ORDIN nr. 685 din 4 august 1997

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 12/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL DE INTERNE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 235 din 8 septembrie 1997
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 791 02/09/1998
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 22ABROGA PEORDIN 225 22/05/1992
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 121 16/10/1996 ART. 17
ActulREFERIRE LAHG (R) 51 05/02/1992 ART. 1
ActulREFERIRE LAHG (R) 51 05/02/1992 ART. 2
ActulREFERIRE LAHG (R) 51 05/02/1992 ART. 3
ActulREFERIRE LAHG (R) 51 05/02/1992 ART. 4
ActulREFERIRE LAHG (R) 51 05/02/1992 ART. 5
ActulREFERIRE LALEGE 40 18/12/1990 ART. 13
ActulREFERIRE LALEGE 40 18/12/1990 ART. 17
ART. 22ABROGA PEORDIN 225 22/05/1992
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 791 02/09/1998

pentru aprobarea Procedurii de emitere a avizelor şi autorizaţiilor de prevenire şi stingere a incendiilor (p.s.i.)



Având în vedere prevederile art. 17 pct. II lit. f) din Legea nr. 40/1990 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului de Interne, coroborat cu art. 17 alin. (1) lit. c) şi f) din Legea nr. 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, şi în aplicarea dispoziţiilor art. 1-5 din Hotărârea Guvernului nr. 51/1992 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii de prevenire şi stingere a incendiilor, republicată în 1996,în temeiul prevederilor art. 13 alin. 2 din Legea nr. 40/1990,ministrul de interne emite următorul ordin: + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Aplicarea Procedurii de emitere a avizelor şi autorizaţiilor de prevenire şi stingere a incendiilor (p.s.i.) este obligatorie pentru categoriile de construcţii, instalaţii sau pentru alte spaţii cu pericol de incendiu, stabilite prin lege sau prin hotărâre a Guvernului, indiferent de forma de proprietate ori de modul lor de organizare.
 + 
Articolul 2Avizele şi autorizaţiile p.s.i. se solicita, în scris, de către persoane fizice sau juridice, direct sau prin reprezentanţi legali, la brigazile sau grupurile de pompieri militari în a căror zona de competenţa sunt amplasate sau urmează să se realizeze construcţiile, instalaţiile sau spaţiile respective.
 + 
Articolul 3Înregistrarea cererilor privind emiterea avizelor sau a autorizaţiilor p.s.i., împreună cu documentele necesare, se realizează în ordinea primirii lor, asigurându-se evidenta şi confidenţialitatea conţinutului acestora.Documentele depuse pentru avizare sau autorizare p.s.i. se repartizează pentru soluţionare cadrelor din inspecţiile de prevenire a incendiilor, care, în urma verificării conţinutului acestora şi, după caz, a condiţiilor din teren, întocmesc pentru fiecare situaţie un referat care cuprinde constatările, concluziile rezultate şi propuneri, ce se analizează de şeful inspecţiei de prevenire a incendiilor şi se supun aprobării comandantului.
 + 
Articolul 5Termenul maxim de soluţionare a cererilor este de 30 de zile de la data depunerii acestora. Avizele şi autorizaţiile p.s.i. emise se întocmesc în doua exemplare.
 + 
Articolul 6Dacă documentele prezentate sunt incomplete sau nu conţin toate datele prevăzute în procedura, în termen de maximum 15 zile de la înregistrarea cererii se menţionează în opis lipsurile constatate şi data anunţării solicitantului, cu semnatura de confirmare a acestuia. În aceste situaţii, termenul legal de eliberare a avizului sau a autorizaţiei p.s.i. curge de la data completării documentaţiei.
 + 
Articolul 7(1) Nu se emit avize sau autorizaţii p.s.i. atunci când se constată că măsurile stabilite nu asigura, conform reglementărilor în vigoare, cerinţele esenţiale privind siguranţa la foc sau dacă obiectivele respective nu se încadrează în categoriile prevăzute la art. 1.(2) Neacceptarea emiterii avizelor sau a autorizaţiilor p.s.i. se comunică în scris solicitanţilor, cu precizarea motivelor şi a eventualelor recomandări de specialitate, anexând documentele depuse.
 + 
Capitolul 2Procedura de emitere a avizelor p.s.i. + 
Articolul 8Avizele p.s.i. sunt actele emise, în baza legii, de către brigazile şi grupurile de pompieri militari, prin care se certifica măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor cuprinse în documentaţiile tehnice, pentru îndeplinirea cerinţelor esenţiale de protecţie la foc şi a condiţiilor stabilite prin normele generale şi specifice de p.s.i. emise, potrivit legii, de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale sau de alte organisme abilitate.
 + 
Articolul 9Avizele p.s.i. se emit pe baza următoarelor documente:a) cerere-tip (un exemplar);b) certificat de urbanism (un exemplar – copie);c) dovada titlului asupra terenului şi construcţiilor (un exemplar – copie);d) certificat de înmatriculare în Registrul comerţului (un exemplar – copie);e) documentaţia tehnica cuprinzând piese scrise şi desenate, referitoare la măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor (un exemplar);f) opisul cu specificarea documentelor depuse (doua exemplare).
 + 
Articolul 10La emiterea avizului p.s.i. se restituie solicitantului documentele prezentate, vizate spre neschimbare, emitentul retinand câte un exemplar din cerere, opis şi aviz.
 + 
Articolul 11Avizele p.s.i. eliberate îşi pierd valabilitatea, dacă, în termen de 2 ani, nu au început lucrările prevăzute în documentaţia tehnica.
