ORDIN nr. 85 din 30 septembrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 109 din 3 februarie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 44 23/02/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 215 27/05/2004
ActulREFERIRE LAOG 42 29/01/2004 ART. 10
ActulCONTINE PENORMA 30/09/2004
ART. 1APROBA PENORMA 30/09/2004
ART. 12REFERIRE LAORDIN 159 12/04/2002
ART. 12REFERIRE LANORMA 12/04/2002
ART. 15REFERIRE LAORDIN 6 07/01/2003
ART. 15REFERIRE LANORMA 07/01/2003
ART. 18REFERIRE LAORDIN 83 03/02/2003
ART. 18REFERIRE LANORMA 03/02/2003
ART. 18REFERIRE LAORDIN 580 10/12/2002
ART. 18REFERIRE LANORMA 10/12/2002
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 159 12/04/2002
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 12/04/2002
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 474 05/12/2001
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 05/12/2001
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 44 23/02/2007
ActulREFERIT DEORDIN 76 22/03/2006
ActulREFERIT DENORMA 22/03/2006
ActulREFERIT DEORDIN 96 20/04/2006
ActulREFERIT DENORMA 20/04/2006

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare cu privire la cerinţele de sănătate a animalelor, aplicabile miscarii de animale de companie în scopuri necomerciale



În temeiul art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările ulterioare,vazand Referatul de aprobare nr. 23.370/2004, întocmit de Direcţia generală veterinara din structura Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Norma sanitară veterinara cu privire la cerinţele de sănătate a animalelor, aplicabile miscarii de animale de companie în scopuri necomerciale, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 3Prezentul ordin constituie transpunerea oficială a Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului 998/2003/CE privind cerinţele de sănătate animala aplicabile miscarii de animale de companie în scopuri necomerciale şi amendand Directiva Consiliului 92/65/CEE , publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L146 din 13 iunie 2003, p. 1.
 + 
Articolul 4Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intră în vigoare la data publicării.p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinareşi pentru Siguranţa Alimentelor,Gabriel Vasile DraganBucureşti, 30 septembrie 2004.Nr. 85.
 + 
Anexa NORMA SANITARĂ VETERINARAcu privire la cerinţele de sănătate a animalelor, aplicabile miscarii de animale de companie în scopuri necomerciale + 
Capitolul IPrevederi generale + 
Articolul 1Prezenta norma sanitară veterinara stabileşte cerinţele de sănătate animala aplicabile miscarii de animale de companie în scopuri necomerciale şi regulile ce se aplică controalelor cu privire la asemenea miscari.
 + 
Articolul 2(1) Prezenta norma sanitară veterinara se referă la miscarile de animale de companie din speciile prevăzute în anexa nr. 1 efectuate între România şi statele membre ale Uniunii Europene şi la miscarile din tari terţe în România.(2) Prezenta norma sanitară veterinara se aplică fără a se aduce atingere legislaţiei comunitare specifice privind protecţia speciilor din fauna şi flora sălbatică, prin reglementarea comerţului cu acestea.(3) Prezenta norma sanitară veterinara nu afectează prevederile bazate pe alte consideratii decât cele care se referă la cerinţe de sănătate animala şi care sunt destinate sa restrictioneze miscarea anumitor specii sau rase de animale de companie.
 + 
Articolul 3În sensul prezentei norme sanitare veterinare, prin următorii termeni se înţelege:1. animale de companie – animale din speciile prevăzute în anexa nr. 1 şi care sunt însoţite, pe parcursul miscarii acestora, de proprietar sau de o persoană fizica responsabilă de acestea, desemnată de către proprietar, animale ce nu sunt destinate pentru a fi vândute sau transferate către alt proprietar;2. pasaport – orice document ce permite ca un animal de companie să fie identificat în mod clar, incluzând caracteristicile ce permit să fie controlat statusul acestuia, cu referire la prezenta norma sanitară veterinara;3. mişcare – orice mişcare a unui animal de companie între România şi statele membre ale Uniunii Europene sau intrarea ori reintrarea acestuia dintr-o ţara terta pe teritoriul României.
