ORDIN nr. 80 din 22 septembrie 2008

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 24/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 2INTRAT IN VIGOAREORDIN 80 22/09/2008
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOAREORDIN 80 22/09/2008 ART. 2
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 145 26/06/2007 ART. 4
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 145 26/06/2007 ART. 5
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 145 26/06/2007 ART. 15
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 145 26/06/2007 ART. 16
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 145 26/06/2007 CAP. 4
ART. 1INLOCUIESTE PEORDIN 145 26/06/2007 ANEXA 1
ART. 1INLOCUIESTE PEORDIN 145 26/06/2007 ANEXA 2
ART. 1MODIFICA PEORDIN 145 26/06/2007
ART. 1MODIFICA PEORDIN 145 26/06/2007 ART. 1
ART. 1MODIFICA PEORDIN 145 26/06/2007 ART. 9
ART. 1MODIFICA PEORDIN 145 26/06/2007 ART. 12
ART. 1MODIFICA PEORDIN 145 26/06/2007 ART. 16
ART. 1MODIFICA PEORDIN 145 26/06/2007 CAP. 4
ART. 1MODIFICA PEORDIN 145 26/06/2007 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PEORDIN 145 26/06/2007 ANEXA 2
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 26/06/2007 ART. 5
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 26/06/2007 ART. 15
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 26/06/2007 ART. 16
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 26/06/2007 CAP. 4
ART. 1INLOCUIESTE PENORMA 26/06/2007 ANEXA 1
ART. 1INLOCUIESTE PENORMA 26/06/2007 ANEXA 2
ART. 1MODIFICA PENORMA 26/06/2007 ART. 1
ART. 1MODIFICA PENORMA 26/06/2007 ART. 4
ART. 1MODIFICA PENORMA 26/06/2007 ART. 9
ART. 1MODIFICA PENORMA 26/06/2007 ART. 12
ART. 1MODIFICA PENORMA 26/06/2007 ART. 16
ART. 1MODIFICA PENORMA 26/06/2007 CAP. 4
ART. 1MODIFICA PENORMA 26/06/2007 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PENORMA 26/06/2007 ANEXA 2
ANEXA 1INLOCUIESTE PEORDIN 145 26/06/2007 ANEXA 1
ANEXA 1INLOCUIESTE PENORMA 26/06/2007 ANEXA 1
ANEXA 2INLOCUIESTE PEORDIN 145 26/06/2007 ANEXA 2
ANEXA 2INLOCUIESTE PENORMA 26/06/2007 ANEXA 2
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOAREORDIN 80 22/09/2008 ART. 2
ActulREFERIRE LAHG 130 29/01/2006 ART. 3
ActulREFERIRE LAHG 130 29/01/2006 ART. 4
ActulREFERIRE LALEGE 215 27/05/2004
ActulREFERIRE LALEGE (R) 150 14/05/2004 ART. 5
ActulREFERIRE LALEGE (R) 150 14/05/2004 ART. 12
ActulREFERIRE LALEGE (R) 150 14/05/2004 ART. 13
ActulREFERIRE LAOG 42 29/01/2004 ART. 10
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 145 26/06/2007 ART. 4
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 145 26/06/2007 ART. 5
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 145 26/06/2007 ART. 15
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 145 26/06/2007 ART. 16
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 145 26/06/2007 CAP. 4
ART. 1INLOCUIESTE PEORDIN 145 26/06/2007 ANEXA 1
ART. 1INLOCUIESTE PEORDIN 145 26/06/2007 ANEXA 2
ART. 1MODIFICA PEORDIN 145 26/06/2007
ART. 1MODIFICA PEORDIN 145 26/06/2007 ART. 1
ART. 1MODIFICA PEORDIN 145 26/06/2007 ART. 9
ART. 1MODIFICA PEORDIN 145 26/06/2007 ART. 12
ART. 1MODIFICA PEORDIN 145 26/06/2007 ART. 16
ART. 1MODIFICA PEORDIN 145 26/06/2007 CAP. 4
ART. 1MODIFICA PEORDIN 145 26/06/2007 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PEORDIN 145 26/06/2007 ANEXA 2
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 26/06/2007 ART. 5
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 26/06/2007 ART. 15
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 26/06/2007 ART. 16
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 26/06/2007 CAP. 4
ART. 1INLOCUIESTE PENORMA 26/06/2007 ANEXA 1
ART. 1INLOCUIESTE PENORMA 26/06/2007 ANEXA 2
ART. 1MODIFICA PENORMA 26/06/2007 ART. 1
ART. 1MODIFICA PENORMA 26/06/2007 ART. 4
ART. 1MODIFICA PENORMA 26/06/2007 ART. 9
ART. 1MODIFICA PENORMA 26/06/2007 ART. 12
ART. 1MODIFICA PENORMA 26/06/2007 ART. 16
ART. 1MODIFICA PENORMA 26/06/2007 CAP. 4
ART. 1MODIFICA PENORMA 26/06/2007 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PENORMA 26/06/2007 ANEXA 2
ANEXA 1INLOCUIESTE PEORDIN 145 26/06/2007 ANEXA 1
ANEXA 1INLOCUIESTE PENORMA 26/06/2007 ANEXA 1
ANEXA 2INLOCUIESTE PEORDIN 145 26/06/2007 ANEXA 2
ANEXA 2INLOCUIESTE PENORMA 26/06/2007 ANEXA 2
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ART. 2INTRAT IN VIGOAREORDIN 80 22/09/2008

privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 145/2007 privind aprobarea Normei pentru siguranţa alimentelor care stabileşte condiţiile în care se derulează operaţiunile de import-export şi comerţ intracomunitar de produse alimentare de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor



Văzând Referatul de aprobare nr. 38.076 din 14 august 2008, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor,în temeiul art. 15 alin. (2) şi (3) din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 882/2004/CE privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate animală şi de bunăstare a animalelor,în baza art. 5 alin. (5) şi a art. 12 şi 13 din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, republicată, care reprezintă transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 178/2002/CE,în temeiul prevederilor art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin: + 
Articolul IOrdinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 145/2007 privind aprobarea Normei pentru siguranţa alimentelor care stabileşte condiţiile în care se derulează operaţiunile de import-export şi comerţ intracomunitar de produse alimentare de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 440 din 29 iunie 2007, se modifică şi se completează după cum urmează:1. Titlul ordinului se modifică şi va avea următorul cuprins:"O R D I Nprivind aprobarea Normei pentru siguranţa alimentelor care stabileşte condiţiile în care se derulează operaţiunile de import-export, tranzit şi comerţ intracomunitar de produse alimentare de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor"2. La articolul 1 din Norma pentru siguranţa alimentelor, după litera p) se introduc două noi litere, literele q) şi r), care vor avea următorul cuprins:"q) tranzit – reprezintă totalitatea operaţiunilor prin care un transport de produse alimentare de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor, provenind dintr-o ţară terţă, traversează teritoriul României, având ca destinaţie finală o altă ţară terţă;r) document de înregistrare pentru siguranţa alimentelor documentul emis de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru activităţile din unităţile supuse înregistrării în conformitate cu legislaţia în vigoare."3. La articolul 4 din Norma pentru siguranţa alimentelor, după alineatul (5) se introduc două noi alineate, alineatele (6) şi (7), care vor avea următorul cuprins:"(6) Importatorul are obligaţia de a prezenta inspectorilor autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor documentele care însoţesc transporturile de produse alimentare de origine nonanimală în original, precum certificate de sănătate, buletine de analiză şi alte documente care să ateste că produsele sunt în conformitate cu legislaţia comunitară din domeniul siguranţei alimentelor.(7) Importatorul are obligaţia de a prezenta inspectorilor autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră documentul de înregistrare pentru siguranţa alimentelor pentru activităţile de depozitare a produselor alimentare de origine nonanimală."4. La articolul 5 din Norma pentru siguranţa alimentelor, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), care va avea următorul cuprins:"(4) Produsele alimentare de origine nonanimală care provin din ţări terţe şi sunt introduse pe teritoriul României prin poştă, curierat rapid, se supun controlului oficial conform prevederilor prezentului ordin."5. La articolul 9 alineatul (3) din Norma pentru siguranţa alimentelor, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:"d) înregistrează şi îndosariază copiile documentelor care însoţesc fiecare transport de produse alimentare de origine nonanimală, prezentate în original de către operatorul economic."6. La articolul 9 din Norma pentru siguranţa alimentelor, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:"(4) În cazul transporturilor mai mari de 100 tone, inspectorii prevăzuţi la alin. (1) informează sosirea transporturilor şi solicită avizul la importul produselor de origine nonanimală din