ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 61 din 27 iunie 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 439 din 28 iunie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DELEGE 55 19/03/2012
ActulABROGAT DELEGE (R) 55 19/03/2012
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 157 24/05/2005
ActulREFERIRE LATRATAT 25/04/2005
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 115
ART. 8REFERIRE LALEGE 157 24/05/2005
ART. 8REFERIRE LATRATAT 25/04/2005
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DELEGE 55 19/03/2012
ActulABROGAT DELEGE (R) 55 19/03/2012
ActulAPROBAT DELEGE 329 22/11/2007
ActulREFERIT DEDECRET 1002 20/11/2007

pentru reglementarea unor măsuri de punere în aplicare a Convenţiei privind constituirea Oficiului European de Poliţie (Convenţia EUROPOL)



Având în vedere faptul că, în temeiul art. 3 alin. (3) din Actul privind condiţiile de aderare a Republicii Bulgaria şi a României şi adaptările tratatelor pe care se întemeiază Uniunea Europeană, care face parte integrantă din Tratatul de aderare a Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeană, ratificat prin Legea nr. 157/2005, la data de 1 ianuarie 2007 România a aderat în mod automat la convenţiile şi protocoalele enumerate în anexa I la Actul de aderare,luând în considerare faptul că potrivit art. 3 alin. (3) teza finală din Actul privind condiţiile de aderare, convenţiile şi protocoalele enumerate în anexa I la acesta intră în vigoare cu privire la România la data stabilită de Consiliu prin decizie a acestuia,având în vedere faptul că România s-a angajat, prin art. 3 alin. (5) din Actul privind condiţiile de aderare, să introducă măsurile administrative şi de orice altă natură, precum cele adoptate până la data aderării de actualele state membre şi de Consiliu,în baza faptului că până la data intrării în vigoare a acestor tratate România trebuie să îndeplinească procedurile impuse prin aceste documente, astfel încât să îşi poată exercita drepturile şi obligaţiile ce decurg din calitatea de membru cu drepturi depline în cadrul EUROPOL, pentru a facilita cooperarea practică dintre instituţiile şi organizaţiile statelor membre care îşi desfăşoară activitatea în domeniul acoperit de Convenţia EUROPOL,luând în considerare importanţa îndeplinirii în termen a obligaţiilor asumate de România în baza Tratatului de aderare,ţinând seama de faptul că toate aceste elemente vizează interesul public şi constituie situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată,în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă. + 
Articolul 1În aplicarea art. 4 alin. (1) din Convenţia privind constituirea Oficiului European de Poliţie (Convenţia EUROPOL), încheiată la 26 iulie 1995, întemeiată pe dispoziţiile art. K.3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, denumită în continuare Convenţie, România desemnează Unitatea Naţională EUROPOL din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative în calitate de unitate naţională.
 + 
Articolul 2(1) Autorităţile naţionale competente în prevenirea şi combaterea infracţiunilor pot coopera cu Oficiul European de Poliţie – EUROPOL prin intermediul Unităţii Naţionale EUROPOL.(2) Autorităţile naţionale competente în prevenirea şi combaterea infracţiunilor pot coopera direct cu Oficiul European de Poliţie – EUROPOL numai în situaţii deosebite, determinate de necesitatea asigurării rapidităţii schimbului de date şi informaţii sau a păstrării confidenţialităţii acţiunilor desfăşurate.(3) Orice comunicare directă cu Oficiul European de Poliţie – EUROPOL se desfăşoară cu informarea în prealabil a Unităţii Naţionale EUROPOL.
 + 
Articolul 3Ministrul internelor şi reformei administrative numeşte ofiţerii de legătură care reprezintă România la EUROPOL, precum şi pe cei care vor exercita prerogativele prevăzute de art. 10 alin. (7) din Convenţie.
 + 
Articolul 4În aplicarea art. 23 din Convenţie, România desemnează Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal în calitate de autoritate naţională de supraveghere.
 + 
Articolul 5(1) Se aprobă plata contribuţiei financiare a României la bugetul EUROPOL.(2) Contravaloarea în lei a contribuţiei financiare a României, prevăzută la alin. (1), se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.
 + 
Articolul 6Instanţa naţională din România, competentă să soluţioneze litigiile care pot să atragă răspunderea EUROPOL, potrivit art. 39 alin. (4) din Convenţie, este Tribunalul Bucureşti.
 + 
Articolul 7În aplicarea Protocolului cu privire la interpretarea cu titlu preliminar de către Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene a Convenţiei privind constituirea Oficiului European de Poliţie, încheiat la 24 iulie 1996 în temeiul art. K.3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, România formulează, în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (2) lit. b) din protocol, următoarea declaraţie: "România recunoaşte competenţa Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene."
 + 
Articolul 8Dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică de la data intrării în vigoare pentru România a Convenţiei, conform prevederilor art. 3 alin. (3) din Actul privind condiţiile de aderare a Republicii Bulgaria şi a României şi adaptările tratatelor pe care se întemeiază Uniunea Europeană, care face parte integrantă din Tratatul de aderare a Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeană, ratificat prin Legea nr. 157/2005.PRIM-MINISTRUCĂLIN POPESCU-TĂRICEANUContrasemnează:–––––Ministrul internelorşi reformei administrative,Cristian Davidp. Ministrul afacerilor externe,Mihai Gheorghiu,secretar de statp. Ministrul economiei şi finanţelor,Cătălin Doica,secretar de statBucureşti, 27 iunie 2007.Nr. 61.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x