ORDIN nr. 632 din 19 decembrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 327 din 14 mai 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 586 13/07/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 1163 17/10/2002
ActulREFERIRE LAHG 362 15/04/2002
ActulCONTINE PEANEXA 19/12/2002
ActulREFERIRE LAHG 1030 18/10/2001
ActulREFERIRE LANORMA 18/10/2001
ActulREFERIRE LAOG 136 31/08/2000
ART. 17REFERIRE LAHG 1030 18/10/2001
ART. 17REFERIRE LANORMA 18/10/2001
ART. 17REFERIRE LAOG 136 31/08/2000
ART. 20REFERIRE LAHG 1030 18/10/2001
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 586 13/07/2007
ActulREFERIT DEORDIN 1266 30/11/2005
ActulIN LEGATURA CUANEXA 19/12/2002

privind controlul bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al.



Ţinând seama de prevederile Directivei Comisiei Europene 98/57 din 20 iulie 1998 privind controlul bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al.,în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.030/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantina dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor emite următorul ordin: + 
Articolul 1(1) Prezentul ordin se referă la măsurile care urmează să fie luate împotriva bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al., cunoscută anterior sub denumirea de Pseudomonas solanacearum (Smith) Smith, denumita în continuare organism, cu privire la plantele-gazda ale organismului, prevăzute în anexa nr. I secţiunea I, denumite în continuare material de plantare, în scopul:a) localizării şi determinării distribuţiei;b) prevenirii apariţiei şi răspândirii;c) împiedicării răspândirii şi controlului în vederea eradicării, dacă a fost semnalată.(2) Direcţiile fitosanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor fi denumite în continuare direcţii fitosanitare.(3) Atribuţiile Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, prevăzute în prezentul ordin, vor fi exercitate prin Direcţia fitosanitara din cadrul ministerului.
 + 
Articolul 2(1) Direcţiile fitosanitare efectuează inspecţii sistematice anuale asupra materialului de plantare originar din raza lor de activitate.(2) În scopul identificării altor posibile surse de contaminare care ameninţa producţia materialului de plantare, direcţiile fitosanitare efectuează o evaluare a riscului şi, cu excepţia cazului în care în timpul evaluării nu se identifica un risc de răspândire a organismului, desfăşoară inspecţii în zonele de producţie a materialului de plantare pentru detectarea organismului asupra altor plante, altele decât materialul de plantare prevăzut la art. 1, inclusiv asupra plantelor-gazda solanacee sălbatice, precum şi asupra apei de suprafaţa, asupra deşeurilor lichide provenite din procesările industriale sau din locurile de ambalare a materialului de plantare, utilizate pentru irigarea sau stropirea materialului de plantare.(3) Direcţiile fitosanitare pot, de asemenea, să desfăşoare inspecţii pentru detectarea organismului pe materiale, cum ar fi medii de cultura, sol şi deşeuri solide rezultate din procesările industriale sau locurile de ambalare.
 + 
Articolul 3(1) Inspecţiile prevăzute la art. 2 sunt efectuate:a) asupra materialului de plantare, în conformitate cu prevederile anexei nr. I secţiunea II pct. 1;b) asupra plantelor-gazda, altele decât materialul de plantare prevăzut la art. 1, şi asupra apei, inclusiv asupra deşeurilor lichide, şi, dacă este cazul, sunt prelevate probe şi sunt supuse testelor de laborator, în conformitate cu metodele corespunzătoare, la Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara sau alte laboratoare aprobate de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor;c) după caz, asupra altor materiale, în conformitate cu metodele corespunzătoare.(2) Detaliile suplimentare cu privire la procedurile de inspecţie prevăzute la alin. (1), numărul, originea, stratificarea şi momentul prelevării probelor sunt elaborate de Laboratorul Central pentru Carantina Fitosantiara şi aprobate de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, în baza principiilor ştiinţifice, statistice şi a biologiei organismului, luând în considerare sistemul particular de producţie a materialului de plantare şi, după caz, al altor plante-gazda ale organismului.