partea directorului executiv adjunct responsabil cu siguranţa alimentelor din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de pe raza căreia se află postul de inspecţie la frontieră."7. La articolul 12 din Norma pentru siguranţa alimentelor, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:"c) să înregistreze şi să îndosarieze copiile documentelor care însoţesc fiecare transport de produse alimentare de origine nonanimală, prezentate în original de către operatorul economic."8. Titlul capitolului IV din Norma pentru siguranţa alimentelor se modifică şi va avea următorul cuprins:"Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind importul, exportul, tranzitul şi comerţul intracomunitar de produse alimentare de origine nonanimală"9. La capitolul IV din Norma pentru siguranţa alimentelor, după secţiunea a 3-a se introduce o nouă secţiune, secţiunea a 4-a, care va avea următorul cuprins:"SECŢIUNEA a 4-aTranzitArt. 15'. – Inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră au obligaţia ca la tranzitul produselor alimentare de origine nonanimală efectuat prin posturile de inspecţie la frontieră să înregistreze separat fiecare transport de produse alimentare de origine nonanimală şi să îndosarieze copiile documentelor care însoţesc transporturile de produse alimentare de origine nonanimală în tranzit, conform prevederilor legale."10. La articolul 16 din Norma pentru siguranţa alimentelor, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:"(2) În situaţia în care se constată că un transport de produse alimentare de origine nonanimală supus supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, ca urmare a inspecţiei efectuate la postul de inspecţie la frontieră sau la depozitul de destinaţie, nu îndeplineşte condiţiile pentru siguranţa alimentelor la import, operatorul economic trebuie să ia măsurile necesare pentru distrugerea, returnarea sau, după caz, retragerea produselor neconforme şi să suporte costurile aferente.(3) În situaţia prevăzută la alin. (2), operatorul economic trebuie să prezinte inspectorilor prevăzuţi la art. 10 dovada că măsurile pentru distrugerea, returnarea sau, după caz, retragerea produselor neconforme au fost luate."11. La articolul 16 din Norma pentru siguranţa alimentelor, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), care va avea următorul cuprins:"(4) Nerespectarea prevederilor prezentului ordin atrage răspunderea disciplinară, civilă şi penală a celor vinovaţi, conform prevederilor legale în vigoare."12. La Norma pentru siguranţa alimentelor, anexa nr. 1 "Lista produselor alimentare de origine nonanimală supuse supravegherii la import" se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1 la prezentul ordin.13. La Norma pentru siguranţa alimentelor, anexa nr. 2 "Document intrare produse alimentare de origine nonanimală" se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2 la prezentul ordin.
 + 
Articolul IIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 30 de zile de la publicare.Preşedintele Autorităţii NaţionaleSanitare Veterinare şi pentruSiguranţa Alimentelor,Radu Roatiş CheţanBucureşti, 22 septembrie 2008.Nr. 80.
 + 
Anexa 1(Anexa nr. 1 la Norma pentru siguranţa alimentelor)LISTAproduselor alimentare de origine nonanimalăsupuse supravegherii la import

*Font 8*
 
Poziţia tarifară
a produselor
supravegheate
la import*
Denumirea produsului

Poziţia tarifară
a produselor
exceptate**

1 2 3
07.01 Cartofi în stare proaspătă sau refrigerată 0701.10.00
07.02 Tomate în stare proaspătă sau refrigerată
07.03

Ceapă, hasma, usturoi, praz şi alte legume aliacee, în stare
proaspătă sau refrigerată
0703 10 11

07.04

Varză, conopidă, varză creată, gulii şi produse comestibile
similare din genul Brassica, în stare proaspătă sau
refrigerată

07.05

Salată verde (Lactuca sativa) şi cicoare (Cichorium spp.),
în stare proaspătă sau refrigerată
07.06

Morcovi, napi, sfeclă roşie pentru salată, barba-caprei,
ţelina de rădăcină, ridichi şi rădăcinoase comestibile
similare, în stare proaspătă sau refrigerată