 + 
Articolul 4(1) Pe durata unei perioade de tranzitie de 2 ani, începând de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei norme sanitare veterinare, animalele din speciile prevăzute la părţile A şi B ale anexei nr. 1 vor fi considerate ca identificate atunci când poarta:a) fie un tatuaj clar şi lizibil;b) fie un sistem electronic de identificare (transponder).(2) Oricare ar fi forma de identificare a animalelor de companie, trebuie să fie indicate detalii privind identificarea numelui şi adresa proprietarului de animale.(3) După perioada de tranzitie, se va accepta ca mijloc de identificare a animalului numai metoda la care se referă alin. (1) lit. b). În cazul menţionat la alin. (1) lit. b), atunci când transponderul nu este în conformitate cu standardul ISO 11784 sau cu anexa A la standardul ISO 11785, proprietarul sau persoana fizica responsabilă pentru animalul de companie, desemnată de proprietarul acestuia, trebuie să furnizeze mijloacele necesare pentru citirea transponderului în momentul oricărei inspecţii.
 + 
Capitolul IIPrevederi aplicabile miscarii de animale de companie între România şi statele membre ale Uniunii Europene + 
Articolul 5(1) În cazul miscarii animalelor de companie din speciile prevăzute la părţile A şi B ale anexei nr. 1 între România şi statele membre ale Uniunii Europene, acestea trebuie, fără a prejudicia cerinţele stabilite la art. 6:a) să fie identificate în conformitate cu art. 4; şib) să fie însoţite de un pasaport întocmit de un medic veterinar autorizat de autoritatea veterinara centrala care certifica, după caz, vaccinarea sau revaccinarea antirabica valida, în conformitate cu recomandările laboratorului producător, efectuată animalului în cauza, cu un vaccin inactivat ce conţine cel puţin o unitate antigenica inactivanta pe doza (standard WHO).(2) Autoritatea veterinara centrala a României poate autoriza miscarea de animale de companie nevaccinate şi care au vârsta sub 3 luni, ce aparţin speciilor menţionate de părţile A şi B ale anexei nr. 1, dacă acestea sunt însoţite de un pasaport adecvat şi au rămas în locul în care au fost fatate şi fără a avea contact cu animale sălbatice ce ar fi putut să fie expuse la infectie sau sunt însoţite de mama acestora, de care sunt încă dependente.
 + 
Articolul 6(1) Pentru o perioadă de tranzitie de 2 ani, începând de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei norme sanitare veterinare, intrarea animalelor de companie prevăzute în Partea A a anexei nr. 1, originare din România, pe teritoriul Irlandei, Maltei, Suediei şi Marii Britanii este supusă următoarelor cerinţe, cumulativ:a) acestea trebuie să fie identificate în conformitate cu art. 4 alin. (1) lit. b), în afară de cazul în care ţara de destinaţie recunoaşte identificarea utilizata în România, în conformitate cu art. 4 alin. (1) lit. a); şib) acestea trebuie să fie însoţite de un pasaport emis de un medic veterinar autorizat de autoritatea veterinara centrala a României care certifica, în plus faţă de condiţiile stabilite la art. 5 alin. (1) lit. b), o titrare a anticorpilor de neutralizare faţă de virusul rabic cel puţin egala cu 0,5 UI/ml, efectuată într-un laborator autorizat, pe o proba de ser sanguin prelevata în cadrul unei perioade stabilite prin reguli naţionale în vigoare. Aceasta titrare de anticorpi nu trebuie să fie repetată pentru un animal care în perioada următoare titrarii a fost revaccinat cu regularitate, la intervalele stabilite la art. 5 alin. (1) şi fără o pauza în protocolul de vaccinare recomandat de laboratorul producător.(2) Cu excepţia cazului în care autoritatea veterinara centrala a României acorda o derogare pentru cazuri specifice, animalele de companie mai ţinere de 3 luni din speciile prevăzute în Partea A a anexei nr. 1 nu pot fi destinate miscarii către un stat membru al Uniunii Europene înainte ca acestea să aibă vârsta solicitată pentru vaccinare, iar atunci când este prevăzut de reguli, acestea trebuie să fie supuse unui test pentru a se determina titrul de anticorpi.
