ORDIN nr. 99 din 9 noiembrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 86 din 26 ianuarie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 1557 23/09/2004
ActulREFERIRE LAHG 308 11/03/2004
ActulREFERIRE LALEGE 215 27/05/2004
ActulREFERIRE LAOG 42 29/01/2004 ART. 10
ActulCONTINE PENORMA 09/11/2004
ActulREFERIRE LAORDIN 389 29/08/2002 ART. 30
ActulREFERIRE LANORMA 29/08/2002 ART. 30
ART. 1APROBA PENORMA 09/11/2004
ART. 2REFERIRE LAORDIN 389 29/08/2002 ANEXA 3
ART. 2REFERIRE LANORMA 29/08/2002 ANEXA 3
 Nu exista acte care fac referire la acest act

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile suplimentare pentru transportul, depozitarea, comercializarea şi controlul sanitar veterinar al laptelui şi produselor lactate



În temeiul prevederilor art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitarveterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 215/2004,în baza Hotărârii Guvernului nr. 308/2004 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, modificată şi completată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.557/2004,în baza prevederilor art. 30 din Norma sanitară veterinară privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea laptelui crud, a laptelui tratat termic şi a produselor pe bază de lapte, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 389/2002,văzând Referatul de aprobare nr. 23.035 din 21 octombrie 2004, întocmit de Direcţia generală veterinară din structura Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Norma sanitară veterinară privind condiţiile suplimentare pentru transportul, depozitarea, comercializarea şi controlul sanitar veterinar al laptelui şi produselor lactate, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Norma sanitară veterinară privind condiţiile suplimentare pentru transportul, depozitarea, comercializarea şi controlul sanitar veterinar al laptelui şi produselor lactate este elaborată în scopul implementării pct. 2 şi 8 din cap. V al anexei nr. 3 la Norma sanitară veterinară privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea laptelui crud, a laptelui tratat termic şi a produselor pe bază de lapte, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 389/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 860 din 28 noiembrie 2002.
 + 
Articolul 3Institutele centrale de profil, direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 4Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
 + 
Articolul 5Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.p. Preşedintele Autorităţii NaţionaleSanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,Gabriel Vasile DrăganBucureşti, 9 noiembrie 2004.Nr. 99.
 + 
Anexa NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂprivind condiţiile suplimentare pentru transportul,depozitarea, comercializarea şi controlul sanitar veterinaral laptelui şi produselor lactate + 
Capitolul ICondiţii suplimentare pentru transportul laptelui şi al produselor lactate + 
Articolul 1Pentru transportul laptelui trebuie create asemenea condiţii încât salubritatea acestuia să nu fie influenţată de temperatura mediului exterior (căldură, îngheţ), de praf, insecte, rozătoare, impurităţi sau să nu fie supus deprecierii calitative. În acest scop se vor respecta următoarele măsuri:a) laptele şi produsele lactate se vor transporta cu respectarea principiilor generale de igienă, cu următoarele specificaţii:– toate produsele lactate se vor transporta numai în ambalaje curate şi astfel condiţionate încât să nu permită contaminarea sau degradarea produselor;– brânzeturile se vor transporta în ambalaje care să asigure stabilitatea şi integritatea produselor în timpul transportului;– untul se va transporta ambalat în hârtie neabsorbantă de grăsimi sau folii metalizate, în pachete, tuburi sau bloc, introduse în cartoane sau lăzi rezistente la transport;b) vehiculele care transportă lapte sau produse lactate trebuie să aibă pe foaia de parcurs sau pe o dovadă (etichetă) certificarea că vehiculul a fost spălat şi dezinfectat, purtând data şi semnătura celui care a efectuat dezinfecţia şi ştampila cu inscripţia "DEZINFECTAT";c) conducătorii vehiculelor care transportă lapte sau produse lactate răspund de încărcarea corectă a produselor, de starea de curăţenie a vehiculelor, cât şi de existenţa documentelor de dezinfecţie şi vor fi instruiţi în vederea cunoaşterii normelor de igienă în vigoare;d) transportul laptelui tratat termic şi al produselor lactate se realizează la temperaturile stabilite de către producător şi specificate pe eticheta produsului.
