ORDIN nr. 712 din 13 aprilie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DZVOLTARII RURALENr. 218 din 5 aprilie 2004MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUINr. 712 din 13 aprilie 2004
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 403 din 6 mai 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 344 29/05/2008
ActulABROGAT DEORDIN 1001 12/08/2008
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 14ABROGA PEORDIN 1459 12/10/2001
ART. 14ABROGA PEORDIN 1408 01/08/2001
ART. 14ABROGA PEORDIN 262 16/07/2001
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 412 23/03/2004 ART. 5
ActulREFERIRE LAHG 409 23/03/2004 ART. 9
ActulREFERIRE LALEGE (R) 192 19/04/2001 ART. 37
ART. 14ABROGA PEORDIN 1459 12/10/2001
ART. 14ABROGA PEORDIN 1408 01/08/2001
ART. 14ABROGA PEORDIN 262 16/07/2001
ANEXA 3REFERIRE LAORDIN 228 08/09/2003
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 344 29/05/2008
ActulABROGAT DEORDIN 1001 12/08/2008
ActulREFERIT DEORDIN 325 10/04/2007
ActulREFERIT DENORMA 10/04/2007

privind organizarea şi funcţionarea Fisierului Navelor şi Ambarcatiunilor de Pescuit şi marcarea navelor şi ambarcatiunilor de pescuit



