pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul şi fabricarea magiunului de prune destinat consumului uman
Văzând Referatul de aprobare nr. 98.037 din data de 19 decembrie 2013, întocmit de Direcţia generală industrie alimentară,având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, republicată, cu modificările ulterioare,în temeiul art. 7 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 725/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, al art. 4 alin. (1) pct. 54 şi art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 3 alin. (1) lit. c) din Hotărârea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările ulterioare,viceprim-ministrul, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin: +
Articolul 1Se aprobă Norma cu privire la natura, conţinutul şi fabricarea magiunului de prune destinat consumului uman, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. +
Articolul 2Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile de specialitate cu atribuţii în domeniul industriei alimentare, respectiv cu atribuţii în inspecţii de stat, Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică din subordine, şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protecţia consumatorilor, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. +
Articolul 3Prezentul ordin a fost adoptat cu respectarea procedurii de notificare prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 1.016/2004 privind măsurile pentru organizarea şi realizarea schimbului de informaţii în domeniul standardelor şi reglementărilor tehnice, precum şi al regulilor referitoare la serviciile societăţii informaţionale între România şi statele membre ale Uniunii Europene, precum şi Comisia Europeană, cu modificările şi completările ulterioare, care transpune Directiva 98/34/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 22 iunie 1998 de stabilire a unei proceduri pentru furnizarea de informaţii în domeniul standardelor şi reglementărilor tehnice, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene seria L nr. 204 din 21 iulie 1998, modificată prin Directiva 98/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 iulie 1998, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene seria L nr. 217 din 5 august 1998, precum şi de Regulamentul (UE) nr. 1.025/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind standardizarea europeană, de modificare a Directivelor 89/686/CEE şi 93/15/CEE ale Consiliului şi a Directivelor 94/9/CE, 94/25/CE, 95/16/CE, 97/23/CE, 98/34/CE, 2004/22/CE, 2007/23/CE, 2009/23/CE şi 2009/105/CE ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Deciziei 87/95/CEE a Consiliului şi a Deciziei nr. 1.673/2006/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene seria L nr. 316 din 14 noiembrie 2012. +
Articolul 4Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.p. Viceprim-ministru,ministrul agriculturii şidezvoltării rurale,Dumitru Daniel Botănoiu,secretar de statp. Ministrul sănătăţii,Francisk Iulian Chiriac,secretar de statPreşedintele Autorităţii Naţionalepentru Protecţia Consumatorilor,Marius Alexandru Dunca +
Anexa NORMĂcu privire la natura, conţinutul şifabricarea magiunului de prune destinat consumului uman +
Articolul 1(1) Prezenta normă se aplică produsului definit la art. 4. … (2) Prezenta normă nu se aplică în cazul produselor destinate fabricării produselor de panificaţie, patiserie sau a biscuiţilor. … +
Articolul 2La fabricarea produsului definit la art. 4 pot fi utilizate doar ingredientele enumerate la art. 5 şi materia primă care este conformă cu prevederile art. 6. +
Articolul 3Produsul definit la art. 4 poate fi comercializat, numai dacă este conform definiţiei şi condiţiilor stabilite în prezenta normă, începând cu data intrării în vigoare a ordinului de aprobare a acesteia. +
Articolul 4Magiunul de prune este o pastă groasă, omogenă, obţinută prin fierberea prunelor proaspete, după îndepărtarea părţilor necomestibile, fără adaos de zahăr/zaharuri sau de produse alimentare ce conţin monozaharide ori dizaharide utilizate pentru proprietăţile lor îndulcitoare. +
Articolul 5La fabricarea produsului definit la art. 4 se pot utiliza următoarele ingrediente:– nuci;– seminţe de oleaginoase, cum ar fi seminţe de floarea-soarelui, seminţe de dovleac, seminţe de susan sau seminţe de pin;– alune de pădure, caju, castane, fistic, migdale, nuci de Brazilia, nuci macadamia sau nuci pecan. +
Articolul 6Materia primă pentru fabricarea magiunului de prune o reprezintă exclusiv prunele proaspete, respectiv toate soiurile care se pretează fabricării acestui produs. +
Articolul 7Produsul definit la art. 4 trebuie să prezinte un conţinut de substanţă uscată solubilă egal cu 55 % sau mai mult, determinată cu ajutorul refractometrului.––