ORDIN nr. 86 din 19 decembrie 1996

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL INDUSTRIEI SI COMERTULUI
Publicat în: ACTE INTERNE
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 20 06/04/1993
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind comerţul cu produse textile şi articole de îmbrăcăminte, între Comunitatea Economică Europeană şi România



Având în vedere prevederile Acordului European instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunitatile Europene şi statele membre ale acestora, pe de altă parte, ratificat prin Legea nr. 20/6 aprilie 1993 precum şi prevederile Protocolului Adiţional în vigoare, anexa la Acordul European, privind comerţul cu produse textile, între Comunitatea Economică Europeană şi România,ministrul industriei şi comerţului emite următorul ORDIN: + 
Articolul 1În conformitate cu prevederile Protocolului Adiţional în vigoare, anexa la Acordul European privind comerţul cu produse textile, exportul românesc de produse textile şi articole de îmbrăcăminte în statele membre ale Uniunii Europene este liberalizat, cu excepţia categoriilor textile menţionate în anexele nr. 1 şi 2, în limita plafoanelor de acces pentru 1997 înscrise în aceste anexe.
 + 
Articolul 2Pentru urmărirea respectării plafoanelor convenite la categoriile de produse textile şi articole de îmbrăcăminte înscrise în anexele nr. 1 şi 2, se procedează la o dubla gestionare a acestora, după cum urmează:– Ministerul Industriei şi Comerţului, notificat ca organism guvernamental român împuternicit să asigure gestionarea plafoanelor şi urmărirea aplicării corecte a prevederilor Acordurilor textile dintre România şi U.E., respectiv Direcţia Generală de Integrare şi Relaţii Multilaterale, eliberează Licenţe de Export şi Certificate de Origine tip C.E., la cererea operatorilor economici, în limita plafoanelor convenite. Licentele şi certificatele de export se vor elibera în termen de 5 zile de la data înregistrării lor la registratura Ministerului Industriei şi Comerţului;– autorităţile competente din statele membre ale Uniunii Europene eliberează, în baza licenţei de export tip C.E., emisă de partea română, LICENTA DE IMPORT, urmărind la rândul lor încadrarea în plafoanele convenite cu C.E.
 + 
Articolul 3Criteriile pentru eliberarea LICENŢELOR DE EXPORT tip C.E. în relaţiile comerciale ale României cu statele membre ale U.E. în anul 1997 sunt cele prevăzute în anexa nr. 4 la prezentul Ordin.
 + 
Articolul 4În conformitate cu prevederile Protocolului Adiţional, anexa la Acordul European de asociere a României la Comunitatile Europene, privind comerţul cu produse textile şi articole de îmbrăcăminte, LICENTELE DE EXPORT şi CERTIFICATELE DE ORIGINE tip C.E. vor avea un termen de valabilitate de maximum 6 luni.
 + 
Articolul 5Prevederile art. 1, 2, 3 şi 4 se vor aplica şi în relaţiile cu Republica Turcia, care constituie o uniune vamală cu U.E., în conformitate cu prevederile Memorandumului de înţelegere dintre România şi Turcia, parafat la Ankara la 9 noiembrie 1995. Limitele cantitative la exportul în Turcia în anul 1997 pentru produse textile originare din România sunt cele prevăzute în anexa nr. 5.
 + 
Articolul 6Anexele nr. 1, 2, 3, 4 şi 5 fac parte integrantă din prezentul Ordin.
 + 
Articolul 7Prezentul Ordin va fi dat publicităţii şi va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 1997 şi se va aplica până la data de 31 decembrie 1997.
 + 
Articolul 8Direcţia Generală de Integrare şi Relaţii Multilaterale, prin Serviciul Uniunea Europeană, vor lua măsurile necesare pentru aplicarea prezentului Ordin.MINISTRU DE STAT,ministrul industriei şi comerţului,Calin Popescu-Tariceanu
 + 
Anexa 1

    LIMITELE CANTITATIVE LA EXPORTUL ÎN U.E. ÎN ANUL 1997 PENTRU PRODUSE TEXTILE ORIGINARE DIN ROMÂNIA
 
Nr.
cat
U.M.

