ORDONANTA nr. 17 din 27 ianuarie 2000

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 36 din 29 ianuarie 2000
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulRESPINS DELEGE 483 25/09/2001
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 206 31/12/1999 ART. 1
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
ART. 7REFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995
ART. 9REFERIRE LALEGE 193 10/12/1999
ART. 9REFERIRE LAOG 105 27/08/1998
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEDECIZIE 213 15/05/2003
ActulREFERIT DERAPORT 03/02/2003
ActulREFERIT DEDECIZIE 4 23/09/2002
ActulRESPINS DELEGE 483 25/09/2001

privind stabilirea unor măsuri pentru stimularea revenirii în ţara a specialiştilor tineri



În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale art. 1 lit. J pct. 1 din Legea nr. 206/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,Guvernul României emite următoarea ordonanţa: + 
Articolul 1Pentru a sprijini relansarea cercetării ştiinţifice universitare şi formarea noilor generaţii de universitari, prin revenirea în ţara a specialiştilor tineri care studiază sau au absolvit studii în străinătate, Ministerul Educaţiei Naţionale aproba, la propunerea senatelor universitare şi cu avizul Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior – CNCSIS, înfiinţarea de centre de cercetare pentru programe majore, denumite în continuare centre de excelenta, şi de şcoli de studii postuniversitare, în cadrul universitatilor acreditate.
 + 
Articolul 2Centrele de excelenta sunt structuri formate din cadre didactice şi/sau din cercetători reuniti în jurul unei/unor personalităţi ştiinţifice recunoscute pe plan internaţional, în scopul de a dezvolta cercetarea ştiinţifică fundamentală şi aplicativa în domenii de vârf ale cunoaşterii.
 + 
Articolul 3Şcolile de studii postuniversitare sunt organizate în scopul de a dezvolta cercetarea interdisciplinara, studiile postuniversitare de masterat, elaborarea lucrărilor de doctorat, precum şi efectuarea de stagii de cercetare postdoctorale.
 + 
Articolul 4În centrele de excelenta şi în şcolile de studii postuniversitare îşi desfăşoară activitatea cadre didactice recunoscute pe plan naţional şi internaţional pentru valoarea ştiinţifică a lucrărilor lor, alături de asistenţi universitari, lectori universitari, tineri cercetători care îşi realizează lucrările de cercetare pentru pregătirea tezei de doctorat sau îşi continua activitatea de cercetare după susţinerea publică a acesteia.
 + 
Articolul 5Organizarea şi funcţionarea structurilor prevăzute la art. 1 şi 2, precum şi atribuţiile acestora se vor stabili prin hotărâre a Guvernului.
 + 
Articolul 6(1) Finanţarea centrelor de excelenta se face din veniturile obţinute din activitatea de cercetare realizată pe bază de granturi de cercetare obţinute în cadrul concursurilor de proiecte organizate de diverse foruri şi organizaţii din ţara sau din străinătate, din veniturile obţinute din executarea contractelor de cercetare, precum şi din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală şi/sau industriala asupra rezultatelor cercetării, din donaţii şi sponsorizări realizate în condiţiile legii.(2) Universităţile acreditate pot sprijini activitatea propriilor centre de excelenta folosind în exclusivitate fonduri mobilizate din alte surse decât din alocaţii de la bugetul de stat.
 + 
Articolul 7Finanţarea şcolilor de studii postuniversitare se realizează după cum urmează:a) cercetarea ştiinţifică, inclusiv stagiile postdoctorale se finanţează pe bază de granturi, contracte şi/sau sponsorizări obţinute în condiţiile legii;b) studiile doctorale ale cetăţenilor români se finanţează în condiţiile Legii învăţământului nr. 84/1995, republicată, iar studiile doctorale ale cetăţenilor străini se acoperă din taxe, conform legii.
 + 
Articolul 8Angajarea şi salarizarea personalului de cercetare pentru centrele de excelenta şi şcolile de studii postuniversitare se fac în condiţiile legii.
 + 
Articolul 9(1) Pentru a facilita achiziţionarea pentru uz personal de echipament de cercetare, expertiza şi tehnica de calcul, absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior din ţara sau cu diploma echivalenta obţinută în străinătate şi recunoscută de Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor – C.N.R.E.D., din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, beneficiază de prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 105/1998 privind acordarea de credite bancare pentru studenţii din instituţiile de învăţământ superior de stat şi particular, acreditate, aprobată şi modificată prin Legea nr. 193/1999, dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:a) sunt în vârsta de până la 30 de ani;b) sunt titularii unui contract de muncă pe perioada nedeterminată, semnat cu o instituţie de învăţământ superior acreditata;c) prezintă garanţiile materiale cerute de banca ce acorda creditul sau care garantează prin giranti.(2) Rambursarea creditului prevăzut la alin. (1) se face cu respectarea prevederilor art. 6 alin. (1), (2) şi (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1998.(3) Dobânda aferentă creditului se plăteşte începând cu a 91-a zi de la acordarea acestuia.PRIM-MINISTRUMUGUR CONSTANTIN ISARESCUContrasemnează:–––––p. Ministrul educaţieinaţionale,Jozsef Koto,secretar de statMinistrul muncii şiprotecţiei sociale,Smaranda DobrescuMinistrul finanţelor,Decebal Traian Remes––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x