ORDIN nr. 806 din 2 octombrie 1998

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 12/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 400 din 21 octombrie 1998
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 66 08/02/2002
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 244 30/05/1997 ART. 2
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 66 08/02/2002

pentru aprobarea Normelor privind schimbarea specialitatii şi obţinerea altei specialităţi pentru asistenţii medicali şi pentru alte categorii de personal sanitar, cu pregătire postliceala şi medie



Ministrul sănătăţii,în temeiul prevederilor art. 2 pct. 17 şi 22 din Hotărârea Guvernului nr. 244/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii,emite următorul ordin:1. Se aprobă Normele privind schimbarea specialitatii şi obţinerea altei specialităţi pentru asistenţii medicali şi pentru alte categorii de personal sanitar, cu pregătire postliceala şi medie, anexa la prezentul ordin.2. La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului sănătăţii nr. 108/1971 pentru aprobarea Normelor privind schimbarea specialitatii personalului mediu şi auxiliar.3. Direcţia resurse umane şi formare profesională din cadrul Ministerului Sănătăţii şi direcţiile sanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.Ministrul sănătăţii,Hajdu Gabor + 
AnexăNORMEprivind schimbarea specialitatii şi obţinerea altei specialităţi pentru asistenţii medicali şi pentru alte categorii de personal sanitar, cu pregătire postliceala şi medie + 
Articolul 1(1) Asistenţii medicali şi alte categorii de personal sanitar, cu pregătire postliceala şi medie, se încadrează în specialitatile în care au absolvit cursurile învăţământului de specialitate, recunoscute de lege, şi în specialitatea în care au promovat examenul de confirmare în noua specialitate sau examenul de grad principal.(2) Asistenţii medicali şi alte categorii de personal sanitar, cu pregătire postliceala şi medie, vor fi încadraţi conform anexei la prezentele norme.
 + 
Articolul 2(1) Schimbarea specialitatii în alta specialitate decât cea prevăzută în diploma se aproba de către Ministerul Sănătăţii, la propunerea direcţiilor sanitare judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti şi de către conducerea direcţiilor medicale din cadrul departamentelor cu reţea sanitară proprie.(2) Schimbarea specialitatii se aproba din motive medicale, atestate de comisia de expertiza a capacităţii de muncă, atunci când, din cauza afectiunii, personalul sanitar nu îşi mai poate exercita atribuţiile în specialitatea în care a fost pregătit sau a fost confirmat ori din alte considerente, cum ar fi: desfiinţarea unităţii sanitare, schimbarea profilului acesteia, situaţii familiale care impun transferul în interesul serviciului soţului (sotiei) – cadru medical, restrangerea activităţii sau privatizarea unităţii sanitare.(3) Asistenţii medicali şi alte categorii de personal sanitar, cu pregătire postliceala sau medie, care au obţinut aprobarea de schimbare a specialitatii, vor fi încadraţi în noua specialitate, aprobarea rămânând valabilă şi în caz de transfer sau de reincadrare.
 + 
Articolul 3Obţinerea altei specialităţi se aproba de către Ministerul Sănătăţii, la propunerea direcţiilor sanitare judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti şi a conducerilor direcţiilor medicale din cadrul departamentelor cu reţea sanitară proprie, cu avizul Colegiului Asistentilor Medicali din România.
 + 
Articolul 4Începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin, obţinerea altei specialităţi se face numai prin programe de pregătire elaborate de Ministerul Sănătăţii, în instituţiile abilitate de către acesta, numai în specialitatile prevăzute în anexa la prezentele norme, în urma promovării examenului de confirmare în noua specialitate.
 + 
Articolul 5Examenul de confirmare în specialitate se va organiza în mod ritmic şi periodic (6-18 luni), după caz, pe baza metodologiei elaborate de Ministerul Sănătăţii.
 + 
Articolul 6Schimbarea specialitatii şi obţinerea altei specialităţi pentru asistenţii medicali şi pentru alte categorii de personal sanitar, cu pregătire postliceala şi medie, se vor face în concordanta cu anexa la prezentele norme, ţinându-se seama de planurile şi de programele pe baza cărora aceştia au fost pregatiti.
 + 
Articolul 7Asistenţii medicali şi alte categorii de personal sanitar, cu pregătire postliceala şi medie, au dreptul sa susţină examen de grad principal în noua specialitate, dacă au o vechime de 5 ani în specialitatea în care au fost confirmati.
 + 
Anexa 1la norme–––Modalitatea de schimbare a specialitatii şi de obţinere a altei specialităţi pentru asistenţii medicali şi pentru alte categorii de personal sanitar, cu pregătire postliceala şi medie1. Asistentul medical generalist poate lucra în specialitatile: pediatrie, biostatistica, dietetica, neonatologie, protetica medicală, imagistica, endoscopie, dializa, AŢI, explorari functionale, ocrotire, obstetrica-ginecologie.2. Asistentul medical de pediatrie poate lucra în specialitatile: ocrotire, dietetica, biostatistica, explorari functionale, asistent medical generalist, dializa, AŢI, neonatologie, imagistica, endoscopie.3. Asistentul medical de obstetrica şi ginecologie poate lucra în specialitatile: asistent medical generalist, pediatrie, ocrotire, neonatologie, biostatistica, imagistica, endoscopie.4. Asistentul medical de ocrotire poate lucra în specialitatile: pediatrie, biostatistica, dietetica, asistent medical generalist, imagistica, endoscopie.5. Asistentul medical de igiena poate lucra în specialitatile: biostatistica, imagistica, endoscopie.6. Asistentul medical de laborator clinic poate lucra în specialitatile: anatomie patologica, biostatistica, explorari functionale, imagistica, endoscopie, igiena.7. Asistentul medical de farmacie poate lucra în specialitatile: laborator biochimie, biostatistica, imagistica. 8. Asistentul medical de radiologie poate lucra în specialitatile: electrofizioterapie, explorari functionale, medicina nucleara, imagistica, endoscopie.9. Tehnicianul de tehnica dentara poate lucra în specialitatea asistent medical în servicii de stomatologie.10. Tehnicianul de utilaje medicale poate lucra în specialitatile: optica medicală, electrofizioradiologie, protetica medicală, optica medicală.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x