ORDIN nr. 9 din 9 ianuarie 2014

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 02/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 20 din 11 ianuarie 2014
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 936 27/11/2013
ActulREFERIRE LAOUG 92 09/10/2013
ActulREFERIRE LAOUG 92 09/10/2013 ART. 2
ActulREFERIRE LAOUG 92 09/10/2013 ART. 10
ActulREFERIRE LALEGE 71 28/03/2013
ActulREFERIRE LANORMA 27/11/2013 ART. 10
ActulREFERIRE LAOUG 96 22/12/2012 ART. 15
ActulREFERIRE LAHG 34 22/01/2009 ART. 10
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind stabilirea nivelului primei de garantare datorate Ministerului Finanţelor Publice şi Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, de către un IMM, în cadrul Programului de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii



Având în vedere prevederile art. 10 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2013 privind aprobarea Programului de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 936/2013,în temeiul art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificările şi completările ulterioare, al art. 15 alin. (3^1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2012 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea unor acte normative, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2013, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 2 lit. i) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 92/2013 privind Programul de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii,viceprim-ministrul, ministrul finanţelor publice, şi ministrul delegat pentru buget emit următorul ordin: + 
Articolul 1IMM-urile care solicită aprobarea garantării creditului de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, denumit în continuare F.N.G.C.I.M.M., în numele şi în contul statului, în cadrul Programului de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, vor face dovada achitării unei prime de garantare.
 + 
Articolul 2Pentru anul 2014 se aprobă prima de garantare pentru garanţiile acordate în cadrul Programului de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii la nivelul de 1,99% din valoarea garanţiei aprobate de F.N.G.C.I.M.M. în numele şi în contul statului.
 + 
Articolul 3Prima de garantare datorată de beneficiarul programului este compusă din comisionul de risc cuvenit Ministerului Finanţelor Publice, la nivelul de 1,50% din valoarea garanţiei aprobate, şi din comisionul de administrare cuvenit F.N.G.C.I.M.M, la nivelul de 0,49% din valoarea garanţiei aprobate.
 + 
Articolul 4(1) Comisionul de administrare şi comisionul de risc pentru garanţii acordate în cazul finanţărilor pe termen scurt (până la 12 luni inclusiv) se calculează astfel:

       
  Comision de administrare/risc = Procent comision x Valoarea garanţiei x Nr. de luni* de garantare
  12

–––-Notă *) Inclusiv luna în care intră în vigoare garanţia, exclusiv ultima lună de valabilitate a garanţiei.(2) Plata comisionului de administrare şi a comisionului de risc pentru garanţiile acordate în cazul finanţărilor pe termen scurt se face integral, la acordarea garanţiei, proporţional cu perioada de garantare, respectiv la aprobarea solicitării de majorare a garanţiei pentru perioada pentru care s-a solicitat majorarea acesteia.(3) Comisionul de risc pentru garanţiile acordate în cazul finanţărilor pe termen mediu se calculează astfel:

       
  Comision de risc = Procent comision x Valoarea garanţiei x Nr. de luni* de garantare
  12

–––-Notă *) Inclusiv luna în care intră în vigoare garanţia, exclusiv ultima lună de valabilitate a garanţiei.(4) Plata comisionului de risc pentru garanţiile aferente finanţărilor pe termen mediu se realizează integral la acordarea garanţiei, proporţional cu perioada de garantare, respectiv la aprobarea solicitării de majorare a garanţiei pentru perioada pentru care s-a solicitat majorarea acesteia.(5) Comisionul de administrare pentru garanţiile acordate în cazul finanţărilor pe termen mediu se calculează astfel:a) pentru intervalul cuprins între data acordării şi 31 decembrie a anului respectiv (primul an de garantare):

       
  Comision de administrare = Procent comision x Valoarea garanţiei x Nr. de luni* de garantare până la sfârşitul anului
  12

–––-Notă *) Inclusiv luna în care intră în vigoare garanţia.b) pentru următorii ani întregi de garantare:Comision de administrare = Procent comision x Valoarea garanţieic) pentru ultima fracţiune de an de garantare:

       
  Comision de administrare = Procent comision x Valoarea garanţiei x Nr. de luni* de garantare până la scadenţa garanţiei
  12

–––-Notă *) Exclusiv ultima lună de valabilitate a garanţiei.(6) Plata comisionului de administrare pentru garanţiile aferente finanţărilor pe termen mediu se realizează eşalonat, în rate anuale, proporţional cu numărul de luni de garantare, astfel:a) pentru primul an de garantare, la acordarea garanţiei;b) pentru anii următori de garantare, până la data de 1 martie a anului de plată sau data scadenţei finale, dacă în ultimul an de garantare scadenţa finală este anterioară datei de 1 martie. + 
Articolul 5Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Viceprim-ministru, ministrul finanţelor publice,Daniel ChiţoiuMinistrul delegat pentru buget,Liviu VoineaBucureşti, 9 ianuarie 2014.Nr. 9.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x