ORDONANŢĂ nr. 13 din 27 ianuarie 2000

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 36 din 29 ianuarie 2000
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 206 31/12/1999 ART. 1
ActulREFERIRE LAPROTOCOL 30/11/1999
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DELEGE 214 22/05/2003
ActulREFERIT DEPROTOCOL 4 11/12/2002
ActulAPROBAT DELEGE 154 26/07/2000
ART. 1REFERIT DEPROTOCOL 6 12/06/2019

pentru ratificarea celui de-al doilea Protocol adiţional la Acordul privind Forţa Multinaţională de Pace din Europa de Sud-Est, semnat la Bucureşti la 30 noiembrie 1999



În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale art. 1 lit. A pct. 14 din Legea nr. 206/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,Guvernul României emite următoarea ordonanţă: + 
Articolul UNICSe ratifică al doilea Protocol adiţional la Acordul privind Forţa Multinaţională de Pace din Europa de Sud-Est, semnat la Bucureşti la 30 noiembrie 1999.PRIM-MINISTRUMUGUR CONSTANTIN ISĂRESCUContrasemnează:–––––p. Ministrul apărăriinaţionale,Ion Bogdan Tudoran,secretar de statp. Ministru de stat,ministrul afacerilor externe,Eugen Dijmărescu,secretar de statBucureşti, 27 ianuarie 2000.Nr. 13.AL DOILEA PROTOCOL ADIŢIONAL*)la Acordul privind Forţa Multinaţională de Pace din Europa de Sud-EstNotă

──────────

*) Traducere.

