ORDIN nr. 59 din 13 iunie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILORNr. 145 din 8 aprilie 2002MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEINr. 270 din 16 aprilie 2002AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILORNr. 59 din 13 iunie 2002
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 536 din 23 iulie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 185 03/06/2008
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 537 30/05/2002 ART. 1
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 537 30/05/2002 ART. 3
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 537 30/05/2002 ANEXA 1
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 537 30/05/2002 ANEXA 2
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 362 15/04/2002 ART. 22
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 352 11/04/2002 ART. 17
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 352 11/04/2002 ART. 18
ActulAPROBA PENORMA 13/06/2002
ActulCONTINE PENORMA 13/06/2002
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 677 19/07/2001 ART. 10
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 626 06/07/2001 ART. 5
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 440 03/05/2001 ART. 1
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 440 03/05/2001 ANEXA 1
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 440 03/05/2001 ANEXA 2
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 349 04/04/2001
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 287 08/03/2001 ART. 1
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 287 08/03/2001 ANEXA 2
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 287 08/03/2001 ANEXA 3
ActulREFERIRE LAHG 166 11/01/2001
ActulREFERIRE LAOUG 97 21/06/2001 ART. 34
ActulREFERIRE INDIRECTA LAOUG 61 25/04/2001 ART. 3
ActulREFERIRE LAHOTARARE 22 21/05/2001
ActulREFERIRE LAHG 12 04/01/2001
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 185 03/06/2008
ActulREFERIT DEORDIN 638 08/09/2004
ActulREFERIT DEHG 1719 14/10/2004

pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, originea, fabricarea, ambalarea, etichetarea, marcarea şi calitatea vinurilor aromatizate, a băuturilor aromatizate pe bază de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole, destinate comercializării pentru consumul uman



Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, ministrul sănătăţii şi familiei şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,vazand referatele de aprobare nr. 171.210/2002, întocmit de Direcţia standarde, licenţe şi mărci, calitatea alimentelor şi acreditare, şi nr. 270/2002, întocmit de Direcţia generală de sănătate publică,având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare, al Hotărârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al Hotărârii Guvernului nr. 166/2001 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările ulterioare,emit următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Normele cu privire la natura, conţinutul, originea, fabricarea, ambalarea, etichetarea, marcarea şi calitatea vinurilor aromatizate, a băuturilor aromatizate pe bază de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole, destinate comercializării pentru consumul uman, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi, respectiv, prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 3Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicării.Ministrul agriculturii,alimentaţiei şi pădurilor,Ilie SarbuMinistrul sănătăţiişi familiei,Daniela BartosPreşedintele Autorităţii Naţionalepentru Protecţia Consumatorilor,Rovana Plumb
 + 
Anexa 1NORMEcu privire la natura, conţinutul, originea, fabricarea, ambalarea, etichetarea, marcarea şi calitatea vinurilor aromatizate, a băuturilor aromatizate pe bază de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole, destinate comercializării pentru consumul uman + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Prezentele norme se referă la vinurile aromatizate, băuturile aromatizate pe bază de vin şi la cocteilurile aromatizate din produse vitivinicole şi stabilesc regulile generale privind definirea, desemnarea şi prezentarea, precum şi condiţiile legate de natura, compozitia, originea, ambalarea, etichetarea şi marcarea acestora în vederea comercializării.
