ORDIN nr. 62 din 30 ianuarie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 88 din 12 februarie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulMODIFICAT DEORDIN 742 01/10/2003
ANEXA 2MODIFICAT DEORDIN 488 25/07/2003
ANEXA 3MODIFICAT DEORDIN 488 25/07/2003
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 1MODIFICA PEORDIN 640 23/12/2002 ANEXA 1
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 640 23/12/2002 ANEXA 1
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 1163 17/10/2002
ActulREFERIRE INDIRECTA LALEGE 374 11/06/2002 ART. 1
ActulREFERIRE LAHG 362 15/04/2002
ActulREFERIRE INDIRECTA LAOUG 90 29/06/2000 ART. 1
ActulREFERIRE INDIRECTA LAOUG 42 08/04/1999 ART. 1
ActulREFERIRE LALEGE (R) 60 29/10/1974 ART. 31
ART. 1MODIFICA PEORDIN 640 23/12/2002 ANEXA 1
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 640 23/12/2002 ANEXA 1
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 156 27/12/1999
ANEXA 3REFERIRE LAORDIN 294 11/07/2002
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulMODIFICAT DEORDIN 742 01/10/2003
ANEXA 2MODIFICAT DEORDIN 488 25/07/2003
ANEXA 3MODIFICAT DEORDIN 488 25/07/2003

pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 640/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind Programul de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om şi de protecţie a mediului pentru anul 2003



Având în vedere prevederile art. 31 alin. 1 din Legea sanitară veterinara nr. 60/1974, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare,vazand Referatul de aprobare nr. 150.591 din 24 ianuarie 2003, întocmit de Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara,ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor emite următorul ordin: + 
Articolul 1Anexa la Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 640/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind Programul de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om şi de protecţie a mediului pentru anul 2003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 35 din 22 ianuarie 2003, se modifica şi se completează după cum urmează:1. La litera A secţiunea I litera a) "Acţiuni de supraveghere sanitară veterinara a bolilor din lista A a O.I.E.", nr. crt. 11 – pesta porcina clasica A-130 se modifica conform anexei nr. 1 la prezentul ordin.2. La secţiunea a V-a "Expertiza sanitară veterinara a produselor de origine animala şi a furajelor pentru apărarea sănătăţii publice şi sănătăţii animalelor" litera B "Supravegherea sanitară veterinara a unităţilor care prelucreaza, depozitează şi valorifica produse de origine animala sau furaje", nr. crt. 20, literele A şi B, se modifica conform anexei nr. 2 la prezentul ordin.3. La secţiunea a V-a "Expertiza sanitară veterinara a produselor de origine animala şi a furajelor pentru apărarea sănătăţii publice şi sănătăţii animalelor", litera F "Expertiza sanitară veterinara a furajelor" se modifica conform anexei nr. 3 la prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 3Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara va controla modul de ducere la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
 + 
Articolul 4Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul agriculturii,alimentaţiei şi pădurilor,Ilie SarbuBucureşti, 30 ianuarie 2003.Nr. 62.
 + 
Anexa 1