 + 
Capitolul 3Procedura de emitere a autorizaţiilor p.s.i.  + 
Articolul 12Autorizaţiile p.s.i. sunt actele emise, în baza legii, de către brigazile şi grupurile de pompieri militari, prin care se certifica realizarea cerinţelor esenţiale de protecţie împotriva incendiilor la construcţiile şi instalaţiile executate.
 + 
Articolul 13Activitatea de emitere a autorizaţiilor p.s.i. se realizează pe baza următoarelor documente:a) cerere-tip (un exemplar);b) avizul p.s.i. şi documentaţia vizata spre neschimbare, care a stat la baza eliberării acestuia – dacă anterior s-a eliberat, conform prevederilor legale, aviz p.s.i. (un exemplar);c) autorizaţia de construire (doua exemplare – copie);d) dovada titlului asupra construcţiei (doua exemplare – copie);e) certificat de înmatriculare (doua exemplare – copie);f) documentaţia tehnica cuprinzând piese scrise şi desenate din proiectul de execuţie, care conţin elementele necesare evaluării modului de îndeplinire a cerinţelor esenţiale de protecţie împotriva incendiilor, prevăzute de reglementările în vigoare (doua exemplare);g) proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor (doua exemplare – copie);h) opisul cu specificarea documentelor depuse (doua exemplare).
 + 
Articolul 14Autorizaţiile p.s.i. pot fi emise şi atunci când se constata unele nerealizari ale măsurilor organizatorice sau de dotare specifică, dacă nu se afectează în mod esenţial siguranţa la foc, cu menţionarea lor concretă în documentele respective. În acest caz, brigazile şi grupurile de pompieri verifica, în teren, realizarea măsurilor în termen de 6 luni.
 + 
Articolul 15La emiterea autorizaţiei p.s.i. se restituie solicitantului documentaţia avizată iniţial, precum şi un exemplar din celelalte documente, vizate spre neschimbare.
 + 
Capitolul 4Dispoziţii finale + 
Articolul 16Posesorii avizelor sau autorizaţiilor p.s.i. au obligaţia păstrării în bune condiţii a acestora, împreună cu documentele vizate spre neschimbare, prevăzute în opis, şi să le prezinte, la cerere, organelor împuternicite, potrivit legii, cu exercitarea controlului.
 + 
Articolul 17Avizele şi autorizaţiile p.s.i. îşi pierd valabilitatea, dacă:(1) nu au fost ridicate de solicitanţi în termen de 6 luni, documentele care au stat la baza emiterii acestora putând fi distruse după 1 an, conform reglementărilor specifice în vigoare;(2) au fost modificate sau nu au fost respectate condiţiile care au stat la baza emiterii acestora.
 + 
Articolul 18Dacă se constata modificări ale condiţiilor pentru care s-au eliberat avize sau autorizaţii p.s.i. ori unele încălcări grave ale normelor de protecţie împotriva incendiilor, prin care se creează pericole pentru oameni şi bunuri, brigazile şi grupurile de pompieri militari retrag avizele sau autorizaţiile p.s.i. respective, pe baza unui referat motivat. Retragerea avizelor sau a autorizaţiilor p.s.i. se comunică, în scris, titularilor acestora, precum şi organelor locale abilitate sa dispună măsurile ce decurg, potrivit legislaţiei în vigoare.
 + 
Articolul 19Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari, brigazile şi grupurile de pompieri militari vor asigura măsurile organizatorice necesare pentru desfăşurarea activităţii de emitere a avizelor şi autorizaţiilor p.s.i., în conformitate cu procedura stabilită prin prezentul ordin.
 + 
Articolul 20Contravaloarea serviciilor prestate privind verificarea, după caz, a documentaţiilor tehnice sau a situaţiei la faţa locului se stabileşte potrivit reglementărilor specifice în vigoare.
 + 
Articolul 21Modelele formularelor pentru cereri (anexele nr. 1 şi 2), avizul p.s.i. (anexa nr. 3), autorizaţia p.s.i. (anexa nr. 4) şi conţinutul documentaţiei tehnice (anexa nr. 5) fac parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 22(1) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea sa.(2) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abroga ordinul ministrului de interne nr. 225 din 22 mai 1992 pentru aprobarea procedurii de eliberare a avizului şi autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 122 din 5 iunie 1992, precum şi orice alte dispoziţii contrare.Ministru de interne,Gavril Dejeu
 + 
Anexa 1                         Către      Brigada (Grupul) de Pompieri "……………" a (al) judeţului ……..                    – Domnului comandant –                        CEREREpentru emiterea avizului de prevenire şi stingere a incendiilor    Subsemnatul(a) ………………………………, cu domiciliul/sediul în judeţul ………………………, municipiul/oraşul/comuna ……………., sectorul/satul ………………, str. ………….. nr. …….., bl. ……, sc. ………., et. ………, ap. ………., codul poştal …………….., telefonul …………., în calitate de ……………………………….., la ………………………….., în conformitate cu prevederile art. 18 lit. e) din Legea nr. 121/1996 şi ale art. 1-5 din Hotărârea Guvernului nr. 51/1992, republicată, solicit:    1. Verificarea îndeplinirii cerinţelor esenţiale de prevenire şi stingere a incendiilor, prevăzute în documentaţia anexată.    2. Emiterea avizului de prevenire şi stingere a incendiilor pentru: ………………………………, având destinaţia …………………., amplasat(a) în judeţul …………., municipiul/oraşul/comuna ……………, sectorul/satul ………………, str. ………….. nr. …….., bl. ……, et. ……., ap. …….., codul poştal …………, tel./fax …………. .    Anexez documentele prevăzute în procedura aprobată prin Ordinul ministrului de interne nr. …………….. din ……………., conform opisului.