──────────
Statele părţi la Acordul privind Forţa Multinaţională de Pace din Europa de Sud-Est, semnat la Skopje la 26 septembrie 1998, astfel cum a fost suplimentat şi amendat prin primul Protocol adiţional la acesta, semnat la Atena la 12 ianuarie 1999,reafirmând angajamentul lor la scopurile şi principiile stabilite în cele doua documente internaţionale mai sus menţionate,dorind să dezvolte în continuare cooperarea dintre ele şi să întărească capacităţile lor de intervenţie pentru ajutor de urgenţă şi umanitar,dorind să stabilească prevederile şi amendamentele necesare la acordul mai sus menţionat,au convenit următoarele:
 + 
Articolul 1Părţile stabilesc înfiinţarea unei Forţe Speciale de Geniu (Engineer Task Force – ETF) potrivit prevederilor următoarelor articole:
 + 
Articolul 21. În plus faţă de organizarea şi responsabilităţile existente ale SEEBRIG, o Forţa Specială de Geniu compusă din unităţi asigurate de părţi, de la caz la caz, din cele arătate în anexa A la acest protocol va fi formată şi va fi sub comanda şi controlul SEEBRIG, potrivit prevederilor art. 5 din protocol.2. Scopul formării acestei Forţe Speciale de Geniu este de a asigura părţile cu capacităţi de intervenţie umanitara şi pentru ajutor de urgenţă.3. Aceasta iniţiativă va fi orientată către o asistenţă civilă de mica amploare în interesul părţilor.
 + 
Articolul 31. Forţa Specială de Geniu va asigura sprijinul imediat al populaţiei locale fie singura, fie împreună cu alte organisme internaţionale corespunzătoare.2. Forţa Specială de Geniu va desfăşura, pe baza deciziilor naţionale, proiecte de cooperare de mica amploare în următoarele domenii:a) construcţii şi reparaţii limitate de drumuri;b) construcţii şi reparaţii limitate de poduri;c) reparaţii limitate de cai ferate;d) alunecări de pământ;e) drenaje;f) deminări limitate şi neutralizarea muniţiilor neexplodate;g) alte domenii funcţionale ce vor fi convenite.
 + 
Articolul 4Părţile contributorii vor pune la dispoziţie Forţei Speciale de Geniu unităţile de geniu, pe baza misiunilor şi a deciziilor naţionale. Forţa Specială de Geniu va fi o forţă "la ordin".
 + 
Articolul 5Pentru implementarea iniţiativei mai sus menţionate au fost convenite următoarele faze:1. Faza I (iniţială):a) Comanda şi controlul vor fi asigurate de COMSEEBRIG (comandantul brigăzii).b) Pe timpul operaţiunilor noncriză 2 ofiţeri vor întări Celula de geniu SEEBRIG (CG-7) existenta pentru a asigura funcţiile de planificare necesare.c) Pe timpul operaţiunilor de criza va fi înfiinţată Celula de criza de geniu, condusă de un ofiţer de geniu (OF-5/Lt.- col.) ce va fi asigurat de ţara căreia îi aparţine COMSEE-BRIG.d) Fiecare parte care participă la operaţiunile de criză va asigura un ofiţer de geniu la Celula de criza de geniu. Atunci când este posibil părţile care participă în operaţiunile de criză vor transfera reprezentanţii lor de la Celula de geniu (CG-7) la Celula de criză de geniu.2. Faza a II-a:Pe baza experienţei acumulate pe timpul fazei I, părţile pot lua în discuţie fezabilitatea unei înţelegeri alternative pentru comanda şi controlul Forţei Speciale de Geniu sub Comitetul Director Politico-Militar (PMSC) al Forţei Multinaţionale de Pace din Europa de Sud-Est (MPFSEE), în paralel cu SEEBRIG.
 + 
Articolul 6Părţile convin cu privire la constituirea unei Reţele de informaţii de criza (Crisis Information Network – CIN), iniţial bazată pe Sistemul de Management al Informaţiilor din cadrul Parteneriatului pentru Pace (PIMS-Partnership Information Management System), în vederea asigurării Forţei Speciale de Geniu. COMSEEBRIG şi părţile sunt invitate să angajeze CIN la maximum, în măsura în care este fezabil şi practic.
 + 
Articolul 71. În situaţie de criza preşedintele Comitetului Director Politico-Militar (PMSC), pe baza propunerii oricăreia dintre părţi ori din proprie iniţiativă, convoacă comitetul pentru a discuta situaţia şi a formula propuneri în vederea aprobării lor de către miniştri, ulterior asigurând COMSEEBRIG directivele necesare.2. CIN se intenţionează a fi folosit ca sursa de informaţii principala, precum şi ca linie de comunicaţie între Comitetul Director Politico-Militar, COMSEEBRIG şi părţi.
 + 
Articolul 81. Cu excepţia celor convenite altfel de către părţi, numai acele părţi care participa la diverse proiecte sau în operaţiuni de criza sunt responsabile de asigurarea fondurilor. În plus, Comitetul Director Politico-Militar al MPFSEE va căuta surse alternative de finanţare, cum ar fi Uniunea Europeană, Banca Mondială sau NATO.2. Proiectele pot fi desfăşurate şi ca exerciţii multilaterale.
 + 
Articolul 9Apendicele 1, 2 şi 3 din anexa A şi apendicele 2 şi 4 (pagina 4-4) din anexa C la acordul mai sus menţionat sunt înlocuite de apendicele din anexa B la acest protocol.
 + 
Articolul 10Acest protocol constituie parte integrantă a Acordului privind Forţa Multinaţională de Pace din Europa de Sud-Est, semnat la Skopje la 26 septembrie 1998, astfel cum a fost suplimentat şi amendat prin protocolul adiţional la acesta, semnat la Atena la 12 ianuarie 1999.Acest protocol va intra în vigoare după ce toate părţile vor notifica depozitarului îndeplinirea procedurilor lor interne legale.Semnat la Bucureşti la 30 noiembrie 1999, în 7 exemplare originale în limba engleza.În numele statelor părţi la acord,Ilir Bocka,adjunctul ministrului apărăriiGueorgui Ananiev,ministrul apărăriiNikola Kljusev,ministrul apărăriiApostolos Tsohatzopoulos,ministrul apărării naţionaleCarlo Scognamiglio,ministrul apărăriiVictor Babiuc,ministrul apărării naţionaleSabahattin Cakmakoglu,ministrul apărării
 + 
Anexa AContribuţii naţionaleNaţiunea nr. 1: o companie de geniuNaţiunea nr. 2: o companie de geniuNaţiunea nr. 3: o companie de geniuNaţiunea nr. 4: un regiment cadru de geniu (de la o companie la regiment)Naţiunea nr. 5: un pluton de geniuNaţiunea nr. 6: o companie de geniuNaţiunea nr. 7: o companie de geniu pentru construcţii.
