ORDIN nr. 71 din 1 februarie 1999

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL APELOR, PADURILOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 104 din 11 martie 1999
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 758 18/10/2004
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 735 21/10/1998
ActulREFERIRE LAOG 96 27/08/1998 ART. 10
ActulREFERIRE LAHG 568 20/09/1997 ART. 8
ActulREFERIRE LALEGE 26 24/04/1996 ART. 45
ActulREFERIRE LACODUL SILVIC 24/04/1996 ART. 45
ANEXA 1REFERIRE LAHG 695 08/10/1998 ANEXA 1
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 758 18/10/2004
ActulREFERIT DEORDIN 758 18/10/2004
ActulREFERIT DEORDIN 279 24/07/2001
ART. 2REFERIT DEORDIN 279 24/07/2001
ART. 3REFERIT DENORMA 18/10/2004

pentru aprobarea Regulamentului privind confecţionarea şi folosirea dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru care se exploatează şi se transporta din padure de către agenţi economici atestaţi şi de structurile administraţiei silvice a pădurilor proprietate publică a comunelor, oraşelor şi municipiilor sau proprietate privată



Ministrul apelor, pădurilor şi protecţiei mediului,având în vedere prevederile art. 45 alin. 3 din Legea nr. 26/1996 – Codul silvic şi ale art. 10 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 96/1998 privind reglementarea regimului silvic şi administrarea fondului forestier naţional,în baza dispoziţiilor art. 8 alin. (2) din Instrucţiunile cu privire la circulaţia şi controlul circulaţiei materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de transformat lemn rotund, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 735/1998,în temeiul art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 568/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului,emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Regulamentul privind confecţionarea şi folosirea dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru care se exploatează şi se transporta din padure de către agenţi economici atestaţi şi de structurile administraţiei silvice a pădurilor proprietate publică a comunelor, oraşelor şi municipiilor sau proprietate privată, prevăzut în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 2Se aprobă modelul Autorizaţiei pentru confecţionarea şi folosirea dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru care se exploatează şi se transporta din padure, prevăzut în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 3Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 4Inspecţia de stat a pădurilor din cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului va aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 5Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul apelor, pădurilor şi protecţiei mediului,Romica Tomescu
 + 
AnexăREGULAMENTprivind confecţionarea şi folosirea dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru care se exploatează şi se transporta din padure de către agenţi economici atestaţi şi de structurile administraţiei silvice a pădurilor proprietate publică a comunelor, oraşelor şi municipiilor sau proprietate privată + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1(1) Dispozitivele de marcat materialul lemnos de lucru sunt instrumente cu regim special care se folosesc pentru marcarea materialului lemnos de lucru cu diametrul la capatul gros mai mare de 20 cm, care este transportat din padure cu documentul de însoţire (bonul de vânzare sau foaia de însoţire) de persoana juridică autorizata care administrează padurea sau care exploatează masa lemnoasă.(2) Marcarea este operaţiunea prin care se aplică pe materialul lemnos de lucru indicativul convenţional specific persoanei juridice autorizate, de către persoana fizica imputernicita, angajata a acesteia.
 + 
Articolul 2(1) Dispozitivele de marcat materialul lemnos de lucru au regimul marcilor şi al sigiliilor, iar amprentele lor se înregistrează şi se păstrează la birourile notariale şi vor fi comunicate imediat după înregistrare, pentru evidenta, inspectoratelor silvice teritoriale, Regiei Naţionale a Pădurilor şi Inspectoratului General al Poliţiei.(2) Pentru operaţiunile de înregistrare şi păstrare a amprentelor marcilor se plăteşte taxa de timbru prevăzută de lege pentru primirea în depozit la birourile notariale a înscrisurilor sau a documentelor.
 + 
Articolul 3Dimensiunile marcii dreptunghiulare, indicativul specific persoanei juridice autorizate, dotarea, evidenta, păstrarea şi folosirea acestora se fac numai potrivit prevederilor prezentului regulament.
 + 
