ORDONANTA nr. 25 din 30 ianuarie 1998

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 12/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 41 din 30 ianuarie 1998
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulRESPINS DELEGE 495 04/10/2001
ActulABROGAT DELEGE 93 13/05/1998
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 221 31/12/1997 ART. 1
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulRESPINS DELEGE 495 04/10/2001
ActulABROGAT DELEGE 93 13/05/1998
ActulREFERIT DENORMA 211 07/09/1998

privind protecţia tranzitorie a brevetelor de invenţie



În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale art. 1 lit. a) din Legea nr. 221/1997 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,Guvernul României emite următoarea ordonanţa: + 
Articolul 1Statul român recunoaşte o protecţie tranzitorie titularilor de brevete, cu prioritate înainte de data de 21 ianuarie 1991, într-un stat membru al Uniunii de la Paris pentru protecţia proprietăţii industriale sau al Organizaţiei Mondiale a Comerţului pentru inventiile care au ca obiect substantele obţinute prin metode nucleare, chimice, produse medicamentoase, metodele de diagnosticare şi tratament medical, dezinfectantele, produsele alimentare şi condimentele, precum şi soiurile noi de plante, tulpini de bacterii şi ciuperci, noile rase de animale şi viermi de mătase, în condiţiile prezentei ordonanţe.
 + 
Articolul 2(1) Protecţia tranzitorie se acordă la cerere.(2) Durata de protecţie începe de la data depunerii cererii la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci şi încetează la data expirării valabilităţii brevetului de invenţie, anulării acestuia sau la data decăderii din drepturi a titularului de brevet, fără a putea depăşi 20 de ani de la data depozitului reglementar în ţara de origine.
 + 
Articolul 3Protecţia tranzitorie se acordă dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:a) inventia face obiectul unui brevet în vigoare într-un stat membru al Uniunii de la Paris pentru protecţia proprietăţii industriale sau al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, cu data de prioritate anterioară datei de 21 ianuarie 1991;b) obiectul inventiei nu a fost brevetat în România şi se încadrează în categoriile prevăzute la art. 1;c) produsul ce face obiectul brevetului de invenţie nu a fost comercializat în România înainte de data de 31 decembrie 1993;d) cererea pentru acordarea protecţiei tranzitorii a fost depusa într-un termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe.
 + 
Articolul 4(1) Cererea de protecţie tranzitorie, redactată în limba română, se depune la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, prin mandatar autorizat şi va conţine:a) solicitarea expresă de protecţie tranzitorie;b) numele sau denumirea, adresa şi semnatura titularului de brevet;c) numărul brevetului de referinţa şi titlul inventiei, durata pentru care a fost eliberat şi ţara în care a fost eliberat.(2) La cererea de protecţie tranzitorie se anexează:a) un exemplar al brevetului de referinţa;b) o traducere în limba română a brevetului;c) dovada din partea oficiului care a eliberat brevetul privind validitatea acestuia;d) declaraţia autentică a titularului de brevet ca produsul ce face obiectul inventiei brevetate nu a fost comercializat în România înainte de data de 31 decembrie 1993;e) procura mandatarului autorizat.(3) Actele prevăzute la alin. (2) vor fi depuse o dată cu cererea sau într-un termen de cel mult două luni de la data acesteia.
 + 
Articolul 5(1) Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci înregistrează cererea, examinează îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta ordonanţă şi, în termen de 3 luni de la data depunerii cererii, publică în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala protecţia tranzitorie acordată, pe care o înregistrează în anexa la Registrul naţional de brevet şi eliberează Certificatul de protecţie tranzitorie, însoţit de traducerea în limba română a brevetului.(2) Taxele pentru procedurile prevăzute la alin. (1) se plătesc în termen de cel mult două luni de la data depunerii cererii de protecţie tranzitorie.(3) Cererile care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute în prezenta ordonanţă se resping.
 + 
Articolul 6(1) Hotărârile Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci privind cererile de protecţie tranzitorie pot fi contestate la Comisia de reexaminare în termen de 30 de zile de la comunicare, în cazul respingerii, sau de la publicare, în cazul cererilor admise.(2) Hotărârile Comisiei de reexaminare pot fi atacate cu apel la Tribunalul Municipiului Bucureşti în termen de 30 de zile de la comunicare.(3) Anularea certificatului de protecţie tranzitorie pentru neîndeplinirea condiţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă se poate cere pe întreaga durata de protecţie şi se judeca de către Tribunalul Municipiului Bucureşti.
 + 
Articolul 7(1) Pentru procedurile, drepturile conferite prin protecţie tranzitorie, transmiterea, apărarea şi menţinerea în vigoare a acestora se aplică prevederile legislaţiei în vigoare privind brevetele de invenţie şi taxele în domeniul protecţiei proprietăţii industriale, cu excepţia termenelor pentru procedurile menţionate la art. 5, care sunt cele prevăzute de prezenta ordonanţă.(2) În aplicarea prezentei ordonanţe, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, cu avizul Ministerului Finanţelor, va emite norme, care se vor publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 8Prezenta ordonanţă intră în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.PRIM-MINISTRUVICTOR CIORBEAContrasemnează:–––––Ministru de stat,ministrul industrieişi comerţului,Mircea Ciumarap. Ministrul finanţelor,Valentin Lazea,secretar de statp. Ministrul afacerilor externe,Gabriel Gafita,secretar de stat––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x