         
  11 PESTA PORCINĂ CLASICĂ a – 130 1. Inspecţie vizuală şi anatomopatologică A speciilor receptive aflate pe teritoriul României prin: 1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru aprobarea normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi notificarea unor boli transmisibile ale animalelor
  – cu monitorizare şi raportare zilnică pentru abatoare şi puncte de tăiere din judeţele în care nu se vaccinează;
  – cu monitorizare clinică şi raportare zilnică a porcilor pentru care se cere certificare în vederea transportului din judeţe în care nu se vaccinează;
  – cu monitorizare şi raportare lunară pentru porcii din apropierea abatoarelor, punctelor de sacrificare şi a târgurilor de animale din judeţele în care nu se vaccinează;
  2. Examenele clinice şi anatomopatologice vor fi efectuate, certificate şi cuantificate de către medici veterinari oficial desemnaţi.
  – cu monitorizare şi raportare trimestrială pentru restul porcilor din aceste judeţe;
  – cu monitorizare şi raportare ocazională pentru porcii din judeţele în care se vaccinează.
  3. Examinarea clinică, recoltarea de probe şi certificarea porcilor pentru care se solicită transfer din judeţe ce vaccinează spre judeţe ce nu vaccinează, precum şi examinarea pe porcii din apropierea abatoarelor, punctelor de tăiere şi a târgurilor de animale din judeţe, se va face de către şi sub responsabilitatea medicilor veterinari de stat din zona de origine a porcilor.
  2. Supraveghere prin detecţie de antigen:
  a) În judeţele în care nu se vaccinează:
  – pe probe de la toţi porcii morţi sau sacrificaţi fără greutate comercială, din apropierea abatoarelor, punctelor de sacrificare şi a târgurilor de animale;
  – 20 probe lunar, câte 10 la interval de 2 săptămâni, din ferme şi complexe de porci;
  – pe probe de la toţi porcii morţi cu suspiciune de salmoneloză;
  – 20 de probe pe an de la porci morţi şi sacrificaţi pe raza de activitate a fiecărui dispensar veterinar;
  – pe probe de la toţi porcii morţi sau sacrificaţi sub greutate comercială în intervalul de 30 de zile de la achiziţionare;
  – pe probe de la toţi porcii mistreţi morţi sau vânaţi.
  b) În judeţe unde se vaccinează:
  – 10 probe lunar, câte 5 la interval de 2 săptămâni, din ferme şi complexe de porci; 4. Recoltarea de probe destinate supravegherii prin detecţie de antigen viral şi anticorpi, va fi monitorizată şi raportată lunar la DSV judeţeană de către medicii veterinari zonali.
  – pe probe de la toţi porcii morţi sau sacrificaţi sub greutate comercială în intervalul de 30 de zile de la achiziţionare;
  – 10 probe pe an, de la porci morţi şi sacrificaţi pe raza de activitate a fiecărui dispensar veterinar;
  – pe probe de la toţi porcii morţi cu suspiciuni de salmoneloză;
  – pe probe de la toţi porcii mistreţi morţi sau vânaţi. 5. Probele destinate detecţiei de antigen viral vor fi investigate de către LSVSJ iar testele confirmatorii şi izolarea de virus În vederea efectuării de investigaţii de epidemiologie moleculară, se vor efectua la IDSA.
  3. Supraveghere serologică prin IFA sau ELISA:
  a) în judeţele în care nu se vaccinează (AB, AR, BH, CS, CJ, GJ, HD, MM, MH, SJ, SM, TM):
  – 30 de probe de ser de la porcii tineri din localităţi unde se suspicionează vaccinarea ilegală;
  – 10% probe de ser/circumscripţie din ¼ din totalul circumscripţiilor dintr-un judeţ;
  – 10% probe din efectivele de porcine provenite din ferme
  familiale, aduse pentru tăiere în abatoare şi puncte de tăiere; 6. Control biochimic la 5% din probele destinate detecţiei de antigen viral şi anticorpi;
  – 10% din scrofiţele şi vieruşii din fermele specializate din judeţele Arad, Bihor, Caraş Severin, Satu Mare şi Sălaj;
  – 5% din scrofiţele şi vieruşii obţinuţi din fermele proprii;
  – 1-2% probe de la tineret porcin vârsta 120 de zile/ciclu de producţie al scroafelor începând cu semestrul II 2003 din judeţele Alba, Cluj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Maramureş (1% pentru colectivităţile mari şi 2% pentru colectivităţile mici); 7. Este interzis transferul de porci sub vârsta de 100 de zile şi fără confirmare serologică a seronegativităţii din judeţele În care se vaccinează în cele ce nu vaccinează.
  b) în judeţe în care se vaccinează:
  – pe probe de ser de la 0,5% din purcei, la 3 săptămâni după a doua vaccinare antipestoasă în ferme şi complexe de porci;
  – 15 probe de ser pe an de la purcei la 3 săptămâni de la cea de a doua vaccinare antipestoasă, pe raza de activitate a fiecărui dispensar veterinar;
  8. Desemnarea judeţelor ce nu vaccinează se face de către ANSV din MAAP.
  4. În caz de suspiciune sau apariţie a bolii, se aplică complexul de măsuri de diagnostic, supraveghere, profilaxie şi combatere din structura Programului de urgenţă, conform legislaţiei veterinare în vigoare.
  5. Realizarea supravegherii clinice în zonele de protecţie şi de supraveghere în cazul suspiciunii de apariţie a bolii, conform legislaţiei în vigoare;

 + 
Anexa 2

             
  0. 1. 2. 3. 4. 5.
  20 A. Unităţi de alimentaţie publică Trimestrial şi ori de câte ori se consideră că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare Materii prime de origine animală şi semipreparate culinare negătite O dată pe semestru – În cazul unor rezultate de laborator necorespunzătoare, frecvenţa de recoltare a probelor va fi reconsiderată până la identificarea şi eliminarea cauzei.
  B. Unităţi de desfacere   Produse alimentare de origine animală  
    – magazin alimentar şi mixt, punct alimentar – semestrial şi ori de câte ori se consideră că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare O dată pe semestru
    – supermarket – lunar   O dată pe semestru – În cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator.
    – măcelărie – lunar   O dată pe lună
    – hală pentru desfacerea produselor de origine animală – lunar Materii prime de origine animală O dată pe lună
    – laboratoare de cofetărie şi patiserie – lunar   O dată pe trimestru

 + 
Anexa 3

           F. EXPERTIZA SANITARĂ VETERINARA A FURAJELOR
Nr.
crt

Grupa de
furaje

Unităţile
controlate

Examene de laborator

Frecventa
recoltarii
probelor*)
1.

Nutreturi
de volum

Ferme

Conform prevederilor Norma sanitară
veterinara aprobată prin Ord. MAAP
294/02
O dată pe trim.

2.

Nutreturi
suculente

Ferme

Conform prevederilor Norma sanitară
veterinara aprobată prin Ord. MAAP
294/02
O dată pe trim.

3.

Fainuri
proteice
de origine
animala
(făina de
carne, de
sânge, de
oase, de
peste)
Unităţi
furnizoare

Conform prevederilor Norma sanitară
veterinara aprobată prin Ord. MAAP
294/02

O dată pe luna

4.

Nutreturi
combinate

Unităţi
producătoa-
re de
nutret
combinat
Conform prevederilor Norma sanitară
veterinara aprobată prin Ord. MAAP
294/02

O dată pe trim.

5.

Hrana
uscata şi/
sau umeda
pentru
animale de
companie
Unităţi
producătoa-
re

Conform prevederilor Norma sanitară
veterinara aprobată prin Ord. MAAP
294/02

O dată pe luna

────────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x