ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 201 din 15 noiembrie 2000

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 589 din 21 noiembrie 2000
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEOG 30 27/08/2013
ActulMODIFICAT DELEGE 357 10/07/2001
ANEXA 2MODIFICAT DELEGE 357 10/07/2001
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEOG 30 27/08/2013
ActulREFERIT DEOUG 90 14/07/2005
ActulREFERIT DEHG 154 06/02/2003
ActulREFERIT DESTRATEGIE 06/02/2003
ActulAPROBAT DELEGE 357 10/07/2001
ActulMODIFICAT DELEGE 357 10/07/2001
ART. 11REFERIT DERECTIFICARE 201 15/11/2000
ANEXA 2MODIFICAT DELEGE 357 10/07/2001

pentru crearea cadrului instituţional necesar în vederea funcţionarii Centrului Regional al Iniţiativei de Cooperare în Sud-Estul Europei pentru combaterea infractionalitatii transfrontaliere



În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,Guvernul României adopta prezenta ordonanţă de urgenţă. + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă:a) Acordul SECI înseamnă Acordul de cooperare pentru prevenirea şi combaterea infractionalitatii transfrontaliere, semnat la Bucureşti la 26 mai 1999 şi ratificat prin Legea nr. 208/1999, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 654 din 31 decembrie 1999, intrat în vigoare la 1 februarie 2000;b) Centrul SECI înseamnă Centrul Regional al Iniţiativei de Cooperare în Sud-Estul Europei pentru combaterea infractionalitatii transfrontaliere, situat în municipiul Bucureşti;c) Acordul de sediu înseamnă Acordul de sediu dintre România şi Centrul Regional al Iniţiativei de Cooperare în Sud-Estul Europei, semnat la Bucureşti la 2 octombrie 2000;d) autorităţile române competente înseamnă organele administraţiei publice centrale şi locale sau alte instituţii publice române, în funcţie de contextul prevederilor specifice din Acordul de sediu;e) Punctul naţional unic de contact iniţial, în sensul art. 8 paragraful 1 din Acordul SECI, este denumit Punctul naţional focal.
 + 
Articolul 2În aplicarea prevederilor art. 29 (Aplicarea provizorie) din Acordul de sediu autorităţile române competente sunt obligate să aplice provizoriu Acordul de sediu.
 + 
Articolul 3În aplicarea prevederilor art. 27 (Operarea Acordului de sediu) Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Interne, Ministerul Finanţelor – Direcţia Generală a Vamilor, Serviciul de Protecţie şi Paza şi alte autorităţi române competente vor încheia înţelegeri administrative separate în vederea creării condiţiilor optime pentru buna funcţionare a Centrului SECI.
 + 
Articolul 4În cadrul Ministerului de Interne se înfiinţează, ca direcţie, Punctul naţional focal, a cărui structura organizatorică este prevăzută în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 5În cadrul Ministerului de Interne – Inspectoratul General al Poliţiei şi Ministerului Finanţelor – Direcţia Generală a Vamilor se înfiinţează funcţia de ofiţer de legătură la Centrul SECI.
 + 
Capitolul 2Punctul naţional focal + 
Articolul 6Punctul naţional focal (PNF) are următoarele atribuţii:a) sprijină activitatea ofiţerilor de legătură români la Centrul SECI, pentru prevenirea, constatarea, cercetarea şi combaterea infractionalitatii transfrontaliere;b) primeşte cererile de asistenţa de la instituţiile cu competente în domeniul prevenirii şi combaterii infractionalitatii din România sau de la ofiţerii de legătură români;c) urmăreşte activităţile de verificare desfăşurate de unităţile de poliţie şi vama din România sau de alte structuri abilitate, asigurând soluţionarea operativă şi de calitate a cererilor de asistenţa;d) organizează o baza de date proprie, în care implementeaza, stocheaza şi prelucreaza cererile de asistenţa şi datele obţinute în procesul verificării acestora;e) asigura confidenţialitatea deplina a informaţiilor şi datelor gestionate în conformitate cu prevederile legale;f) cooperează cu Ministerul Public, Ministerul Justiţiei, Serviciul Roman de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spalarii Banilor şi cu alte instituţii cu competente în domeniu, prin punctele de contact stabilite de acestea.
 + 
Articolul 7Personalul PNF este asigurat de Ministerul de Interne prin numire şi de Ministerul Finanţelor – Direcţia Generală a Vamilor prin detaşare, potrivit anexei nr. 1.
 + 
Capitolul 3Ofiţerii de legătură + 
Articolul 8(1) Ministrul de interne şi ministrul finanţelor numesc câte un ofiţer de legătură la propunerea şefului Inspectoratului General al Poliţiei şi a directorului general al Direcţiei Generale a Vamilor.(2) Criteriile aplicate în selecţia ofiţerilor de poliţie şi a experţilor vamali cu atribuţii în domeniul combaterii infractionalitatii transfrontaliere vor fi în concordanta cu reglementările interne ale Centrului SECI.(3) Numirea celor 2 ofiţeri de legătură se face pentru o perioadă de minimum 2 ani, fiind notificată Secretariatului Centrului SECI prin Ministerul Afacerilor Externe din România.(4) La încheierea misiunii, ofiţerilor de legătură li se vor asigura funcţii echivalente celor deţinute la momentul numirii.