 + 
Articolul 7(1) Miscarea de animale de companie din speciile prevăzute în Partea C a anexei nr. 1 între România şi statele membre ale Uniunii Europene sau dintr-un teritoriu prevăzut în secţiunea a 2-a a Părţii B a anexei nr. 2 nu va fi supusă nici unei cerinţe cu privire la rabie. Dacă este necesar, pot fi elaborate cerinţe specifice ce includ o limitare posibila cu privire la numărul de animale importate din aceste tari sau teritorii şi un model de certificat pentru a însoţi asemenea animale, întocmit în conformitate cu procedurile naţionale, cu privire la alte boli asemănătoare.(2) Prevederile art. 5-7 se aplică numai după aderarea României la Uniunea Europeană.
 + 
Capitolul IIICondiţii referitoare la miscarile de animale de companie din tari terţe către România + 
Articolul 8(1) În momentul miscarii animalelor de companie din speciile menţionate în părţile A şi B ale anexei nr. 1 din tari terţe în România, acestea trebuie:a) atunci când provin dintr-o ţara terta menţionată în secţiunea a 2-a a Părţii B şi în Partea C a anexei nr. 2, sa îndeplinească cerinţele stabilite la art. 5 alin.(1);b) atunci când provin dintr-o alta ţara terta:(i) până la aderarea României la Uniunea Europeană, sa îndeplinească cerinţele stabilite în art. 5 alin. (1);(îi) după ce România devine stat membru al Uniunii Europene, sa îndeplinească următoarele condiţii:– să fie identificate prin intermediul unui sistem de identificare definit de art. 4;– să fie supuse vaccinarii antirabice în conformitate cu cerinţele art. 5; şi– să fie supuse unei titrari a anticorpilor de neutralizare ce trebuie să aibă o valoare cel puţin egala cu 0,5 UI/ml, efectuată pe o proba prelevata de un medic veterinar autorizat, la cel puţin 30 de zile după vaccinare şi înainte cu 3 luni ca acestea să fie transportate către România. Titrarea de anticorpi nu trebuie să fie reînnoită la animalele de companie care au fost revaccinate la intervalele prevăzute în art. 5 alin. (1). Aceasta perioada de 3 luni nu se aplică la reintrarea pe teritoriul României a unui animal de companie al cărui pasaport atesta faptul ca titrarea a fost efectuată, cu rezultat pozitiv, înainte ca animalul sa părăsească teritoriul României.c) atunci când un animal de companie din speciile menţionate în părţile A şi B ale anexei nr. 1 este destinat unui stat membru al Uniunii Europene menţionat în Partea A a anexei nr. 2, fie imediat, fie după tranzitul prin unul dintre teritoriile menţionate în Partea B a anexei nr. 2, acesta va fi supus unei perioade de carantina, în afară de cazul în care acesta îndeplineşte cerinţele stabilite la art. 6.(2) Animalele de companie trebuie să fie însoţite de un certificat emis de un medic veterinar oficial sau, la reintrare, de un pasaport care certifica conformitatea cu prevederile alin. (1).(3) Fără a încalcă prevederile de mai sus:a) sunt supuse regulilor stabilite la cap. II animalele de companie care provin din teritoriile prevăzute în secţiunea a 2-a a Părţii B a anexei nr. 2, pentru care s-a stabilit, în baza procedurii naţionale, ca asemenea teritorii aplica reguli cel puţin echivalente cu regulile comunitare aplicate şi de România, asa cum sunt prevăzute de prezentul capitol;b) în conformitate cu procedura naţionala şi în condiţii ce trebuie bine determinate, poate fi autorizata intrarea în România de animale de companie din speciile prevăzute în Partea A a anexei nr. 1, nevaccinate, în vârsta de sub 3 luni, originare din ţările terţe menţionate în părţile B şi C ale anexei nr. 2, atunci când situaţia rabiei în ţara terta respectiva justifica aceasta înlesnire.(4) Măsuri pentru implementarea prezentului articol şi mai ales pentru elaborarea modelului de certificat trebuie adoptate ulterior, în conformitate cu procedura naţionala.