 + 
Articolul 2În sensul prezentelor norme se definesc:A. Vin aromatizatVinul aromatizat este băutura:– obţinută din unul sau mai multe produse vinicole, inclusiv vinurile de calitate definite de reglementările în vigoare, excluzând vinul de masa "retsina", cu sau fără adaos de musturi de struguri şi/sau musturi de struguri proaspete oprite din fermentatia alcoolică;– la care s-a adăugat alcool prin utilizarea unuia sau mai multora dintre produsele menţionate la art. 3 pct. 4;– care a fost supusă aromatizarii cu ajutorul substanţelor aromatizante naturale şi/sau preparatelor aromatizante naturale, definite la art. 1 alin. (2) lit. b) prima liniuţa şi lit. c) din Normele privind aromele utilizate în alimente şi sursele materiale pentru producerea lor, şi/sau plantelor aromatice şi/sau condimentelor şi/sau alimentelor cu proprietăţi aromatizante. Utilizarea la obţinerea vinurilor aromatizate a substanţelor şi preparatelor identice din punct de vedere chimic cu cele naturale se face numai cu respectarea prevederilor normelor ce stabilesc cazurile şi condiţiile de utilizare a acestor substanţe şi preparate aromatizante, emise de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor şi Ministerul Sănătăţii şi Familiei;– care a fost supusă, în general, unei indulciri şi eventual unei colorari cu caramel;– care are o concentraţie alcoolică dobandita minima egala sau mai mare de 14,5% în volume şi de maximum 22% în volume şi o concentraţie alcoolică totală minima egala sau mai mare de 17,5% în volume. Pentru produsele care poarta menţiunea "sec" sau "extrasec" concentraţia alcoolică totală este de minimum 16% în volume, respectiv 15% în volume.Vinurile şi/sau musturile de struguri proaspete, oprite din fermentaţie, utilizate la fabricarea vinurilor aromatizate, trebuie să fie prezente în produsul finit într-o proporţie de minimum 75%.Denumirea "vin aromatizat" poate fi înlocuită cu cea de "aperitiv pe bază de vin". Utilizarea termenului "aperitiv" în acest context nu limitează utilizarea acestuia pentru a defini alte produse care nu se supun prevederilor prezentelor norme.Utilizarea unei substanţe aromatizante identice cu vanilina naturala, definită conform prevederilor legale, este autorizata la fabricarea vinurilor aromatizate.Utilizarea amestecurilor de substanţe aromatizante identice cu cele naturale, care prezintă aroma şi/sau gust de migdala, caisa sau ou, este autorizata, respectiv în completarea migdalelor, caiselor sau oualor utilizate la fabricarea vinurilor aromatizate, numai în următoarele condiţii:– dacă amestecurile respecta prevederile legale în vigoare referitoare la aromele utilizate în alimente, precum şi condiţiile de aplicare;– denumirea sub care se vinde produsul trebuie să facă referire la produsele menţionate mai sus;– societăţile producătoare trebuie să ţină un registru separat referitor la utilizarea substanţelor aromatizante identice cu cele naturale.Acest registru va conţine informaţii precise referitoare la aroma identică cu cea naturala utilizata, natura şi cantitatea aromei identice cu cea naturala, existenta în societatea comercială, locul de depozitare şi indicaţiile asupra utilizării sale complementare în băutura în comparatie cu aroma principala. Fiecare operaţie de manipulare se înregistrează în registru. O dată pe an registrele trebuie verificate de către autorităţile competente, respectiv de reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor.B. Băutura aromatizata pe bază de vinBăutura aromatizata pe bază de vin este băutura:– obţinută din unul sau mai multe produse vinicole, inclusiv vinurile de calitate definite de reglementările în vigoare, excluzând vinurile fabricate cu adaos de alcool şi vinul de masa "retsina", cu sau fără adaos de musturi de struguri şi/sau musturi de struguri parţial fermentate;– care a fost supusă aromatizarii cu substanţe aromatizante şi/sau preparate aromatizante naturale şi/sau identice cu cele naturale, definite la art. 1 alin. (2) lit. b) prima şi a doua liniuţa şi lit. c) din Normele privind aromele utilizate în alimente şi sursele materiale pentru producerea lor, şi/sau plante aromatice şi/sau condimente şi/sau alimente cu proprietăţi aromatizante. Utilizarea la obţinerea băuturilor aromatizate pe bază de vin a substanţelor obţinute prin sinteza chimica, dar care nu sunt identice cu cele naturale se face numai cu respectarea prevederilor normelor ce stabilesc cazurile şi condiţiile de utilizare a acestor substanţe şi preparate aromatizante, emise de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor şi de Ministerul Sănătăţii şi Familiei;– care a fost supusă, în general, unei indulciri;– la care nu este permis adaosul de alcool, cu următoarele excepţii:a) pentru băuturile definite la art. 5 pct. 3;b) băuturile aromatizate pe bază de vin, obţinute din vin alb, indulcite, caracterizate prin adaosul unui distilat de struguri sec şi aromatizat exclusiv cu extract de cardamom;c) băuturile aromatizate pe bază de vin, obţinute din vin roşu, care au fost supuse