ORDIN nr. M.110 din 10 noiembrie 2008 (*actualizat*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 24/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL APARARII
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 72 10/07/2013
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulACTUALIZEAZA PEORDIN 110 10/11/2008
ActulREFERIRE LALEGE 346 21/07/2006 ART. 5
ActulREFERIRE LALEGE 346 21/07/2006 ART. 8
ActulREFERIRE LALEGE 346 21/07/2006 ART. 33
ART. 3ARE LEGATURA CUORDIN 64 12/06/2009 ART. 1
ART. 8ARE LEGATURA CUORDIN 64 12/06/2009 ART. 1
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 72 10/07/2013

privind măsurile care se aplică în Ministerul Apărării pentru preluarea, asigurarea şi gestionarea copresedinţiei Grupului NATO în domeniul neproliferării "NATO Senior Defence Group on Proliferation – DGP"(actualizat până la data de 23 iunie 2009*)



––––––*) Textul iniţial a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 775 din 19 noiembrie 2008. Aceasta este forma actualizată de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra Neamt până la data de 23 iunie 2009, cu modificările şi completările aduse de ORDINUL nr. M.64 din 12 iunie 2009.Pentru aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. f) şi ale art. 8 din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării,în temeiul art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006,ministrul apărării emite prezentul ordin. + 
Articolul 1În conformitate cu angajamentele naţionale asumate la NATO, în perioada 1 iulie 2009 – 30 iunie 2010, România asigură, împreună cu Statele Unite ale Americii, copreşedinţia Grupului NATO în Domeniul Neproliferării "NATO Senior Defence Group on Proliferation – DGP", denumit în continuare DGP.
 + 
Articolul 2(1) DGP reprezintă autoritatea politico-militară a NATO, care asigură coordonarea activităţilor specifice neproliferării, având rolul de a consilia Consiliul Nord Atlantic în domeniul dezvoltării capabilităţilor colective de apărare împotriva riscurilor, ameninţărilor şi provocărilor de natură chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN,) combaterii proliferării armelor de distrugere în masă şi a mijloacelor de întrebuinţare a acestora.(2) În cadrul DGP se evaluează şi se analizează riscurile generate de proliferarea armelor de distrugere în masă, se elaborează şi se adoptă politici, concepte, proceduri, proiecte şi măsuri comune pentru descurajarea proliferării şi întrebuinţării armelor de distrugere în masă CBRN, apărarea şi asigurarea protecţiei trupelor dislocate în teatrele de operaţii şi a populaţiei statelor membre NATO împotriva riscurilor de acest tip.
 + 
Articolul 3(1) Nivelul de reprezentare naţională în cadrul reuniunilor DGP este următorul:a) reprezentant de nivel superior în cadrul reuniunilor plenare – directorul general al Departamentului pentru politica de apărare şi planificare (DPAP) sau locţiitorul şefului DPAP;b) reprezentant în comitetul director al DGP – şeful Direcţiei cooperare internaţională în domeniul apărării (DCIDA);––––Litera c) a alin. (1) al art. 3 a fost abrogată de pct. 1 al art. I din ORDINUL nr. M.64 din 12 iunie 2009, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 428 din 23 iunie 2009.d) punct de contact DGP la Cartierul general al NATO (NATO HQ) se asigură de către Secţiunea de apărare;e) experţi pe domenii – se asigură din cadrul structurilor Ministerului Apărării, în funcţie de conţinutul agendelor de lucru ale reuniunilor şi nevoia de expertiză.(2) În situaţiile în care, din cauze obiective, nu se poate asigura participarea la reuniunile DGP a responsabililor şi experţilor prezentaţi la alin. (1) aflaţi în ţară, reprezentarea naţională se asigură pe baza aprobării directorului general al DPAP, la propunerea şefului Secţiunii de apărare.
