia interna şi din import cuprinde şi valoarea ambalajelor, care nu se recuperează.– Pentru produsele de la poziţiile 16-19 inclusiv, accizele se corecteaza de către Guvern, la propunerea Ministerului Economiei şi Finanţelor, în funcţie de modificările intervenite în nivelul preţurilor la import şi a celor cu ridicată.  + 
Anexa 2LISTA impozitului pe circulaţie la ţiţeiul din producţia interna şi gaze naturale

  Nr. crt. Denumirea produsului sau grupei de produse U.M. Impozit*) – lei/U.M. –
  1. Ţiţei din producţia internă tonă 5.780
  2. Gaz metan, gaz de sondă ori amestecul lor, din producţia internă sau din import, livrate consumatorilor finali de unităţile Regiei Autonome "Romgaz" 1.000 mc 4.215
  3. Gaze asociate şi gaze libere livrate la consumatorii finali de unităţile Regiei Autonome "Petrom" 1.600 mc 1.850

Notă *) Impozitul pe circulaţie se corecteaza de către Guvern, la propunerea Ministerului Economiei şi Finanţelor, în funcţie de modificările intervenite în nivelul preţurilor la import şi a celor cu ridicată.––––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x