 + 
Capitolul IIDepozitarea produselor lactate + 
Articolul 2În spaţiile în care se depozitează laptele sau produsele lactate, pentru maturare sau păstrare mai îndelungată, trebuie asigurate următoarele condiţii:a) spaţiile trebuie să aibă pardoseala şi pereţii netezi şi impermeabili, curaţi şi lipsiţi de mucegaiuri; totuşi, pentru depozitarea sau maturarea anumitor tipuri de produse lactate, autoritatea veterinară competentă poate acorda derogări generale sau individuale de la condiţiile constructive pentru spaţiile de depozitare sau maturare;b) în dotare vor fi prevăzute grătarele şi rafturile necesare pentru aşezarea produselor sau a ambalajelor, nefiind permis contactul direct al acestora cu pardoseala;c) să fie asigurat microclimatul (temperatură, umiditate, ventilaţie) optim pentru produsul respectiv; în scopul controlului permanent al acestuia, depozitele vor fi prevăzute cu termometre şi higrometre cu înregistrare;d) produsele trebuie să fie aşezate în mod ordonat, pe sortimente, loturi sau şarje, iar acestea trebuie să fie marcate vizibil prin mijloace pe care să se înscrie în mod obligatoriu sortimentul, cantitatea, data intrării produsului şi data expirării termenului de valabilitate;e) aşezarea produselor se va face astfel încât fiecare grup să fie accesibil în vederea efectuării controlului sau, după caz, a recoltării probelor pentru examene de laborator;f) să se efectueze periodic, dar cel puţin de două ori pe an, o curăţenie generală, urmată de dezinfecţie; ori de câte ori va fi nevoie se va face dezinfecţie sau deratizare.
 + 
Capitolul IIIComercializarea laptelui şi a produselor lactate de către producătorii individuali + 
Articolul 3Deţinătorii de animale din sectorul gospodăriilor populaţiei pot valorifica din producţia animalelor proprietate personală laptele şi produsele lactate în următoarele condiţii:a) să respecte condiţiile de igienă în adăposturile animalelor;b) să aplice corect măsurile de igienă corporală a animalelor;c) să execute mulsul în condiţiile normelor sanitare veterinare în vigoare;d) să strecoare şi să răcească laptele imediat după muls;e) să respecte normele de igienă personală (mâini şi haine curate) în timpul mulsului şi al manipulării laptelui şi produselor lactate;f) să supună animalele controlului şi acţiunilor de depistare a bolilor şi de profilaxie sanitară veterinară;g) să nu folosească laptele de la animale bolnave, animale aflate în diferite tratamente sau în perioada de aşteptare după folosirea anumitor medicamente şi să anunţe imediat medicul veterinar despre cazurile de îmbolnăvire;h) să nu adauge în lapte apă, substanţe conservante, antiseptice sau orice alte substanţe şi să nu valorifice laptele de la care s-a extras grăsimea;i) laptele şi produsele lactate puse în vânzare de către producătorii individuali trebuie să prezinte aceleaşi caractere organoleptice cu ale celor puse în vânzare în unităţile de desfacere.
 + 
Articolul 4Deţinătorii de animale din sectorul gospodăriilor populaţiei, care valorifică pentru consum public lapte sau produse lactate, vor avea în mod obligatoriu asupra lor un carnet de sănătate a animalelor, eliberat şi vizat trimestrial de către un medic veterinar pe baza verificării stării de sănătate a animalelor şi a respectării condiţiilor de igienă în adăposturi, în timpul mulsului şi după muls.
 + 
Articolul 5În cazul în care deţinătorii de animale din sectorul gospodăriilor populaţiei valorifică produsele în oraşe sau municipii, aceştia sunt obligaţi să se prezinte de fiecare dată, în prealabil, la circumscripţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor teritorială pentru examenul sanitar veterinar al produselor aduse spre comercializare.
 + 
Capitolul IVControlul sanitar veterinar al laptelui şi produselor lactate în unităţile de desfacere şi consum + 
Articolul 6Laptele şi produsele lactate nu se pot desface decât în unităţi sau raioane speciale, autorizate în acest scop de către autoritatea veterinară competentă.Aceste unităţi şi raioane speciale, în afara condiţiilor generale de igienă, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:– să fie dotate cu spaţii frigorifice pentru depozitarea laptelui şi produselor lactate, prevăzute cu termometre şi higrometre cu înregistrare;– laptele şi produsele lactate se vor expune pentru comercializare numai în vitrine frigorifice;– să fie dotate cu ustensilele necesare comercializării laptelui şi produselor lactate, confecţionate din materiale netede, rezistente, necorodabile, uşor de igienizat şi dezinfectat.