 + 
Articolul 4(1) Direcţiile fitosanitare transmit Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara, anual, până la data de 1 martie, rezultatele inspecţiilor prevăzute la art. 2, în conformitate cu prevederile anexei nr. I secţiunea II pct. 2.(2) Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara transmite datele centralizate Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor până la data de 15 mai.(3) Informarea prevăzută la alin. (2) este prezentată Comisiei Europene până la data de 1 iunie, cu excepţia datelor privind cartofii utilizaţi de persoanele fizice, precum şi cartofii de sămânţă pentru uz propriu, pentru care informarea este prezentată până la 1 septembrie.(4) Datele prevăzute în prezentul articol se referă la producţia anului precedent.
 + 
Articolul 5Suspectarea apariţiei sau prezenta confirmată a organismului pe teritoriul României este comunicată Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor.
 + 
Articolul 6(1) În cazul suspectării apariţiei organismului, Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitară sau alte laboratoare aprobate de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor efectuează teste de laborator, utilizând pentru materialul de plantare metoda corespunzătoare, conform anexei nr. II şi în conformitate cu condiţiile prevăzute în anexa nr. III pct. 1, în scopul confirmării sau infirmării apariţiei suspecte a organismului.(2) În cazul confirmării prezentei organismului, se aplica prevederile anexei nr. III pct. 2.
 + 
Articolul 7(1) Până la confirmarea sau infirmarea apariţiei organismului în conformitate cu art. 6, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, prin direcţiile fitosanitare: a) interzice circulaţia plantelor şi tuberculilor din toate culturile, loturile sau transporturile din care s-au prelevat probe, cu excepţia celor care se afla sub control şi cu condiţia să se fi stabilit că nu exista vreun risc identificabil de răspândire a organismului;b) aplica măsuri de depistare a originii apariţiei suspectate a organismului;c) introduce măsuri de precauţie suplimentare, altele decât cele prevăzute la lit. a), bazate pe nivelul de risc estimat, în special în legătura cu producţia materialului de plantare şi cu circulaţia loturilor de cartofi de sămânţă produşi la locul de producţie de unde s-au prelevat probele prevăzute la lit. a), în scopul prevenirii oricărei raspandiri a organismului.(2) Prevederile alin. (1) se aplica în cazul apariţiilor suspectate ale organismului în care este îndeplinită una dintre condiţiile de mai jos:a) au fost constatate simptome ale bolii cauzate de organism şi s-a obţinut un rezultat pozitiv în testul/testele de selecţie rapida prevăzute în anexa nr. II secţiunea I pct. 1 şi secţiunea II;b) s-a obţinut un rezultat pozitiv în testul/testele de selecţie prevăzute în anexa nr. II secţiunea I pct. 2 şi secţiunea III.
 + 
Articolul 8(1) În cazurile de apariţie suspectată a organismului, în care exista riscul contaminării materialului de plantare sau a apei de suprafaţa dintr-o regiune în alta, direcţia fitosanitara pe raza căreia a fost suspectată apariţia, informează Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara despre riscul identificat.(2) Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara notifica apariţia suspectată a organismului Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor.(3) În cazul prevăzut la alin. (1) se aplica măsuri de precauţie în conformitate cu art. 7 alin. (1) lit. c) şi orice alte măsuri, în conformitate cu art. 6 şi 7.