Articolul 4(1) Confecţionarea dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru se realizează numai prin persoane juridice specializate, abilitate de autoritatea publică centrala care răspunde de silvicultura.(2) Amprenta marcii fiecărui dispozitiv de marcat materialul lemnos de lucru are caracter şi regim de unicat.
 + 
Capitolul 2Dimensiunile marcii dreptunghiulare şi indicativul specific persoanei juridice autorizate + 
Articolul 5(1) Dimensiunile marcii dreptunghiulare şi indicativul specific fiecărei persoane juridice autorizate sunt cele prevăzute în prezentul capitol şi în anexa la prezentul regulament.(2) Dispozitivul de marcat materialul lemnos de lucru va avea doua capete: un capăt va purta marca şi indicativul specific persoanei juridice autorizate, iar celălalt capăt va avea muchie taietoare.
 + 
Articolul 6(1) Dispozitivele de marcat dreptunghiulare, specifice persoanei juridice autorizate, au laturile de 50 mm şi, respectiv, de 17 mm, se aplică pe materialul lemnos de lucru şi pe documentul de însoţire al acestuia, de către persoanele fizice împuternicite, la expedierea materialului lemnos de lucru, conform modelului prezentat în anexa la prezentul regulament.(2) Indicativul specific persoanei juridice autorizate se compune din trei grupe de cifre, şi anume: primul grup, format din două cifre, reprezintă codul judeţului în care îşi are sediul persoana juridică; următorul grup, format din trei cifre, reprezintă numărul de ordine din Registrul special de evidenta a persoanelor juridice autorizate; următorul grup de cifre reprezintă numărul propriu-zis al dispozitivului de marcat, iar numărul cel mai mare reprezintă şi numărul de dispozitive de marcat ale unei persoane juridice autorizate.Grupurile de cifre cu semnificatiile prevăzute mai sus se separa prin liniuţa.
 + 
Capitolul 3Autorizarea, dotarea, înregistrarea, păstrarea şi evidenta dispozitivelor de marcat + 
Articolul 7(1) Autorizarea dotării cu dispozitive de marcat materialul lemnos de lucru care se exploatează şi se transporta din padure este în competenţa organului central al inspectoratelor silvice teritoriale din cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului.(2) Pot fi autorizate să se doteze cu dispozitive de marcat materialul lemnos de lucru care se exploatează şi se transporta din padure:a) persoanele juridice care funcţionează ca agenţi economici în activitatea de exploatare forestieră, în baza certificatului de atestare emis de Comisia de atestare a agenţilor economici în activitatea de exploatare forestieră, constituită conform prevederilor art. 3 din Regulamentul de vânzare de către Regia Naţionala a Pădurilor a masei lemnoase destinate agenţilor economici, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 695/1998;b) persoanele juridice care funcţionează ca structuri ale administraţiei silvice a pădurilor proprietate publică a comunelor, oraşelor şi municipiilor sau proprietate privată, în baza avizului inspectoratului silvic teritorial.
 + 
Articolul 8(1) Evidenta persoanelor juridice autorizate, menţionate la art. 7, se tine la organul central al inspectoratelor silvice teritoriale, în Registrul special de evidenta a persoanelor juridice autorizate, pe judeţe, iar până la înfiinţarea acestuia se va tine la direcţia silvică teritorială.(2) Înregistrarea persoanelor juridice autorizate se face în ordine cronologică, în cadrul fiecărui judeţ.
 + 
Articolul 9Dotarea agenţilor economici atestaţi cu dispozitive de marcat materialul lemnos de lucru în conformitate cu prevederile prezentului regulament reprezintă o condiţie obligatorie la contractarea masei lemnoase pe picior.
 + 
Articolul 10Dispozitivele de marcat materialul lemnos de lucru se înregistrează într-un registru special de evidenta care se tine la sediul persoanei juridice autorizate şi se transmit persoanelor fizice împuternicite să efectueze marcarea, numai pe bază de semnatura de predare-preluare, cu consemnarea perioadei şi gestiunii unde se folosesc acestea.
 + 
Articolul 11Registrul special de evidenta a dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru va conţine inventarul tuturor dispozitivelor de marcat ale persoanei juridice autorizate.
 + 
Articolul 12Păstrarea dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru se face în condiţii de siguranţă.
 + 
Articolul 13Registrele speciale de evidenta şi dispoziti- vele de marcat materialul lemnos de lucru se pun la dispoziţie delegaţilor inspectoratelor silvice teritoriale sau ai organului central al inspectoratelor silvice teritoriale, la solicitarea acestora.
 + 
Capitolul 4Folosirea dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru + 