07.07 Castraveţi şi cornişon, în stare proaspătă sau refrigerată
07.08

Legume cu păstaie, curăţate sau nu de păstăi, în stare
proaspătă sau refrigerată
07.09

Alte legume în stare proaspătă sau refrigerată

0709 60 91
0709 60 95
07.10 Legume nefierte sau fierte în apă sau în abur, congelat
07.11

Legume conservate provizoriu, de exemplu cu gaz sulfuros,
în saramură, în apă sulfuroasă sau în alte soluţii care
asigură provizoriu conservarea lor, dar improprii
consumului alimentar în această stare

07.12

Legume uscate, altele decât cu păstăi, chiar tăiate felii
sau bucăţi sau chiar sfărâmate sau pulverizate, dar
nepreparate altfel

07.13

Legume cu păstăi uscate, curăţate de păstăi, chiar
decorticate sau sfărâmate

0713.10.10
0713.33.10
0713.50.00.10
0713.90.00.10
07.14

Rădăcini de manioc, de arorut sau de orchis, napi
porceşti, batate şi rădăcini şi tuberculi similari, cu
conţinut ridicat de amidon sau inulina, proaspete,
refrigerate, congelate sau uscate, chiar tăiate în bucăţi
sau aglomerate sub formă de pelete; miez de sagotier

08.01

Nuci de cocos, nuci de Brazilia, nuci de caju, proaspete
sau uscate, chiar decojite sau fără pieliţă
08.02

Alte fructe cu coajă, proaspete sau uscate, chiar decojite
sau fără pieliţă
08.03

Banane, inclusiv din specia Musa paradisiaca (plantains),
proaspete sau uscate
08.04

Curmale, smochine, ananas, avocado, guave, mango şi
mangustan, proaspete sau uscate
08.05 Citrice proaspete sau uscate
08.06 Struguri proaspeţi sau uscaţi
08.07 Pepeni (inclusiv pepeni verzi) şi Papaya, proaspeţi
08.08 Mere, pere şi gutui, proaspete
08.09

Caise, cireşe, vişine, piersici, inclusiv piersici
fără puf şi nectarine, prune şi porumbe, proaspete
08.10 Alte fructe proaspete
08.11

Fructe fierte sau nu în apă sau în abur, congelate, chiar cu
adaos de zahăr sau alţi îndulcitori
08.12

Fructe conservate provizoriu, de exemplu cu ajutorul gazului
sulfuros, în saramură, în apă sulfurată sau prin adăugare de
alte substanţe care asigură provizoriu conservarea lor, dar
improprii alimentaţiei în această stare
08.13

Fructe uscate, altele decât cele de la poziţiile 08.01 până
la 08.06; amestecuri de fructe uscate sau de fructe cu coajă
de la acest capitol
08.14

Coji de citrice sau de pepeni (inclusiv pepeni verzi),
proaspete, congelate, uscate, prezentate în apă sărată,
sulfurate sau cu adaos de alte substanţe care asigură
provizoriu conservarea lor
09.01

Cafea, chiar prăjită sau decafeinizată; coji şi pelicule de
cafea; înlocuitori de cafea conţinând cafea, indiferent de
proporţiile amestecului
09.02 Ceai, chiar aromatizat
09.03 Mate
09.04

Piper (din genul Piper); ardei din genul Capsicum sau din
genul Pimenta, uscat sau măcinat sau pulverizat
09.05 Vanilie
09.06 Scorţişoară şi flori de scorţişoară
09.07 Cuişoare (fructe întregi, cuişoare şi codiţe)
09.08 Nucşoară, condiment din coajă uscată a nucşoarei şi cardamom
09.09

Seminţe de anason, de badian, de mărar, de coriandru, de
chimen sau de chimion; bace de ienupăr
09.10

Ghimbir, şofran, curcuma, cimbru, frunze de dafin, curry şi
alte mirodenii
10.01

Grâu şi meslin

1001.90.10
1001.90.91
10.02 Secară
10.03 Orz 1003.00.10
10.04 Ovăz
10.05 Porumb 1005.10
10.06 Orez 1006.10.10
10.08

