ORDIN nr. 80 din 4 februarie 1999

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 150 din 13 aprilie 1999
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 431 16/04/2004
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 100 26/05/1998
ActulREFERIRE LAHG 244 30/05/1997
ActulREFERIRE LALEGE (R) 111 10/10/1996
ActulREFERIRE LALEGE 124 15/12/1995
ActulREFERIRE LAOG 47 12/08/1994
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 431 16/04/2004
ActulREFERIT DEORDIN 120 08/03/2001

privind organizarea şi funcţionarea compartimentelor de igiena radiatiilor nucleare, aflate în reţeaua Ministerului Sănătăţii



Ministrul sănătăţii,ţinând seama de Referatul Direcţiei de medicina preventivă, înregistrat sub numărul GH.746 din 4 februarie 1999,având în vedere prevederile Legii nr. 100/1998 privind asistenţa de sănătate publică, ale Legii nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţa a activităţilor nucleare, republicată, precum şi ale Legii nr. 124/1995 de aprobare a Ordonanţei Guvernului nr. 47/1994 privind apărarea împotriva dezastrelor,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 244/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii,emite următorul ordin: + 
Articolul 1Activitatea de igiena radiatiilor nucleare se desfăşoară printr-o reţea de compartimente specializate, cuprinse în structura direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform anexei nr. 1 la prezentul ordin, şi în cadrul compartimentelor de profil din institutele de sănătate publică.
 + 
Articolul 2Compartimentele de igiena radiatiilor nucleare, prevăzute la art. 1, se constituie în unităţi nucleare, autorizate în condiţiile legii de către autoritatea naţionala competenţa în domeniul nuclear.
 + 
Articolul 3(1) Direcţiile de sănătate publică, care au în structura lor compartimente de igiena radiatiilor nucleare, asigura asistenţa de specialitate în judeţul propriu şi în judeţele arondate teritorial, conform anexei nr. 2 la prezentul ordin.(2) În aceste cazuri, asistenţa de specialitate se realizează prin colaborare între direcţiile de sănătate publică direct implicate.(3) Direcţiile de sănătate publică, care nu au în structura lor compartimente de igiena radiatiilor nucleare, desemnează un cadru mediu autorizat, care va asigura aplicarea în judeţul respectiv a măsurilor de igiena radiatiilor hotărâte de compartimentul teritorial.
 + 
Articolul 4Compartimentele de igiena radiatiilor nucleare din structura direcţiilor de sănătate publică asigura:a) controlul, supravegherea şi autorizarea sanitară a unităţilor nucleare din domeniul medical (radiodiagnostic, radioterapie, curieterapie, medicina nucleara), în scopul radioprotectiei personalului expus profesional şi al reducerii iradierii medicale inutile a pacientilor;b) controlul, supravegherea şi autorizarea sanitară a unităţilor nucleare din alte domenii şi sectoare de activitate (industrie, cercetare, învăţământ etc.), în scopul protecţiei radiologice a persoanelor expuse profesional, a persoanelor dintr-un grup al populaţiei şi a populaţiei în ansamblul ei faţă de iradierile sistematice sau accidentale, precum şi pentru intervenţia, anchetarea şi aplicarea măsurilor medicale în caz de incident sau accident nuclear;c) supravegherea radioactivitatii factorilor care pot influenţa starea de sănătate a populaţiei (alimente, apa potabilă, materiale de construcţii, materii prime industriale, deşeuri etc.);d) intervenţia, în condiţiile legii, în caz de accident nuclear major sau de război;e) supravegherea obiectivelor nucleare majore (reactori nucleari, fabrici de combustibil nuclear, depozite de deşeuri, surse de foarte mare activitate);f) investigaţii complementare specifice în cadrul centrului-pilot şi al centrelor regionale de radiopatologie clinica, constituite potrivit legii.
 + 
Articolul 5Pentru realizarea activităţilor prevăzute la art. 4 compartimentul de igiena radiatiilor nucleare imbina activităţile de inspecţie, control, anchete specifice, studii epidemiologice cu cele de laborator (evaluări de doze, expertizari, investigaţii radiochimice, fizice şi biologice) şi se subordonează direct direcţiei de sănătate publică.
 + 
Articolul 6(1) Personalul care desfăşoară activitate de specialitate în cadrul compartimentelor de igiena radiatiilor nucleare (medici, fizicieni, chimisti, biologi, tehnicieni, cadre medii sanitare) va fi autorizat potrivit legii.(2) Ministerul Sănătăţii, prin direcţia de profil, dispune organizarea instructajelor de specialitate, anual, pentru cadrele cu studii superioare, şi o dată la 2 ani, pentru cadrele cu studii medii din reţea. Organizarea metodologică şi ştiinţifică a instructajelor este asigurata de institutele de sănătate publică.
 + 
Articolul 7Pentru îndeplinirea atribuţiilor prevăzute la art. 4 şi 5 compartimentele de igiena radiatiilor nucleare vor fi dotate cu autovehicule destinate exclusiv acestor tipuri de activităţi, special amenajate şi autorizate legal pentru transportul de substanţe radioactive (probe, surse, deşeuri) şi pentru intervenţia în caz de incident sau accident nuclear.
 + 
Articolul 8(1) Compartimentele de igiena radiatiilor nucleare din institutele de sănătate publică asigura cadrul ştiinţific şi metodologic de desfăşurare a activităţii reţelei de igiena radiatiilor nucleare din structura direcţiilor de sănătate publică, în conformitate cu prevederile legii.(2) Compartimentele de igiena radiatiilor nucleare din institutele de sănătate publică se subordonează direct conducerii institutelor respective.
 + 
Articolul 9Asistenţa medicală de specialitate pentru persoanele expuse profesional, precum şi pentru persoanele implicate într-un posibil accident nuclear este asigurata prin centrele de radiopatologie clinica constituite conform legii.
 + 
Articolul 10Direcţia de sănătate publică, Direcţia de buget-finanţe, Direcţia farmaceutica şi Direcţia aparaturii medicale din Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi institutele de sănătate publică vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 11Ordinul ministrului sănătăţii nr. 283/1988 privind stabilirea unor măsuri pentru mai buna organizare şi funcţionare a laboratoarelor de igiena radiatiilor nucleare, precum şi alte dispoziţii contrare prezentului ordin se abroga.
 + 
Articolul 12Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul sănătăţii,Hajdu Gabor
 + 
Anexa 1DIRECŢIILE DE SĂNĂTATE PUBLICAcare au în structura lor compartimente de igiena radiatiilor nucleare

