ORDIN nr. 64 din 21 decembrie 1995

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL COMERTULUI
Publicat în: ACTE INTERNE
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 454 29/07/1994
ActulREFERIRE LALEGE 141 30/12/1994
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind deschiderea de contingente tarifare cu taxa redusă la importul în România a unor produse agricole în conformitate cu angajamentele decurgând din Acordul de Comerţ Liber dintre România şi Republica Ceha



În baza Hotărârii Guvernului nr. 454/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Comerţului;luând în considerare Acordul de Comerţ Liber dintre România şi Republica Ceha, ratificat prin Legea 141/1994;având în vedere prevederile Protocolului 2 din Acordul de Comerţ Liber care cuprinde obligaţia asumată de România de a deschide, pentru unele produse agro-alimentare, contingente tarifare preferenţiale;considerând ca este necesar să se asigure un tratament nediscriminatoriu pentru importatorii din România, în ceea ce priveşte accesul la aceste contingente, până la epuizarea acestora;ministrul comerţului emite următorul ORDIN: + 
Articolul 11. Pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 1996 importurile în România în regim preferenţial de produse agricole originale din Republica Ceha şi respectând criteriile de origine cuprinse în Protocolul 3 al Acordului de Comerţ Liber dintre România şi Republica Ceha, înscrisă în Anexa I, sunt supuse unor contingente tarifare după cum este prevăzut în respectiva anexa.2. Admiterea la import a mărfurilor în cadrul regimului preferenţial, prevăzut de prezentul Ordin, se va face numai în baza Certificatului de import, prevăzut în Anexa II.
 + 
Articolul 2Alocarea de cote în cadrul contingentelor tarifare menţionate la articolul 1 (1) este asigurata de Ministerul Comerţului – Direcţia Generală de Integrare şi Relaţii Multilaterale.
 + 
Articolul 31. Pentru admiterea importurilor în care regimul la care se referă articolul 1 (1), operatorii economici importatori interesaţi din România, ai produselor care fac obiectul prezentului Ordin, vor solicita alocarea de cote, la Direcţia Generală de Integrare şi Relaţii Multilaterale.În acest scop, importatorii vor completa şi prezenta un Certificat de import, conform formularului din Anexa II.Formularele vor fi completate de către operatorii economici importatori interesaţi cu toate datele şi informaţiile solicitate prin acest document, cu excepţia casutelor rezervate pentru viza autorităţilor abilitate sa elibereze Certificatele de import (casutele 2 şi 8 din formular) şi vor fi însoţite de o copie a documentului de transport (care să ateste expedierea mărfurilor) şi de o copie a certificatului de origine tip EUR 1, eliberat de autorităţile cehe (care să probeze originea mărfurilor în Republica Ceha).Răspunderea pentru veridicitatea datelor şi informaţiilor înscrise în formulare revine importatorilor solicitanţi.2. Numele şi specimenele de semnături ale persoanelor din cadrul Direcţiei Generale de Integrare şi Relaţii Multilaterale împuternicite să semneze aceste certificate de acces curent şi specimenul de ştampila vor fi transmise la Direcţia Generală a Vamilor în vederea difuzării acestora la unităţile vamale din teritoriu.
 + 
Articolul 41. Alocarea cotelor în cadrul contingentelor tarifare se va face în ordinea prezentării solicitărilor importatorilor, pe baza principiului primului venit – primul servit, prin completarea casutelor 2 şi 8 ale Certificatului de import prevăzut la articolul 1 şi avizarea acestuia.La alocarea cotelor se va urmări asigurarea unui tratament nediscriminatoriu pentru toţi importatorii interesaţi, din România, în ceea ce priveşte accesul la aceste contingente tarifare, până la epuizarea contingentelor.2. În scopul realizării obiectivului prevăzut la punctul 1 de mai sus, cota care poate fi alocata la fiecare solicitare de beneficiere de regimul de import prevăzut de prezentul Ordin, nu va depăşi 5% din fiecare contingent tarifar disponibil, până la epuizarea acestuia.3. Certificatele de import vor avea o valabilitate de doua luni de zile de la data eliberării, fără ca durata de valabilitate să depăşească sfârşitul perioadei pentru care a fost contingentul.4. Certificatele de import nu sunt transmisibile fiind valabile numai pentru operatorul economic importator care a obţinut certificatul.5. Toţi operatorii economici care obţin certificate de import au obligaţia ca după operatia de vamuire, pentru care a fost eliberat certificatul, sa transmită la Ministerul Comerţului – Direcţia Generală de Integrare şi Relaţii Multilaterale, o copie a declaraţiei vamale de import.În cazurile în care, indiferent de motiv, certificatele de import nu sunt utilizate, până la sfârşitul perioadei de valabilitate, operatorul economic titular are obligaţia sa returneze certificatul neutilizat, la Direcţia Generală de Integrare şi Relaţii Multilaterale, în termen de 5 zile de la data expirării.Nerespectarea prevederilor primelor doua alineate atrage după sine penalizarea operatorului economic respectiv, care nu mai poate beneficia de acces la regimul preferenţial în viitor.4. Ministerul Comerţului va informa prin mijloace mass-media cu privire la momentul în care au fost epuizate contingentele prevăzute în acest regim.
 + 
Articolul 5Direcţia Generală de Integrare şi Relaţii Multilaterale din Ministerul Comerţului va lua măsurile necesare pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului Ordin.
 + 
Articolul 6Anexele I şi II fac parte integrantă din prezentul Ordin.
 + 
Articolul 7Prezentul Ordin va fi dat publicităţii şi va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 1996.MINISTRU,Petru Crisan
 + 
Anexa I

Nr.
crt

Poziţia
tarifara

Denumirea produsului/
grupei de produse

Taxa vamală
corespunzătoare
contingentului
pentru acces
minim/curent
(%)
Contingent
pentru
perioada
1.01.1996

31.12.1996
1.

0402.21
0402.29.11
0402.29.15
0402.29.19
Lapte praf

25

50 tone

2. 0405 Unt 25 100 tone
3. 1101.00 Făina de grâu 25 50 tone
4. 1107.10 Malt neprajit 25 1000 tone
5.

1701.12.10
1701.99.10
Zahăr brut
Zahăr alb
25

1000 tone

6. 2203 Bere fabricata malt 20 2500 hl.

––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x