pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind stabilirea excepţiilor de la Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate care reglementează producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala pentru unele produse ce conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse din carne
În temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitară veterinara nr. 60/1974, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,în baza Hotărârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare,vazand Referatul de aprobare nr. 162.344 din 28 ianuarie 2003, întocmit de Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara,ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor emite următorul ordin: +
Articolul 1Se aprobă Norma sanitară veterinara privind stabilirea excepţiilor de la Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate care reglementează producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala pentru unele produse ce conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse din carne, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. +
Articolul 2Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara, institutele centrale de profil şi direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. +
Articolul 3Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin. +
Articolul 4La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispoziţii contrare. +
Articolul 5Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 90 de zile de la data publicării.p. Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor,Petre Daea,secretar de statBucureşti, 3 februarie 2003.Nr. 78. +
Anexa 1NORMA SANITARĂ VETERINARAprivind stabilirea excepţiilor de la Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate care reglementează producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala pentru unele produse ce conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse din carne +
Articolul 1Prezenta norma sanitară veterinara stabileşte prevederile care nu trebuie să se aplice unor produse ce conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse de carne, în conformitate cu art. 8 al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate care reglementează producţia şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala". +
Articolul 2Produsele care conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse de carne sunt produsele cu un conţinut de carne sau produse din carne de până la 10% – greutate/greutate – în raport cu produsul final, pregătit pentru utilizare după preparare conform cu instrucţiunile pentru utilizare ale fabricantilor. +
Articolul 3Pentru autorizarea unităţilor care fabrica produse ce conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse din carne:a) cerinţele stabilite de cap. I din anexa nr. 1 a normei sanitare veterinare menţionate la art. 1, se referă numai la partea unităţii unde este recepţionată, depozitata, manipulata şi incorporată carnea proaspăta sau produsul din carne în produsele din carne şi/sau produsele ce conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse din carne şi unde sunt procesate şi depozitate aceste produse. … b) de asemenea: … 1. în cazurile în care producătorul utilizează numai produse ce au fost supuse unui tratament complet pentru prepararea de produse ce conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse din carne, autoritatea veterinara competenţa decide dacă sunt sau nu necesare spaţiile de refrigerare la care se referă cap. I din anexa nr. 1, a normei sanitare veterinare menţionate la art. 1.2. acelaşi spaţiu poate fi utilizat pentru operaţiuni ce trebuie să fie efectuate în spaţii separate, asa cum sunt stabilite la cap. I din anexa nr. 1 a normei sanitare veterinare menţionate la art. 1, cu condiţia sa nu existe nici un efect daunator asupra carnii proaspete şi produselor din carne respective.3. excepţiile, prevăzute la pct. 1. şi 2, se aplică numai pentru acea parte a unităţii care fabrica produse ce conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse din carne.c) dacă unitatea fabrica, de asemenea, alte produse alimentare ce nu conţin carne sau produse din carne, spaţiile la care se referă cap. I din anexa nr. 1 a normei sanitare veterinare menţionate la art. 1, care sunt solicitate pentru produse menţionate de art. 1 al prezentei norme sanitare veterinare, pot fi utilizate în comun cu spaţiile şi instalaţiile pentru fabricare a altor produse alimentare ce nu conţin carne sau produse din carne; totuşi, autoritatea veterinara competenţa, conform art. 3 alin. (1) al normei sanitare veterinare menţionate la art. 1, trebuie să aibă acces liber la aceste spaţii şi instalaţii. … d) autoritatea veterinara competenţa trebuie să se asigure ca numărul de autorizare veterinara al unităţilor sau al acelor părţi ale unităţilor autorizate conform prezentei norme sanitare veterinare, este precedat de cifra 8, urmată de o cratima – de ex.: "8-". … e) numărul de autorizare veterinara al unităţilor care îndeplinesc cerinţele normei sanitare veterinare menţionate la art. 1, poate fi precedat de cifra 8 urmată de o cratima – de ex. "8-" – doar în scopul comerţului cu produse reglementate de prezenta norma sanitară veterinara. … +
Articolul 4(1) Pentru produsele care conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse din carne se aplică prevederile cap. IV din anexa nr. 2 a normei sanitare veterinare menţionate la art. 1; totuşi, autoritatea veterinara centrala trebuie să decidă asupra perioadelor în timpul cărora va fi efectuată supravegherea, în sensul prevederilor pct. 1 al cap. IV din anexa nr. 2 a aceleiaşi norme sanitare veterinare. … (2) Conform prevederilor alin. (1), autoritatea veterinara competenţa trebuie să ia în considerare perioadele în timpul cărora carnea proaspăta sau produsele ce conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse din carne sunt recepţionate, depozitate, manipulate şi preparate în astfel de unităţi, iar supravegherea se va aplica numai părţii din unitate autorizata în conformitate cu prezenta norma sanitară veterinara. … (3) Producătorul trebuie să declare autorităţii veterinare competente, perioadele în timpul cărora carnea proaspăta şi produsele din carne precum şi produsele ce conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produsele din carne sunt recepţionate, depozitate, manipulate şi preparate în unitatea respectiva. … +
Articolul 5(1) Pentru unităţile care fabrica produse ce conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse din carne, certificatul de sănătate prevăzut la art. 3 lit. a) pct. 10 al normei sanitare veterinare prevăzute la art. 1 nu va fi solicitat pentru aceste produse, dacă marca de sănătate este completată prin prefixul 8 urmat de o cratima – de ex.: "8-" aplicate înainte de numărul de autorizare al unităţii. … (2) Autoritatea veterinara centrala a României va informa Comisia Europeană despre unităţile care aplica prevederile alin. (1). … +
Articolul 6(1) Autoritatea veterinara centrala a României prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor va lua măsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încălcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. … (2) Autoritatea veterinara centrala a României prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor poate modifica, completa sau abroga total sau parţial prevederile prezentei norme sanitare veterinare. … ––