Articolul 14Folosirea dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru se face numai de către persoanele fizice gestionare ale masei lemnoase care se exploatează şi se transporta din padure, împuternicite în acest sens de conducerea persoanei juridice autorizate.
 + 
Articolul 15Indicativele dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru ce se transporta din padure, care se folosesc, se consemnează în prealabil, printr-o clauza specială, în contractul de furnizare a masei lemnoase pentru fiecare gestiune.
 + 
Articolul 16Marcarea propriu-zisa a materialului lemnos de lucru ce se transporta din padure se face la încărcarea în mijlocul de transport, într-un loc vizibil – la capetele bustenilor – şi într-un mod vizibil, astfel încât să poată fi identificat uşor indicativul persoanei juridice autorizate.
 + 
Capitolul 5Dispoziţii finale + 
Articolul 17Pierderea sau sustragerea dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru se comunică în scris de către administratorul persoanei juridice autorizate, în cel mult 48 de ore de la constatare, organului de poliţie local, inspectoratului silvic teritorial şi părţii furnizoare din contractul de vânzare a masei lemnoase, precizând indicativele marcilor dispozitivelor de marcat.
 + 
Articolul 18În cazul în care dispozitivul de marcat materialul lemnos de lucru nu este recuperat, în termen de 15 zile, persoana juridică îl va declara nul în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
 + 
Articolul 19În cazul în care persoanele juridice preva zute la art. 7 se găsesc în următoarele situaţii:a) încetarea activităţii pentru care au fost confectionate dispozitivele de marcat materialul lemnos de lucru;b) dizolvarea persoanei juridice;c) reorganizarea persoanei juridice;d) pierderea autorizării fie ca urmare a expirării certificatului de atestare în activitatea de exploatare forestieră, fie ca urmare a retragerii avizului inspectoratului silvic teritorial, sunt obligate sa predea în custodie inspectoratului silvic teritorial dispozitivele dreptunghiulare de marcat material lemnos de lucru, pe bază de proces-verbal de predare-preluare.
 + 
Articolul 20La reluarea activităţii sau cu ocazia reautorizarii persoanei juridice într-un termen de până la 18 luni de la data procesului-verbal de predare-preluare în custodie, dispozitivele dreptunghiulare de marcat materialul lemnos de lucru se restituie pe bază de proces-verbal.
 + 
Articolul 21În cazul în care situaţiile prevăzute la art. 19 lit. a) şi d) se prelungesc pe o perioadă mai mare de 18 luni de la data procesului-verbal de predare-preluare în custodie a dispozitivelor dreptunghiulare de marcat materialul lemnos de lucru, amprentele marcii se distrug în prezenta unei comisii formate din minimum 3 angajaţi ai inspectoratului silvic teritorial, încheindu-se un proces-verbal de distrugere, în trei exemplare.
 + 
Articolul 22După distrugerea amprentei marcii dispozitivelor dreptunghiulare de marcat material lemnos de lucru, inspectoratul silvic teritorial va transmite administratorului persoanei juridice doua exemplare din procesul-verbal de distrugere a marcii, împreună cu dispozitivele de marcat, pentru radierea la biroul notarial la care se afla înregistrate.
 + 
Articolul 23Până la înfiinţarea şi funcţionarea inspectoratelor silvice teritoriale, atribuţiile acestora care rezultă din prevederile prezentului regulament vor fi îndeplinite de direcţiile silvice.
 + 
Anexa 1–––la regulament–––––MODELprivind forma, dimensiunile şi indicativul specific persoanei juridice autorizate, corespunzătoare dispozitivului dreptunghiular de marcat materialul lemnos de lucru

29-034-17
                              Scara 1:1

 + 
Anexa 2ROMÂNIAMINISTERUL APELOR, PĂDURILOR ŞI PROTECŢIEI MEDIULUI            AUTORIZAŢIE    Nr. ………….. din ……………pentru confecţionarea şi folosirea dispozitivelor de marcat materialul lemnos de lucru care se exploatează şi se transporta din padure, eliberata în conformitate cu prevederile     Ordinului ministrului apelor, pădurilor şi protecţiei mediului nr. ……. din ……..    Persoanei juridice ………………….., (denumirea şi forma juridică) cu sediul în …………………………, (localitatea, judeţul, strada, numărul etc.) înfiinţată prin ……………….., (actul de înfiinţare, numărul şi data emiterii) cu indicativul specific atribuit din Registrul special de evidenta …………………………………………    Persoana juridică specializată şi abilitata de autoritatea publică centrala care răspunde de silvicultura, prin care se confectioneaza dispozitivele de marcat materialul lemnos de lucru care se exploatează şi se transporta din padure, este …………….., cu sediul ………………………. .                 Director,─────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x