 + 
Articolul 9În conformitate cu procedura naţionala, autoritatea veterinara centrala a României trebuie să adopte ulterior condiţiile necesare pentru miscarea de animale din speciile prevăzute în Partea C a anexei nr. 1 din tari terţe către România, precum şi modelul de certificat ce trebuie să însoţească aceste animale.
 + 
Articolul 10Pentru ca o ţara terta să fie prevăzută de Partea C a anexei nr. 2, aceasta trebuie, în primul rând, sa demonstreze statusul cu privire la rabie şi ca:a) este obligatorie notificarea autorităţilor veterinare şi administrative privind suspiciunea de rabie;b) a fost pus în practica un sistem eficient de monitorizare a rabiei de cel puţin 2 ani;c) structura şi organizarea serviciilor veterinare sunt suficiente pentru a garanta validitatea certificatului;d) au fost implementate toate măsurile de reglementare pentru prevenirea şi controlul rabiei, incluzând reguli pentru activităţi de import;e) sunt în vigoare reglementări cu privire la comercializarea de vaccinuri antirabice (lista cu vaccinuri şi laboratoare autorizate).
 + 
Articolul 11Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să asigure publicului informaţii clare şi uşor accesibile, referitoare la cerinţele de sănătate ce se aplică miscarii de animale de companie către state membre, către România şi pe teritoriul propriu, precum şi condiţiile în baza cărora acestea pot intra sau reintra pe asemenea teritorii. Trebuie să se asigure, de asemenea, ca personalul de la punctele de inspecţie şi controale veterinare de frontieră şi de la punctele de intrare pe teritoriul României este pe deplin informat cu privire la aceste reguli şi este capabil să le implementeze.
 + 
Articolul 12Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să ia măsurile necesare pentru a se asigura ca animalele de companie introduse pe teritoriul propriu dintr-o ţara terta, alta decât cele prevăzute la secţiunea a 2-a a Părţii B a anexei nr. 2, precum şi cele originare din România şi destinate statelor membre sunt supuse:a) controlului documentelor şi identităţii , efectuat de autorităţile veterinare competente ale României de la punctele de intrare a călătorilor pe teritoriul României şi la punctele de ieşire de pe teritoriul României către teritoriul comunitar, dacă sunt 5 animale de companie sau mai puţine;b) cerinţelor şi controalelor stabilite de Norma sanitară veterinara privind stabilirea condiţiilor de sănătate a animalelor, ce reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din ţările terţe de animale, material seminal, ovule şi embrioni de la specii ce nu sunt prevăzute de legislaţia specifică, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 159/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 692 din 20 septembrie 2002, dacă sunt mai mult de 5 animale de companie.România trebuie să desemneze autorităţile responsabile pentru asemenea controale şi sa informeze imediat Comisia Europeană cu privire la acestea.
 + 
Articolul 13Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să întocmească o lista a punctelor de intrare în România a animalelor de companie din tari terţe şi de ieşire din România a acestora către Comunitatea Europeană, asa cum se face referire în art. 12, şi sa o înainteze Comisiei Europene.
