ORDIN nr. 994 din 12 decembrie 2016

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 06/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 1.003 din 14 decembrie 2016
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUORDIN 282 30/06/2023
ActulACTUALIZEAZA PEORDIN 994 12/12/2016
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Văzând Referatul Oficiului Național al Viei și Produselor Vitivinicole (O.N.V.P.V.) nr. 2.577 din 9 noiembrie 2016,în temeiul prevederilor:– titlului V cap. III din Regulamentul nr. 555/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului privind organizarea comună a pieței vitivinicole în ceea ce privește programele de sprijin, comerțul cu țările terțe, potențialul de producție și privind controalele în sectorul vitivinicol, cu modificările și completările ulterioare;– art. 56 lit. d) din Legea viei și vinului în sistemul organizării comune a pieței vitivinicole nr. 164/2015;– art. 10 alin. (5) și (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.185/2014 privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu modificările și completările ulterioare,ministrul agriculturii și dezvoltării rurale emite prezentul ordin. + 
Articolul 1(1)Pentru fiecare an de producție se actualizează Banca națională de date analitice, denumită în continuare banca de date.(2)Banca de date analitice pentru fiecare an de producție, constituită potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 797/2007 pentru constituirea băncii de date analitice în vederea creării cazierului vinicol pentru fiecare an de producție, se preia și se actualizează ca urmare a efectuării analizelor fizico-chimice și izotopice asupra vinurilor obținute din eșantioanele de struguri, în condițiile prezentului ordin.
 + 
Articolul 2(1)Soiurile de viță-de-vie pentru struguri de vin care fac obiectul prelevării de eșantioane în vederea microvinificării sunt cuprinse în anexa nr. 1.(2)Eșantioanele din soiurile de viță-de-vie pentru struguri de vin, care fac obiectul microvinificării în vederea actualizării Băncii naționale de date analitice pentru fiecare an de producție, sunt prelevate din fiecare dintre cele 8 regiuni viticole nominalizate prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 1.205/2018 pentru aprobarea Nominalizării arealelor viticole și încadrării localităților pe regiuni viticole, podgorii și centre viticole, cu modificările ulterioare.(la 19-12-2022,
Articolul 2 a fost modificat de Punctul 1, Articolul I din ORDINUL nr. 360 din 7 decembrie 2022, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1217 din 19 decembrie 2022
)
 + 
Articolul 3(1)Laboratoarele desemnate pentru microvinificarea eșantioanelor de struguri de vin prelevate și pentru analiza fizico-chimică a probelor de vin sunt cuprinse în anexa nr. 2.(2)Repartizarea soiurilor care fac obiectul recoltării eșantioanelor de struguri în vederea efectuării microvinificării și a analizelor fizico-chimice pe laboratoarele desemnate trebuie să țină seama atât de situarea geografică a plantațiilor viticole, cât și de proporția de vinuri cu DOC sau IG pe regiune viticolă și se face astfel:a)Laboratorul Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului – Valea Călugărească (29 de probe), din care:– Muntenia 11 probe – 8 probe din Regiunea Viticolă a Dealurilor Munteniei și Olteniei, 2 probe din Regiunea Viticolă a Teraselor Dunării și 1 probă din Regiunea Viticolă a Nisipurilor și Altor Terenuri Favorabile din Sudul Țării;– Oltenia 6 probe – 5 probe din Regiunea Viticolă a Dealurilor Munteniei și Olteniei și 1 probă din Regiunea Viticolă a Nisipurilor și Altor Terenuri Favorabile din Sudul