ORDIN nr. 84 din 3 octombrie 2008

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 24/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 729 din 28 octombrie 2008
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 1INLOCUIESTE PEORDIN 45 06/04/2005 ANEXA 5
ART. 1MODIFICA PEORDIN 45 06/04/2005 ANEXA 5
ANEXA 1INLOCUIESTE PEORDIN 45 06/04/2005 ANEXA 5
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 130 29/01/2006 ART. 3
ActulREFERIRE LAHG 130 29/01/2006 ART. 4
ActulREFERIRE LALEGE 215 27/05/2004
ActulREFERIRE LALEGE (R) 150 14/05/2004
ActulREFERIRE LAOG 42 29/01/2004
ART. 1INLOCUIESTE PEORDIN 45 06/04/2005 ANEXA 5
ART. 1MODIFICA PEORDIN 45 06/04/2005 ANEXA 5
ANEXA 1INLOCUIESTE PEORDIN 45 06/04/2005 ANEXA 5
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind modificarea anexei nr. 5 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 45/2005 privind aprobarea tarifelor pentru efectuarea analizelor şi examenelor de laborator, precum şi a unor activităţi sanitare veterinare



Văzând Referatul de aprobare nr. 38.115 din 27 august 2008, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,având în vedere prevederile Legii nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, republicată, precum şi Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul prevederilor art. 3 alin. (3) şi ale art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin: + 
Articolul IAnexa nr. 5 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 45/2005 privind aprobarea tarifelor pentru efectuarea analizelor şi examenelor de laborator, precum şi a unor activităţi sanitare veterinare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 333 din 20 aprilie 2005, cu modificările ulterioare, se modifică şi se înlocuieşte cu anexa la prezentul ordin.
 + 
Articolul IIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Preşedintele Autorităţii NaţionaleSanitare Veterinareşi pentru Siguranţa Alimentelor,Radu Roatiş CheţanBucureşti, 3 octombrie 2008.Nr. 84.
 + 
Anexa ––(Anexa nr. 5 la Ordinul nr. 45/2005)––––––––––––TARIFEpentru efectuarea analizelor şi examenelor de laboratorale produselor de origine nonanimală

Nr.
crt.

Denumirea analizei, examenului, operaţiunii*

Tarif
(lei/
deter-
minare)
1.

Determinarea nitraţilor prin metoda HPLC din: spanac
proaspăt, spanac conservat, îngheţat sau
congelat, salată proaspătă, salată de tip ICEBERG, legume
şi fructe
402

2.

Determinarea azotaţilor [NO(3)] prin metoda APHA din:
legume şi fructe
23
3.

Determinare azotiţilor prin metoda Griess din legume şi
fructe
15
4.

Determinarea azotiţilor prin metoda Griess din: legume şi
fructe
14
5.

Determinarea aflatoxinei totale ( B1+B2+G1+G2) prin metoda
HPLC din: arahide, nuci şi fructe uscate şi produse
procesate din acestea, arahide supuse sortării sau altui
tratament fizic, nuci şi fructe uscate supuse sortării ori
altui tratament fizic, cereale şi produse procesate din
acestea, condimente şi alte produse alimentare
402

6.

Determinarea aflatoxinei totale (B1+B2+G1+G2) prin metoda
ELISA cu purificare pe coloană de imunoafinitate din:
arahide, nuci şi fructe uscate şi produse procesate din
acestea, arahide supuse sortării ori altui tratament fizic,
nuci şi fructe uscate supuse sortării ori altui tratament
fizic, cereale şi produse procesate din acestea, condimente
380

7.

Determinarea aflatoxinei totale (B1+B2+G1+G2) prin metoda
ELISA fară purificare pe coloană de imunoafinitate din:
arahide, nuci şi fructe uscate şi produse procesate din
acestea, arahide supuse sortării sau altui tratament fizic,
nuci şi fructe uscate supuse sortării ori altui tratament
fizic, cereale şi produse procesate din acestea, condimente
292

8.