În temeiul art. 37 alin. (2) din Legea nr. 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura, republicată, al art. 9 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi al art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 412/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului,ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului emit următorul ordin: + 
Articolul 1(1) Prezentul ordin stabileşte regulile privind organizarea şi funcţionarea Fisierului Navelor şi Ambarcatiunilor de Pescuit, precum şi regulile privind marcarea navelor şi ambarcatiunilor de pescuit.(2) Fisierul Navelor şi Ambarcatiunilor de Pescuit se organizează la nivel de compartiment în cadrul direcţiei de specialitate din Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.
 + 
Articolul 2În înţelesul prezentului ordin, termenii utilizaţi se definesc după cum urmează:a) nava de pescuit – orice nava sau ambarcatiune echipata pentru exploatarea în scop comercial a resurselor acvatice vii;b) nava auxiliara de pescuit – orice nava sau ambarcatiune care nu este implicata direct în activitatea de pescuit, dar deserveşte navele de pescuit, instalaţiile de acvacultura sau instalaţiile de pescuit pasiv, denumite în continuare nava sau ambarcatiune de pescuit;c) fisierul navelor şi ambarcatiunilor de pescuit – registru în care sunt înregistrate toate navele şi ambarcatiunile de pescuit, pe categorii, dimensiuni, putere a motorului, tipuri de activităţi şi tehnologii de pescuit, zone de pescuit, proprietari.
 + 
Articolul 3Compartimentul Fisierul Navelor şi Ambarcatiunilor de Pescuit are următoarele atribuţii:a) întocmeşte fişa individuală pentru fiecare nava sau ambarcatiune de pescuit şi o actualizează permanent;b) emite licenta de pescuit sau licenta activităţi auxiliare pescuitului, pentru fiecare nava sau ambarcatiune de pescuit, conform modelelor prezentate în anexa nr. 1 şi, respectiv, în anexa nr. 2;c) tine evidenta centralizata a navelor şi ambarcatiunilor de pescuit, grupate în funcţie de: tonajul brut, puterea motorului, speciile exploatate, uneltele şi tehnologiile folosite;d) centralizează efortul de pescuit pe segmente ale flotei;e) asigura transmiterea permanenta a informaţiilor către Registrul comunitar al navelor de pescuit.
 + 
Articolul 4Pentru a efectua activităţi de pescuit în scop comercial sau activităţi auxiliare pescuitului, orice nava sau ambarcatiune de pescuit trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:a) sa arboreze pavilion român şi să fie înmatriculată conform reglementărilor legale în vigoare;b) să fie înscrisă în fisierul navelor şi ambarcatiunilor de pescuit;c) sa posede licenta de pescuit sau licenta activităţi auxiliare pescuitului;d) sa posede autorizaţie de pescuit în scop comercial.
 + 
Articolul 5Pentru ca o nava sau ambarcatiune de pescuit să fie înscrisă în fisierul navelor şi ambarcatiunilor de pescuit şi să obţină licenta de pescuit sau licenta activităţi auxiliare pescuitului, proprietarul acesteia trebuie să depună la compartimentul Fisierul Navelor şi Ambarcatiunilor de Pescuit următoarele documente:a) cerere pentru obţinerea licenţei;b) act de naţionalitate emis de către Autoritatea Navala Română;c) certificat de tonaj emis de către Autoritatea Navala Română;d) copie de pe actul de identitate al proprietarului sau copie de pe statutul societăţii comerciale care este proprietara a navei sau ambarcatiunii de pescuit;e) codul fiscal sau codul unic de înregistrare al respectivei societăţi comerciale.
 + 
Articolul 6În baza documentelor prevăzute la art. 5 se întocmeşte fişa individuală a navei sau a ambarcatiunii de pescuit, care cuprinde toate informaţiile necesare în vederea raportarii la Registrul comunitar al navelor şi ambarcatiunilor de pescuit, astfel cum sunt prevăzute în anexa nr. 3.
 + 
Articolul 7(1) Fiecare nava sau ambarcatiune de pescuit se individualizează printr-un număr de identificare, acordat de compartimentul Fisierul Navelor şi Ambarcatiunilor de Pescuit, format din 12 caractere şi structurat după cum urmează:a) codul Alpha – 3 ISO al României, format din trei litere;b) tipul de activitate, format dintr-o litera astfel: P – pentru navele şi ambarcatiunile de pescuit şi A – pentru navele şi ambarcatiunile auxiliare pescuitului;c) ultimele doua cifre ale anului în care nava sau ambarcatiunea de pescuit a intrat în activitate;d) numărul matricol al navei sau ambarcatiunii de pescuit din registrul matricol ţinut de căpitănia portului în care aceasta a fost înmatriculată, format din patru cifre;e) portul de înmatriculare, format din două litere.(2) Proprietarul navei sau ambarcatiunii de pescuit este obligat sa înscrie numărul de identificare în bordul tribord şi bordul babord al navei sau ambarcatiunii de pescuit, conform modelului din anexa nr. 4.(3) Numărul de identificare al navei sau ambarcatiunii de pescuit rămâne acelaşi pe toată perioada cat aceasta arboreaza pavilionul român, indiferent de schimbarea proprietarului sau a caracteristicilor tehnice.
 + 
Articolul 8După înscrierea în fisierul navelor şi ambarcatiunilor de pescuit şi obţinerea licenţei de pescuit sau a licenţei activităţi auxiliare pescuitului, Compania Naţionala de Administrare a Fondului Piscicol sau Administraţia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunării" emite navei sau ambarcatiunii de pescuit autorizaţia pentru pescuit în scop comercial.
 + 
Articolul 9(1) În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin toţi proprietarii de nave sau ambarcatiuni de pescuit, înmatriculate în registrul matricol de nave, care au obţinut dreptul de arborare a pavilionului român şi doresc să efectueze activităţi de pescuit în scop comercial sau activităţi auxiliare de pescuit se vor prezenta la compartimentul Fisierul Navelor şi Ambarcatiunilor de Pescuit pentru obţinerea licenţelor necesare.(2) La expirarea perioadei prevăzute la alin. (1), Compania Naţionala de Administrare a Fondului Piscicol şi Administraţia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunării" au obligaţia de a nu permite accesul la pescuit în scop comercial al navelor şi ambarcatiunilor care nu deţin licenta de pescuit.
 + 
Articolul 10Evidenta navelor şi ambarcatiunilor de pescuit, precum şi a celor auxiliare pescuitului, aflate în construcţie, acordarea, suspendarea, retragerea dreptului de arborare a pavilionului român, înmatricularea, scoaterea din evidenta, precum şi transcrierea drepturilor reale mobiliare şi/sau sarcinilor privind navele şi ambarcatiunile de pescuit se fac în conformitate cu reglementările în vigoare şi cu convenţiile internaţionale la care România este parte.
 + 
Articolul 11(1) Pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie sau de modificare a caracteristicilor tehnice ale navelor, în conformitate cu reglementările în vigoare, proprietarii respectivelor nave sau ambarcatiuni sunt obligaţi să depună la căpitănia de port, pe lângă celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare, şi un aviz din partea direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.(2) Proprietarii navelor sau ambarcatiunilor de pescuit care au arborat alt pavilion şi care doresc să obţină pentru respectivele nave sau ambarcatiuni dreptul de arborare al pavilionului român vor depune la căpitănia de port, pe lângă celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare, şi un aviz din partea direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.
 + 
Articolul 12Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 13Direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Autoritatea Navala Română, Compania Naţionala de Administrare a Fondului Piscicol, Administraţia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunării" şi Inspecţia Piscicolă vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 14La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 262/1.459/2001 privind înfiinţarea Fisierului Navelor şi Ambarcatiunilor de Pescuit, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 707 din 7 noiembrie 2001, şi Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 1.408/2001 privind metodologia de marcare a navelor de pescuit care navighează sub pavilion român şi de întocmire a unor documente necesare la bordul acestora, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 615 din 28 septembrie 2001.
 + 
Articolul 15Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,Ilie Sarbup. Ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului,Ileana Tureanu,secretar de stat
 + 
Anexa 1