Țării;– Moldova 12 probe din Regiunea Viticolă a Dealurilor Moldovei;b)Laboratorul Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului – filiala Blaj (19 probe), din care:– Crișana și Maramureș 4 probe din Regiunea Viticolă a Crișanei și Maramureșului;– Transilvania 9 probe din Regiunea Viticolă a Podișului Transilvaniei;– Banat 6 probe din Regiunea Viticolă a Banatului;c)Laboratorul Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului – filiala Focșani (22 de probe), din care:– Moldova 12 probe din Regiunea Viticolă a Dealurilor Moldovei;– Dobrogea 10 probe – 7 probe din Regiunea Viticolă a Colinelor Dobrogei și 3 probe din Regiunea Viticolă a Teraselor Dunării.(la 19-12-2022,
Alineatul (2) din Articolul 3 a fost modificat de Punctul 2, Articolul I din ORDINUL nr. 360 din 7 decembrie 2022, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1217 din 19 decembrie 2022
)
 + 
Articolul 4Recoltarea eșantioanelor de struguri de vin în vederea microvinificării, analizele fizico-chimice și actualizarea băncii de date se efectuează cu personal autorizat propriu al laboratoarelor desemnate în anexa nr. 2. + 
Articolul 5(1)Banca de date se constituie în cadrul Laboratorului Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului – Valea Călugărească și cuprinde rezultatele analizelor fizico-chimice și izotopice ale probelor de vin.(2)Directorul Laboratorului Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului – Valea Călugărească urmărește și răspunde de respectarea ducerii la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.(3)Laboratorul Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului – Valea Călugărească solicită anual prevederi bugetare pentru:a)plata analizelor izotopice (carbon, oxigen și deuteriu);b)efectuarea analizelor fizico-chimice;c)recoltare și vinificare eșantioane de struguri (transport, materiale și struguri) în vederea microvinificării.
 + 
Articolul 6(1)Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole, denumit în continuare O.N.V.P.V., coordonează tehnic și metodologic actualizarea datelor din banca de date, ca parte integrantă a cazierului viticol al Uniunii Europene.(2)Banca de date conține date obținute conform anexei nr. 4 din prezentul ordin, precum și date obținute în urma analizelor fizico-chimice și ale analizelor izotopice ale compușilor etanolului și ale apei din produsele vinicole, conform anexei nr. 5 din prezentul ordin.(3)Datele din banca de date servesc la interpretarea și compararea rezultatelor obținute de laboratoarele oficiale ale statelor membre în urma controalelor din sectorul vitivinicol. + 
Articolul 7(1)Laboratoarele desemnate pentru efectuarea analizelor fizico-chimice și izotopice îndeplinesc criteriile generale de funcționare a laboratoarelor de încercări stabilite prin standardul SR EN ISO/IEC 17025.(2)Laboratorul desemnat pentru efectuarea analizelor izotopice participă anual la un sistem de testare a competențelor în ceea ce privește metodele oficiale de analiză izotopică. Rezultatele obținute la intercomparări se transmit către Centrul European de Referință pentru Controlul în Sectorul Vitivinicol în scopul controlului calității și al validării datelor furnizate.(3)Desemnarea laboratorului pentru efectuarea analizelor izotopice se face în baza legislației în vigoare.(4)Laboratorul desemnat pentru efectuarea analizelor izotopice transmite Laboratorului Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului – Valea Călugărească, prin poștă sau curier, rezultatele analizelor izotopice și păstrează confidențialitatea rezultatelor obținute, pe care le folosește exclusiv în scopul prezentului ordin.
