ORDONANTA Nr. 13 din 14 ianuarie 1994

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL ROMÂNIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL NR. 21 din 25 ianuarie 1994
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulCOMPLETAT DELEGE 53 08/07/1994
ActulMODIFICAT DELEGE 53 08/07/1994
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEHOTARARE 3 06/01/1995
ActulREFERIT DEPRECIZARI 06/01/1995
ActulAPROBAT DELEGE 53 08/07/1994
ActulCOMPLETAT DELEGE 53 08/07/1994
ActulMODIFICAT DELEGE 53 08/07/1994
ActulREFERIT DEHG 71 24/02/1994
ActulREFERIT DEHG 435 22/07/1994
ActulREFERIT DENORMA 45750 07/03/1994

cu privire la moderarea inflaţiei prin prelungirea aplicării impozitului suplimentar asupra fondului de salarii



În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi al art. 1 lit. c) din Legea nr. 4/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi autorizarea contractării şi garantarii unor credite externe, Guvernul României emite prezenta ordonanţă.  + 
Articolul 1În anul 1994 fiecare societate comercială cu capital majoritar de stat şi regie autonomă la care salariile se stabilesc prin negociere determina fondul de salarii care poate fi consumat fără obligaţia de a plati impozit suplimentar, în raport cu salariul mediu brut de calcul, numărul mediu de personal, precum şi cu sporul de eficienta obţinut în anul 1994 faţă de anul 1993, ca urmare a activităţii desfăşurate.
 + 
Articolul 2(1) Salariul mediu brut de calcul pentru luna ianuarie 1994 se determina pe baza salariului mediu brut de calcul pentru luna decembrie 1993, rezultat din raportarea fondului de salarii, aferent acestei luni, pentru care unitatea nu avea obligaţia plăţii unui impozit suplimentar, conform reglementărilor în vigoare la acea data, la numărul mediu de personal luat în calcul la stabilirea fondului menţionat. (2) Lunar, salariul mediu brut de calcul se determina pe baza salariului mediu brut de calcul aferent lunii ianuarie 1994, la care se adauga valorile medii brute ale indexarilor ce se vor stabili prin hotărâri ale Guvernului, până la sfârşitul anului 1994, în raport cu creşterea preţurilor de consum.
 + 
Articolul 3(1) Numărul mediu de personal pentru calcularea fondului de salarii care poate fi consumat fără plata unui impozit suplimentar se determina potrivit reglementărilor în vigoare. (2) În sectoarele din economie cu fluctuatii în activitate, atunci când se lucrează peste programul normal de lucru, numărul mediu de personal stabilit potrivit alin. (1) se corecteaza cu coeficientul rezultat din raportul dintre numărul total de ore lucrate şi numărul de ore corespunzător programului normal de lucru, pentru numărul total de personal al unităţii. (3) La stabilirea numărului mediu de personal se ia în calcul şi personalul zilier, precum şi cel angajat pe bază de colaborare, în raport cu timpul lucrat. (4) La unităţile la care, prin măsurile luate, numărul de personal înregistrează o scădere faţă de luna corespunzătoare din anul 1993, numărul mediu de personal stabilit potrivit alin. (1), (2) şi (3) se majorează cu jumătate din reducerea de personal astfel realizată.
 + 
Articolul 4Fondul de salarii pentru care nu se plăteşte impozit suplimentar, calculat în raport cu salariul mediu brut de calcul şi numărul mediu de personal, determinate potrivit art. 2 şi 3, se majorează în situaţia în care prin activitatea desfăşurată se realizează o sporire a eficientei economice. Indicatorii de eficienta şi modul de majorare a fondului în raport cu evoluţia acestor indicatori se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
 + 
Articolul 5(1) Unităţile care consuma un fond de salarii mai mare decît cel stabilit potrivit art. 1-4 plătesc lunar un impozit suplimentar determinat în raport cu gradul de depasire a fondului respectiv, cumulat de la 1 ianuarie 1994, conform anexei la prezenta ordonanţă. (2) În fondul de salarii plătit de unitate, în raport cu care se calculează impozitul suplimentar potrivit alin. (1), nu se cuprind sumele plătite din fondul de participare la profit, determinate potrivit legii, care se acordă după aprobarea bilanţului contabil anual, precum şi drepturile salariale care se acordă în lei şi în valută personalului român care lucrează în străinătate pentru realizarea lucrărilor contractate cu partenerul extern. (3) La unităţile care realizează produse livrate la export sau care efectuează prestări de servicii pentru partenerii externi, impozitul suplimentar calculat potrivit alin. (1) se reduce cu o cota egala cu ponderea producţie-marfa sau a prestării de servicii realizate la export, în totalul producţiei-marfa sau al prestării de servicii realizate, calculată pe baza datelor cumulate de la începutul anului.
 + 
Articolul 6(1) Impozitul suplimentar se stabileşte lunar ca diferenţa între impozitul calculat pentru depăşirea fondului de salarii neimpozabil suplimentar, cumulat de la 1 ianuarie 1994, şi cel efectiv plătit de la aceeaşi dată, până în luna respectiva, şi se include pe costuri, iar cu suma respectiva se majorează profitul în vederea impozarii. (2) Impozitul suplimentar calculat se virează la bugetul de stat în termen de 10 zile de la plata chenzinei a doua a salariilor.
