ORDIN nr. 894 din 22 decembrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 1.272 din 30 decembrie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 5COMPLETAT DEORDIN 405 15/07/2005
ART. 14INTRAT IN VIGOAREORDIN 894 22/12/2004
ANEXA 1MODIFICAT DEORDIN 141 04/04/2005
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOAREORDIN 894 22/12/2004 ART. 14
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOAREORDIN 894 22/12/2004 ART. 14
ActulREFERIRE LAHG 738 03/07/2003 ART. 5
ActulREFERIRE LALEGE 396 07/10/2003
ActulREFERIRE LAACORD 07/02/2003
ART. 4REFERIRE LAORDIN 601 26/11/2002
ANEXA 3REFERIRE LAORDIN 601 26/11/2002
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 548 09/08/2006
ActulREFERIT DEORDIN 141 04/04/2005
ActulREFERIT DEORDIN 750 27/12/2005
ART. 5COMPLETAT DEORDIN 405 15/07/2005
ART. 14INTRAT IN VIGOAREORDIN 894 22/12/2004
ANEXA 1MODIFICAT DEORDIN 141 04/04/2005

privind deschiderea unor contingente tarifare la importul în România al unor produse agricole originare din Republica Macedonia şi modul de administrare a acestor contingente în anul 2005



Luând în considerare prevederile Acordului de comerţ liber dintre România şi Republica Macedonia, ratificat prin Legea nr. 396/2003,în temeiul prevederilor art. 5 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 738/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei şi Comerţului, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul de stat, ministrul economiei şi comerţului, emite următorul ordin: + 
Articolul 1(1) La importul în România al produselor originare din Republica Macedonia, cuprinse în anexa nr. 1, se deschid contingente tarifare pentru anul 2005, în condiţiile prevăzute în această anexă.(2) Se aprobă modul de administrare a contingentelor tarifare pentru importul în România de produse agricole originare din Republica Macedonia pentru anul 2005 conform prezentului ordin.
 + 
Articolul 2Administrarea şi gestionarea contingentelor tarifare de import menţionate la art. 1 (1) al prezentului ordin se realizează pe bază de certificate de import eliberate de către Ministerul Economiei şi Comerţului, prin Direcţia Generală Politici Comerciale.
 + 
Articolul 3Admiterea la import a mărfurilor originare din Republica Macedonia în cadrul contingentelor tarifare menţionate la art. 1 (1) se va face numai după prezentarea la autorităţile vamale a certificatului de import prevăzut la art. 4 al prezentului ordin, precum şi a certificatului de circulaţie a mărfurilor EUR 1, eliberat de autorităţile vamale ale Republicii Macedonia.
 + 
Articolul 4(1) Pentru atribuirea unei părţi din contingentul tarifar la care se referă art. 1 (1), importatorii vor completa şi prezenta următoarele documente:(a) certificat de import (original şi doua copii), conform formularului din anexa nr. 2;(b) declaraţie suplimentară a importatorului, conform formularului din anexa nr. 3;(c) copie după unul din următoarele documente: contract extern, comandă confirmată, factură externă, factură pro forma semnată de partenerul extern;(d) copie după actul de constituire a societăţii comerciale din care să rezulte că are în obiectul de activitate importul de produse agricole, în conformitate cu nomenclatura CAEN, reglementată prin Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 601 din 26 noiembrie 2002 privind actualizarea clasificării activităţilor din economia naţională, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 908 din 13 decembrie 2002.(2) Certificatul de import şi declaraţia suplimentară a operatorului economic importator vor fi completate de solicitanţi cu toate datele şi informaţiile înscrise în aceste documente, cu excepţia căsuţelor rezervate pentru viza autorităţii abilitate să elibereze certificatele de import (căsuţele 2 şi 8 din formular).(3) În cazul în care poziţia tarifară menţionată în anexa 1 are mai puţin de 8 cifre, corespunzătoare unei grupe de produse, aceasta va fi detaliată pe produse, respectiv se vor preciza:– poziţia tarifară de 8 cifre;– denumirea comercială a produsului;– cantitatea şi valoarea pe fiecare produs; similar se va proceda pentru poziţia tarifară de 8 cifre, denumită generic "Altele".(4) Răspunderea pentru veridicitatea datelor şi informaţiilor înscrise în aceste formulare revine exclusiv operatorilor economici importatori.