privind aprobarea încadrării regiunilor viticole româneşti în zonele viticole ale Uniunii Europene şi condiţiile aplicării corectiilor de tărie alcoolică şi de aciditate asupra recoltelor de struguri aflate în diferite stadii de prelucrare
În baza prevederilor art. 3 alin. (3) din Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002 şi ale art. 111 lit. k) din Hotărârea Guvernului nr. 1.134/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale emite următorul ordin: +
Articolul 1(1) Se aprobă încadrarea regiunilor viticole româneşti în următoarele zone viticole ale Uniunii Europene: … B – cu tărie alcoolică naturala de minimum 6,0% vol.;CIa) – cu tărie alcoolică naturala de minimum 7,5% vol.;CII – cu tărie alcoolică naturala de minimum 8,5% vol.(2) Încadrarea regiunilor viticole româneşti în cele trei zone viticole ale Uniunii Europene se face astfel: … 2.1. Regiunea Viticolă a Podisului Transilvaniei în zona viticolă B;2.2. Regiunea Viticolă a Dealurilor Moldovei în zona viticolă CIa);2.3. Regiunea Viticolă a Dealurilor Munteniei şi Olteniei,cu podgoriile: Stefanesti-Arges, Samburesti, Dragasani şi Dealurile Craiovei, în zona viticolă CIa);2.4. Regiunea Viticolă a Banatului în zona viticolă CIa);2.5. Regiunea Viticolă a Crisanei şi Maramuresului în zona viticolă CIa);2.6. Regiunea Viticolă a Dealurilor Munteniei şi Olteniei, cu podgoriile: Dealurile Buzaului, Dealu Mare, Severinului şi Plaiurile Drancei, în zona viticolă CII;2.7. Regiunea Viticolă a Colinelor Dobrogei în zona viticolă CII;2.8. Regiunea Viticolă a Teraselor Dunării în zona viticolă CII;2.9. Regiunea Viticolă a Nisipurilor şi Altor Terenuri Favorabile din Sudul tarii în zona viticolă CII.(3) Încadrarea regiunilor viticole româneşti în zonele viticole B, CIa) şi CII ale Uniunii Europene a fost realizată pe baza "Studiului ecopedologic şi ecoclimatic pentru încadrarea arealelor viticole din România în zonele viticole ale U.E.", elaborat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura şi Vinificaţie Valea Calugareasca. … +
Articolul 2(1) În anii nefavorabili se poate autoriza de către Oficiul Naţional al Viei şi Vinului mărirea (ridicarea) în anumite limite a tăriei alcoolice totale la recoltele viticole aflate în diferite stadii de procesare, după cum urmează: struguri proaspeţi, must de struguri, must de struguri parţial fermentat, vin nou aflat în fermentaţie şi vin de masa, obţinute din soiurile nobile de vin recomandate şi autorizate pentru cultura viţei-de-vie. … (2) Mărirea (ridicarea) tăriei alcoolice totale se autorizeaza numai în cazul în care recolta de struguri aflată în diferite stadii de procesare prevăzute la alin. (1) a dobândit cel puţin următoarele valori ale tăriei alcoolice naturale: … a) pentru arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolă B, 6% volume alcool, adică 102 g/l zaharuri tărie alcoolică potenţiala; … b) pentru arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolă CIa), 7,5% volume alcool, adică 127,5 g/l zaharuri tărie alcoolică potenţiala; … c) pentru arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolă CII, 8,5% volume alcool, adică 144,5 g/l zaharuri tărie alcoolică potenţiala. … (3) Mărirea tăriei alcoolice se poate face numai până la anumite plafoane prevăzute la art. 3 alin. (7) şi (8), prin aplicarea practicilor oenologice menţionate la art. 3 alin. (1), şi nu poate depăşi următoarele limite: … a) pentru arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolă B, 2,5% volume alcool, adică 42,5 g/l zaharuri tărie alcoolică potenţiala; … b) pentru arealele viticole româneşti încadrate în zonele viticole CIa) şi CII, 2,0% volume alcool, adică 34,0 g/l zaharuri tărie alcoolică potenţiala. … (4) În arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolă B, în anii în care condiţiile climatice au fost deosebit de nefavorabile, mărirea tăriei alcoolice totale se poate face în limita a 3,5% volume alcool, adică 59,5 g/l zaharuri tărie alcoolică potenţiala, până la plafonul prevăzut la art. 3 alin. (5), prin aplicarea practicilor oenologice menţionate la art. 3 alin. (1). … +