  1.  Direcţia de sănătate publică a judeţului Argeş
  2.  Direcţia de sănătate publică a judeţului Bacău
  3.  Direcţia de sănătate publică a judeţului Bihor
  4.  Direcţia de sănătate publică a judeţului Braşov
  5.  Direcţia de sănătate publică a judeţului Caraş-Severin
  6.  Direcţia de sănătate publică a judeţului Cluj
  7.  Direcţia de sănătate publică a judeţului Constanţa
  8.  Direcţia de sănătate publică a judeţului Dolj
  9.  Direcţia de sănătate publică a judeţului Galaţi
  10.  Direcţia de sănătate publică a judeţului Harghita
  11.  Direcţia de sănătate publică a judeţului Iaşi
  12.  Direcţia de sănătate publică a judeţului Maramureş
  13.  Direcţia de sănătate publică a judeţului Mureş
  14.  Direcţia de sănătate publică a judeţului Neamţ
  15.  Direcţia de sănătate publică a judeţului Prahova
  16.  Direcţia de sănătate publică a judeţului Sibiu
  17.  Direcţia de sănătate publică a judeţului Suceava
  18.  Direcţia de sănătate publică a judeţului Timiş
  19.  Direcţia de sănătate publică a municipiului Bucureşti.

 + 
Anexa 2                ARONDAREA TERITORIALĂa direcţiilor de sănătate publică care nu au în structura lor compartimente de igiena radiatiilor nucleare

         
  Nr.     crt.     D.S.P. cu C.I.R.N. Numărul D.S.P. arondate D.S.P. arondate
  1. Argeş 2 Argeş
        Vâlcea
  2. Bacău 1 Bacău
  3. Bihor 2 Bihor
        Sălaj
  4. Braşov 2 Braşov
        Covasna
  5. Caraş-Severin 2 Caraş-Severin
        Hunedoara
  6. Cluj 2 Cluj
        Alba
  7. Constanţa 2 Constanţa
        Tulcea
  8. Dolj 4 Dolj
        Gorj
        Mehedinţi
        Olt
  9. Galaţi 3 Galaţi
        Brăila
        Vrancea
  10. Harghita 1 Harghita
  11. Iaşi 2 Iaşi
        Vaslui
  12. Maramureş 2 Maramureş
        Satu Mare
  13. Mureş 2 Mureş
        Bistriţa-Năsăud
  14. Neamţ 1 Neamţ
  15. Prahova 3 Prahova
        Buzău
        Dâmboviţa
  16. Sibiu 1 Sibiu
  17. Suceava 2 Suceava
        Botoşani
  18. Timiş 2 Timiş
        Arad
  19. Bucureşti 5 Municipiul Bucureşti
        Ilfov
        Călăraşi
        Giurgiu
        Ialomiţa
        Teleorman

    NOTĂ:    1. Se abreviaza Direcţia de sănătate publică prin D.S.P.    2. Se abreviaza Compartimentul de igiena radiatiilor nucleare prin C.I.R.N.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x