Descrierea categoriei *)

Cota 1997

2 tone Tesaturi bumbac 7006
2A tone Tesaturi bumbac finite 4104
3 mii bucăţi Tesaturi poliester 3316
4 mii bucăţi Maieuri, tricouri **) 30751
5 mii bucăţi Pulovere 20077
6 mii bucăţi Pantaloni bărbaţi 9320
7 mii bucăţi Bluze femei 2437
8 mii bucăţi Camasi bărbaţi 11746
12 mii perechi Ciorapi, sosete 60002
14 mii bucăţi Pardesie bărbaţi 2072
15 mii bucăţi Pardesie femei 3258
17 mii bucăţi Sacouri bărbaţi 2174
20 tone Lenjerie de pat 2757
24 mii bucăţi Pijamale 12958
118 tone Lenjerie din în 1071
    *) Descrierea completa a categoriilor enumerate în anexa nr. 1 se afla în anexa nr. 3.
    **) În scopul stabilirii exporturilor comparativ cu limitele cantitative se poate aplica o rata de conversie de 5 articole de îmbrăcăminte (altele decât pentru "îmbrăcăminte pentru nou născuţi") de o talie comercială maxima de 130 cm pentru 3 articole de îmbrăcăminte a căror talie comercială depăşeşte 130 cm în limita de 5% din contingentele respective.
    Licentele de export privind aceste produse vor trebui sa poarte în casuta 9 cuvintele "Rata de conversie pentru îmbrăcăminte de o talie comercială de nu mai mult de 130 cm trebuie să fie aplicată".

 + 
Anexa 2

    LIMITELE CANTITATIVE ÎN TRAFIC DE PERFECŢIONARE PASIVA (LOHN ECONOMIC) LA IMPORTUL DE PRODUSE TEXTILE DIN ROMÂNIA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ
 
Nr.
cat
U.M.

Descrierea categoriei *)

Cota 1997

4 mii bucăţi Maieuri, Tricouri **) 7049
5 mii bucăţi Pulovere 12892
6 mii bucăţi Pantaloni bărbaţi 19340
7 mii bucăţi Bluze femei 14505
8 mii bucăţi Camasi bărbaţi 19981
12 mii perechi Ciorapi 14088
14 mii bucăţi Pardesie bărbaţi 4381
15 mii bucăţi Pardesie femei 10512
17 mii bucăţi Sacouri bărbaţi 6130
24 mii bucăţi Pijamale tricotate 7009
    *) Descrierea completa a categoriilor enumerate în anexa nr. 2 se afla în anexa nr. 3.
    **) În scopul stabilirii exporturilor comparativ cu limitele cantitative se poate aplica o rata de conversie de 5 articole de îmbrăcăminte (altele decât pentru "îmbrăcăminte pentru nou născuţi") de o talie comercială maxima de 130 cm pentru 3 articole de îmbrăcăminte a căror talie comercială depăşeşte 130 cm în limita de 5% din contingentele respective.
    Licentele de export privind aceste produse vor trebui sa poarte în casuta 9 cuvintele "Rata de conversie pentru îmbrăcăminte de o talie comercială de nu mai mult de 130 cm trebuie să fie aplicată".