ROMÂNIA
MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
DIRECŢIA DE PESCUIT ŞI ACVACULTURA

LICENTA DE PESCUIT
Nr……. din …………

Perioada de valabilitate
de la ………….. până la …………….

Numărul de înregistrare din Fisierul Navelor şi Ambarcatiunilor
de Pescuit ………

DATE DE IDENTIFICARE

1. Numele navei / ambarcatiunii şi numărul de înmatriculare:…………

2. Tipul navei / ambarcatiunii ………………………..

3. Ţara de înmatriculare: …………………………

4. Portul de înmatriculare: ……………………….

5. Marcajul exterior: …………………………….

6. Indicativul radio: …………………………….

7. Numele proprietarului/proprietarilor sau armatorului: ……………

8. Adresa : ……………………………………..

9. Codul unic de înregistrare: …………………….

10. Numele operatorului/operatorilor: ……………….

11. Adresa : ……………………………………..

CARACTERISTICI TEHNICE ŞI ECHIPAMENTE

1. Tipul uneltelor şi/sau echipamentelor principale de pescuit:

a) …………………………..

b) …………………………..

c) …………………………..

d) …………………………..

2. Puterea motorului principal ………………….

3. Lungimea totală …………………………….

4. Lungimea între perpendiculare ………………..

5. Tonajul: …………………………………..

6. Segmentul de flota căreia îi aparţine nava/ambarcatiunea………

7. Zona de pescuit ………………………………

DIRECTOR

 + 
Anexa 2

ROMÂNIA
MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
DIRECŢIA DE PESCUIT ŞI ACVACULTURA

LICENTA
ACTIVITĂŢI AUXILIARE PESCUITULUI
Nr……. din …………

Perioada de valabilitate
de la ………….. până la …………….

Numărul de înregistrare din Fisierul Navelor şi Ambarcatiunilor
de Pescuit ………

DATE DE IDENTIFICARE

1. Numele navei/ambarcatiunii şi numărul de înmatriculare:…………

2. Tipul navei/ambarcatiunii ………………………..

3. Ţara de înmatriculare: …………………………

4. Portul de înmatriculare: ……………………….

5. Marcajul exterior: …………………………….

6. Indicativul radio: …………………………….

7. Numele proprietarului/proprietarilor sau armatorului: ……………

8. Adresa : ……………………………………..

9. Numele operatorului/operatorilor: ……………….

10. Adresa : ……………………………………..

CARACTERISTICI TEHNICE

11. Puterea motorului principal ………………….

12. Lungimea totală …………………………….

13. Lungimea între perpendiculare ………………..

14. Tonajul: …………………………………..

15. Segmentul de flota căreia îi aparţine nava/ambarcatiunea………

16. Zona de pescuit ………………………………

Prezenta licenta da dreptul deţinătorului sa transporte materiale necesare
pescuitului şi acvaculturii precum şi produse obţinute din pescuit.