Hrişcă, mei, seminţe de iarba-canarasului (Phalaris
Canariensis); alte cereale
11.01 Făină de grâu sau de meslin
11.02 Făină de cereale, altele decât de grâu sau de meslin
11.03 Crupe, griş şi aglomerate sub formă de pelete, din cereale
11.04

Boabe de cereale altfel prelucrate, de exemplu decojite,
presate, sub formă de fulgi, lustruite, tăiate sau zdrobite,
cu excepţia orezului de la poziţia 10.06; germeni de cereale,
întregi, presaţi, sub formă de fulgi sau zdrobiţi
11.05

Făină, griş, pudră, fulgi, granule şi aglomerate sub formă
de pelete, din cartofi
11.06

Făina, griş şi pudră din legume cu păstaie uscate, de la
poziţia 07.13, din Sago sau din rădăcini ori tuberculi de
la poziţia 07.14 şi din produsele de la capitolul 8

11.07 Malţ chiar prăjit
11.08 Amidon şi fecule; inulina
11.09 Gluten de grâu, chiar uscat
12.01 Boabe de soia, chiar sfărâmate 1201.00.10
12.02

Arahide, neprăjite şi nici altfel preparate termic,
chiar decorticate sau sfărâmate
1202.10.10

12.03 Copra
12.05 Seminţe de rapiţă sau de rapiţă sălbatică, chiar sfărâmate 12.05 10 10
12.06 Seminţe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate 12.06.00.10
12.07

Alte fructe şi seminţe oleaginoase, chiar sfărâmate

12.07.20.10
12.07.40.10
12.07.50.10
12.07.91.10
12.07.99.15
12.08

Făină şi griş din fructe şi seminţe oleaginoase, altele
decât cele de muştar

12.10

Conuri de hamei, proaspete sau uscate, chiar sfărâmate,
măcinate sau sub formă de pudră sau pelete; lupulina

12.12

Roşcove, alge, sfeclă de zahăr şi trestie de zahăr,
proaspete, refrigerate, congelate sau uscate, chiar
pulverizate; sâmburi şi miez de sâmburi de fructe şi alte
produse vegetale (inclusiv rădăcini de cicoare neprăjite din
varietatea Cichorium intybus sativum) destinate în principal
alimentaţiei umane, nedenumite şi necuprinse în altă parte

13.02

Seve şi extracte vegetale; substanţe pectice, pectinaţi şi
pectaţi; agar-agar şi alte mucilagii şi agenţi de mărire a
vâscozităţii, derivate din produse vegetale, chiar
modificate
13 02.11.00

15.07

Ulei de soia şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar
nemodificate chimic
15 07.10.10
15 07.90.10
15.08

Ulei de arahide şi fracţiunile acestuia, chiar rafinate, dar
nemodificate chimic
15 08.10.10
15 08.90.10
15.09

Ulei de măsline şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar
nemodificate chimic
15 09.10.10

15.11

Ulei de palmier şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar
nemodificate chimic
15.11.10.10
1511.90.91
15.12

Ulei de floarea-soarelui, de şofran sau de bumbac şi
fracţiunile lor, chiar rafinate, dar nemodificate chimic

1512.11.10
1512.19.10
1512.21.10
1512.29.10
15.13

Uleiuri de cocos (ulei de copra), de miez de palmier sau de
babassu şi fracţiunile lor, chiar rafinate, dar nemodificate
chimic

1513.11.10
1513.19.30
1513.21.10
1513.29.30
15.15

Ulei de porumb şi fracţiunile lui:
– Ulei brut
– Altele

1515.21.10
1515.29.10
151519 10
1515 30 10
1515 50 11
1515 50 91
1515 90 21
1515 90 31
1515 90 40
1515 90 60
15.17

Margarină; amestecuri sau preparate alimentare din grăsimi
ori din uleiuri animale sau vegetale ori din fracţiuni ale
diferitelor grăsimi sau uleiuri din acest capitol, altele
decât grăsimile şi uleiurile alimentare şi fracţiunile
acestora

17.01

Zahăr din trestie sau din sfeclă şi zaharoză chimic pură, în
stare solidă

17.02

Alte zaharuri, inclusiv lactoza, maltoza, glucoza şi fructoza
(levuloza), chimic pure, în stare solidă; siropuri de zahăr
la care nu s-au adăugat aromatizanţi sau coloranţi;
înlocuitori de miere, chiar amestecaţi cu miere naturală;
zaharuri şi melase caramelizate
17 02 11