procesului de indulcire şi la care s-au adăugat preparate aromatizante, precum cele definite în actele normative în vigoare. Aceste preparate au fost obţinute exclusiv din condimente, din ginseng, din nuci, portocale şi plante aromatice;– care are o concentraţie alcoolică dobandita egala sau mai mare de 7% în volume şi de maximum 14,5% în volume.Vinurile utilizate la fabricarea bauturii aromatizate pe bază de vin trebuie să fie prezente în produsul finit într-o proporţie de minimum 50%.C. Cocteil aromatizat din produse vitivinicoleCocteilul aromatizat din produse vitivinicole este băutura:– obţinută din vin şi/sau musturi de struguri;– care a fost supusă aromatizarii cu ajutorul substanţelor aromatizante şi/sau preparatelor aromatizante naturale şi/sau identice cu cele naturale, definite la art. 1 alin. (2) lit. b) prima şi a doua liniuţa şi lit. c) din Normele privind aromele utilizate în alimente şi sursele materiale pentru producerea lor, şi/sau plantelor aromatice şi/sau condimentelor şi/sau alimentelor cu proprietăţi aromatizante. Utilizarea la obţinerea cocteilurilor aromatizate pe bază de vin a substanţelor aromatizante obţinute prin sinteza chimica, dar care nu sunt identice cu cele naturale se face numai cu respectarea prevederilor normelor ce stabilesc cazurile şi condiţiile de utilizare a acestor substanţe şi preparate aromatizante, emise de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor şi de Ministerul Sănătăţii şi Familiei;– care a fost supusă unei eventuale indulciri şi unei eventuale colorari.La obţinerea cocteilului aromatizat din produse vitivinicole nu este permis adaosul de alcool.Cocteilul aromatizat din produse vitivinicole are o concentraţie alcoolică dobandita de maximum 7% în volume.Vinurile şi/sau musturile de struguri utilizate la fabricarea cocteilului aromatizat din produse vitivinicole trebuie să fie prezent în produsul finit într-o proporţie de minimum 50%.Utilizarea termenului "cocteil" în acest context nu limitează utilizarea acestui termen pentru a defini şi alte produse care nu se supun prevederile prezentelor norme.
 + 
Capitolul 2Definiţii + 
Articolul 3În sensul prezentelor norme, termenii folosiţi se definesc după cum urmează:1. Indulcire – operatia care consta în utilizarea la prepararea vinurilor aromatizate, băuturilor aromatizate pe bază de vin şi cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole a unuia sau mai multora dintre următoarele produse: zahăr semialb, zahăr alb, zahăr alb rafinat, dextroza, fructoza, sirop de glucoza, zahăr lichid, zahăr lichid invertit, sirop de zahăr invertit, must de struguri concentrat, must de struguri concentrat rectificat, must proaspăt de struguri, zahăr caramelizat, miere, sirop de roscove, precum şi alte produse glucidice naturale având un efect analog cu cel al produselor menţionate mai sus.Prin zahăr caramelizat se înţelege produsul obţinut exclusiv prin încălzirea controlată a zaharozei fără adaos de baze, de acizi minerali sau de alţi aditivi chimici.2. Aromatizare – operatia care consta în utilizarea la prepararea vinurilor aromatizate, băuturilor aromatizate pe bază de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole a uneia sau mai multor arome şi/sau a plantelor aromatice şi/sau a condimentelor şi/sau a alimentelor cu proprietăţi aromatizante, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Adăugarea acestor substanţe conferă produsului finit caracteristici organoleptice diferite de cele ale vinului.3. Colorare – operatia care consta în utilizarea la fabricarea vinurilor aromatizate sau a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole a unuia sau mai multor coloranti, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.4. Adaugare de alcool – operatia care consta în folosirea la fabricarea vinurilor aromatizate şi, după caz, a unor băuturi aromatizate pe bază de vin a unuia sau mai multora dintre următoarele produse:a) alcool etilic de origine viticolă;b) alcool etilic de origine agricolă;c) alcool de vin sau de stafide;d) distilat de vin sau de stafide;e) distilat de origine agricolă;f) rachiu de vin sau de tescovina;g) rachiu de stafide.Produsele folosite trebuie să corespundă reglementărilor legale în vigoare şi îndeosebi caracteristicile alcoolului etilic utilizat trebuie să corespundă prevederilor Standardului Roman nr. 14/1998, alcool etilic rafinat tip A.5. Concentraţia alcoolică dobandita în volume – numărul de volume de alcool pur, la temperatura de 20°C, conţinut în 100 volume din produsul considerat la aceeaşi temperatura.6. Concentraţia alcoolică potenţiala în volume – numărul de volume de alcool pur, la temperatura de 20°C, ce pot fi obţinute prin fermentarea totală a zaharurilor conţinute în 100 volume din produsul considerat la aceeaşi temperatura.7. Concentraţia alcoolică totală în volume – suma concentratiilor alcoolice dobandita şi potenţiala, în volume.8. Concentraţia alcoolică naturala în volume – concentraţia alcoolică totală în volume a produsului considerat înaintea oricărei îmbogăţiri.