 + 
Articolul 14(1) În momentul fiecărei deplasări, proprietarul sau persoana fizica responsabilă pentru animalul de companie trebuie să fie capabil să prezinte autorităţilor veterinare responsabile de controalele menţionate un pasaport sau certificatul prevăzut la art. 8 alin. (2) care să ateste ca animalul întruneşte cerinţele stabilite pentru asemenea deplasare.(2) În particular, în cazul la care se referă art. 4 alin. (1) lit. b), atunci când transponderul nu corespunde cu standardul ISO 11784 sau cu anexa A la standardul ISO 11785, proprietarul sau persoana fizica responsabilă pentru animalul de companie trebuie să furnizeze mijloacele necesare pentru citirea transponderului, în momentul oricărei inspecţii.(3) Atunci când asemenea controale releva ca animalul nu întruneşte cerinţele stabilite de prezenta norma sanitară veterinara, autorităţile veterinare competente trebuie să decidă, prin consultare cu medicul veterinar oficial:a) returnarea animalului către ţara de origine a acestuia;b) izolarea animalului sub control veterinar oficial, pentru timpul necesar ca acesta sa întrunească cerinţele de sănătate, pe cheltuiala proprietarului sau a persoanei fizice responsabile pentru animalul de companie; sauc) ca o ultima alternativa, sa eutanasieze animalul fără compensaţii financiare, atunci când nu poate fi luată în considerare returnarea sau izolarea acestuia în carantina.Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să se asigure ca animalele cărora li s-a refuzat autorizarea pentru a intra pe teritoriul acesteia sunt gazduite sub control oficial până la returnarea lor în ţara de origine sau până la orice alta decizie administrativă.
 + 
Capitolul IVPrevederi comune şi finale + 
Articolul 15Atunci când cerinţele aplicabile pentru miscarea de animale de companie în scopuri necomerciale prevăd o titrare de anticorpi pentru rabie, proba trebuie să fie prelevata de un medic veterinar autorizat, iar testarea trebuie să fie efectuată de un laborator autorizat, în conformitate cu Norma sanitară veterinara care desemnează instituţia specifică responsabilă pentru stabilirea criteriilor necesare pentru standardizarea testelor serologice în scopul monitorizarii eficientei vaccinurilor antirabice, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 6/2003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 152 şi nr. 152 bis din 10 martie 2003.
 + 
Articolul 16Pentru o perioadă de tranzitie de 2 ani, începând de la data publicării prezentei norme sanitare veterinare, acele state membre ale Uniunii Europene care au în vigoare reguli speciale de control pentru echinococoza şi capuse pot accepta intrarea de animale de companie pe teritoriul acestora, în funcţie de conformitatea cu aceste cerinţe.
 + 
Articolul 17(1) Pentru miscarea de animale din speciile menţionate de părţile A şi B ale anexei nr. 1, pot fi stabilite, în conformitate cu procedura naţionala, cerinţe de natura tehnica, altele decât cele stabilite prin prezenta norma sanitară veterinara.(2) Modelul de pasaport ce trebuie să însoţească animalele de companie din speciile prevăzute în părţile A şi B ale anexei nr. 1 şi care sunt destinate miscarii în alte tari trebuie să fie întocmit în conformitate cu procedura naţionala.
 + 
Articolul 18Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să aplice măsurile de protecţie prevăzute de Norma sanitară veterinara privind controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene cu unele animale vii şi produse de origine animala, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 580/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 250 din 11 aprilie 2003, şi cele prevăzute de Norma sanitară veterinara privind stabilirea principiilor care reglementează organizarea controalelor veterinare pentru animalele care intră în România din tari terţe”, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 83/2003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 159 din 12 martie 2003.
 + 
Articolul 19Partea C a anexei nr. 1 şi părţile B şi C ale anexei nr. 2 pot fi amendate în funcţie de evoluţia situaţiei în cadrul teritoriului Comunităţii Europene, al teritoriului României sau al altor tari terţe, cu privire la bolile ce afectează speciile de animale de companie la care se referă prezenta norma sanitară veterinara, mai ales rabia, şi, dacă este necesar, pentru scopurile prezentei norme sanitare veterinare, se poate limita numărul de animale ce poate fi transferat peste granita.