17.03 Melase rezultate din extracţia sau rafinarea zahărului
17.04 Produse zaharoase fără cacao, inclusiv ciocolata albă
18.01 Cacao boabe şi spărturi de boabe de cacao, brute sau prăjite
18.02 Coji, pelicule (pieliţe) şi alte resturi de cacao
18.03 Pastă de cacao, chiar degresată
18.04 Unt, grăsime şi ulei de cacao
18.05 Pudră de cacao, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori
18.06 Ciocolată şi alte preparate alimentare care conţin cacao
19.01

Extracte de malţ; preparate alimentare din făină, crupe,
griş, amidon, fecule sau extracte de malţ, care nu conţin
cacao sau care conţin cacao într-o proporţie de sub 40%
din greutate, calculată pe o bază complet degresată,
nedenumite şi necuprinse în altă parte; preparate alimentare
din produsele de la poziţiile de la 04.01 până la 04.04,
care nu conţin cacao sau care conţin cacao într-o proporţie
sub 5% din greutate, calculată pe o bază complet degresată,
nedenumite şi necuprinse în altă parte

19.02

Paste alimentare, chiar fierte sau umplute (cu carne sau cu
alte substanţe) sau chiar altfel preparate, cum ar fi
spaghete, macaroane, fidea, lazane, gnochi, ravioli,
caneloni, cuşcuş, chiar preparat
19 02.11.00
19 02.20.10
19 02.20.30

19.03

Tapioca şi înlocuitorii săi preparaţi din fecule, sub formă
de fulgi, granule, bobiţe, particule rezultate din cernere
sau alte forme similare

19.04

Produse pe bază de cereale obţinute prin expandare sau
prăjire, de exemplu corn flakes; cereale, altele decât
porumbul, sub formă de boabe sau sub formă de fulgi ori de
alte grăunţe preparate, cu excepţia făinei, crupelor şi a
grişului, prefierte sau altfel preparate, nedenumite şi
necuprinse în altă parte

19.05

Produse de brutărie, de patiserie şi biscuiţi chiar cu
adaos de cacao; hostii, casete goale de tipul celor
utilizate pentru medicamente, prescuri, paste uscate din
făină, din amidon sau din fecule în foi şi produse
similare

20.01

Legume, fructe şi alte părţi comestibile de plante,
preparate sau conservate în oţet sau acid acetic

20.02

Tomate preparate sau conservate altfel decât în oţet sau
acid acetic
20.03

Ciuperci şi trufe, preparate sau conservate altfel decât
în oţet sau acid acetic

20.04

Alte legume preparate sau conservate altfel decât în oţet
sau acid acetic, congelate, altele decât produsele de la
poziţia 20.06
20.05

Alte legume preparate sau conservate altfel decât în oţet
sau acid acetic, necongelate, altele decât produsele de la
poziţia 20.06

20.06

Legume, fructe, coji de fructe şi alte părţi de plante,
confiate (uscate, glasate sau cristalizate)
20.07

Dulceţuri, jeleuri, marmelade, paste şi piureuri de fructe,
obţinute prin fierbere, cu sau fără adaos de zahăr sau de
alţi îndulcitori

20.08

Fructe şi alte părţi comestibile de plante, altfel preparate
sau conservate, cu sau fără adaos de zahăr ori de alţi
îndulcitori sau de alcool, nedenumite şi necuprinse în
altă parte

20.09

Sucuri de fructe, inclusiv mustul de struguri, şi sucuri de
legume, nefermentate, fără adaos de alcool, cu sau fără
adaos de zahăr ori de alţi îndulcitori

21.01

Extracte, esenţe şi concentrate de cafea, de ceai sau de
mate şi preparate pe bază de aceste produse sau pe bază de
cafea, de ceai sau de mate; cicoare prăjită şi alţi
înlocuitori prăjiţi de cafea şi extractele, esenţele şi
concentratele lor

21.02

Drojdii active sau inactive; alte microorganisme
monocelulare moarte, cu excepţia vaccinurilor de la poziţia
30.02; praf de copt preparat

21.03

Preparate pentru sosuri şi sosuri preparate; condimente şi
produse de asezonare amestecate; făină de muştar şi muştar
preparat

21.04.