Determinarea aflatoxinei totale (B1+B2+G1+G2) – test rapid –
din: arahide, nuci şi fructe uscate şi produse procesate din
acestea, arahide supuse sortării sau altui tratament fizic,
nuci şi fructe uscate supuse sortării ori altui tratament
fizic, cereale şi produse procesate din acestea, condimente
171

9.

Determinarea aflatoxinei B1 prin metoda HPLC din: arahide,
nuci şi fructe uscate şi produse procesate din acestea,
arahide supuse sortării sau altui tratament fizic, nuci şi
fructe uscate supuse sortării ori altui tratament fizic,
cereale şi produse procesate din acestea, condimente
401,5

10.

Determinarea aflatoxinei B1 prin metoda ELISA cu purificare
pe coloană de imunoafinitate din: arahide, nuci şi fructe
uscate şi produse procesate din acestea, arahide supuse
sortării sau altui tratament fizic, nuci şi fructe uscate
supuse sortării ori altui tratament fizic, cereale şi
produse procesate din acestea, condimente
380

11.

Determinarea aflatoxinei B1 prin metoda ELISA fără puri-
ficare pe coloană de imunoafinitate din: arahide, nuci şi
fructe uscate şi produse procesate din acestea, arahide
supuse sortării sau altui tratament fizic, nuci şi fructe
uscate supuse sortării ori altui tratament fizic, cereale
şi produse procesate din acestea, condimente
292

12.

Determinarea micotoxinelor prin cromatografie în strat
subţire din: arahide, nuci şi fructe uscate şi produsele
procesate din acestea, arahide supuse sortării sau altui
tratament fizic, nuci şi fructe uscate supuse sortării sau
altui tratament fizic, cereale şi produse procesate din
acestea, condimente
74

13.

Determinarea ochratoxinei A prin metoda HPLC din: cereale
brute, toate produsele derivate din cereale, stafide uscate,
cafea boabe prăjită, cafea prăjită şi măcinată, cafea
solubilă, vin (vin roşu, alb şi roze) şi alte tipuri de vin
şi/sau băuturi răcoritoare pe bază de must de struguri, vin
(vin roşu, alb şi roze) şi alte tipuri de vin şi/sau băuturi
răcoritoare pe bază de must de struguri, must de struguri şi
must de struguri concentrat
402

14.

Determinarea ochratoxinei A prin metoda ELISA cu purificare
pe coloană de imunoafinitate din: cereale brute, toate
produsele derivate din cereale, stafide uscate, cafea boabe
prăjită, cafea prăjită şi măcinată, cafea solubilă, vin
(vin roşu, alb şi roze) şi alte tipuri de vin şi/sau băuturi
răcoritoare pe bază de must de struguri, vin (vin roşu,
alb şi roze) şi alte tipuri de vin şi/sau băuturi răcori-
toare pe bază de must de struguri, must de struguri şi
must de struguri concentrat
380

15.

Determinarea ochratoxinei A prin metoda ELISA fară puri-
ficare pe coloană de imunoafinitate din: cereale brute,
toate produsele derivate din cereale, stafide uscate, cafea
boabe prăjită, cafea prăjită şi măcinată, cafea solubilă,
vin (vin roşu, alb şi roze) şi alte tipuri de vin şi/sau
băuturi răcoritoare pe bază de must de struguri, vin (vin
roşu, alb şi roze) şi alte tipuri de vin şi/sau băuturi
răcoritoare pe bază de must de struguri, must de struguri
şi must de struguri concentrat
292

16.

Determinarea patulinei prin metoda HPLC din: suc de fructe
şi nectar de fructe, în special suc de mere şi sucurile de
fructe ca ingrediente pentru alte băuturi, suc de fructe
concentrat după reconstituirea conform instrucţiunilor
producătorului, băuturi spirtoase, cidru şi alte băuturi
fermentate derivate din mere sau conţinând suc de mere,
produse solide din mere, inclusiv compot de mere, piure
de mere destinat consumului direct, alimente pentru copii,
conform pct. 2.3.5 din secţiunea 2 din anexa la Regulamentul
CE nr. 1.881/2006
402

17.