(5) Atât certificatul de import, cât şi declaraţia suplimentară vor fi semnate de operatorul economic care solicită eliberarea certificatului de import sau de reprezentantul legal al acestuia.(6) Documentele prevăzute la alin.(1) vor fi expediate prin poştă, în plic închis, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, pe adresa Ministerului Economiei şi Comerţului – Direcţia Generală Politici Comerciale, Bucureşti, str. Ion Câmpineanu nr. 16, sector 1, cod poştal 010036, cu menţiunea "contingent tarifar import, denumirea produsului, din ţara……", începând cu prima zi lucrătoare din luna în care se deschid contingentele tarifare menţionate în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 5(1) Certificatele de import greşit completate, incomplete sau cu ştersături nu vor fi luate în considerare la alocarea cotelor.(2) Alocarea cotelor în cadrul contingentelor tarifare se va face pe baza principiului "primul venit – primul servit" şi în limita cantităţilor disponibile la data eliberării certificatelor de import respective.(3) La eliberarea certificatelor de import se va urmări asigurarea unui tratament nediscriminatoriu pentru operatorii economici importatori, în ceea ce priveşte condiţiile de acces la contingentele tarifare de import, până la epuizarea cantităţilor disponibile.(4) Cantitatea maximă alocată operatorilor economici importatori, cu ocazia prezentării unui certificat de import corect completat, nu poate depăşi procentul prevăzut în anexa nr. 1, pentru fiecare contingent tarifar în parte, aplicat la nivelul iniţial al contingentului tarifar respectiv.(5) în cazul în care operatorii economici importatori au în derulare contracte de import cu mai mulţi parteneri externi, se pot elibera simultan mai multe certificate de import, cu condiţia ca întreaga cantitate solicitată să nu depăşească, pentru fiecare contingent tarifar, procentul maxim de alocare prevăzut în anexa nr. 1.(6) Operatorii economici care fac dovada efectuării, în condiţii normale de derulare a contractelor de import, a minimum 95% din cota alocată anterior şi care respectă prevederile art. 7 şi art. 10 pot beneficia de noi cote, în limitele cantităţilor disponibile în cadrul contingentelor tarifare.(7) Certificatele de import vor fi eliberate în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data înregistrării lor la Registratura Direcţiei Generale Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului şi vor fi valabile pentru o perioadă de cel mult 60 zile de la data emiterii acestora, fără ca durata de valabilitate să depăşească perioada pentru care contingentul tarifar a fost stabilit.(8) Preluarea de la Registratura Direcţiei Generale Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului a:– certificatelor de import eliberate;– certificatelor de import neeliberate din cauza epuizării contingentului tarifar, deşi au fost îndeplinite condiţiile prevăzute în prezentul ordin;– certificatelor de import greşit completate, incomplete sau cu ştersături,se va face numai de către operatorul economic importator sau de reprezentantul legal al acestuia.
 + 
Articolul 6Operatorii economici care nu au respectat prevederile Ordinului ministrului economiei şi comerţului nr. 351 din 16.12.2003 privind deschiderea de contingente tarifare la importul în România al unor produse agricole originare din Republica Macedonia şi modul de administrare a acestor contingente în anul 2004, nu au acces la contingentele tarifare în anul 2005.
 + 
Articolul 7(1) Operatorii economici cărora li s-au eliberat certificate de import vor trebui să facă dovada efectuării importului, prezentând în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data expirării valabilităţii certificatului de import documentaţia necesară, în fotocopie lizibilă, din care să rezulte cantităţile importate aferente certificatului respectiv (certificatul de import vizat de biroul vamal şi declaraţiile vamale de import aferente).(2) Numărul, data eliberării şi termenul de valabilitate înscrise în certificatul de import se menţionează în mod obligatoriu de către operatorii economici în borderoul documentelor anexate declaraţiei vamale în detaliu.(3) Operatorii economici vor transmite la Registratura Direcţiei Generale Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului documentele care fac dovada efectuării importului.(4) În cazul în care, din diferite motive, certificatele de import nu sunt utilizate în termenul de valabilitate, acestea vor fi restituite Direcţiei Generale Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, prin registratură, în termen de 5 zile lucrătoare de la data expirării valabilităţii.(5) Nerestituirea la timp a certificatelor de import neutilizate conform prevederilor de la alin. (4) conduce automat la pierderea dreptului operatorilor economici respectivi de a beneficia ulterior, în cursul anului 2005, de alocarea de noi cote în conformitate cu prezentul ordin.