 + 
Articolul 7Se interzice comercializarea laptelui şi a produselor lactate în locuri neamenajate corespunzător prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, autorizate de către autoritatea sanitară veterinară competentă.Cu avizul autorităţii sanitare veterinare competente se poate admite comercializarea produselor lactate preambalate în centre volante.
 + 
Articolul 8În unităţile şi raioanele de desfacere a laptelui sau a produselor lactate se vor respecta următoarele condiţii:a) laptele şi produsele lactate se vor păstra până la comercializare la temperatura stabilită de către producător şi specificată pe eticheta produsului;b) în spaţiile frigorifice în care se păstrează laptele sau produsele lactate este interzisă păstrarea altor alimente sau obiecte;c) este interzisă expunerea laptelui sau a produselor lactate în vitrine exterioare.
 + 
Articolul 9În unităţile de desfacere a laptelui sau a produselor lactate sunt interzise:a) prelucrarea şi comercializarea laptelui sau a produselor lactate provenite direct de la producătorii individuali;b) comercializarea laptelui şi a produselor lactate insalubre sau ambalate necorespunzător;c) comercializarea laptelui şi a produselor lactate cu termen de valabilitate expirat;d) prelungirea termenului de valabilitate la lapte şi produse lactate;e) comercializarea laptelui şi a produselor lactate recuperate din ambalaje incomplet închise;f) comercializarea laptelui şi a produselor lactate etichetate necorespunzător; în scopul asigurării trasabilităţii produselor, eticheta va cuprinde în mod obligatoriu numele şi adresa producătorului.
 + 
Articolul 10La desfacerea de către producătorii individuali din sectorul gospodăriilor populaţiei a laptelui şi produselor lactate în pieţele agroalimentare sau în spaţiile special destinate şi autorizate în acest scop, se vor respecta următoarele norme:a) laptele şi smântâna se vor păstra numai în ambalaje confecţionate din materiale netede, rezistente, necorodabile, uşor de igienizat şi dezinfectat, curate şi acoperite;b) laptele şi produsele lactate se vor expune spre comercializare numai în sectoarele rezervate acestui scop, pe tăvi emailate sau din material plastic şi numai sub vitrină protectoare;c) pentru ambalarea produselor se va folosi numai hârtie albă, curată şi neimprimată, folie de polietilenă sau folie metalizată;d) producătorii individuali vor purta în timpul desfacerii produselor lactate, în mod obligatoriu, echipament de protecţie corespunzător, curat, de culoare albă, compus din halat, şorţ şi bonetă care să acopere tot părul; rănile de pe piele trebuie acoperite cu materiale impermeabile;e) producătorii individuali vor avea asupra lor carnetul de sănătate al animalelor vizat de către medicul veterinar de la locul unde se află animalele şi documentul prin care se face dovada stării personale de sănătate cu viza medicului;f) laptele şi produsele lactate se comercializează de către producătorii individuali pe propria răspundere, iar calitatea şi salubritatea acestora vor fi controlate randomizat de către circumscripţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor teritorială.
 + 
Articolul 11Controlul sanitar veterinar al laptelui şi produselor lactate în unităţi de desfacere şi consum are drept scop:a) verificarea existenţei autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare şi a respectării condiţiilor de igienă din spaţiile de desfacere, de depozitare şi din anexe;b) verificarea igienei personalului;c) condiţiile de păstrare, de depozitare şi de comercializare a laptelui şi produselor lactate;d) controlul laptelui şi produselor lactate, care cuprinde verificarea următoarelor aspecte:1. stabilirea originii produsului prin actele de însoţire;2. starea ambalajelor, respectiv integritatea, sistemul de închidere, salubritatea, etichetarea, stabilirea datei fabricaţiei şi a termenului de valabilitate, caracterele organoleptice ale produsului; la nici unul dintre produse nu se admit impurităţi, prezenţa de mucegaiuri, cu excepţia celor tehnologice, consistenţă filantă, gust sau miros străin;e) în toate situaţiile în care este necesară completarea examenului organoleptic prin examene de laborator se vor preleva probe în acest scop, potrivit instrucţiunilor în vigoare.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x