Determinarea deoxinivalenolului (DON) prin metoda HPLC din:
cereale neprocesate, grâul dur, ovăz şi porumb, pâine
(inclusiv specialităţi de panificaţie), produse de pati-
serie, biscuiţi, batoane cu cereale şi cereale pentru micul
dejun, paste făinoase, cereale destinate consumului uman
direct, făină de cereale, tărâţe şi germeni comercializaţi
ca produse finale pentru consumul uman direct
402

18.

Determinarea deoxinivalenolului (DON) prin metoda ELISA cu
purificare pe coloană de imunoafinitate din: cereale nepro-
cesate, grâu dur, ovăz şi porumb, pâine (inclusiv specia-
lităţi de panificaţie), produse de patiserie, biscuiţi,
batoane cu cereale şi cereale pentru micul dejun, paste
făinoase, cereale destinate consumului uman direct, făină
de cereale, tărâţe şi germeni comercializaţi ca produse
finale pentru consumul uman direct
380

19.

Determinarea deoxinivalenolului (DON) prin metoda ELISA fară
purificare pe coloană de imunoafinitate din: cereale nepro-
cesate, grâul dur, ovăz şi porumb, pâine (inclusiv specia-
lităţi de panificaţie), produse de patiserie, biscuiţi,
batoane cu cereale şi cereale pentru micul dejun, paste
făinoase, cereale destinate consumului uman direct, făină
de cereale, tărâţe şi germeni comercializaţi ca produse
finale pentru consumul uman direct
292

20.

Determinarea 3-MCPD prin metoda HPLC din: proteine vegetale
hidrolizate, sos de soia
402
21.

Determinarea zearalenonei prin metoda HPLC din: cereale
neprocesate, cereale destinate consumului uman direct, făină
de cereale, tărâţe şi germeni comercializaţi ca produse
finale pentru consumul uman direct, pâine (inclusiv
specialităţi de panificaţie), produse de patiserie, biscuiţi
snacksuri din cereale şi cereale pentru micul dejun, ulei
de porumb rafinat
402
22.

Determinarea zearalenonei prin metoda ELISA cu purificare
pe coloana de imunoafinitate din: cereale neprocesate,
cereale destinate consumului uman direct, făină de cereale,
tărâţe şi germeni comercializaţi ca produse finale pentru
consumul uman direct, pâine (inclusiv specialităţi de
panificaţie), produse de patiserie, biscuiţi, snacksuri din
cereale şi cereale pentru micul dejun, ulei de porumb
rafinat
380
23.

Determinarea zearalenonei prin metoda ELISA fără purificare
pe coloană de imunoafinitate din: cereale neprocesate,
cereale destinate consumului uman direct, făină de cereale,
tărâţe şi germeni comercializaţi ca produse finale pentru
consumul uman direct, pâine (inclusiv specialităţi de
panificaţie), produse de patiserie, biscuiţi, snacksuri din
cereale şi cereale pentru micul dejun, ulei de porumb
rafinat
292
24.

Determinarea de fumonisină (sumă de B1 şi B2) prin metoda
HPLC din: porumb neprocesat, porumb destinat consumului uman
direct, produse pe bază de porumb destinate consumului uman
direct
402
25.

Determinarea de fumonisină (sumă de B1 şi B2) prin metoda
ELISA fără purificare pe coloană de imunoafinitate din:
porumb neprocesat, porumb destinat consumului uman direct,
produse pe bază de porumb destinate consumului uman direct
292
26.

Determinarea de fumonisină (sumă de B1 şi B2) prin metoda
ELISA cu purificare pe coloană de imunoafinitate din:
porumb neprocesat, porumb destinat consumului uman direct,
produse pe bază de porumb destinate consumului uman direct
380
27.

Determinarea de precursori de dioxină şi PCB-uri similare
dioxinei – conform secţiunii 5 din anexa la Regulamentul CE
nr. 1.881/2006 – prin metoda HPLC din uleiuri şi grăsimi
vegetale şi alimente pentru copii
402
28.

Determinarea de hidrocarburi aromatice policiclice (PAH)
din uleiuri prin metoda HPLC
402
29.