 + 
Articolul 4(1) În perioada premergătoare şi pe timpul asigurării copresedinţiei DGP, în scopul pregătirii şi exercitării cu operativitate şi eficienţă a atribuţiilor specifice, începând cu data de 31 martie 2009, se înfiinţează şi funcţionează grupul de experţi, denumit în continuare ROU DGP Task Force.(2) ROU DGP Task Force este condus de directorul general al DPAP sau de locţiitorul şefului DPAP; funcţia de coordonare a activităţilor grupului este îndeplinită de şeful DCIDA, structură care asigură şi secretariatul acestuia.(3) ROU DGP Task Force este format din experţi/puncte de contact (POC), asiguraţi/asigurate de structurile Ministerului Apărării, astfel:a) Departamentul pentru politica de apărare şi planificare – POC principal – DCIDA şi POC de sprijin – Direcţia politici de apărare – DPA, respectiv Direcţia planificare integrată a apărării (DPIA);b) Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul şi informare publică – POC pe domeniile asistenţă juridică şi informare/relaţii publice;c) Departamentul pentru armamente – POC pentru problematica referitoare la cercetarea ştiinţifică şi capabilităţile corespunzătoare domeniilor apărare CBRN şi neutralizarea/distrugerea muniţiilor explozive (EOD);d) Statul Major General (SMG) şi structurile subordonate – POC pe domeniile: apărare CBRN, EOD, forţe speciale, operaţii întrunite, respectiv terestre, aeriene, navale, medicină operaţională, logistică, instruire, structuri şi înzestrare. Coordonarea exercitării funcţiunilor din domeniile de responsabilitate ale SMG se asigură prin Direcţia planificare strategică;e) Direcţia generală de informaţii a apărării (DGIA) – POC pe domeniul informaţii pentru apărare – apărare CBRN, EOD, MEDINT; Direcţia contrainformaţii şi securitate militară (DCISM) – POC pentru aspectele legate de securitatea fizică şi a personalului, respectiv pentru aspectele legate de INFOSEC;f) Direcţia medicală – POC pe domeniile protecţie specifică CBRN, medicină preventivă, stoc virtual;g) Direcţia financiar-contabilă – POC pe domeniul financiar.(4) În perioada exercitării copreşedinţiei, ROU DGP Task Force se reuneşte săptămânal/lunar sau ori de câte ori este nevoie, în funcţie de decizia luată la nivelul DPAP, pentru analizarea/coordonarea îndeplinirii operative a solicitărilor DGP sau pentru adoptarea poziţiilor naţionale faţă de iniţiativele lansate/problematica de referinţă.(5) DCIDA stabileşte criteriile de selecţie şi efectuează verificarea/admiterea personalului nominalizat în ROU DGP Task Force.
 + 
Articolul 5(1) În perioada asigurării copreşedinţiei DGP, la nivelul structurilor de reprezentare ale Ministerului Apărării la NATO HQ, sub coordonarea şefului Secţiunii de apărare, se constituie o echipă integrată, formată din reprezentanţi desemnaţi din cadrul Secţiunii de apărare – 3 membri şi din cadrul Reprezentanţei militare a României la NATO şi UE – un membru.(2) Echipa integrată are următoarele responsabilităţi:a) cooperarea cu Secţiunea politică din cadrul Delegaţiei României la NATO pe problematica DGP;b) asigurarea cooperării şi interrelaţionării cu copreşedinţia SUA, cu structurile NATO cu responsabilităţi în domeniu, precum şi cu reprezentanţele statelor aliate şi delegaţiile statelor partenere la Cartierul general al NATO, în vederea organizării activităţilor şi elaborării documentelor DGP;c) organizarea activităţilor DGP la NATO HQ;d) participarea la organizarea şi desfăşurarea Seminarului DGP din 2010 de la Bucureşti, tema urmând să fie stabilită după preluarea copreşedinţiei.