 + 
Anexa 3COMPONENTA CATEGORIILOR TEXTILE2. Tesaturi din bumbac, altele decât tesaturi tip tifon, bucle, tip sintetice şi artificiale.2a. Altele decât crude sau albite.3. Tesaturi din fire sintetice discontinue, altele decât pasmanterie, velururi, plusuri, tesaturi bucle (inclusiv tesaturi bucle sau tip prosop) şi tesaturi tip lenjerie.4. Camasi, camasute, maieuri (altele decât din lana sau din paruri fine, maieuri de corp şi articole similare, tricotate).5. Jersee, pulovere cu sau fără maneca, set pulovere, jachete şi veste (altele decât cusute sau tesute); hanorace, bluzoane şi articole similare tricotate.6. Pantaloni scurti şi sorturi (altele decât pentru baie) şi pantaloni tesuti pentru bărbaţi şi băieţi; pantaloni tesuti pentru femei sau fete din lana, bumbac sau fire sintetice ori artificiale, părţi inferioare de îmbrăcăminte de sport (treninguri) cu dublura, altele decât cele de la categoria 16 sau 28, din bumbac sau din fire sintetice sau artificiale.7. Bluze şi camasi tip bluze, camasute tricotate, altele decât cele tricotate din lana, bumbac sau din fire tricotate din lana, bumbac sau fibre sintetice ori artificiale, pentru femei sau fete.8. Camasi şi camasute, altele decât tricotate, pentru bărbaţi şi băieţi, din lana, bumbac sau fibre sintetice ori artificiale.12. Ciorapi, ciorapi-chilot (colanti), sosete, ciorapi de protecţie sau articole similare, tricotaje, altele decât pentru noi născuţi.14. Pardesie, impermeabile şi alte mantouri, inclusiv pelerine, tesute, pentru bărbaţi sau băieţi, din lana, bumbac sau din fire sintetice ori artificiale.15. Mantouri, impermeabile (inclusiv pelerine) şi pardesie tesute, pentru femei şi fete, din lana, bumbac sau fibre sintetice ori artificiale.17. Sacouri şi vestoane, altele decât tricotate, pentru bărbaţi şi băieţi, din lana, bumbac sau din fibre sintetice ori artificiale.20. Lenjerie de pat, alta decât tricotata.24. Camasi de noapte, pijamale, halate de baie, halate de casa şi articole similare tricotate pentru bărbaţi sau băieţi. Camasi de noapte, pijamale, halate de baie, capoate şi articole similare tricotate pentru femei sau fete.118. Lenjerie de pat, de masa, de toaleta, de oficiu sau de bucatarie, altele decât tricotate, din în.
 + 
Anexa 4CRITERIILE DE ELIBERARE A LICENŢELOR DE EXPORT TIP C.E. ÎN RELAŢIILE COMERCIALE ALE ROMÂNIEI CU U.E. ÎN ANUL 19971. Fiecare operator economic va putea primi licenta de export cu luarea în considerare a performantelor de export anterioare, a gradului de solicitare pentru categoria textila respectiva şi a nivelului global al cotei, urmărindu-se în acelaşi timp asigurarea unor cantităţi transportabile.2. La eliberarea licenţelor de export se va avea în vedere şi gradul de utilizare a licenţelor eliberate în perioadele anterioare, dovedite cu Declaraţiile Vamale de export din anul 1996.3. Licentele de export expirate şi/sau neutilizate vor fi anulate, iar cantităţile de mărfuri care au făcut obiectul acestora vor fi redisponibilizate, inclusiv în beneficiul altor exportatori.În acest scop, cu ocazia solicitării unei licenţe de export pentru mărfuri din aceeaşi categorie, operatorii economici vor prezenta la Ministerul Industriei şi Comerţului situaţia utilizării efective a licenţelor eliberate anterior, destinate aceluiaşi beneficiar extern.4. Se interzice, sub sancţiunea neeliberarii unor noi licenţe şi după caz a răspunderii în conformitate cu normele legale în vigoare, inclusiv retragerea dreptului de a efectua operaţiuni de comerţ exterior:a) transmiterea către alta firma a licenţelor obţinute;b) folosirea în nume propriu a licenţelor eliberate pentru alta firma;c) blocarea unor cote prin nerespectarea obligaţiilor de a notifica cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate, la Ministerul Industriei şi Comerţului, neutilizarea parţială sau totală a licenţelor de export tip C.E. eliberate.
 + 
Anexa 5

    LIMITELE CANTITATIVE LA EXPORTUL ÎN TURCIA ÎN ANUL 1997 PENTRU PRODUSE TEXTILE ORIGINARE DIN ROMÂNIA
 
Nr.
cat
U.M.

Descrierea categoriei *)

Cota 1997

2 tone Tesaturi bumbac 175
2A tone Tesaturi bumbac finite 54
3 mii bucăţi Tesaturi poliester 72
4 mii bucăţi Maieuri, tricouri **) 532
5 mii bucăţi Pulovere 229
6 mii bucăţi Pantaloni bărbaţi 236
7 mii bucăţi Bluze femei 209
8 mii bucăţi Camasi bărbaţi 213
12 mii perechi Ciorapi, sosete 1813
14 mii bucăţi Pardesie bărbaţi 60
15 mii bucăţi Pardesie femei 158
17 mii bucăţi Sacouri bărbaţi 73
20 tone Lenjerie de pat 201
24 mii bucăţi Pijamale 378
118 tone Lenjerie din în 31
    *) Descrierea completa a categoriilor enumerate în anexa nr. 3 se afla în anexa nr. 4.
    **) În scopul stabilirii exporturilor comparativ cu limitele cantitative se poate aplica o rata de conversie de 5 articole de îmbrăcăminte (altele decât pentru "îmbrăcăminte pentru nou născuţi") de o talie comercială maxima de 130 cm pentru 3 articole de îmbrăcăminte a căror talie comercială depăşeşte 130 cm în limita de 5% din contingentele respective.
    Licentele de export privind aceste produse vor trebui sa poarte în casuta 9 cuvintele "Rata de conversie pentru îmbrăcăminte de o talie comercială de nu mai mult de 130 cm trebuie să fie aplicată".

––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x