Determinarea furanului prin metoda HPLC din: cafea măcinată
sau solubilă, sucuri de fructe şi alte produse similare,
pasteurizate, conserve de legume – fructe care necesită
tratament termic înainte de consum, conserve mixte care
necesită tratament termic înainte de consum, alimente
pentru copii, sosuri
402
30.

Determinarea acrilamidei prin metoda HPLC din: cartofi prăjiţi
comercializaţi în vederea consumului imediat, chipsuri din
cartofi, produse semipreparate pe bază de cartofi, preparate din
cartofi destinate preparării la domiciliu, pâine, cereale pentru
micul dejun, biscuiţi, inclusiv biscuiţi pentru sugari, cafea
prăjită, produse alimentare pentru copii conservate în recipienţi
de sticlă, produse alimentare pentru copii pe bază de cereale
procesate alte produse (cum ar fi: produse pe bază de cacao, alte
produse pentru sugari nemenţionate)
402
31.

Determinarea toxinelor T-2 şi HT-2 din cereale neprelucrate,
preparate pe bază de cereale şi produse alimentare prin metoda
ELISA fără purificare pe coloana de imunoafinitate
292
32.

Determinarea toxinelor T-2 şi HT-2 din cereale neprelucrate,
preparate pe bază de cereale şi produse alimentare prin metoda
ELISA cu purificare pe coloana de imunoafinitate
380
33.

Determinare de metale grele (Pb, Cd, Cu, Zn, Fe şi altele) şi
arsen prin SAA cu cuptor de grafit – un element din: cereale,
legume şi leguminoase, ciuperci de cultură, fructe, grăsimi şi
uleiuri, sucuri de fructe, sucuri de fructe concentrate,
nectaruri de fructe, vinuri (inclusiv vinuri spumante, exclusiv
vinuri licoroase), vinuri aromatizate, băuturi bazate pe vinuri
aromatizate şi cocktailuri ce folosesc vinuri aromatizate, cidru
din mere, pere şi vinuri de fructe
70
34.

Determinare de metale grele (Pb, Cd, Cu, Zn, Fe şi altele) prin
SAA cu flacără, după calcinare – un element – din: cereale,
legume şi leguminoase, ciuperci de cultură, fructe, grăsimi şi
uleiuri, sucuri de fructe, sucuri de fructe concentrate,
nectaruri de fructe, vinuri (inclusiv vinuri spumante, exclusiv
vinuri licoroase), vinuri aromatizate, băuturi bazate pe vinuri
aromatizate şi cocktailurile ce folosesc vinuri aromatizate,
cidru din mere, pere şi vinuri de fructe
65
35.

Determinarea arsenului prin SAA cu generator de hidruri din
produse alimentare
130
36.

Determinarea de sudan I, II, III, IV, Para Red (CI 12070) prin
metoda HPLC din: condimente
82
37.

Determinarea reziduurilor de pesticide organoclorurate prin
metoda GLC din: cereale, fructe şi legume
154
38.

Determinarea reziduurilor de pesticide organofosforice prin
metoda GLC din: cereale, fructe şi legume
154
39.

Determinarea reziduurilor de carbamaţi prin metoda GLC din:
cereale, fructe şi legume
157
40.

Determinare de piretroizi de sinteză prin metoda GLC din:
cereale, fructe şi legume
143
41.

Determinarea gradului de contaminare radioactivă Cs134 + Cs137
prin gama spectrometrie din: legume, fructe, condimente, ciuperci
de cultură, ceai
44
42.

Determinarea clorurii de sodiu prin metoda STAS 5953 din: sucuri
de legume
13
43.

Determinarea de substanţă uscată prin metoda STAS 5856 din:
sucuri de legume, bulion şi pastă de tomate
12
44.

Determinarea acidităţii totale prin metoda STAS 5952 din: bulion
şi pastă de tomate
19
45.

Determinarea acidităţii volatile prin metoda STAS 5952 din:
bulion şi pastă de tomate
23
46.

Determinarea impurităţilor minerale insolubile raportate la
substanţa uscată prin metoda STAS 5959 din: bulion şi pastă
de tomate
59
47.

Determinarea conţinutului în substanţă uscată prin metoda
STAS 3183; 5-90; 5-90/A1 din: gemuri din fructe, jeleuri,
marmelade şi piure de castane îndulcit, din zahăr, cacao,
cacao degresată
12
48.