 + 
Articolul 8La cererea scrisă a operatorilor economici, justificată prin modificarea condiţiilor comerciale, Direcţia Generală Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului poate aproba o singură modificare sau, după caz, înlocuirea certificatului de import, în cadrul termenului de valabilitate a acestuia, în conformitate cu prevederile contractului extern.
 + 
Articolul 9Certificatele de import eliberate sunt netransmisibile şi pot fi utilizate numai de titulari.
 + 
Articolul 10(1) Cantităţile rămase neefectuate aferente certificatelor de import eliberate şi neutilizate, precum şi a celor parţial utilizate în cadrul fiecărui contingent tarifar vor fi realocate operatorilor economici importatori, în ordinea prezentării certificatelor de import la Direcţia Generală Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, astfel încât termenul de realizare să nu depăşească perioada pentru care contingentul tarifar a fost stabilit.(2) Certificatele de import pentru cantităţile rămase disponibile vor fi eliberate în condiţiile prezentului ordin.(3) Nu au acces la cantităţile rămase disponibile în cursul anului 2005 următoarele categorii de operatori economici importatori :a) cei care nu au realizat importul a minimum 95% din cantitatea aprobată prin certificatele de import;b) cei care nu respectă prevederile art. 7.
 + 
Articolul 11Direcţia Generală Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului va transmite Autorităţii Naţionale a Vămilor, în vederea difuzării la unităţile vamale din teritoriu şi punerii în aplicare a prevederilor art. 3, specimenele de semnătură ale persoanelor împuternicite să elibereze certificatele de import, precum şi amprenta de ştampilă.
 + 
Articolul 12(1) în cazul în care unul dintre exemplarele unui certificat de import sau ambele exemplare au fost pierdute, deteriorate sau furate, emitentul certificatului de import poate elibera, la solicitarea scrisă a beneficiarului, un duplicat al certificatului de import, în care va menţiona cu majuscule : « DUPLICAT ELIBERAT LA DATA DE ….», menţionându-se numărul şi data eliberării certificatului de import iniţial.(2) Scrisoarea de solicitare va cuprinde în anexă, pe lângă noul certificat de import, care trebuie să fie identic în conţinut cu certificatul de import iniţial, o copie a anunţului de pierdere sau deteriorare, predat spre publicare într-un ziar de largă circulaţie, precum şi chitanţa prin care se dovedeşte plata taxei de publicare a acestui anunţ sau, după caz, copia declaraţiei înregistrate la poliţie privind furtul; scrisoarea trebuie să conţină, de asemenea, şi datele privind utilizarea certificatului de import până la data solicitării duplicatului.(3) Scrisoarea de solicitare se transmite în maximum 5 zile de la producerea evenimentului, dar nu mai târziu de 5 zile de la data expirării valabilităţii certificatului de import, Direcţiei Generale Politici Comerciale.(4) În cazul în care duplicatul certificatului de import este pierdut, deteriorat sau furat, nu se eliberează un nou duplicat.(5) În cazul în care certificatul de import declarat pierdut este găsit după obţinerea duplicatului, acesta nu se va mai utiliza şi trebuie returnat Direcţiei Generale Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului.
 + 
Articolul 13Anexele nr. 1, 2 şi 3 fac parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 14Prezentul ordin intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2005 şi se aplică până la data de 31 decembrie 2005, inclusiv.p. Ministrul de stat, ministrul economiei şi comerţului,Vasile Radu,ministru delegat pentru comerţBucureşti, 22 decembrie 2004.Nr. 894.
 + 
Anexa 1LISTAproduselor agroalimentare originare din Republica Macedonia,pentru care se gestionează contingente tarifare preferenţiale laimportul în România