 + 
Articolul 8(1)Eșantioanele de struguri proaspeți din soiurile prevăzute în anexa nr. 1 se recoltează și se prelucrează conform instrucțiunilor din anexa nr. 3.(la 19-12-2022,
Alineatul (1) din Articolul 8 a fost modificat de Punctul 3, Articolul I din ORDINUL nr. 360 din 7 decembrie 2022, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1217 din 19 decembrie 2022
)
(2)Anual, cel puțin 25% din eșantioane se recoltează de pe aceleași parcele ca și în anul precedent.(3)Eșantioanele sunt analizate în laboratoarele care îndeplinesc criteriile generale de funcționare, stabilite prin standardul SR EN ISO/IEC 17025.(4)Pentru fiecare eșantion se alcătuiește un chestionar privind recoltarea și microvinificarea eșantioanelor de struguri pentru analiză, conform anexei nr. 4, redactându-se un buletin de analiză a vinurilor conform modelului prezentat în anexa nr. 5.(5)Copii ale buletinului de analiză a vinului rezultat în urma microvinificării, cu rezultatele și interpretarea analizelor, împreună cu o copie a chestionarului privind recoltarea și microvinificarea eșantioanelor de struguri, se transmit Laboratorului Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului – Valea Călugărească.(6)Laboratorul Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului – Valea Călugărească, prin persoana desemnată pentru gestionarea băncii de date, introduce în baza de date a Uniunii Europene chestionarul privind recoltarea și microvinificarea eșantioanelor de struguri, rezultatele analizelor fizico-chimice și rezultatele analizelor izotopice, în conformitate cu instrucțiunile transmise de Centrul Comun de Cercetare al Uniunii Europene.
 + 
Articolul 9Un eșantion din fiecare probă de vin transmisă spre analiză izotopică de Laboratorul Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului – Valea Călugărească către laboratorul desemnat se păstrează ca eșantion de control pentru o perioadă de 3 ani. + 
Articolul 10(1)Modul de prelevare și ambalare a eșantioanelor de vin pentru efectuarea analizelor izotopice sunt prevăzute în anexa nr. 6.(2)Informațiile referitoare la cuprinsul etichetelor și la eticheta care se aplică pe recipientele în care se găsesc eșantioanele de vin sunt prevăzute în anexa nr. 7.
 + 
Articolul 11Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul Laboratorului Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului – Valea Călugărească, asigură:a)păstrarea datelor din banca de date;b)păstrarea fiecărui eșantion de vin timp de 3 ani;c)utilizarea băncii de date exclusiv pentru monitorizarea aplicării legislației europene și naționale în domeniul vitivinicol sau în scopuri statistice și/sau științifice, la solicitarea organismelor de control sau a institutelor de cercetare din domeniul vitivinicol;d)aplicarea măsurilor necesare pentru protecția datelor, mai ales împotriva furtului sau a manipulării datelor.(la 19-12-2022,
Litera d) din Articolul 11 a fost modificată de Punctul 4, Articolul I din ORDINUL nr. 360 din 7 decembrie 2022, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1217 din 19 decembrie 2022
)
 + 
Articolul 12Cultivatorii de viță-de-vie, persoane fizice sau juridice, din plantațiile cărora se colectează eșantioane de struguri permit accesul și însoțesc personalul autorizat pentru aceste acțiuni în plantații, având obligația furnizării datelor solicitate și contrasemnează documentele întocmite cu ocazia prelevării eșantioanelor de struguri. + 
Articolul 13Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezentul ordin. + 
Articolul 14La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 797/2007 pentru constituirea băncii de date analitice în vederea creării cazierului vinicol pentru fiecare an de producție, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 666 din 28 septembrie 2007. + 
