ORDIN nr. 995 din 6 iunie 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL JUSTITIEINr. 1.163/C din 28 mai 2007MINISTERUL SANATATII PUBLICENr. 995 din 6 iunie 2007
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 421 din 25 iunie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 8ABROGA PEORDIN 19 14/01/2004
ART. 8ABROGA PEORDIN 737 06/08/2003
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 862 28/06/2006
ActulREFERIRE LALEGE 275 04/07/2006 ART. 80
ActulREFERIRE LAHG 83 03/02/2005
ART. 8ABROGA PEORDIN 19 14/01/2004
ART. 8ABROGA PEORDIN 737 06/08/2003
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind înfiinţarea, componenţa şi atribuţiile Comisiei comune a Ministerului Justiţiei şi a Ministerului Sănătăţii Publice de analiză a deceselor persoanelor private de libertate, survenite în sistemul penitenciar



Având în vedere prevederile art. 80 din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal,în temeiul dispoziţiilor Hotărârii Guvernului nr. 83/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice, cu modificările ulterioare,văzând referatul de aprobare întocmit de Administraţia Naţională a Penitenciarelor,ministrul justiţiei şi ministrul sănătăţii publice emit următorul ordin: + 
Articolul 1(1) Se înfiinţează Comisia comună a Ministerului Justiţiei şi a Ministerului Sănătăţii Publice de analiză a deceselor survenite în sistemul penitenciar, denumită în continuare Comisie, fără personalitate juridică, având ca scop analiza deceselor persoanelor private de libertate.(2) Comisia funcţionează pe lângă Ministerul Justiţiei – Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Ministerul Sănătăţii Publice.(3) Comisia va analiza modalitatea de acordare a serviciilor şi îngrijirilor medicale persoanelor private de libertate decedate, precum şi circumstanţele producerii decesului.
 + 
Articolul 2(1) Comisia este formată din 5 membri, numiţi anual, după cum urmează:a) 2 membri din cadrul reţelei medicale a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, numiţi de directorul general al acesteia, la propunerea Direcţiei medicale;b) 3 membri numiţi de ministrul sănătăţii publice, la propunerea direcţiei de specialitate;c) un secretar numit de directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la propunerea Direcţiei medicale.(2) Fiecare membru va avea un supleant, care îl va înlocui în cazul în care, din motive legale, nu va putea lua parte la lucrările Comisiei.(3) Preşedintele Comisiei şi înlocuitorul acestuia vor fi aleşi cu majoritate simplă de voturi în cadrul primei întruniri a Comisiei.(4) Comisia se întruneşte lunar, de regulă în ultima săptămână a lunii.
 + 
Articolul 3În vederea pregătirii lucrărilor Comisiei, secretarul acesteia se ocupă de completarea dosarului persoanei decedate, care trebuie să conţină următoarele documente:a) un referat medical întocmit de medicul locului de detenţie privind modul în care s-a produs decesul şi îngrijirile medicale acordate până la deces;b) copia certificatului medical constatator al decesului;c) copia dosarului medical al persoanei decedate;d) copia foii de observaţie clinică şi un referat medical întocmit de medicul curant, în cazul în care decesul a survenit într-o unitate spitalicească;e) copia raportului de necropsie, care va fi pusă la dispoziţia unităţii penitenciare de către serviciul teritorial de medicină legală unde s-a efectuat autopsia.
 + 
Articolul 4Comisia are următoarele atribuţii principale:a) analizează modul de acordare a îngrijirilor medicale până la deces şi împrejurările în care s-a produs decesul persoanei private de libertate;b) întocmeşte pentru fiecare deces analizat un proces-verbal care va cuprinde concluzii privind modul în care s-au acordat îngrijirile medicale până la deces şi împrejurările în care s-a produs decesul; o copie a procesului-verbal se transmite familiei celui decedat;c) înaintează un exemplar al procesului-verbal, însoţit de toate documentele din dosar, Parchetului de pe lângă tribunalul în a cărui rază teritorială se află penitenciarul unde a fost constatat decesul, precum şi directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;d) întocmeşte anual rapoarte privind activitatea desfăşurată, pe care le prezintă directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi directorului general al direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice.
 + 
Articolul 5În situaţiile în care, în baza documentelor medicale existente, Comisia constată că este necesară opinia unui medic de altă specialitate decât cea a membrilor acesteia, va solicita punctul de vedere al comisiei de specialitate a Ministerului Sănătăţii Publice.
 + 
Articolul 6(1) Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în funcţie de constatările Comisiei, poate dispune următoarele măsuri:a) dacă s-au constatat abateri disciplinare ale personalului angajat în sistemul penitenciar, va efectua demersuri în vederea sesizării comisiei de disciplină competente;b) dacă s-au constatat abateri ale personalului medical de la normele de etică şi deontologie profesională, va fi sesizat colegiul judeţean al medicilor, respectiv al municipiului Bucureşti, sau, după caz, filiala judeţeană a Ordinului Asistenţilor Medicali şi al Moaşelor, respectiv a municipiului Bucureşti.(2) Răspunderea disciplinară nu exclude răspunderea contravenţională, patrimonială sau penală, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.(3) Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor va informa familia celui decedat asupra rezultatului cercetării disciplinare în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b).
 + 
Articolul 7(1) Componenţa Comisiei se va stabili în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin.(2) Membrii Comisiei, numiţi în conformitate cu art. 2, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 8(1) Prezentul ordin intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.(2) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului justiţiei şi al ministrului sănătăţii nr. 1.883/737/2003 privind înfiinţarea Comisiei comune a Ministerului Justiţiei şi Ministerului Sănătăţii de analiză a deceselor survenite în sistemul penitenciar, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 614 din 29 august 2003, cu modificările şi completările ulterioare.Ministrul justiţiei,Tudor-Alexandru ChiuariuMinistrul sănătăţii publice,Gheorghe Eugen Nicolăescu––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x