 + 
Articolul 20(1) Autoritatea veterinara centrala a României poate pune în aplicare acte normative, reglementări şi prevederi administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitară veterinara, pe care le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului Integrării Europene şi Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană, împreună cu tabelele de concordanta, în vederea evaluării conformitatii transpunerii legislative, şi va stabili măsurile necesare pentru implementarea corecta şi la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.(2) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta prevederile alin. (1), trebuie să facă o referire expresă la prezenta norma sanitară veterinara şi la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României Partea I. Procedura privind realizarea referirii menţionate rămâne în responsabilitatea autorităţii veterinare centrale a României.(3) Autoritatea veterinara centrala a României va lua măsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încălcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. De asemenea, va facilita întocmirea documentelor necesare pentru sancţionarea încălcării legislaţiei veterinare şi pentru siguranţa alimentelor ce constituie infracţiuni.(4) Prezenta norma sanitară veterinara constituie transpunerea oficială a Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului 998/2003/CE .
 + 
Articolul 21Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Anexa 1────────la norma sanitară veterinara────────────────────────────SPECII DE ANIMALEPartea ACainiPisiciPartea BNevastuici (dihori domestici)Partea CNevertebrate (cu excepţia albinelor şi crustaceelor), peşti ornamentali tropicali, amfibieni reptilePăsări: toate speciile (cu excepţia pasarilor reglementate de Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate a animalelor, care reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de păsări şi oua de incubaţie, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 474/2001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 199 din 25 martie 2002, şi Norma sanitară veterinara privind stabilirea condiţiilor de sănătate a animalelor, ce reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din ţările terţe de animale, material seminal, ovule şi embrioni de la specii ce nu sunt prevăzute de legislaţia specifică, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 159/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 692 din 20 septembrie 2002).Mamifere: rozatoare şi iepuri domestici.
 + 
Anexa 2────────la norma sanitară veterinara──────────────────────────────(valida de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I)──────────────────────────────────────────────────────────────────────────LISTA DE TARI ŞI TERITORIIPartea AComerţul cu animale de companie între aceste state membre cu statele membre menţionate la secţiunea 1 a părţii B a acestei anexe şi importul din tari terţe sunt reglementate de reguli comunitare specifice.IE – Irlanda– MaltaSE – SuediaUK – Marea BritaniePartea B + 
Secţiunea 1Comerţul cu animale dintre aceste tari cu statele membre menţionate la partea A a acestei anexe şi importul din tari terţe menţionate la secţiunea a 2-a a Părţii B şi în Partea C sunt reglementate de reguli comunitare specifice.a) DK – Danemarca, incluzând GL – Groenlanda şi FO – Insulele Feroe;b) ES – Spania, incluzând teritoriul continental, Insulele Baleare şi Insulele Canare şi excluzând Ceuta-Melilla;c) FR – Franţa, incluzând GF – Guiana Franceza, GP – Guadeloupe, MQ – Martinica şi RE – Reunion;d) GI – Gibraltar;e) PT – Portugalia, incluzând teritoriul continental, Azore şi Madeira;f) state membre, altele decât cele prevăzute în partea A şi la lit. a), b), c) şi e) din aceasta secţiune.
 + 
Secţiunea a 2-aAD – AndoraCH – ElvetiaIS – IslandaLI – LiechtensteinMC – MonacoNO – NorvegiaSM – San MarinoVA – Statul Membru Oraş VaticanPartea CAC – Insula AscensionAG – Antigua şi BarbudaAN – Antilele OlandezeAU – AustraliaAW – ArubaBB – BarbadosBH – BahrainBM – BermudaCA – CanadaFJ – FijiFK – Insulele FalklandHR – CroatiaJM – JamaicaJP – JaponiaKN – Saint Kitts şi NevisKY – Insulele CaymanMS – MontserratMU – MauritiusNC – Noua CaledonieNZ – Noua ZeelandaPF – Polinezia FrancezaPM – Saint Pierre et MiquelonSG – SingaporeSH – Saint HelenaUS – Statele Unite ale AmericiiVC – Sfantul Vincentiu şi GrenadineVU – VanuatuWF – Wallis şi FutunaYT – Mayotte_________________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x