     
  Data …………… Semnătura ……………

  + 
Anexa 2                         Către      Brigada (Grupul) de Pompieri "……………" a (al) judeţului ……..                    – Domnului comandant –                        CEREREpentru emiterea autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor    Subsemnatul(a) ………………………………, cu domiciliul/sediul în judeţul ………………………, municipiul/oraşul/comuna ……………., sectorul/satul ………………, str. ………….. nr. …….., bl. ……, sc. ………., et. ………, ap. ………., codul poştal …………….., telefonul …………., în calitate de ……………………………….., la ………………………….., în conformitate cu prevederile art. 18 lit. e) din Legea nr. 121/1996 şi ale art. 1-5 din Hotărârea Guvernului nr. 51/1992, republicată, solicit:    1. Verificarea şi certificarea cerinţelor esenţiale de protecţie împotriva incendiilor, cuprinse în documentaţia tehnica anexată şi realizate în teren pentru ……………………………. având destinaţia ………………., amplasat(a) în judeţul …………., municipiul/oraşul/comuna ……………, sectorul/satul ………………, str. ………….. nr. …….., bl. ……, et. ……., ap. …….., codul poştal …………, tel./fax …………. .    2. Emiterea autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor pentru construcţia (instalatia) specificată la pct. 1.    Anexez documentele prevăzute în procedura aprobată prin Ordinul ministrului de interne nr. …………….. din ……………., conform opisului.

     
  Data ………… Semnătura ……………….

