ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 233 din 24 noiembrie 2000

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 614 din 29 noiembrie 2000
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulRESPINS DELEGE 518 09/10/2001
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 114
ART. 1REFERIRE LALEGE 36 30/04/1991
ART. 9REFERIRE LAOUG 36 02/04/1999
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulRESPINS DELEGE 518 09/10/2001

privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli privati pentru achiziţionarea de tractoare, combine, maşini şi utilaje agricole, instalaţii pentru irigat, cu plata în produse agricole



În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,Guvernul României adopta următoarea ordonanţa de urgenţă: + 
Articolul 1(1) Pentru achiziţionarea de tractoare, combine, maşini şi utilaje agricole, instalaţii pentru irigat, producătorii agricoli privati beneficiază de următoarele facilităţi:a) 25% din preţul utilajelor achiziţionate se aloca din Fondul special "Dezvoltarea agriculturii româneşti" pe anul 2001;b) 20% din preţul utilajelor achiziţionate se aloca din bugetul de stat pe anul 2001, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei;c) 55% din preţul utilajelor se asigura de către beneficiari, cu plata în produse agricole către societăţile comerciale prevăzute la alin. (4).(2) Prin producători agricoli, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, se înţelege: persoanele fizice proprietari de terenuri agricole, persoanele fizice crescatori de animale şi/sau păsări, societăţile agricole cu capital integral privat cu personalitate juridică şi asociaţiile familiale constituite potrivit Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultura, societăţile comerciale cu capital integral privat cu profil agricol, arendaşii.(3) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică pe o perioadă de un an de la data intrării ei în vigoare.(4) Societăţile comerciale de la care se achiziţionează tractoare, combine, maşini şi utilaje agricole, instalaţii pentru irigat cu plata în produse agricole conform alin. (1) sunt societăţi comerciale cu capital integral privat sau majoritar privat care desfăşoară activităţi de achizitionare sau de prelucrare a produselor agricole.(5) Facilităţile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) se vor acorda producătorilor agricoli prin societăţile comerciale de la care se achiziţionează tractoare, combine, maşini şi utilaje agricole, instalaţii pentru irigat, definite la alin. (4).
 + 
Articolul 2Producătorii agricoli prevăzuţi la art. 1 alin. (2) beneficiază de prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă dacă au ca ocupaţie cultivarea pământului sau creşterea animalelor şi/sau pasarilor.
 + 
Articolul 3Persoanele fizice sau juridice prevăzute la art. 1 alin. (2) beneficiază de prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă numai dacă fac dovada încheierii unui contract de vânzare-cumpărare de tractoare, combine, maşini şi utilaje agricole, instalaţii pentru irigat, cu plata în produse agricole, cu o societate comercială dintre cele prevăzute la art. 1 alin. (4).
 + 
Articolul 4Contractul de vânzare-cumpărare se negociaza între părţi şi va specifică modul de garantare a plăţii, în produse, sau, dacă este cazul, în produse şi în numerar, precum şi termenul de executare a acestuia.
 + 
Articolul 5(1) Societăţile comerciale de la care se achiziţionează tractoare, combine, maşini şi utilaje agricole, instalaţii pentru irigat, cu plata în produse agricole, pot comercializa în condiţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) atât tractoare, combine, maşini şi utilaje agricole, instalaţii pentru irigat, produse în România, cat şi tractoare, combine, maşini şi utilaje agricole, instalaţii pentru irigat, noi, provenite din import. Pentru achiziţionarea de tractoare, combine, maşini şi utilaje agricole, instalaţii pentru irigat, noi, din import, ale căror preţuri de comercializare depăşesc preţurile de comercializare ale tractoarelor, combinelor, maşinilor şi utilajelor agricole, instalaţiilor pentru irigat, similare, din producţia interna, facilitatea acordată conform art. 1 alin. (1) se va calcula pe baza preţului produselor similare din producţia interna. Tractoarele, combinele, maşinile şi utilajele agricole, instalaţiile pentru irigat importate nu fac obiectul facilităţilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) din Fondul special "Dezvoltarea agriculturii româneşti".(2) Prin maşini şi utilaje agricole similare, în înţelesul prezentei ordonanţe, se înţelege maşinile şi utilajele agricole comparabile din punct de vedere al caracteristicilor functionale, potrivit normelor metodologice.
 + 
Articolul 6În cazul asociaţiilor familiale contractul de vânzare-cumpărare se semnează de fiecare membru al acestora, titular al dreptului de proprietate asupra terenului.
 + 
Articolul 7(1) Înstrăinarea tractoarelor, combinelor, maşinilor şi utilajelor agricole, precum şi a instalaţiilor pentru irigat, dobândite în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, înainte de achitarea lor integrală este interzisă şi atrage restituirea alocaţiilor de la bugetul de stat şi de la Fondul special "Dezvoltarea agriculturii româneşti" acordate potrivit art. 1 alin. (1), precum şi plata de penalităţi, cu excepţia cazului în care contractul este preluat de către alte persoane care îndeplinesc condiţiile pentru a beneficia de aceste facilităţi.(2) În cazul nerespectării condiţiilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă societăţile comerciale prevăzute la art. 1 alin. (4) sunt obligate sa ramburseze la bugetul de stat şi la bugetul Fondului special "Dezvoltarea agriculturii româneşti" sumele alocate cu aceasta destinaţie şi sa plătească penalităţile.(3) Penalităţile se vor calcula potrivit reglementărilor legale în vigoare.
 + 
Articolul 8Suma necesară acordării facilităţilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) şi b), echivalentul în lei al sumei de 8 milioane dolari S.U.A., se acordă din bugetul de stat pe anul 2001, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.
 + 
Articolul 9Producătorii care au beneficiat de prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 36/1999, cu modificările ulterioare, nu pot beneficia de prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă.
 + 
Articolul 10Modul de acordare, utilizare, controlul utilizării facilităţilor de la bugetul de stat, selecţia pe baze competitive a beneficiarilor şi a societăţilor comerciale prevăzute la art. 1 alin. (4) care vor achizitiona din resurse proprii sau din credite bancare tractoare, combine, maşini şi utilaje agricole, instalaţii pentru irigat, precum şi criteriile de selecţie a acestora şi modul de garantare a plăţii în produse sau, în anumite cazuri, în produse şi în numerar potrivit art. 4 se stabilesc prin norme metodologice elaborate de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, cu avizul Ministerului Finanţelor şi al Ministerului Industriei şi Comerţului, care vor fi supuse spre aprobare Guvernului în termen de 30 de zile de la data publicării prezentei ordonanţe de urgenţă în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 11Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 45 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.PRIM-MINISTRUMUGUR CONSTANTIN ISARESCUContrasemnează:–––––p. Ministrul agriculturiişi alimentaţiei,Aurel Până,secretar de statMinistru de stat,preşedintele Consiliuluide Coordonare Economico-Financiară,Mircea CiumaraMinistrul industriei şi comerţului,Radu BerceanuPreşedintele Agenţiei Naţionalepentru Dezvoltare Regionala,Mihai DavidMinistrul finanţelor,Decebal Traian Remes––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x