 + 
Articolul 7(1) În anul 1994, în cadrul fondului destinat plăţii salariilor, prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat potrivit legii, fiecare societate comercială cu capital majoritar de stat şi, respectiv, regie autonomă, poate negocia propriul sistem de salarizare. (2) Unităţile la care sistemul de salarizare se negociaza şi se aplică, potrivit acordului părţilor, până la începutul trim. II/1994 şi care, pe baza producţiei sau a activităţii contractate şi a programelor de măsuri stabilite, anticipeaza o creştere a eficientei economice până la sfârşitul anului 1994, pot lua în calcul, la negociere, creşterea eficientei respective în condiţiile prevăzute la art. 4. (3) Unităţile prevăzute la alin. (2) la care fondul de salarii consumat depăşeşte cu până la 10% fondul de salarii pentru care nu se plăteşte impozit suplimentar, determinat potrivit prezentei ordonanţe, pot solicita direcţiilor generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat teritoriale amînarea plăţii impozitului suplimentar datorat. (4) În urma analizei efectuate, direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat teritoriale pot aproba amînarea plăţii impozitului suplimentar datorat de către unităţile prevăzute la alin. (2) cel mult până la sfârşitul trim. III/1994, după care, până la finele anului 1994, vor efectua regularizările corespunzătoare pentru întregul an.
 + 
Articolul 8(1) Elementele de calcul ale fondului de salarii nesupus impozitării suplimentare aferente lunii decembrie 1993 se înregistrează la direcţiile de muncă şi protecţie socială judeţene şi a municipiului Bucureşti, de către fiecare societate comercială cu capital majoritar de stat şi regie autonomă, până la data de 30 aprilie 1994. (2) În acelaşi mod cu cel prevăzut la alin. (1) se va proceda şi în cazul subunitatilor din cadrul societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat ai al regiilor autonome – filiale, sucursale, agenţii sau altele asemenea -, dispersate teritorial în mai multe judeţe, la care se păstrează documentele de evidenta primara referitoare la salarizare.
 + 
Articolul 9Pentru societăţile comerciale cu capital majoritar de stat şi regiile autonome care se vor înfiinţa în cursul anului 1994, salariul mediu brut de calcul se stabileşte de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale împreună cu Ministerul Finanţelor, ţinând seama de structura personalului, profilul unităţii şi salariile medii brute lunare de calcul ale altor unităţi cu activitate similară, pe baza documentaţiei prezentate în acest sens.
 + 
Articolul 10(1) Fondul de salarii pentru care nu se plăteşte impozit suplimentar determinat potrivit prevederilor prezentei ordonanţe se diminuează cu 1% pentru fiecare procent de creştere a raportului dintre suma reprezentind creanţe şi arierate care revine la 1.000 lei volum al activităţii facturate din luna curenta faţă de luna precedenta, dar nu mai mult de 5% din fondul de salarii pentru care nu se plăteşte impozit suplimentar, aferent lunii în curs. (2) În situaţia în care raportul prevăzut la alin. (1) înregistrează o reducere faţă de luna precedenta, fondul de salarii pentru care nu se plăteşte impozit suplimentar se majorează cu 1% pentru fiecare procent de reducere, dar nu mai mult decît suma absolută a diminuarilor aplicate în perioadele precedente.
 + 
Articolul 11(1) Utilizarea în calcule a unor date eronate care conduc la stabilirea unui fond de salarii, pentru care nu se creează obligaţia plăţii impozitului suplimentar, mai mare decît cel care rezultă din aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe, constituie contravenţie, iar persoanele vinovate se sancţionează cu amendă între 200.000 lei şi 600.000 lei. (2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoanele cu atribuţii de control şi alte persoane anume împuternicite din Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor, precum şi din cadrul unităţilor teritoriale de specialitate ale acestora. (3) Contravenţiei prevăzute la alin. (1) îi sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
 + 
Articolul 12În aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor pot elabora norme metodologice. PRIM-MINISTRUNICOLAE VACAROIUContrasemnează:––––––-Ministru de stat,ministrul muncii şi protecţiei sociale,Dan Mircea PopescuMinistru de stat,ministrul finanţelor,Florin Georgescu
 + 
Anexa COTE DE IMPOZITaplicate asupra depăşirii, determinate conform art. 6, a fondului de salarii calculat potrivit art. 1 şi art. 10 din ordonanţa

  Cota de impozit Tranşa de depăşire
  20% Pentru suma reprezentând depăşirea cu până la 5% a fondului
  50% Pentru suma reprezentând depăşirea între 5 – 10% a fondului
  100% Pentru suma reprezentând depăşirea între 10 – 15% a fondului
  200% Pentru suma reprezentând depăşirea între 15 – 20% a fondului
  500% Pentru suma reprezentând depăşirea cu peste 20% a fondului

––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x