Articolul 15Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii
și dezvoltării rurale,
Achim Irimescu
București, 12 decembrie 2016.Nr. 994. + 
Anexa nr. 1
LISTA
soiurilor de viță-de-vie desemnate pentru recoltarea de eșantioane de struguri

Soi/Regiune Banat Crișana și Maramureș Dobrogea Moldova Muntenia Oltenia Transilvania Total
Pinot noir 1 1 1 1 1 0 0 5
Merlot 1 0 1 1 1 1 0 5
Fetească neagră 1 0 1 2 1 1 0 6
Cadarcă 0 1 0 0 0 0 0 1
Cabernet Sauvignon 1 1 1 2 1 1 0 7
Busuioacă de Bohotin 0 0 0 1 0 0 0 1
Burgund mare 0 1 0 0 0 0 0 1
Băbească neagră 0 0 0 1 0 0 0 1
Traminer roz 0 0 0 1 0 0 1 2
Tămâioasă românească 0 0 0 1 1 0 0 2
Sauvignon 1 0 1 1 1 1 1 6
Riesling italian 0 0 0 1 1 0 1 3
Pinot Gris 0 0 1 0 0 0 1 2
Neuburger 0 0 0 0 0 0 1 1
Muscat Ottonel 0 0 1 2 1 0 1 5
Grasă de Cotnari 0 0 0 1 0 0 0 1
Galbenă de Odobești 0 0 0 1 0 0 0 1
Frâncușă 0 0 0 1 0 0 0 1
Fetească regală 1 0 0 1 1 0 1 4
Fetească albă 0 0 0 2 1 0 1 4
Chardonnay 0 0 1 1 0 1 1 4
Aligote 0 0 1 1 0 0 0 2
Crâmpoșie selecționată 0 0 0 0 0 1 0 1
Syrah 0 0 1 0 1 0 0 2
Riesling de Rhin 0 0 0 1 0 0 0 1
Șarba 0 0 0 1 0 0 0 1
TOTAL: 6 4 10 24 11 6 9 70

(la 19-12-2022,
Anexa nr. 1 a fost modificată de Punctul 5, Articolul I din ORDINUL nr. 360 din 7 decembrie 2022, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1217 din 19 decembrie 2022
)
 + 
Anexa nr. 2
LISTA
laboratoarelor desemnate pentru a face recoltarea și microvinificarea
eșantioanelor de struguri și analiza fizico-chimică a eșantioanelor de vin

Nr. crt. Laboratorul
1. Laboratorul Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului – ValeaCălugărească Valea Călugărească, str. Valea Mantei nr. 1, județul Prahova
2. Laboratorul Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului – filiala Blaj Blaj, str. George Barițiu nr. 2, județul Alba
3. Laboratorul Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului – filiala Focșani, str. Milcov nr. 40, județul Vrancea

 + 
Anexa nr. 3
INSTRUCȚIUNI
privind recoltarea eșantioanelor de struguri proaspeți și transformarea
acestora în vin, destinat analizării prin metode fizico-chimice
și izotopice
I.Recoltarea eșantioanelor de struguriA.Eșantioanele de struguri proaspeți se recoltează din plantații situate în zonele viticole având caracteristici specifice, bine definite, privind tipul de sol, orografia, tehnologia de cultură a viței-de-vie, soiul, vârsta și practicile oenologice.Fiecare eșantion trebuie să conțină minimum 10 kg de struguri copți și sănătoși din același soi. Eșantioanele nu se culeg pe rouă sau după ploaie. Recoltarea de eșantioane se efectuează în perioada în care se culege în mod normal parcela respectivă. Strugurii recoltați trebuie să fie reprezentativi pentru întreaga parcelă.B.În momentul recoltării eșantioanelor de struguri se completează chestionarul privind recoltarea conform anexei nr. 4 lit. A la ordin. Aceasta se păstrează împreună cu eșantionul inclusiv pe toată durata transportului.II.MicrovinificareaA.Microvinificarea trebuie realizată în laboratoare desemnate prin prezentul ordin. Prin microvinificare trebuie să se obțină transformarea totală a zahărului în alcool, admițânduse până la maximum 2 g/l zahăr (glucoză + fructoză). În anumite cazuri, pentru a se asigura o mai bună reprezentabilitate a eșantionului de struguri, pot fi acceptate și valori mai mari de zahăr. De îndată ce vinul s-a limpezit și s-a stabilizat cu ajutorul dioxidului de sulf lichid sau metabisulfitului de potasiu se îmbuteliază în sticle de 75 cl și se etichetează.B.Chestionarul referitor la microvinificare este prezentat în anexa nr. 4 lit. B la ordin.