 + 
Articolul 9(1) Dacă în urma testelor de laborator efectuate în conformitate cu metodele prevăzute în anexa nr. II la materialul de plantare se confirma prezenta organismului într-o proba prelevată în conformitate cu prezentul ordin, având în vedere principii ştiinţifice fundamentate, biologia organismului şi producţia specifica, comercializarea şi sistemele de prelucrare a plantelor-gazda ale organismului, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, prin direcţiile fitosanitare, dispune măsurile prevăzute mai jos.(2) În cazul materialului de plantare prevăzut la art. 1, direcţia fitosanitara:a) deschide o investigaţie pentru determinarea extinderii şi sursei sau surselor primare de contaminare, în conformitate cu prevederile anexei nr. IV, cu testări suplimentare în conformitate cu art. 6, cel puţin asupra stocurilor de cartofi de sămânţă înrudiţi prin clonare;b) desemnează, că fiind contaminate, materialul de plantare, transportul şi/sau locul din care s-a prelevat proba şi utilajele, vehiculul, vasul, depozitul şi orice alte obiecte, inclusiv materialul de ambalare care a venit în contact cu materialul de plantare din care a fost prelevată proba;c) desemnează ca fiind contaminate, dacă este cazul, câmpul sau câmpurile, unitatea sau unităţile de producţie de culturi protejate şi locul sau locurile de producţie de unde s-a recoltat materialul de plantare şi din care a fost prelevată proba;d) pentru acele probe prelevate în perioada de vegetaţie desemnează ca fiind contaminate câmpul sau câmpurile, locurile de producţie şi, dacă este cazul, unitatea sau unităţile de producţie de culturi protejate din care a fost prelevată proba;e) determina, în conformitate cu prevederile anexei nr. V pct. 1, extinderea contaminării probabile prin contact înainte sau după recoltare, prin legături de producţie, irigare sau stropire ori printr-o înrudire clonală;f) demarchează o zona pe baza desemnării contaminării în conformitate cu prevederile lit. b), c) şi d), a determinării extinderii contaminării probabile în conformitate cu lit. e) şi a răspândirii posibile a organismului în conformitate cu prevederile anexei nr. V pct. 2 lit. i).(3) În cazul culturilor de plante-gazda, altele decât cele prevăzute la art. 1, la care producţia de material de plantare este identificată ca risc, direcţia fitosanitara:a) deschide o investigaţie în conformitate cu alin. (2) lit. a);b) desemnează ca fiind contaminate plantele-gazda ale organismului de la care a fost prelevată proba;c) determina contaminarea probabilă şi demarchează o zona în conformitate cu alin. (2) lit. e), şi respectiv, lit. f), în legătura cu producţia de material de plantare.(4) În cazul apelor de suprafaţa, inclusiv al deşeurilor lichide provenite din procesările industriale sau din locurile de ambalare a materialului de plantare, şi pentru plantele-gazda solanacee sălbatice asociate acesteia, acolo unde producţia de material de plantare este identificată ca risc prin irigaţie, stropire sau inundare cu apa de suprafaţa:a) stabileşte o investigaţie, inclusiv o inspecţie în perioade corespunzătoare, asupra probelor prelevate din apele de suprafaţa şi, dacă este cazul, asupra plantelor-gazda solanacee sălbatice, pentru stabilirea extinderii contaminării;b) desemnează ca fiind contaminată apa de suprafaţa din care a fost prelevată proba sau probele, corespunzător extinderii contaminării şi în baza investigaţiilor efectuate în conformitate cu lit. a);c) determina contaminarea probabilă şi demarchează o zona pe baza stabilirii contaminării în conformitate cu lit. b) şi a posibilei raspandiri a organismului, ţinând seama de prevederile anexei nr. V pct. 1 şi pct. 2 (ii).
 + 
Articolul 10Direcţiile fitosanitare informează imediat Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara, în conformitate cu prevederile anexei nr. V pct. 3, cu privire la orice contaminare stabilită conform art. 9 alin. (2) lit. b), c) şi d) şi alin. (4) lit. b) şi la detaliile zonei demarcate conform art. 9 alin. (2) lit. f) şi, dacă este cazul, conform art. 9 alin. (4) lit. c).
 + 
Articolul 11Direcţiile fitosanitare transmit Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara notificarea suplimentară prevăzută în anexa nr. V pct. 4.