 + 
Articolul 9(1) În desfăşurarea activităţii lor specifice la Centrul SECI ofiţerii de legătură reprezintă Guvernul României, pastrandu-şi atribuţiile şi calităţile de poliţist şi de expert vamal.(2) Salarizarea ofiţerilor de legătură se va face în raport cu importanţa activităţii desfăşurate şi cu statutul de organism internaţional al Centrului SECI, urmând sa li se acorde sporuri, premii şi stimulente conform anexei nr. 2.
 + 
Articolul 10Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va introduce în nomenclatorul de funcţii funcţia de ofiţer de legătură.
 + 
Capitolul 4Alte dispoziţii + 
Articolul 11(1) Persoanele angajate pe bază de contract de către Centrul SECI, care la data angajării îşi desfasurau activitatea în cadrul Ministerului de Interne sau Ministerului Finanţelor – Direcţia Generală a Vamilor, se considera detasate, pastrandu-şi calitatea avută de cadru militar activ, respectiv de expert vamal sau alte categorii de salariaţi.(2) La încetarea activităţii în cadrul Centrului SECI acestor persoane li se vor asigura funcţii corespunzătoare gradului şi pregătirii lor profesionale.(3) Persoanele provenind din Ministerul de Interne, Ministerul Finanţelor – Direcţia Generală a Vamilor sau din alte instituţii publice, care desfăşoară activităţi la Centrul SECI, dar nu sunt remunerate din bugetul acestor instituţii, au regim de detaşare şi se bucura de toate drepturile şi obligaţiile avute la momentul detaşării.
 + 
Capitolul 5Dispoziţii finale + 
Articolul 12În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă autorităţile române competente vor elabora ordine şi instrucţiuni interne de aplicare.
 + 
Articolul 13Fondurile necesare pentru aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă vor fi prevăzute într-un capitol distinct în bugetul Ministerului de Interne.
 + 
Articolul 14Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă.PRIM-MINISTRUMUGUR CONSTANTIN ISARESCUContrasemnează:–––––p. Ministru de stat,ministrul afacerilor externe,Mihai Razvan Ungureanu,secretar de statp. Ministrul finanţelor,Valentin Lazea,secretar de statp. Ministru de interne,Mircea Muresan,secretar de statMinistrul muncii şi protecţiei sociale,Liviu Lucian Albu
 + 
Anexa 1STRUCTURA ORGANIZATORICĂ A PUNCTULUI NAŢIONALFOCAL ŞI ASIGURAREA PERSONALULUII. Structura organizatorică:a) Conducere – 2 posturib) Serviciul operational – 9 posturic) Serviciul analiza informatica – 8 posturid) Compartimentul juridic – 1 poste) Compartimentul administrativ – 6 posturi, din care 4 posturi vor deservi Centrul SECINumărul total de posturi: minimum 26II. Asigurarea personalului:a) Ministerul de Interne – 19 funcţii, prin numire (militari şi civili)b) Ministerul Finanţelor – 7 funcţii, prin detaşare.
 + 
Anexa 2SALARIZAREA OFIŢERILOR DE LEGATURASalarizarea ofiţerilor de legătură se va face conform reglementărilor specifice fiecărei instituţii, astfel:a) Pentru ofiţerii de legătură ai Ministerului de Interne – Inspectoratul General al Poliţiei, conform Legii nr. 138/1999 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar din instituţiile publice de apărare naţionala, ordine publică şi siguranţa naţionala, precum şi acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituţii:– solda lunară compusa din:● solda de funcţie, coeficient 4,60;● solda de grad;● diferenţa soldei de grad;● solda de merit – 20%;● spor de reprezentare, echivalent cu indemnizaţia de comanda – 42%;● gradatii;● indemnizaţie de dispozitiv – 25%;– spor de periculozitate – 30%, aplicat la solda lunară, conform art. 25 din Legea nr. 138/1999;– premiu anual conform art. 29 din Legea nr. 138/1999;– spor pentru lucrări de excepţie şi misiuni speciale – 50%, aplicat la solda lunară, conform art. 38 din Legea nr. 138/1999.b) Pentru ofiţerii de legătură ai Ministerului Finanţelor – Direcţia Generală a Vamilor, conform Legii nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoanele care ocupa funcţii de demnitate publică şi Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza pentru personalul contractual din sectorul bugetar, cu modificările ulterioare:– indemnizaţie de conducere la nivel de director general adjunct din cadrul Ministerului Finanţelor – Direcţia Generală a Vamilor – 50%;– spor de vechime;– salariu de merit – 15%;– spor de portarma – 20%;– premiu anual conform Ordonanţei Guvernului nr. 16/1998 privind Statutul personalului vamal, cu modificările ulterioare;– alte drepturi salariale acordate personalului din aparatul central al Direcţiei Generale a Vamilor, cu respectarea condiţiilor legale.Stimulentele lunare se vor acorda conform normelor metodologice privind constituirea şi utilizarea fondurilor destinate personalului din aparatul central al Direcţiei Generale a Vamilor.c) În cazul adoptării altor acte normative pe linie de salarizare drepturile salariale vor fi adaptate în mod corespunzător.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x