ORDIN nr. 682 din 9 octombrie 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 21/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 846 din 13 octombrie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 72 23/03/2006
ActulREFERIRE LAHG 155 03/03/2005
ActulREFERIRE LAOG 48 11/08/2005 ART. 10
ART. 1REFERIRE LALEGE 72 23/03/2006
ART. 1REFERIRE LAOG 48 11/08/2005 ANEXA 1
ART. 3REFERIRE LALEGE 245 29/04/2002
ART. 3REFERIRE LALEGE 57 16/01/2002
ART. 3REFERIRE LAOUG 97 21/06/2001
ART. 3REFERIRE LAOG 38 30/01/1998
ANEXA 1REFERIRE LAHG 955 18/08/2005
ANEXA 1REFERIRE LAHG 954 18/08/2005
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 1106 23/12/2003
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 389 29/08/2002
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 850 28/12/2006
ActulREFERIT DENORMA 28/12/2006

privind aprobarea Grilei de parametri pentru negocierea preţului de livrare al laptelui de vacă materie prima, stabilită de reprezentanţii producătorilor şi ai cumparatorilor



Vazand Referatul de aprobare nr. 101.182/2006, întocmit de Direcţia de creştere a animalelor şi produse animaliere,având în vedere prevederile art. 10 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 48/2005 privind organizarea pieţei laptelui de vacă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 72/2006,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Grila de parametri pentru negocierea preţului de livrare al laptelui de vacă materie prima, stabilită de reprezentanţii producătorilor şi ai cumparatorilor, definiţi la lit. c) şi h) din anexa nr. 1 la Ordonanţa Guvernului nr. 48/2005 privind organizarea pieţei laptelui de vacă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 72/2006, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Preţul laptelui de vacă materie prima, negociat între producător şi cumpărător conform grilei de parametri aprobate, se menţionează în contractul comercial al acestora.
 + 
Articolul 3(1) Analiza laptelui de vacă materie prima se realizează în:a) laboratoarele producătorilor, cumparatorilor sau ale asociaţiilor acestora, dotate cu facilităţile corespunzătoare, care participa la testele interlaboratoare prin intermediul Institutului de Igiena şi Sănătate Publică Veterinara Bucureşti;b) laboratoarele autorităţilor competente pentru executarea controlului oficial al alimentelor, conform Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 57/2002;c) laboratoarele neutre, independente, acreditate de RENAR, conform Ordonanţei Guvernului nr. 38/1998 privind activitatea de acreditare a laboratoarelor şi organismelor pentru evaluarea conformitatii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 245/2002, cu modificările şi completările ulterioare.(2) Laboratoarele sunt obligate să respecte metodele de analiza stabilite de laboratorul naţional de referinţa pentru analiza şi testarea laptelui, Institutul de Igiena şi Sănătate Publică Veterinara Bucureşti, precum şi metodologia privind comunicarea, înregistrarea şi păstrarea rezultatelor.(3) Denumirea şi locaţia laboratorului de analiza a laptelui ce face obiectul livrării se menţionează în contractul comercial stabilit de producător cu cumpărătorul.
 + 
Articolul 4(1) Probele de lapte pentru determinarea parametrilor fizico-chimici şi microbiologici prevăzuţi în grila se preiau la receptionarea laptelui de la producător de către cumpărător.(2) La prelevarea probelor se menţionează cantitatea de lapte livrat care face obiectul analizei.(3) Cumpărătorul este obligat să asigure condiţiile de transport ale probelor de lapte, în vederea realizării analizelor de laborator.(4) Valorile parametrilor fizico-chimici şi microbiologici ai laptelui sunt evidentiate în buletinele de analiza emise de laboratoarele prevăzute la art. 3 după efectuarea analizelor.(5) În vederea plăţii laptelui, în funcţie de parametrii din grila prevăzută în anexa la prezentul ordin, se preleveaza lunar un număr de probe, care se menţionează în contractul comercial, dar nu mai mic de doua probe pentru NTG (numărul total de germeni), respectiv o proba pentru NCS (numărul de celule somatice).
