ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 38 din 21 martie 2002 (*actualizata*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 3COMPLETAT DELEGE 243 05/12/2011
ART. 3MODIFICAT DELEGE 243 05/12/2011
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulACTUALIZEAZA PEOUG 38 21/03/2002
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 114
ART. 3ARE LEGATURA CULEGE 444 08/07/2002
ART. 5ARE LEGATURA CULEGE 444 08/07/2002
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 262 27/07/2017
ActulREFERIT DEORDIN 325 04/10/2017
ActulREFERIT DEORDIN 966 08/11/2016
ActulREFERIT DEDECRET 908 02/12/2011
ART. 1REFERIT DEORDIN 278 09/12/2011
ART. 3REFERIT DEHOTARARE 214 12/04/2017
ART. 3REFERIT DEORDIN 262 27/07/2017
ART. 3REFERIT DEHOTARARE 643 07/09/2017
ART. 3REFERIT DEORDIN 325 04/10/2017
ART. 3REFERIT DEORDIN 966 08/11/2016
ART. 3REFERIT DENORMĂ 08/11/2016
ART. 3COMPLETAT DELEGE 243 05/12/2011
ART. 3MODIFICAT DELEGE 243 05/12/2011
ART. 3REFERIT DEORDIN 278 09/12/2011
ART. 9REFERIT DEORDIN 278 09/12/2011
ART. 13REFERIT DEORDIN 278 09/12/2011
ART. 31REFERIT DEHOTARARE 643 07/09/2017

privind intocmirea şi finantarea studiilor pedologice şi agrochimice şi finantarea Sistemului naţional de monitorizare sol-teren pentru agricultura, precum şi sol-vegetatie forestiera pentru silvicultura(actualizata până la data de 22 iulie 2002*)



–––––*) Forma actualizată a acestui act normativ până la data de 22 iulie 2002 este realizată de către Departamentul juridic din cadrul S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra-Neamţ prin includerea tuturor modificărilor şi completărilor aduse de către LEGEA nr. 444 din 8 iulie 2002.Conţinutul acestui act nu este un document cu caracter oficial, fiind destinat pentru informarea utilizatorilorÎn temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,Guvernul României adopta prezenta ordonanţă de urgenţă. + 
Articolul 1(1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor realizează şi reactualizează periodic Programul naţional de monitorizare sol-teren pentru agricultura şi sol-vegetaţie forestieră pentru silvicultura.(2) Pentru staţiile din reţeaua de monitorizare sol-teren pentru agricultura şi sol-vegetaţie forestieră pentru silvicultura, care fac parte din Sistemul naţional de monitorizare integrată a mediului, stabilirea amplasamentului acestora, a programului de activitate şi reactualizarea acestuia se fac cu aprobarea Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului.
 + 
Articolul 2Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului coordonează procesul de integrare a informaţiilor obţinute de către Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, potrivit art. 1, în Sistemul naţional de monitorizare integrată a mediului.
 + 
Articolul 3Institutul de Cercetări pentru Pedologie şi Agrochimie Bucureşti şi oficiile de studii pedologice şi agrochimice judeţene, la solicitarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, executa studiile pedologice şi agrochimice şi realizează sistemul de monitorizare sol-teren pentru suprafeţele cu destinaţie agricolă, privind: unităţile de sol, inventarierea resurselor de sol, favorabilitatea terenurilor pentru culturile agricole sau silvicultura, pretabilitatea pentru folosinţe, poluarea, restricţiile terenurilor la diferite utilizări şi măsurile agropedoameliorative şi antierozionale corespunzătoare, indiferent de forma de exploatare sau de proprietate.–––-Art. 3 a fost modificat de pct. 1 al art. unic din LEGEA nr. 444 din 8 iulie 2002, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 531 din 22 iulie 2002.
 + 
Articolul 4În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, următoarele denumiri se definesc după cum urmează:a) Programul european de monitorizare forestieră – programul prin care se evaluează variatia la scara mare, spatiala şi temporala, a stării pădurilor şi solurilor forestiere într-o reţea europeană de suprafeţe de observatie (nivelul I) şi se identifica relaţiile cauza-efect, la scara ecosistemului, prin mijloacele monitorizarii intensive, în suprafeţe permanente de observatie (nivelul II), în conformitate cu măsurile stabilite de Comisia Economică pentru Europa a Naţiunilor Unite şi de Uniunea Europeană;b) Programul internaţional de cooperare privind evaluarea şi monitorizarea efectelor poluarii aerului asupra pădurilor (I.C.P. Forests) – programul stabilit de Comisia Economică pentru Europa a Naţiunilor Unite în anul 1985, în baza Convenţiei privind poluarea aerului transfrontieră, la distanta lungă, pentru supravegherea declinului pădurilor ca urmare a poluarii atmosferice;c) Schema Uniunii Europene privind protecţia pădurilor împotriva poluarii atmosferice – programul iniţiat în anul 1986 de Uniunea Europeană, având ca obiective stabilirea, pe baza unei metodologii comune, a unui inventar periodic al vatamarilor produse pădurilor, în special datorită poluarii atmosferice, înfiinţarea sau extinderea în mod coordonat şi armonizat a reţelei de puncte de observatie pentru realizarea acestui inventar, realizarea unei monitorizari continue şi intensive a ecosistemelor forestiere şi înfiinţarea sau extinderea în mod coordonat şi armonizat a unei reţele de suprafeţe permanente de observatie, necesare pentru aceasta monitorizare;d) Centrul focal naţional pentru Programul european de monitorizare forestieră – instituţia care asigură realizarea Programului european de monitorizare forestieră în România, organizează şi gestionează bazele de date şi elaborează rapoartele privind rezultatele activităţii de monitorizare a pădurilor şi solurilor forestiere.