DIRECTOR

 + 
Anexa 3              INFORMAŢII ÎNSCRISE ÎN FIŞA INDIVIDUALĂ A NAVEI SAU                AMBARCATIUNII DE PESCUIT ŞI CARE SUNT RAPORTATE                        REGISTRULUI COMUNITAR AL NAVELOR                         ŞI AMBARCATIUNILOR DE PESCUIT 

Tipul datei

Numărul
maxim
de
carac-
tere
Aliniamen-
tul inre-
gistrarii(1)
S(stanga)
D(dreapta)
Definiţii şi comentarii

Ţara în care s-a
înregistrat
3

~

Codul Alpha – 3ISO

Numărul de
înregistrare(2)

12

CFR (Community Fleet
Register number) – Numărul
unic de înregistrare al
navei/ambarcatiunii
Codul indicatorului
de actualizare

3

Codul identifica tipul
actualizării raportate
(tabelul nr. 1)
Data actualizării(3)

8 Data (AAAALLZZ) pentru
fiecare eveniment
Indicatorul privind
Licenta de pescuit

l

Conform Regulamentului nr.
3690/93/CE
Y(Da)N(Nu)
Numărul înregistrării
în Fisier
14

S

Marcajul extern

14

S

Determinat conform Regula-
mentului nr. 1381/87/CEE
Numele
navei/ambarcatiunii
40

S

Portul de înregistrare 3 S Conform codului naţional
Sistem comunicare
radio

l

Navele care au comunicare
internationala radio
Y(Da) N(Nu) U(Nu se
cunoaşte)
Indicativ Radio 7 S
Indicator VMS

1

(Sistem de monitorizare a
navelor)
Nave care au sistem de
monitorizare prin satelit
Y(da)N(nu)
Tipul instalaţiei
(uneltei) principale de
pescuit

3

S

Codul conform tabelului
nr. 2

Tipul instalaţiei
(uneltei) secundare de
pescuit
3

S

Codul conform tabelului
nr. 2

Lungimea totală
(LOA)

6

D

Definită în metri conform
Regulamentului nr. 2930/
86/CEE (*)
Lungimea între
perpendiculare (LBP)

6

D

Definită în metri conform
Regulamentului nr. 2930/
86/CEE
Tonajul (GT)

8

Determinat conform Regula-
mentului nr. 2930/86/ CEE
Alt standard de
tonaj(4)

8

D

Conform Convenţiei de la
Oslo sau conform definitiei
data de Statele Membre
Tonajul mărit(4)

7

R

Tonajul mărit conform art.
11 din Regulamentul nr.
2371/2002/CE (**)
Puterea motorului
principal(4)
8

R

În kW, conform Regulamen-
2930/86/CE
Puterea motoarelor
auxiliare(4)

8

R

În kW. Include puterea
totală a motoarelor
auxiliare.
Materialul de
construcţie
1

Codul conform tabelului
nr. 3
Anul licentierii

4

Conform Regulamentului nr.
2930/86/CEE
Luna licentierii

2

Conform Regulamentului nr.
2930/86/CEE
Ziua licentierii

2

Conform Regulamentului nr.
2930/86/CEE
Segmentul

3

Codul conform tabelului
nr. 5
Ţara de import/export 3 Codul Alpha – 3ISO
Tipul exportului 2
Codul intervenţiei
publice
2

Codul conform tabelului
nr. 4
Data deciziei
administrative

8

Data (AAAALLZZ) deciziei
administrative conform
art. 6 din Regulamentul
nr. 1438/2003/CE(**)
Segmentul acoperit
de decizia
administrativă
3

Codul în conformitate cu
Regulamentul nr. 1438/2003
/CE
Anul construcţiei 4
Locul construirii 100 S Text liber
Numele agentului
navei

100

S

Persoana fizica: nume şi
prenume
Persoana juridică: nume
Adresa agentului
navei

100

S

Adresa trebuie să fie
suficient de clara pentru
a putea fi contactata
Indicator de
proprietate