Determinarea indicelui de refracţie la 40°C prin metoda SR EN ISO
6320: SAU STAS 145/4 din: uleiuri vegetale
17
49.

Determinarea indicelui de saponificare prin metoda STAS 145/17
din: uleiuri vegetale, grăsimi şi produse alimentare
29
50.

Determinarea indicelui de iod prin metoda STAS 145/19, SR EN ISO
3961 din: uleiuri vegetale
28
51.

Determinarea acidităţii – exprimată în acid acetic – din uleiuri
vegetale, margarine, maioneze şi sosuri de maioneză
19
52.

Determinarea PH-ului pentru margarine, maioneze şi sosuri de
maioneză prin metoda potenţiometrică şi conductivităţii
17
53.

Determinarea clorurii de sodiu prin metoda Mohr din margarine,
maioneze şi sosuri de maioneză
14
54. Determinarea grăsimii din maioneză şi margarină 19
55.

Determinarea numărului total de germeni aerobi mezofili din
maioneze şi sosuri de maioneză, concentrate alimentare, băuturi
răcoritoare şi sucuri de fructe, lapte, cazeină, cazeinaţi
52
56.

Determinarea de bacterii coliforme din: maioneze şi sosuri de
maioneză, margarină de consum, maioneză, condimente şi amestecuri
de condimente, concentrate alimentare, băuturi răcoritoare şi
sucuri de fructe
56
57.

Identificarea Salmonellei din: legume, fructe, sucuri de legume
şi fructe nepasteurizate, seminţe încolţite, margarină de
consum, maioneză, condimente şi amestecuri de condimente
58
58.

Confirmarea Salmonellei conform EN ISO 6579, SR EN ISO 6579 din
legume, fructe, sucuri de legume şi fructe nepasteurizate,
seminţe încolţite, margarină de consum, maioneză, condimente şi
amestecuri de condimente
43
59.

Identificarea Escherichiei Coli din: fructe şi legume, sucuri
nepasteurizate de legume şi fructe, margarină de consum, maioneză
condimente şi amestecuri de condimente, concentrate alimentare,
băuturi răcoritoare şi sucuri de fructe
60
60.

Confirmarea Escherichiei Coli conform ISO 16649-1 SAU 2 din:
fructe şi legume, sucuri nepasteurizate de legume şi fructe,
margarină de consum, maioneză, condimente şi amestecuri de
condimente, concentrate alimentare, băuturi răcoritoare şi
sucuri de fructe
60
61.

Determinarea de Enterococi (streptococi fecali)/100 ml – metoda
de identificare
38
62.

Determinarea de Enterococi (streptococi fecali)/100 ml – metoda
de identificare
39
63. Identificarea de Listeria monocytogenes din produse alimentare 63
64. Confirmarea de Listeria monocytogenes din produse alimentare 57
65. Identificarea de Enterobacteriaceae din produse alimentare 39
66. Confirmarea de Enterobacteriaceae din produse alimentare 40
67. Identificarea de Campylobacter din produse alimentare 103
68. Confirmarea de Campylobacter din produse alimentare 54
69. Identificarea de Bacillus cereus din produse alimentare 32
70. Confirmarea de Bacillus cereus din produse alimentare 35
71.

Determinarea numărului total de germeni aerobi mezofili la
22°C/ml din apa potabilă
32
72.

Determinarea numărului total de germeni aerobi mezofili la
37°C/ml din apa potabilă
32
73. Determinarea de bacterii coliforme din apa potabilă 56
74. Determinarea de Escherichiei Coli din apa potabilă 29
75.

Determinarea de Pseudomonas aeruginosa/250 ml din apa îmbuteliată
în sticlă sau alte recipiente – metoda de identificare
25
76. Determinarea de Pseudomonas aeruginosa – metoda de confirmare 39
77.

Confirmarea Stafilococilor coagulazo-pozitiv din produse
alimentare
41
78.

