ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 25 din 18 aprilie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 281 din 22 aprilie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CULEGE 325 08/07/2003
ActulACTUALIZEAZA PEOUG 25 18/04/2003
 Nu exista acte care fac referire la acest act





În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituție,Guvernul României adopta prezenta ordonanță de urgență. + 
Articolul 1Articolul 20 din Ordonanța de urgenta a Guvernului nr. 26/1997 privind protecția copilului aflat în dificultate, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 276 din 24 iulie 1998, cu modificările ulterioare, se modifica și se completează după cum urmează:1.Alineatul (3) va avea următorul cuprins:(3)Pentru fiecare copil încredințat sau dat în plasament la asistentul maternal profesionist se acordă sumele necesare acoperirii cheltuielilor lunare de hrana, echipament, cazarmament, jucarii, materiale igienico-sanitare, rechizite școlare, materiale cultural-sportive, transport, după caz, precum și sumele aferente acoperirii cheltuielilor de locuit. Aceste sume se suporta din bugetul consiliului județean, respectiv al consiliului local al sectorului municipiului București, de pe a cărui raza teritorială provine copilul care a fost încredințat sau dat în plasament și nu pot depăși cuantumul cheltuielilor prevăzute de lege pentru copiii și ținerii ocrotiți în unitățile bugetare de asistența socială. Modalitatea de decontare a cheltuielilor prevăzute în prezentul alineat se aproba prin ordin comun al ministrului administrației publice și al secretarului de stat al Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.2.După alineatul (3) se introduc patru alineate noi, alineatele (3^1), (3^2), (3^3) și (3^4), cu următorul cuprins:(3^1)Pe perioada încredințării sau a plasamentului copilului asistenții maternali profesionisti beneficiază de următoarele drepturi:a)salariu de baza stabilit între limita minima și limita maxima pentru asistentul social cu pregătire medie, în funcție de vechimea în munca, prevăzut la pct. I lit. A din anexa nr. IV/1a, respectiv anexa nr. IV/1b la Ordonanța de urgenta a Guvernului nr. 191/2002 privind creșterile salariale ce se vor acorda în anul 2003 personalului bugetar salarizat potrivit Ordonanței de urgenta a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza pentru personalul contractual din sectorul bugetar și personalului salarizat potrivit anexelor nr. II și III la Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza în sectorul bugetar și a indemnizațiilor pentru persoane care ocupa funcții de demnitate publică;b)un spor de 15% calculat la salariul de baza, pentru condiții de incordare psihică ridicată și responsabilitate sporită în care se desfășoară activitatea;(la 15-07-2003,
Litera b) din Alineatul (3^1) , Punctul 2. , Articolul 1 a fost modificată de Articolul UNIC din LEGEA nr. 325 din 8 iulie 2003, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 510 din 15 iulie 2003
)
c)un spor de 15% calculat la salariul de baza, pe perioada în care au în plasament sau încredințare cel puțin 2 copii;d)un spor de 25% calculat la salariul de baza, pentru fiecare copil cu handicap/dizabilitati, infectat HIV sau bolnav SIDA, încredințat ori primit în plasament.
(3^2)Asistenții maternali profesionisti beneficiază, de asemenea, de:a)consiliere și sprijin din partea specialiștilor serviciului public specializat pentru protecția copilului sau ai organismului privat autorizat, în vederea îndeplinirii obligațiilor ce le revin cu privire la copiii încredințați sau primiți în plasament;b)decontarea cheltuielilor de transport și cazare, în cazul în care deplasarea se face în interesul copilului, în condițiile stabilite pentru personalul din sectorul bugetar.(3^3)Prevederile alin. (3^1) și ale alin. (3^2) lit. b) nu sunt aplicabile în cazul în care copilul a fost încredințat sau dat în plasament la o ruda până la gradul al patrulea inclusiv.(3^4)Condițiile de obținere a atestatului, procedurile de atestare și statutul asistentului maternal profesionist se aproba prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție. Standardele minime obligatorii pentru asigurarea protecției copilului la asistentul maternal profesionist, precum și ghidul metodologic de implementare a acestor standarde se elaborează de Autoritatea Naționala pentru Protecția Copilului și Adopție, se aproba prin ordin al secretarului de stat al acesteia și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
3.Alineatul (4) va avea următorul cuprins:(4)Sumele necesare acoperirii cheltuielilor prevăzute la alin. (3), suportate de organismele private autorizate, se restituie acestora, la cerere, de către serviciile publice specializate pentru protecția copilului, pe baza documentelor justificative, în termen de 15 zile de la data depunerii cererii.
 + 
Articolul 2În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, Autoritatea Naționala pentru Protecția Copilului și Adopție va elabora Standardele minime obligatorii pentru asigurarea protecției copilului la asistentul maternal profesionist, precum și ghidul metodologic de implementare a acestor standarde, prevăzute la art. 20 alin. (3^4) din Ordonanța de urgenta a Guvernului nr. 26/1997.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemnează:
Ministrul pentru coordonarea
Secretariatului General al Guvernului,
Petru Șerban Mihailescu
Ministrul administrației publice,
Octav Cozmanca
Ministrul muncii și solidarității sociale,
Marian Sarbu
Ministrul finanțelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
București, 18 aprilie 2003.Nr. 25.

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x