 + 
Articolul 5Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice, la solicitarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, va executa lucrările specifice monitorizarii solurilor şi vegetaţiei forestiere, în conformitate cu Programul european de monitorizare forestieră, indiferent de forma de proprietate asupra pădurilor.–––-Art. 5 a fost modificat de pct. 2 al art. unic din LEGEA nr. 444 din 8 iulie 2002, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 531 din 22 iulie 2002.
 + 
Articolul 6Executarea studiilor pedologice şi agrochimice şi a studiilor pentru vegetatia forestieră se face pentru toate terenurile agricole şi forestiere, indiferent de forma de exploatare sau de proprietate, iar permisiunea accesului în teren este obligatorie pe baza documentelor justificative, cu excepţia zonelor în care accesul este interzis de lege.
 + 
Articolul 7(1) Studiile pedologice necesare sistemului naţional şi judeţean de monitorizare sol-teren pentru agricultura se actualizează cu o periodicitate de 10 ani, iar cele agrochimice, cu o periodicitate de 4 ani şi de 1-2 ani în cazul terenurilor poluate.(2) Evaluarea stării solurilor forestiere se realizează din 5 în 5 ani, iar a vegetaţiei forestiere, anual.
 + 
Articolul 8(1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, prin direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, asigura şi urmăreşte realizarea programului aprobat de Guvern privind executarea studiilor pedologice şi agrochimice şi a Sistemului de monitorizare sol-teren pentru agricultura.(2) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, pe baza programului aprobat de Guvern, monitorizează starea de sănătate a pădurilor şi starea solurilor forestiere prin Regia Naţionala a Pădurilor şi prin Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice, care este şi Centrul focal naţional pentru Programul european de monitorizare forestieră.(3) Programul naţional de monitorizare sol-teren pentru agricultura şi sol-vegetaţie forestieră pentru silvicultura, prevăzut la art. 1 alin. (1), cuprinde programele prevăzute la alin. (1) şi (2) ale prezentului articol.
 + 
Articolul 9În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgente, prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, va fi aprobată Metodologia întocmirii studiilor pedologice şi agrochimice, a Sistemului naţional şi judeţean de monitorizare sol-teren pentru agricultura, precum şi a sistemului naţional de monitorizare sol-vegetaţie forestieră pentru silvicultura.
 + 
Articolul 10Institutul de Cercetări pentru Pedologie şi Agrochimie Bucureşti realizează şi actualizează, prin integrarea sistemelor judeţene de date, elaborate de oficiile de studii pedologice şi agrochimice, Sistemul naţional de monitorizare sol-teren şi banca de date aferentă pentru agricultura, pe care le va comunică Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor şi Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, iar pentru alte instituţii interesate acestea se vor pune la dispoziţie cu avizul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor.
 + 
Articolul 11(1) Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice realizează lucrările de evaluare a stării solurilor forestiere şi a vegetaţiei forestiere conform Programului european de monitorizare forestieră, gestionează şi reactualizează băncile de date existente şi transmite datele Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor şi Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului.(2) Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice, în calitate de Centru focal naţional pentru Programul european de monitorizare forestieră, elaborează rapoarte privind rezultatele obţinute şi transmite informaţii anual şi periodic la solicitarea organismelor internaţionale care gestionează programele I.C.P. Forests şi Schema Uniunii Europene privind protecţia pădurilor împotriva poluarii atmosferice, cu avizul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, care administrează rezultatele, şi al Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului.
 + 
Articolul 12Datele şi informaţiile obţinute prin Sistemul naţional de monitorizare sol-teren pentru agricultura şi sol-vegetaţie forestieră pentru silvicultura vor fi puse de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, prin Institutul de Cercetări pentru Pedologie şi Agrochimie şi Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice, la dispoziţia Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului – I.N.C.D.P.M. Bucureşti, în vederea elaborării Raportului privind starea mediului.
 + 
Articolul 13Finanţarea cheltuielilor anuale necesare elaborării studiilor pedologice şi agrochimice, a Sistemului naţional şi judeţean de monitorizare sol-teren pentru agricultura şi sol-vegetaţie forestieră pentru silvicultura, precum şi participării la organismele internaţionale de specialitate se suporta din alocaţii bugetare, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor.PRIM-MINISTRUADRIAN NĂSTASEContrasemnează:–––––p. Ministrul agriculturii,alimentaţiei şi pădurilor,Petre Daea,secretar de statMinistrul apelor şi protecţiei mediului,Petru LificiuMinistrul finanţelor publice,Mihai Nicolae Tănăsescu––––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x