Preparate pentru supe, ciorbe sau supe cremă; supe, ciorbe
ori supe cremă preparate; preparate alimentare compuse
omogenizate

alte produse
supuse
controlului
veterinar
conform
legislaţiei în
vigoare
21.05

Îngheţate şi alte produse similare sub formă de îngheţată,
comestibile, cu sau fără cacao
21 05 00 91
21 05 00 99
21.06 Preparate alimentare nedenumite şi necuprinse în altă parte
22.01

Ape, inclusiv apele minerale naturale sau artificiale şi
apele gazificate, care nu conţin zahăr sau alţi îndulcitori
şi nici aromatizante; gheaţă şi zăpadă

22.02

Ape, inclusiv ape minerale şi ape gazificate, care conţin
zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate şi alte băuturi
nealcoolice, excluzând sucurile de fructe sau de legume de
la poziţia 20.09
22.02.90.91
22.02.90.95
22.02.90.99

22.03 Bere fabricată din malţ
22.04

Vinuri din struguri proaspeţi, inclusiv vinurile îmbogăţite
cu alcool; must din struguri, altul decât cel de la
poziţia 20.09

22.05

Vermuturi şi alte vinuri din struguri proaspeţi, aromatizate
cu plante sau substanţe aromatice

22.06

Alte băuturi fermentate, respectiv cidru de mere, cidru de
pere, hidromel; amestecuri de băuturi fermentate şi
amestecuri de băuturi fermentate şi băuturi nealcoolice,
nedenumite şi necuprinse în altă parte

22.07

Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic de
minimum 80%; alcool etilic şi alte distilate denaturate, de
orice concentraţie
22.08

Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic sub 80%;
distilate, rachiuri, lichioruri şi alte băuturi spirtoase
22.09

Oţet comestibil şi înlocuitori de oţet comestibil obţinuţi
din acid acetic
23.02

Tărâţe, spărturi şi alte reziduuri, aglomerate sub formă de
pelete, provenite din măcinarea, presarea, cernerea sau din
alte procedee de prelucrare a cerealelor ori plantelor
leguminoase

23.03

Reziduuri rezultate de la fabricarea amidonului şi reziduuri
similare, pulpă de sfeclă de zahăr, resturi rezultate din
prelucrarea trestiei de zahăr şi alte deşeuri rezultate de
la fabricarea zahărului, depuneri şi deşeuri rezultate de la
fabricarea berii sau de la distilare, chiar aglomerate sub
formă de pelete

23.06

Turte şi alte reziduuri solide, chiar măcinate sau
aglomerate sub formă de pelete, rezultate din extracţia
grăsimilor ori uleiurilor vegetale, altele decât cele de la
poziţia 23.04 sau 23.05

25.01

Sare, inclusiv sare de masă şi sare denaturată şi clorură
de sodiu pură, chiar sub formă de soluţie apoasă sau cu
adaos de agenţi antiaglomeranţi ori agenţi care asigură o
bună fluiditate; apă de mare
25.01.00.51

28.35

Fosfinaţi (hipofosfiţi), fosfonaţi (fosfiţi) şi fosfaţi;
polifosfaţi, cu compoziţie chimică definită sau nu
29.15

Acizi carboxilici, anhidridele, halogenurile, peroxizii şi
peroxiacizii lor; derivaţii lor halogenaţi, sulfonaţi,
nitraţi sau nitrozaţi
29.18

Acizi carboxilici cu funcţii oxigenate suplimentare şi
anhidridele, halogenurile, peroxizii şi peroxiacizii lor;
derivaţii lor halogenaţi, sulfonaţi, nitraţi sau nitrozaţi
29.22 Amino compuşi cu funcţii oxigenate
35.04.

Peptone şi derivaţii lor; alte substanţe proteice şi
derivaţii lor, nedenumite şi necuprinse în altă parte

39.17 .10

Mate artificiale din proteine întărite sau din materiale
plastice celulozice

 + 
Anexa 2(Anexa nr. 2 la norma pentru siguranţa alimentelor)–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x