 + 
Anexa 3

       
       

ROMÂNIAMINISTERUL DE INTERNEBrigada (Grupul) de Pompieri "……………"a (al) judeţului ……..AVIZde prevenire şi stingere a incendiilorNr. ……. din ……. 199……Ca urmare a cererii înregistrate la nr. …………. din ……… 199…., adresată de ……………………, cu domiciliul/sediul în judeţul ………………………, municipiul/oraşul/comuna ……………., sectorul/satul ………………, str. ………….. nr. …….., bl. ……, sc. ………., et. ………, ap. ………., tel. …………., în baza prevederilor Legii nr. 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari şi ale Hotărârii Guvernului nr. 51/1992, republicată, se avizează din punct de vedere al prevenirii şi stingerii incendiilor (denumirea construcţiei, instalaţiei) …………….., amplasata în judeţul ……….., municipiul/oraşul/comuna ……………., sectorul/satul ………………, str. ………….. nr. …….., bl. ……, sc. …….., et. ……., ap. ……., telefon ………., fax ……… .Documentele vizate spre neschimbare, prevăzute în opis, fac parte integrantă din prezentul aviz de prevenire şi stingere a incendiilor.Avizul de prevenire şi stingere a incendiilor îşi pierde valabilitatea, dacă, în termen de 6 luni, nu a fost ridicat de către solicitant, în situaţiile în care s-au modificat condiţiile care au stat la baza eliberării acestuia, precum şi dacă, în termen de 2 ani, nu au fost începute lucrările prevăzute în documentaţia tehnica.

     
  Comandant,  ………………. Şef al Inspecţiei de prevenire a incendiilor,  ………………………

    Am achitat tariful legal cu chitanţa nr. ……. din …….., reprezentând contravaloarea serviciilor prestate, conform reglementărilor specifice în vigoare, pentru verificarea documentaţiei, şi am primit un exemplar al avizului p.s.i. în data de …………. .

     
  Numele şi prenumele ………. Semnătura …………..

 + 
Anexa 4

       
       

ROMÂNIAMINISTERUL DE INTERNEBrigada (Grupul) de Pompieri "……………"a (al) judeţului ……..AUTORIZAŢIEde prevenire şi stingere a incendiilorNr. ……. din ……. 199……Ca urmare a cererii, înregistrată la nr. …………. din ……… 199…., adresată de ……………………, cu domiciliul/sediul în judeţul ………………………, municipiul/oraşul/comuna ……………., sectorul/satul ………………, str. ………….. nr. …….., bl. ……, sc. ………., et. ………, ap. ………., codul poştal ……………., telefon …………., în baza prevederilor Legii nr. 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari şi ale Hotărârii Guvernului nr. 51/1992, republicată, se autorizeaza din punct de vedere al prevenirii şi stingerii incendiilor …………….., amplasat(a) în judeţul ……….., municipiul/oraşul/comuna ……………., sectorul/satul ………………, str. ………….. nr. …….., bl. ……, sc. …….., et. ……., ap. ……., telefon ………., fax ……… cu condiţia soluţionării următoarelor probleme: …………………………………………………………….………………………………………………………………….. .Documentele vizate spre neschimbare, prevăzute în opis, fac parte integrantă din prezenta autorizaţie p.s.i.Autorizaţia p.s.i. îşi pierde valabilitatea, dacă, în termen de 6 luni, nu a fost ridicată de solicitant, precum şi în situaţiile în care s-au modificat condiţiile care au stat la baza eliberării acesteia.

     
  Comandant, ………….. Şef al Inspecţiei de prevenire a incendiilor, …………………………..

    Am achitat tariful legal cu chitanţa nr. ……. din …….., reprezentând contravaloarea serviciilor prestate, conform reglementărilor specifice în vigoare, pentru verificarea documentaţiei şi la faţa locului, şi am primit un exemplar al autorizaţiei p.s.i. în data de …………. .

     
  Numele şi prenumele ………. Semnătura …………..

 + 
Anexa 5CONŢINUTULdocumentaţiilor tehnice, piese scrise şi desenate, necesare obţinerii avizului/autorizaţiei p.s.i.A. Piese scrise:1. Memoriu succint pentru fiecare specialitate în parte.2. Avizul organului teritorial al Regiei Autonome "Apele Române" (numai pentru situaţiile alimentarii cu apa a instalaţiilor de stins incendii, direct din reţeaua oraseneasca).3. Referiri privind verificarea proiectului, conform reglementărilor în vigoare, după caz, din punct de vedere al cerinței esenţiale "siguranţa la foc".4. Lista dotărilor p.s.i.B. Piese desenate:1. Încadrarea în teritoriu a construcţiilor.2. Planul de situaţie.3. Planurile tuturor nivelurilor (arhitectura, specialităţi de instalaţii).4. Secţiuni.5. Faţade.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x