 + 
Articolul 12În urma notificării în conformitate cu art. 10 şi 11 şi a elementelor menţionate în acestea, celelalte direcţii fitosanitare vizate în notificare deschid o investigaţie în conformitate cu art. 9 alin. (2) lit. a) şi, dacă este cazul, cu art. 9 alin. (4) lit. a) şi iau măsuri suplimentare după caz, în conformitate cu art. 9, 10 şi 11.
 + 
Articolul 13Materialul de plantare desemnat ca fiind contaminat conform art. 9 alin. (2) lit. b), c) şi d) nu poate fi plantat şi este supus uneia dintre dispoziţiile anexei nr. VI pct. 1, astfel încât să nu existe nici un risc identificabil de răspândire a organismului.
 + 
Articolul 14Materialul de plantare desemnat ca fiind probabil contaminat conform art. 9 alin. (2) lit. e) şi alin. (4) lit. c), inclusiv materialul de plantare pentru care a fost identificat un risc, produs în locuri de producţie determinate ca probabil contaminate în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (2) lit. e), nu va fi plantat şi va fi utilizat sau eliminat în conformitate cu prevederile anexei nr. VI pct. 2, astfel încât să nu existe nici un risc identificabil de răspândire a organismului.
 + 
Articolul 15(1) Orice utilaj, vehicul, vas, depozit şi orice alte obiecte, inclusiv materialul de ambalare desemnat ca fiind contaminat conform art. 9 alin. (2) lit. b), c) şi d) sau desemnat ca fiind probabil contaminat în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (2) lit. e) şi alin. (4) lit. c), este decontaminat sau distrus, utilizându-se metodele prevăzute în anexa nr. VI pct. 3.(2) După decontaminare nici un astfel de obiect nu mai este considerat ca fiind contaminat.
 + 
Articolul 16În zona demarcata conform art. 9 alin. (2) lit. f) şi alin. (4) lit. c) se introduce o serie de măsuri conform prevederilor anexei nr. VI pct. 4.1 şi 4.2, fără a se încalca măsurile stabilite la art. 13-15.
 + 
Articolul 17(1) Cartofii de sămânţă trebuie să provină, în linie directa, dintr-un material obţinut în cadrul unui program aprobat oficial, găsit liber de organism în urma testelor de laborator, utilizându-se metoda corespunzătoare prevăzută în anexa nr. II, şi să îndeplinească prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.030/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantina dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România.(2) Testarea prevăzută la alin. (1) este efectuată de Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara sau de alte laboratoare aprobate de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor.
 + 
Articolul 18În cazul în care a fost confirmată prezenta organismului în producţia de cartofi de sămânţă, se testează:a) materialul timpuriu de propagare, inclusiv clonele selectate iniţial, şi clonele de baza de cartofi de sămânţă;b) toate clonele de baza de cartofi de sămânţă sau materialul timpuriu de propagare, inclusiv clonele selectate iniţial, în cazurile în care s-a stabilit ca nu exista nici o relaţie clonală;c) fiecare planta obţinută din clonele selectate iniţial sau eşantioanele reprezentative de cartofi de sămânţă de baza ori materialul timpuriu de propagare, în alte cazuri.
 + 
Articolul 19Deţinerea şi manipularea organismului sunt interzise.
 + 
Articolul 20Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor poate aproba derogări de la măsurile prevăzute la art. 13-16 şi 19, pentru testări sau în scopuri ştiinţifice şi pentru lucrări pe selecţii varietale, cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.030/2001.
 + 
Articolul 21Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara prelucrează toate datele primite de la direcţiile fitosanitare şi informează imediat Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor.
 + 
Articolul 22Anexele nr. I-VII fac parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 23Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2004, cu excepţia art. 4 alin. (3) care va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.Ministrul agriculturii,alimentaţiei şi pădurilor,Ilie SârbuBucureşti, 19 decembrie 2002.Nr. 632.
 + 
Anexa I-VIIANEXA 19/12/2002

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x