 + 
Anexa nr. 4
Chestionar privind recoltarea și microvinificarea eșantioanelor de
struguri pentru analiza prin metode fizico-chimice și izotopice
A.Chestionar privind recoltarea eșantioanelor de struguri1.Recoltarea eșantioanelor de struguri1.1.Numărul eșantionului:1.2.Numele și funcția funcționarului sau a persoanei autorizate care a prelevat eșantionul:1.3.Numele și adresa organismului competent responsabil pentru prelevarea eșantioanelor:1.4.Numele și adresa organismului competent responsabil cu vinificarea și expedierea eșantioanelor, dacă este diferit de organismul menționat la pct. 1.3:2.Descrierea generală a eșantionului2.1.Originea (țara, regiunea):2.2.Anul de recoltă:2.3.Soiul viței-de-vie:2.4.Culoarea strugurilor:3.Descrierea plantației3.1.Numele și adresa persoanei care exploatează parcela:3.2.Localizarea parcelei:– comuna:– localitatea:– referința cadastrală:– latitudine și longitudine:3.3.Tipul de sol (cu praf/calcaros/argilos/argilo-calcaros/ nisipos/lut prăfos/granitic/șisturi cristaline/roci vulcanice/roci sedimentare/roci metamorfice):3.4.Poziționarea plantației: panta [de exemplu: relativ plană (0-5%)/pantă mică (5-15%)/pantă moderată (16-30%), pantă mare (>30%)/terasa)] și expoziția (de exemplu, punctele cardinale S, S-E etc.):3.5.Numărul de butuci la hectar (de exemplu: sub 2000/2001-3000/3001-4000/4001-5000/5001-6000/>6000):3.6.Vârsta aproximativă a plantației (mai puțin de 10 ani/între 10 și 25 de ani/mai mult de 25 de ani):3.7.Altitudinea, m: (de exemplu: 0-50, 51-150, 151-200, 201-250, 251-300, > 300):3.8.Modul de conducere și de tăiere:3.9.Tipul de vin obținut în general din struguri și culoarea vinului (DOC/IG și alb/roze/roșu):4.Caracteristicile recoltei de struguri și ale mustului:4.1.Producția estimată la hectar pentru parcela recoltată (kg/ha) (de exemplu: 0-4000/4001-5000/5001-6000/6001-7000/7001-8000/8001-9000/9001-10000/> 10000):4.2.Starea de sănătate a strugurilor (de exemplu: sănătoși, 0-25%/26-50%/51-75%/76-100%/prezența mană/ prezența botrytis/alți paraziți) și umiditatea strugurilor (de exemplu, uscați/ușor umezi/umezi):4.3.Data recoltării eșantionului:5.Condiții meteorologice înainte de recoltare5.1.Precipitații în cele 10 zile dinaintea începerii recoltatului: da/nu. Dacă da, informații suplimentare (în cazul în care sunt disponibile):6.Plantații de viță-de-vie irigate:Dacă plantația este irigată, data ultimei irigări:Se transmite împreună cu proba de struguri la instituția desemnată pentru microvinificarea probelor și trebuie să poarte ștampila organismului competent responsabil pentru recoltarea eșantioanelor, numele, calitatea și semnătura funcționarului care a prelevat eșantionul, precum și semnătura producătorului de la care s-au recoltat eșantioanele de struguri).B.Chestionar privind microvinificarea eșantioanelor de struguri1.Microvinificarea – eșantion nr.1.1.Greutatea eșantionului de struguri, în kg:1.2.Metoda de presare:1.3.Volumul de must obținut, litri:1.4.Caracteristicile mustului:– conținutul în zahăr exprimat în g/l prin refractometrie:– aciditatea totală exprimată în g/l de acid tartric (facultativ):1.5.Metoda de limpezire a mustului (de exemplu, decantare, centrifugare):1.6.Adăugarea de levuri (tipul de levuri folosit). Se menționează dacă a existat sau nu fermentare spontană:1.7.Temperatura în timpul fermentării (cu aproximație):1.8.Metoda de determinare a încheierii procesului de fermentare:1.9.Metoda de limpezire a vinului (de exemplu, decantare și/sau filtrare):1.10.Adaos de dioxid de sulf, mg/l:1.11.Analiza vinului obținut:– tăria alcoolică dobândită, % vol.:– extract sec total, g/l:– zahăr (glucoza + fructoza în g/l):2.Tabelul cronologic de vinificare a eșantionuluiData:– la care a fost recoltat eșantionul (identică cu data prevăzută la lit. A pct. 4.3):– la care s-a executat presarea:– la care a început fermentația:– la care s-a încheiat fermentația:– îmbutelierii:Data la care s-a completat prezentul chestionar (ștampila organismului competent care a efectuat microvinificarea și semnătura funcționarului abilitat din organismul respectiv).