 + 
Articolul 5Cumpărătorii de lapte, prin reprezentanţii lor în Consiliul Laptelui şi al Produselor Lactate, monitorizează şi transmit decadal, la Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, informaţii privind cantitatea de lapte şi preţul de preluare al laptelui de vacă pe grupe de calitate conform grilei de parametri stabiliţi în anexa.
 + 
Articolul 6Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin reprezentanţii producătorilor şi al cumparatorilor de lapte de vacă din Consiliul Laptelui şi al Produselor Lactate, vor controla modul de respectare a prevederilor prezentului ordin.
 + 
Articolul 7Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.p. Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,Nicolae Flaviu Lazin,secretar de statBucureşti, 9 octombrie 2006.Nr. 682.
 + 
Anexa GRILA DE PARAMETRIpentru negocierea preţului de livrare al laptelui de vacă materie prima

    Clasa A Clasa B
  Parametrii Valorile parametrilor de igienă şi calitate conform cerinţelor comunitare Valorile parametrilor de igienă şi calitate în perioada de tranziţie
  Conform Directivei 92/46/CE, transpusă de Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilornr. 389/2002 pentru aprobareaNormei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea laptelui crud, a laptelui tratat termic şi a produselor pe bază de lapte, şi Regulamentului 853/2004/CE, transpus prin Hotărârea Guvernuluinr. 954/2005 privind aprobareaRegulilor specifice de igienă pentru alimente de origine animală Conform Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 1.106/2003 privind aprobarea Programului de acţiuni pentru îmbunătăţirea calităţii şi salubrităţii laptelui materie primă, cu modificările ulterioare
  Numărul total de germeni (NTG per ml) 30°C <= 100.000^a <= 1.000.000^a  în etapa a II-a până la 31 decembrie 2006 şi etapa a III-a de la 1 ianuarie 2007 până la 31 decembrie 2008
  <= 500.000^a  în etapa a IV-a de la 1 ianuarie 2009 până la 31 decembrie 2009
  <= 100.000^a  de la 1 ianuarie 2010
  Numărul de celule somatice (NCS per ml) <= 400.000^ <= 600.000^b  în etapa a II-a 2006 şi etapa a III-a de la 1 ianuarie 2007 până la 31 decembrie 2008
  <= 400.000^b  de la 1 ianuarie 2009
  Punct de congelare*) (°C) <= -0,515°C <= -0,515°C
  Inhibitori**) Negativ Negativ

–––*a) Media geometrica pe o perioadă de doua luni, cel puţin două probe analizate pe luna.*b) Media geometrica pe o perioadă de 3 luni, cel puţin o proba analizata pe luna.NOTĂ:Dacă operatorul nu a corectat situaţia în decurs de 3 luni de la prima notificare a autorităţii competente privind neconformitatea cu criteriile referitoare la numărul total de germeni (NTG) şi numărul de celule somatice (NCS), livrarea laptelui de vacă materie prima din exploatatia de producere urmează a fi suspendată sau, în conformitate cu o autorizare specifică a autorităţii competente, urmează să fie supusă unor cerinţe necesare pentru a proteja sănătatea publică. Suspendarea sau acele cerinţe rămân în aplicare până când operatorul dovedeşte ca laptele este din nou conform cu criteriile referitoare la NTG şi NCS.