 + 
Anexa BAMENDAMENTE LA ACORDUL MPFSEE
 + 
Anexa A APENDICE-1STRUCTURA GENERALĂ A FORŢEI ÎN CADRUL SEEBRIG*Font 7*                                                  X                                             ┌═════════╗                                             │ ║                                             │ SEEBRIG ║                                             │ ║                                             └─────────┘                                                 ║                                                 ║                                                 ║          ┌──────────────────────────────────────║──────────────┬────────────┬──────────────┬────────────────┐          ║ ║ ║ ║ ║ ║ ║ ║          ║ ║ ║ ║ ║ ║ ║                           │ │ │ │ ┌───────────────┐ ┌─────┴────────┐ ┌───┴────────┐ ┌───────────┐ ┌───────────┐ ┌───────────┐ ┌────────────┐ │ COMANDAMENTUL ║ │ COMPANIE DE ║ │ COMPANIE ║ │UNITĂŢI DE │ │UNITĂŢI DE │ │SPRIJIN DE ║ │FORŢA COMUNĂ║ │ BRIGĂZII ║ │ STAT MAJOR ║ │ DE ║ │ MANEVRĂ │ │ SPRIJIN │ │ SERVICII ║ │ DE ║ │ ║ │ ║ │TRANSMISIUNI║ │ │ │ │ │ ║ │ GENIU ║ │ ║ │ ║ │ ║ └───────────┘ └───────────┘ └───────────┘ └────────────┘ └───────────────┘ └══════════════╝ └════════════╝        ┌────────┐        │ ║        │ ║ MULTINAŢIONALĂ        └────────╝        ┌────────┐        │ ║        │ ║ NAŢIUNEA GAZDĂ        └════════╝
 + 
Anexa A APENDICE-2CONTRIBUŢIA CU TRUPE ALE STATELOR PARTICIPANTE
 + 
Anexa A APENDICE-3SEEBRIG
 + 
Anexa C APENDICE-2                     ┌────────────────────────────────────┐                     │ STRUCTURA COMANDAMENTULUI SEEBRIG/ │                     │ NUCLEUL PERMANENT DE STAT MAJOR │                     └────────────────────────────────────┘                                       *                            ╔══════════════════════╗                            ║ COMANDANTUL BRIGĂZII ║                            ╚══════════════════════╝                                       │                                       │                                       │                                       │                                       │ ┌───────────┐                                       ├───┤ Aghiotant │   ╔══════════╗ │ │ (ADC) │ ╔══════════════════╗   ║ ║ │ └───────────┘ ║TOTAL:36 ║   ╚══════════╝ │ ║1 Gl. Bg. (OF-6) ║                                       │ ║3 Col. (OF-5) ║   POSTURI CE SE ROTESC │ ║11 Lt.-Col. (OF-4)║                                       │ ║5 Mr. (OF-3) ║   .-.-.-.-.-. │ ║2 Cpt. (OF-2) ║   | | │ ║14 Subofiţeri ║   .-.-.-.-.-. │ ╚══════════════════╝    NAŢIUNEA GAZDA │         ╔═══════════════╗ -.-.-.-.-.-.-. .-.-.-.-.-.-.         ║ SECRETARIATUL ║───────| ŞEF DE |──────────| CONSILIER |         ║ ŞEFULUI ║ | STAT MAJOR | | JURIDIC |         ║ DE STAT MAJOR ║ -.-.-.-.-.-.-. .-.-.-.-.-.-.         ╚═══════════════╝ │                                       │                                       │                                       │                                       │                    ╔═════════════╗ │ ╔═════════════╗                    ║ LOCŢIITORUL ║ │ ║ LOCŢIITORUL ║                    ║ ŞEFULUI DE ║ │ ║ ŞEFULUI DE ║                    ║ STAT MAJOR ║────┼─────║ STAT MAJOR ║                    ║ PENTRU ║ │ ║ PENTRU ║                    ║ OPERAŢIUNI ║ │ ║ LOGISTICĂ ║                    ╚═════════════╝ │ ╚═════════════╝    ┌─────────┬─────────┬─────────┬────┴────┬─────────┬─────────┬────────┐    │ │ │ │ │ │ │ │┌───┴───┐ ┌───┴───┐ ┌───┴───┐ ┌───┴───┐ ┌───┴───┐ ┌───┴───┐ ┌───┴───┐┌───┴───┐│ CG-1 │ │ CG-2 │ │ CG-3 │ │ CG-4 │ │ CG-5 │ │ CG-6 │ │ CG-7 ││ CG-8 │└───────┘ └───────┘ └───────┘ └───────┘ └───────┘ └───────┘ └───────┘└───────┘PERSONAL INFORMAŢII OPERAŢIUNI LOGISTICĂ COOPERARE TRANSMI- GENIU BUGET/             ŞI CIVIL/ SIUNI FINANŢE          CONTRAINFORMAŢII MILITARĂ
 + 
Anexa C APENDICE-4Biroul şefului geniului CG-7──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Element de Pe nr. 0 Titlul funcţiei Gradul Studii Sursa Observaţiicomandă nr.──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────CECG701 PECG701 Şef CG-7 OF-4 A 1/5 Ofiţer cu                                                             planificarea                                                             geniului──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────CECG703 PECG703 Ofiţer geniu OF-3 A 3──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────CECG704 PECG704 Ofiţer geniu OF-2 A TBD──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────CECG706 PECG702 Funcţionar/şofer OR-4 A 1/5──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Biroul şefului buget-finanţe CG-8──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Element de Pe nr. 0 Titlul funcţiei Gradul Studii Sursa Observaţiicomandă nr.──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────CECG801 PECG801 Şef CG-8 OF-4 A Manager fondCECG806 PECG802 Funcţionar/şofer OR-4 A────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── TOTAL: 36    1 Gl. bg. (OF-6) (Referire la tabela de rotaţie convenită)    3 Col. (OF-5) (Referire la tabela de rotaţie convenită)    11 Lt.-col. (OF-4)    5 Mr. (OF-3)    2 Cpt. (OF-2)    14 SubofiţeriNOTA:1. Se referă la localizarea Comandamentului Forţei Multinaţionale de Pace din Europa de Sud-Est şi la tabelul cu rotirea posturilor-cheie pentru încadrarea acestora.2. Atunci când Turcia este naţiune gazdă, funcţia de secretar al şefului de stat major va fi încadrată de Grecia; funcţia de şef G2, precum şi cea de şofer vor fi încadrate de Turcia.3. Acest post va fi încadrat de Bulgaria pentru primii 4 ani; după primii 4 ani, acest post va fi încadrat în permanentă de România.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x