 + 
Articolul 6(1) Pentru gestionarea coerentă şi concertată a copreşedinţiei DGP, responsabilităţile structurilor centrale sunt delimitate în conformitate cu competenţele acestora, astfel:(2) DPAP asigură următoarele:a) conducerea ROU DGP Task Force;b) gestionarea documentelor DGP, prin Punctul de lucru cu documente NATO şi UE al DPAP;c) planul de activitate/calendarul cuprinzând etapele pregătitoare şi acţiunile specifice îndeplinirii responsabilităţilor de către structurile implicate;d) coordonarea interinstituţională, în consultare cu Ministerul Afacerilor Externe la nivel naţional, respectiv interdepartamentală, la nivelul ministerului;e) consultarea şi cooperarea cu agenţiile guvernamentale şi/sau organizaţiile neguvernamentale cu atribuţii sau preocupări în aspecte specifice domeniului, în funcţie de complexitatea problematicii şi gradul de expertiză necesar;f) planificarea fondurilor necesare participării reprezentanţilor şi experţilor pe domenii din cadrul structurilor Ministerului Apărării la reuniunile şi activităţile externe sub egida DGP;g) elaborarea mandatelor reprezentanţilor naţionali la reuniunile DGP;h) avizarea documentelor elaborate la nivelul DGP în vederea adoptării;i) coordonarea pregătirii şi desfăşurării seminarului anual DGP 2010;j) relaţionarea cu ministerele apărării din statele membre NATO şi partenere.(3) SMG asigură următoarele:a) gestionarea aspectelor militare corespunzătoare domeniului neproliferare;b) planificarea fondurilor pentru seminarul anual DGP 2010, prin programul major SMG/Conducere Strategică, includerea acestuia în Planul cu principalele activităţi pe anul 2010 şi organizarea acestuia, pe baza precizărilor DPAP;c) planificarea fondurilor necesare organizării unui exerciţiu demonstrativ de nivel tactic, în cadrul seminarului anual DGP 2010, cu scenariu CBRN-EOD, la Baza de Instruire pentru Apărare NBC din Câmpulung, prin programul major Forţe Terestre şi includerea acestuia în Planul cu Principalele Activităţi pe anul 2010 al structurilor cu responsabilităţi;d) expertiza din punct de vedere militar, necesară analizării/avizării documentelor şi iniţiativelor DGP;e) instalarea unui terminal CRONOS cu imprimantă, în perioada 1 aprilie 2009 -1 octombrie 2010, într-o încăpere asigurată de DPAP/DCIDA;f) menţinerea în stare de operativitate şi trimiterea mijlocului de transport de către Comandamentul Logistic Întrunit, pentru activităţile de curierat în regim de urgenţă, la cel mult 24 de ore de la primirea solicitării Registrului intern.(4) Secretariatul general asigură următoarele:a) fluxul rapid al informaţiilor/documentelor NATO destinate DPAP, în special a celor specifice DGP;b) obţinerea, la nevoie, în timpul cel mai scurt posibil, a aprobărilor ORNISS pentru distribuirea documentelor NATO în afara Ministerului Apărării, precum şi activităţile de curierat, în regim de urgenţă.(5) DGIA asigură cooperarea cu Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi ORNISS pentru rezolvarea sarcinilor specifice din domeniul de competenţă.(6) Direcţia financiar-contabilă cooperează, potrivit domeniilor de responsabilitate, la desfăşurarea activităţilor specifice, asigurând cu operativitate expertiza necesară planificării şi organizării activităţilor interne, în special pentru seminarul anual 2010 – taxa de participare pentru reprezentanţii străini, şi internaţionale – reuniuni, grup de experţi etc., organizate sub egida DGP.
 + 
Articolul 7La solicitarea şefului ROU DGP Task Force, şefii structurilor asigură cu prioritate sprijinul, în funcţie de nivelul de expertiză necesar.
 + 
Articolul 8(1) Documentele DGP se elaborează de către echipa integrată constituită la nivelul structurilor de reprezentare a Ministerului Apărării la NATO HQ.(2) Înainte de a fi semnate, documentele DGP se transmit către ROU DGP Task Force pentru a fi evaluate/expertizate la nivelul Ministerului Apărării sau, după caz, la nivelul instituţiilor naţionale cu competenţe în domeniu.––––Alin. (3) al art. 8 a fost abrogat de pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. M.64 din 12 iunie 2009, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 428 din 23 iunie 2009.(4) După finalizarea documentelor DGP, acestea se includ în fluxul de promovare, conform procedurilor specifice grupului NATO.
 + 
Articolul 9Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul apărării,Teodor Viorel MeleşcanuBucureşti, 10 noiembrie 2008.Nr. M.110._________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x