(Cap. II din anexa nr. 4 la Regulile specifice pentru organizarea de controale oficiale referitoare la produsele de origine animala destinate consumului uman, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 955/2005, transpune Regulamentul Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene nr. 854/2005).Notă *) Punct de congelare: orice diferenţa de 0,001 °C în plus faţă de -0,515 °C se considera adaos de apa de 0,19% şi se penalizeaza prin diminuarea cantităţii de lapte livrate în perioada respectiva cu cantitatea de apa adăugată acesteia, multiplicata de 5 ori, pentru descurajarea producătorilor în utilizarea acestei practici.Notă **) Inhibitori: în cazul rezultatului pozitiv al probei medii prelevate de la centrele de colectare a laptelui, se vor efectua analizele probelor-martor prelevate în vederea depistarii producătorului care a utilizat substanţe inhibitoare. Laptele receptionat se penalizeaza conform negocierilor dintre producător şi cumpărător. Începând cu următoarea abatere laptele se respinge.A. Clasa A – laptele de vacă crud conform parametrilor comunitariPenalizări la preţul de baza, stabilit prin negocieri, astfel:– de la 1 august la 31 decembrie 2006: pentru fiecare diferenţa în plus de 20.000 germeni şi 20.000 celule somatice/ml lapte, pentru cantitatea livrata cu un conţinut mai mare de 100.000 germeni, respectiv 400.000 celule somatice/ml lapte;– de la 1 ianuarie 2007 la 31 decembrie 2008: dublu pentru fiecare diferenţa în plus de 20.000 germeni şi 20.000 celule somatice/ml lapte, pentru cantitatea livrata cu un conţinut mai mare de 100.000 germeni, respectiv 400.000 celule somatice/ml lapte;– de la 1 ianuarie 2009: triplu pentru fiecare diferenţa în plus de 20.000 germeni şi 20.000 celule somatice/ml lapte, pentru cantitatea livrata cu un conţinut mai mare de 100.000 germeni, respectiv 400.000 celule somatice/ml lapte.Bonificatii la preţul de baza, stabilit prin negocieri, astfel:– de la 1 august 2006: triplu pentru fiecare diferenţa în minus de 100.000 germeni şi 50.000 celule somatice/ml lapte, pentru cantitatea livrata cu un conţinut mai mic de 1.000.000 germeni, respectiv 600.000 celule somatice/ml lapte.B. Clasa B – laptele de vacă crud conform parametrilor prevăzuţi în perioada de tranzitie până la 31 decembrie 2009Penalizări la preţul de baza, stabilit prin negocieri, astfel:– de la 1 august la 31 decembrie 2006: pentru fiecare diferenţa în plus de 100.000 germeni şi 20.000 celule somatice/ml lapte, pentru cantitatea livrata cu un conţinut mai mare de 1.000.000 germeni, respectiv 600.000 celule somatice/ml lapte;– de la 1 ianuarie 2007 la 31 decembrie 2008: dublu pentru fiecare diferenţa în plus de 100.000 germeni şi 20.000 celule somatice/ml lapte, pentru cantitatea livrata cu un conţinut mai mare de 1.000.000 germeni, respectiv 600.000 celule somatice/ml lapte;– de la 1 ianuarie la 31 decembrie 2009: triplu pentru fiecare diferenţa în plus de 100.000 germeni şi 20.000 celule somatice/ml lapte, pentru cantitatea livrata cu un conţinut mai mare de 500.000 germeni, respectiv 400.000 celule somatice/ml lapte.Bonificatii la preţul de baza, stabilit prin negocieri, astfel:– de la 1 august la 31 decembrie 2006: pentru fiecare diferenţa în minus de 100.000 germeni şi 50.000 celule somatice/ml lapte, pentru cantitatea livrata cu un conţinut mai mic de 1.000.000 germeni, respectiv 600.000 celule somatice/ml lapte;– de la 1 ianuarie la 31 decembrie 2009: pentru fiecare diferenţa în minus de 100.000 germeni şi 50.000 celule somatice/ml lapte, pentru cantitatea livrata cu un conţinut mai mic de 500.000 germeni, respectiv 400.000 celule somatice/ml lapte.Pentru fiecare diminuare sau creştere cu 0,1% a conţinutului de grasime aprobat prin contract, pot fi aplicate penalizări sau bonificatii. Sub un conţinut minim stabilit prin negociere, laptele nu se preia.Pentru fiecare creştere cu 0,1% a conţinutului de proteina se pot acorda bonificatii, conform politicii unităţilor cumparatoare şi negocierilor cu producătorii.Penalizările şi bonificatiile negociate între producători şi cumpărători se precizează în contractele de livrare-cumpărare.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x