Identificarea Stafilococilor coagulazo-pozitiv din produse
alimentare
43
79. Determinarea de drojdii şi mucegaiuri din produse alimentare 59
80. Determinarea substanţei uscate din zahăr 12
81.

Determinarea zaharurilor reducătoare exprimate ca zaharuri
invertite din zahăr
20
82. Determinarea de substanţă uscată din cacao 12
83. Determinarea de substanţă uscată din cacao degresată 12
84. Determinarea substanţei uscate totale din unt de cacao 24
85.

Determinarea conţinutului de grăsime/grăsime totală din unt
de cacao
70
86.

Determinarea grăsimii (metoda uzuală conform SR 13344-1) din
cacao pudră
70
87. Determinarea cenuşii insolubile în acid clorhidric 10% 52
88.

Determinarea conţinutului de apă din boabe de cacao, cafea
verde boabe
13
89.

Determinarea conţinutului de umiditate – metoda prin pierdere
de masă la 103°C (metoda de rutină conform SR ISO 11294) din
cafea prăjită măcinată
12
90.

Determinarea pierderii de masă la 105°C prin metoda SR ISO 6673
din cafea verde
12
91. Determinarea umidităţii din lapte, cazeină, cazeinaţi 12
92. Determinare N.T.G. din: lapte, cazeină, cazeinaţi 48
93. Determinarea umidităţii prin metoda STAS NR. 90 din făina de grâu 12
94. Determinarea cenuşii prin metoda STAS NR. 90 din făina de grâu 22
95. Determinarea acidităţii prin metoda STAS NR. 90 din făina de grâu 18
96.

Determinarea conţinutului în proteine prin metoda STAS NR. 90
din făina de grâu
24
97.

Determinarea conţinutului de cenuşă insolubilă în acid clorhidric
10% prin metoda STAS 90 din: făina de grâu
48
98.

Determinarea conţinutului de proteină brută din produse
cerealiere, de morărit, de panificaţie, biscuiţi şi paste
făinoase
25
99.

Determinarea umidităţii prin metoda de referinţă din cereale şi
produse cerealiere, conform SR ISO 712
12
100.

Determinarea umidităţii prin metoda SR ISO 6540 din: porumb
(boabe măcinate şi boabe întregi)
12
101. Determinarea conţinutului de proteină brută din cereale 25
102. Teste de sanitaţie – număr total de germeni/tampon 48
103. Teste de sanitaţie – Enterobacteriaceae/tampon 36
104. Examen organoleptic 66
105.

Determinarea de dioxină prin metoda GC-MS din uleiuri şi
grăsimi vegetale
190
106.

Metodologie de identificare şi cuantificare prin teste PCR a OMG
din alimente şi furaje care conţin soia
678
107.

Metoda screening prin PCR clasic a OMG din alimente şi furaje
care conţin porumb
318
108.

Metoda de identificare şi cuantificare prin PCR a unei varietăţi
de porumb modificat genetic din alimente şi furaje
1.029
109.

Determinarea conţinutului în gluten umed din făina de grâu prin
metoda clasică conform STAS nr. 90
7
110.

Determinarea conţinutului în gluten din făina de grâu prin
metoda rapidă
7
111.

Determinarea indicelui de deformare a glutenului din făina de
grâu prin metoda clasică conform STAS nr. 90
7
112.

Determinarea conţinutului de proteină din cereale prin metoda
Kjeldahl
26
113. Determinarea elasticităţii miezului de pâine 11
114. Determinarea porozităţii din pâine 9
115. Determinarea volumului – pâine 11
116. Determinarea corpurilor străine – pâine 21
117. Determinarea gradului de contaminare cu B. subtilis – pâine 11
118.

Determinarea greutăţii hectolitrice din grâu prin metoda
STAS 6/23/2
11
119.

Determinarea glutenului umed din grâu prin metoda
SR EN ISO 21415-1
7
120.

Determinarea indicelui de deformare al glutenului din grâu prin
metoda STAS 6283/1
7
121. Determinarea corpurilor străine din grâu prin metoda STAS 1069/ 7
122.

Determinarea densităţii relative din ape minerale, băuturi
răcoritoare carbogazoase, suc de fructe şi legume prin metoda
clasică conform SR EN 1131
5
123.