Articolul 3(1) Creşterea tăriei alcoolice totale exprimate în % volume alcool, menţionată la art. 2, se poate realiza numai prin: … a) adaos de zaharoza, de must de struguri concentrat sau de must de struguri concentrat rectificat, în cazul strugurilor proaspeţi, al mustului de struguri parţial fermentat sau al vinului nou aflat încă în fermentaţie; … b) adaos de zaharoza, de must de struguri concentrat sau de must de struguri concentrat rectificat sau prin concentrare parţială, inclusiv osmoza inversa, în cazul mustului de struguri; … c) concentrare parţială la rece, în cazul producerii vinului de masa. … (2) Procedeele menţionate la alin. (1) se exclud reciproc. … (3) Adaosul de zaharoza menţionat la alin. (1) lit. a) şi b) se poate realiza numai în cazul producerii vinurilor de masa seci. … (4) Adaosul de must de struguri concentrat sau de must de struguri concentrat rectificat nu poate mari volumul iniţial de struguri proaspeţi presati, de must de struguri, must de struguri parţial fermentat sau de vin nou aflat încă în fermentaţie, cu mai mult de 8% în arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolă B şi 6,5 % în arealele viticole româneşti încadrate în zonele viticole CIa) şi CII. … (5) În cazul aplicării prevederilor art. 2 alin. (4), limita de marire în volume este de 11% în arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolă B. … (6) Concentrarea nu poate reduce cu mai mult de 20% volumul iniţial şi în nici un caz nu poate să mărească cu mai mult de 2% volume tăria alcoolică naturala a mustului de struguri, a vinului apt sa devină vin de masa sau a vinului de masa. … (7) Procedeele menţionate anterior nu pot în nici un caz sa mărească tăria alcoolică totală în % volume a strugurilor proaspeţi, a mustului de struguri, a mustului de struguri parţial fermentat, a vinului nou aflat încă în fermentaţie, a vinului apt sa devină vin de masa sau a vinului de masa cu mai mult de 12% volume în arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolă B, 12,5% volume în arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolă CIa) şi 13% volume în arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolă CII. … (8) Pentru vinul roşu tăria alcoolică totală în % volume a produselor menţionate la alin. (7) poate creşte până la 12,5% volume în arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolă B. … (9) Vinul din care se poate obţine vin de masa şi vinul de masa nu pot fi concentrate, dacă produsele din care au fost obţinute au făcut obiectul procedeelor menţionate la art. 3 alin. (1) lit. a) şi b). … +
Articolul 4(1) Corectiile aciditatii totale se pot aplica recoltelor viticole aflate în următoarele stadii de prelucrare: strugurii proaspeţi, mustul de struguri, mustul de struguri parţial fermentat, vinul nou aflat încă în fermentaţie şi vinul. Ele pot face obiectul: … a) unei dezacidificari (micsorari a aciditatii totale) parţiale în arealele viticole româneşti încadrate în zonele viticole B şi CIa); … b) unei acidificari sau unei dezacidificari (mariri sau micsorari ale aciditatii totale), fără a aduce atingere dispoziţiilor alin. (3), în arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolă CII. … (2) Acidificarea produselor, cu excepţia vinului, menţionate la alin. (1) se poate face doar până la limita maxima de 1,50 g/l, exprimată în acid tartric sau 20 miliechivalenti/l. … (3) Acidificarea vinurilor se poate face doar până la limita maxima de 2,50 g/l, exprimată în acid tartric sau 33,3 miliechivalenti/l. … (4) Dezacidificarea vinurilor se poate face doar până la limita maxima de 1,0 g/l, exprimată în acid tartric sau 13,3 miliechivalenti/l. … (5) Mustul de struguri destinat concentrarii poate face obiectul unei dezacidificari parţiale. … (6) În anii în care condiţiile climatice au fost nefavorabile se pot autoriza acidificarea şi dezacidificarea produselor cuprinse la alin. (1) din arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolă CII şi dezacidificarea parţială în arealele viticole încadrate în zonele viticole B şi CIa). … (7) Acidificarea şi imbogatirea în zaharuri, în afară situaţiilor de derogare stabilite de la caz la caz, precum şi acidificarea şi dezacidificarea aceluiaşi produs se exclud reciproc. … +
Articolul 5(1) Fiecare procedura menţionată la art. 2 alin. (2) şi la art. 4 alin. (1) trebuie înscrisă atât pe un document de însoţire sub care circulă produsele astfel tratate, cat şi în registrul practicilor şi tratamentelor oenologice. … (2) Aceste proceduri pot fi efectuate, fără derogarile motivate de condiţii nefavorabile de clima, numai: … a) înainte de 1 ianuarie, în arealele viticole româneşti încadrate în zonele viticole CIa) şi CII; … b) înainte de 16 martie, în arealele viticole româneşti încadrate în zona viticolă B şi numai pentru produsele provenite din recolta de struguri imediat precedenta acestor date. … +
Articolul 6Prezentul ordin creează cadrul necesar aplicării directe, la data aderării României la Uniunea Europeană, a Regulamentului (CE) nr. 1.493/1999 privind organizarea comuna a pieţei vitivinicole, anexa III, anexa V, lit. C, D, E, G, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 179 din 14 iulie 1999. +
Articolul 7Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al Romanie Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 septembrie 2005.Ministrul agriculturii,pădurilor şi dezvoltării rurale,Gheorghe FluturBucureşti, 15 iulie 2005.Nr. 645.__________