 + 
Anexa nr. 5
BULETIN DE ANALIZĂ
privind eșantioanele de vin și de produse vitivinicole analizate printr-o metodă recomandată și publicată de Organizația Internațională a Viei și Vinului
A)Buletin de analize fizico-chimiceI.INFORMAȚII GENERALE1.Țara:2.Numărul eșantionului:3.Anul:4.Soiul de viță-de-vie:5.Tipul de vin:6.Regiune, podgorie:7.Numele, adresa, numărul de telefon și de fax, e-mailul laboratorului responsabil cu analizele:8.Eșantion pentru analiza de control a ERC-CWS: da/nuII.METODE ȘI REZULTATE1.Vinul1.1.Tăria alcoolică dobândită în volume: % vol.1.2.Extract sec total: g/l1.3.Zahăr (glucoză + fructoză): g/l1.4.Aciditatea totală exprimată în acid tartric: g/l1.5.Dioxid de sulf total: mg/lB)Buletin de analize izotopice1.Distilarea vinului pentru SNIF-RMN1.1.Descrierea aparatului de distilare:2.Volumul de vin distilat/greutatea distilatului obținut:3.Analiza distilatului3.1.Tăria alcoolică a distilatului % (m/m):4.Rezultatul rapoartelor izotopice deuteriu/hidrogen din etanol, măsurate prin RMN:4.1.(D/H) I = ppm4.2.(D/H) II = ppm4.3.“R“ =5.Parametrii RMNFrecvența observată:6.Rezultatul raportului izotopic 18O/16O al vinului [ ] 18O [‰] = ‰ V. SMOW – SLAP7.Rezultatul raportului izotopic 18O/16O al mustului (când este cazul)[ ] 18O [‰] = ‰ V. SMOW – SLAP8.Rezultatul raportului izotopic 13C/12C al etanolului din vin[ ] 13C [‰] = ‰ V-PDB(la 24-07-2023,
Anexa nr. 5 a fost modificată de Articolul I din ORDINUL nr. 282 din 30 iunie 2023, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 680 din 24 iulie 2023
)
 + 
Anexa nr. 6Modul de prelevare și ambalare a eșantioanelor de vin pentru efectuarea analizelor izotopice1.Fiecare eșantion de vin este îmbuteliat în sticle de 75 cl, prevăzute cu un sistem de închidere etanș.2.La fiecare eșantion se aplică o etichetă conformă cu anexa nr. 7 la ordin.3.O sticlă de 75 cl din fiecare eșantion de vin va fi păstrată ca probă de control. Probele de control se vor păstra pentru o perioadă de 3 ani de la îmbuteliere (colectare).
 + 
Anexa nr. 7Descrierea etichetei eșantionului de vin1.Informațiile necesare:a)numele și adresa laboratorului responsabil cu microvinificarea probelor de struguri (inclusiv denumirea statului membru):b)numărul de ordine al eșantionului de vin (identic cu al eșantionului de struguri):c)data colectării eșantionului:d)numele persoanei autorizate de organismul competent să colecteze eșantionul:e)numele și adresa întreprinderii în care a fost colectat eșantionul:f)descrierea eșantionului de vin – soiul viței-de-vie:– anul de recoltă:– regiune/podgorie:– tăria alcoolică dobândită, % vol.:2.Observații:3.Eticheta are dimensiunile 100 mm x 100 mm.
–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x