Determinarea concentraţiei alcoolice din băuturi alcoolice prin
metoda clasică conform STAS 184-2
10
124.

Determinarea extractului sec din băuturi alcoolice prin metoda
clasică
15
125. Determinarea zahărului reducător din vin conform STAS 6182-18 32
126.

Determinarea conţinutului în zaharuri din vin conform
STAS 6182-17 şi STAS 6182-18
15
127.

Determinarea concentraţiei alcoolice din vin prin metoda clasică
conform STAS 6182-6
10
128.

Determinarea densităţii vinului prin metoda clasică conform
STAS 6182-8
5
129.

Determinarea extractului sec total din vin conform metodei
STAS 6182-9
10
130. Determinarea cenuşii din vin conform STAS 6182-3 15
131. Determinarea alcalinităţii cenuşii din vin conform STAS 6182-11 7
132. Determinarea acidităţii totale din vin conform STAS 6182-1 10
133. Determinarea acidităţii volatile din vin conform STAS 6182-2 15
134.

Determinarea raportului glucoză-fructoză din vin prin metoda
enzimatică conform R CEE 2676/90
30
135.

Determinarea valorii pH din vin prin metoda clasică conform
STAS 6182-14
6.5
136.

Determinarea alcoolului metilic din vin prin metoda GC conform
STAS 6182-40
52
137.

Determinarea acizilor organici (tartaric, malic, citric, oxalic)
din vin prin cromatografie pe coloană conform STAS 6182-27,
STAS 6182/34, STAS 6182-26, STAS 6182
150
138.

Determinarea cationilor (sodiu, amoniu, potasiu, magneziu,
calciu) din vin prin cromatografie pe coloană conform STAS
6182-23, STAS 6182-48, STAS 30, STAS 6182-33, STAS 6182-32
150
139.

Determinarea anionilor (fluoruri, cloruri, nitraţi, nitriţi,
bromuri, fosfaţi, sulfaţi) din vin prin cromatografie pe coloană
conform STAS 6182-12, STAS-6182-31, STAS 6182
150
140.

Determinarea anionilor (fluoruri, cloruri, nitraţi, nitriţi,
bromuri, fosfaţi, sulfaţi) din vin prin cromatografie pe coloană
conform STAS 6182-12, STAS-6182-31, STAS 6182
150
141.

Testul de stabilitate fizico-chimică la aer pentru vin prin
metoda clasică conform STAS 6282
30
142.

Testul de stabilitate fizico-chimică la temperaturi scăzute
pentru vin prin metoda clasică conform STAS 6282
30
143.

Testul de stabilitate fizico-chimică la temperaturi ridicate
pentru vin prin metoda clasică conform STAS 6282
30
144.

Apreciere organoleptică la vinuri prin metoda clasică conform
SR13461
6
145.

Determinarea dioxidului de sulf liber din vin conform
STAS 6182-13
8
146.

Determinarea dioxidului de sulf total din vin conform
STAS 6182-13
9
147.

Determinarea concentraţiei alcoolice din băuturi spirtoase prin
metoda clasică conform STAS 184/2. R. CE 2870.
10
148.

Determinarea acidităţii totale din băuturi spirtoase prin metoda
clasică conform STAS 184/5
9
149.

Determinarea dioxidului de sulf din băuturi spirtoase prin metoda
clasică conform STAS 184/11
8
150.

Determinarea alcoolului metilic din băuturi spirtoase prin metoda
GC – conform STAS 184/10
52
151.

Determinarea esterilor din băuturi spirtoase prin metoda clasică
conform STAS 184/6
25
152.

Determinarea conţinutului de zaharoză din băuturi spirtoase prin
metoda clasică conform STAS 184/4
13
153.

Determinarea extractului uscat din băuturi spirtoase prin metoda
clasică conform STAS 184/3
15
154.

Determinarea alcoolilor superiori din băuturi spirtoase prin
metoda – GC conform STAS 184/8
110
155.

Aprecierea organoleptică la distilate prin metoda clasică
conform SR 13461
7

––––* Se va folosi cea mai recentă ediţie a standardului.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x