1

Nave al căror agent este
şi proprietar
Y (DA) N (Nu)
Numele
proprietarului
100

S

Persoana fizica: nume şi
Persoana juridică: nume
Adresa proprietarului

100

S

Adresa trebuie să fie
suficient de clara pentru
a putea fi contactata

    (1) Informaţii relevante pentru transmiterea datelor-aliniament.    (2) Primul număr intern.    (3) Data recensamantului flotei.    (4) Valoarea numerică cu zecimale opţionale. Separarea locului zecimalelorse face prin punct.    (*) Prevederile Regulamentului nr, 2930/86/CEE, amendat prin Regulamentulnr. 3259/94/CEE, au fost transpuse în legislaţia naţionala prin Ordinulministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 228/2003 pentruaprobarea Normelor tehnice privind măsurarea tonajului navelor şi ambarcatiu-nilor de pescuit, Cod MTCT.ANR – TNPESC – 2003.    (**) Traducerea Regulamentului nr. 1438/2003/CE, precum şi cea aRegulamentului nr. 2371/2002/CE vor fi puse la dispoziţie celor interesaţi decătre compartimentul Fisierul Navelor şi Ambarcatiunilor de Pescuit.                                 Tabelul nr. l                       Codul indicatorului de actualizare 

Intrarea în flota Recensământ CEN
Construcţie noua CS
Schimbarea activităţii CHA
Transfer din statele membre IMP
În cadrul flotei Modificări MOD
Ieşit din flota Casarea navei DES
Schimbarea activităţii RET
Export în statele membre EXP

                                 Tabelul nr. 2                           Codul uneltelor de pescuit      

Traule de fund cu panouri OTB
Traule laterale TBB
Traule de fund ingemanate PTB
Sienere daneze SDN
Seinere scotiene SSC
Navoade de plaja SB
Drage DRB
Traule de fund pentru crustacee CTB
Traule pelagice cu panouri OTM
Traule pelagice ingemanate pTM
Alte unelte de pescuit tractate OTG

                         Echipamente statice şi altele      

Plasa punga PS
Setci fixe GNS
Setci în deriva GND
Navoade cu matita GTR
Undite stabile LLS
Undite plutitoare LLD
Capcane FPO
Paragate LH
Carlige cu momeala vie BTF
Alte echipamente OFG

    Toate navele care utilizeza echipamente remorcate sunt considerate navepolivalente.                                 Tabelul nr. 3                        Codul materialului de constuctie      

Lemn l
Metal 2
Fibra de sticlă/Plastic 3
Altele 4

                                 Tabelul nr. 4                       Codurile pentru tipul de retragere      

Asistată public l
Neasistata public, nu are legătură cu intrarea unei noi
capacităţi
2

Neasistata public, are legătură cu intrarea unei noi
capacităţi
3

 + 
Anexa 4MODELUL DE ALCĂTUIRE A NUMĂRULUI DE IDENTIFICARECodul Alpha – 3 ISO al României – ROU – ;1. Tipul de activitate:● Nava/ambarcatiune de pescuit – P – ;● Nava/ambarcatiune auxiliara de pescuit – A – ;2. Anul înmatriculării în fisierul navelor şi ambarcatiunilor de pescuit, format din ultimele doua cifre:● 04; 05 etc.3. Numărul matricol din registrul matricol ţinut de căpitănia portului în care a fost înregistrată nava/ambarcatiunea, format din 4 cifre:● Exemplu: 0254Portul de înmatriculare – format din două litere● Exemplu: CT – Constanta, TL – Tulcea, GL – GalaţiNavele şi ambarcatiunile de pescuit trebuie să aibă marcat numărul de identificare pe borduri la înălţimea cea mai mare posibila faţă de nivelul apei astfel încât să fie vizibil de pe mare şi din aer, după cum urmează :1) la ambarcatiunile mai mici de 10 metri înălţimea literelor şi a cifrelor trebuie să fie de cel puţin 8 cm cu grosimea de l cm.2) la navele şi ambarcatiunile cu lungimea cuprinsă între 10 metri şi 17 metri înălţimea literelor şi a cifrelor trebuie să fie de cel puţin 25 cm cu grosimea de 4 cm.3) la navele şi ambarcatiunile cu lungimea mai mare de 17 metri înălţimea literelor şi a cifrelor trebuie să fie de cel puţin 45 cm cu grosimea de 6 cm.Numărul de identificare se înscrie cu vopsea de culoare neagra pe fond de culoare alba.Exemplu:– nava sau ambarcatiune de pescuit –

ROU-P-040001-CT

– nava sau ambarcatiune auxiliara pescuitului –

ROU-A-040024-GL

––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x