ORDIN nr. 86 din 27 mai 2022

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 562 din 9 iunie 2022
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 1MODIFICA PEORDIN 129 21/11/2017
ART. 1ABROGA PENORMA 21/11/2017 ART. 2
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 21/11/2017
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 21/11/2017 ART. 3
ART. 1MODIFICA PENORMA 21/11/2017 ART. 3
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAORDIN 129 21/11/2017
ActulREFERIRE LANORMA 21/11/2017
ActulREFERIRE LAHG 1415 18/11/2009 ART. 3
ActulREFERIRE LAHG 1415 18/11/2009 ART. 4
ActulREFERIRE LALEGE 215 27/05/2004
ActulREFERIRE LAOG 42 29/01/2004 ART. 10
ART. 1MODIFICA PEORDIN 129 21/11/2017
ART. 1REFERIRE LAORDIN 129 21/11/2017
ART. 1ABROGA PENORMA 21/11/2017 ART. 2
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 21/11/2017
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 21/11/2017 ART. 3
ART. 1MODIFICA PENORMA 21/11/2017 ART. 3
ART. 1REFERIRE LANORMA 21/11/2017
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEANEXA 09/02/2024
ActulREFERIT DEANEXA 10/02/2023





Văzând Referatul de aprobare nr. 1.903 din 20.04.2022, întocmit de Direcția generală sănătatea și bunăstarea animalelor din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul art. 3 alin. (3) și al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a unităților din subordinea acesteia, cu modificările și completările ulterioare,președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor emite următorul ordin: + 
Articolul INormele metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploatațiile comerciale, aprobate prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 129/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 998 din 15 decembrie 2017, se modifică și se completează după cum urmează:1.La articolul 2, alineatul (8) se abrogă.2.La articolul 3, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:(4)Apa și/sau hrana nu trebuie să conțină nicio substanță care ar putea produce suferințe inutile, excepție făcând substanțele administrate în scop terapeutic, profilactic ori în scopul unui tratament zootehnic, cu respectarea prevederilor legislației sanitare veterinare specifice.3.La articolul 3, după alineatul (7) se introduc două noi alineate, alineatele (7^1) și (7^2), cu următorul cuprins:(7^1)Proprietarii sau deținătorii porcinelor din exploatațiile comerciale pot practica codotomia numai dacă anterior au realizat o evaluare a riscurilor legate de apariția/incidența codofagiei, luând în considerare în mod deosebit parametrii și indicatorii din anexa care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, și dețin rezultate care demonstrează că menținerea/creșterea animalelor cu cozile intacte prezintă un risc pentru statusul de sănătate.(7^2)Proprietarii sau deținătorii porcinelor din exploatațiile comerciale trebuie să monitorizeze lunar incidența codofagiei și să dețină evidențe în acest sens; evidențele sunt păstrate pentru o perioadă de trei ani.4.După articolul 3 se introduce o anexă, cu următorul cuprins: + 
ANEXĂ
Parametri și indicatori de referință pentru evaluarea riscului privind codofagia

Nr. crt. Parametrul evaluat Indicatori
1. Materialele de îmbogățire Interesul continuu Comportamentul explorator
2. Gradul de competiție pentru hrană și spațiu Numărul de animale raportat la numărul de hrănitori/adăpători
3. Confortul termic și calitatea aerului Valorile temperaturii Viteza curenților de aer Intensitatea luminii Nivelul noxelor
4. Gradul de curățenie  
5. Alimentația Modificări ale compoziției Lipsa sodiului Deficitul de triptofan
6. Starea de sănătate Apariția leziunilor Înțărcarea

 + 
Articolul IIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor,
Alexandru Nicolae Bociu
București, 27 mai 2022.Nr. 86.

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x