Nr.
crt.

Pozitia
tarifara

Denumirea produsu-
lui/grupei de
produse

Contingent
tarifar
2005

Taxa vamala
preferentia-
la
(%)
Procent
maxim de
alocare
(%)
1.

18.06.31
18.06.32
18.06.90
19.05.31
Ciocolate

Biscuiti

50 t

0

30

2.

20.01.90.20

Fructe de genul
Capsicum
30 t

0

50

3. 20.01.90.50 Ciuperci 30 t 0 50
4.

ex. 20.05.90.80

Alte legume prepa-
rate sau conservate
(Ajvar)
20 t

0

50

5.

21.01.11

21.01.12

Extracte, esenţe
şi concentrate
Preparate pe baza
de extracte, esente
şi concentrate
5 t

0

50

6.

21.03.90.90

21.04.10

Alte preparate din
sosuri şi sosuri
preparate
Preparate pentru
supe, ciorbe sau
supe crema
10 t

50
din taxa
vamala
aplicata

50

7.

24.01

Tutunuri brute sau
neprelucrate
200 t

0

2

 + 
Anexa 2

    MODELUL CERTIFICATULUI DE IMPORT
 

┌─────────────────────────────────────┬───────────────────┬──────────────────┐ │1. Importator (nume, adresa) │ ORIGINAL │2. Nr. │ │ │ │ │ │ ├───────────────────┼──────────────────┤ │ │3. An cota │4. Tara de origine│ │ │ │ a marfii │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────────────────────────────┼───────────────────┴──────────────────┤ │5. Exportator (nume, adresa, tara) │ │ │ │ │ │ │ CERTIFICAT DE IMPORT │ ├─────────────────────────────────────┤ (CONTINGENTE TARIFARE) │ │6. Mijloc de transport │ │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────────────────────────────┴──────┬────────────┬──────────────────┤ │ │U/M │Valoare conform │ │ │cantitate │contract import │ │ │neta │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────────────────────────────┬──────┴────────────┴──────────────────┤ │7. Viza autorităţilor competente │8. Declaraţie importator │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Cantitate/UM __________________ │Declar că produsele menţionate │ │ │în prezentul certificat îndeplinesc │ │ │criteriile de origine pentru a │ │ │beneficia de regimul preferenţial │ │ │solicitat │ │Document valabil până la _________ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │(data, stampila,semnătura autorizata)│ (data, stampila, semnătura) │ └─────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘ + 
Anexa 3    Cod unic de înregistrare …………                    DECLARAŢIA SUPLIMENTARĂ A IMPORTATORULUI  1. Declar pe propria răspundere că în obiectul de activitate al societăţii     pentru care solicit certificat de import este cuprins şi importul de     produse agricole, în conformitate cu nomenclatorul CAEN, reglementat     prin Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 601     din 26 noiembrie 2002 privind actualizarea Clasificării activităţilor din     economia naţională – CAEN, publicat în Monitorul Oficial nr. 908 din     13 decembrie 2002.  2. Mă angajez să respect prevederile Ordinului ministrului economiei şi     comerţului în baza căruia am obţinut certificatul de import.     – Denumirea firmei _______________________________     – Numele şi prenumele solicitantului, semnătura şi ştampila       _______________________________     – Număr de telefon ___________     – Persoana de contact ________________––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x