 + 
Articolul 4Definirea diferitelor categorii de vinuri aromatizate a căror denumire poate să înlocuiască denumirea "vin aromatizat" este următoarea:1. Vermut – vin aromatizat obţinut din vinurile definite conform reglementărilor legale în vigoare, care au fost supuse unei aromatizari cu substanţe din speciile de pelin Artemisia sau cu substanţe derivate din acestea. Indulcirea se realizează numai cu zahăr caramelizat, zaharoza, must de struguri, must de struguri concentrat şi must de struguri concentrat rectificat.2. Vin aromatizat amar – vin aromatizat obţinut din vinurile definite conform reglementărilor în vigoare, care au fost supuse unei aromatizari amare caracteristice. Denumirea "vin aromatizat amar" este urmată de numele principalei substanţe aromatizante. Denumirea "vin aromatizat amar" poate fi urmată sau înlocuită de expresii ca:a) "vin cu chinina", în cazul în care aromatizarea principala este obţinută cu aroma principala chinina;b) "Bitter vino", în cazul în care aromatizarea principala este facuta cu aroma naturala de gentiana şi când băutura a fost supusă unei colorari galbene şi/sau roşii cu ajutorul unor coloranti alimentari autorizaţi; folosirea termenului "bitter" nu prejudiciază în acest context folosirea acestui termen pentru a defini produsele care nu se supun prevederilor prezentelor norme;c) "Americano", în cazul în care aromatizarea este datorată prezentei substanţelor aromatizante naturale provenind din pelin şi din gentiana şi când băutura a fost supusă unei colorari galbene şi/sau roşii cu ajutorul unor coloranti autorizaţi, conform reglementărilor legale în vigoare.3. Vin aromatizat cu ou – vin aromatizat obţinut din vinurile definite conform reglementărilor legale în vigoare, cu adaos de galbenus de ou de calitate sau cu substanţe derivate din acesta, al cărui conţinut în zahăr exprimat în zahăr invertit este de minimum 200 g, iar conţinutul în galbenus de ou este de minimum 10 g/l de produs finit.Termenul "cremovo" poate însoţi termenul "vin aromatizat cu ou" atunci când vinul aromatizat cu ou conţine vin Marsala într-o proporţie de minimum 80%.Termenul "cremovo zabaione" poate însoţi termenul "vin aromatizat cu ou" atunci când vinul aromatizat cu ou conţine vin Marsala într-o proporţie de minimum 80% şi are un conţinut în galbenus de ou de minimum 60 g/l.4. Vakeva Viiniglogi/Starkvinsglogg – vin aromatizat obţinut din vinurile definite conform reglementărilor legale în vigoare, al cărui gust caracteristic este obţinut prin utilizarea cuisoarelor împreună cu alte mirodenii. Aceasta băutura poate fi indulcita cu substantele prevăzute la art. 3 pct. 1.5. Bitter – vin aromatizat obţinut din vinuri definite conform reglementărilor legale în vigoare, al cărui gust caracteristic este obţinut prin utilizarea unor extracte de plante, predominante fiind gentiana, anghinarea şi centaura.6. Floris – vin aromatizat obţinut din vinuri definite conform reglementărilor legale în vigoare, al cărui gust caracteristic este obţinut prin utilizarea unor extracte de plante, predominante fiind migdalele şi malinul.
 + 
Articolul 5Definirea diferitelor categorii de băuturi aromatizate pe bază de vin, a căror denumire poate să înlocuiască sau sa completeze denumirea "băuturi aromatizate pe bază de vin", este următoarea:1. Sangria – băutura obţinută pe bază de vin, aromatizata prin adaos de extracte sau esente naturale de citrice, cu sau fără sucul acestor fructe, eventual cu un adaos de mirodenii, indulcita, cu adaos de bioxid de carbon şi având o concentraţie alcoolică dobandita de maximum 12% în volume.Băutura poate conţine particule solide provenind din pulpa sau din coaja citricelor şi culoarea sa trebuie să provină în exclusivitate din materiile prime folosite.Denumirea "Sangria" trebuie în mod obligatoriu să fie însoţită de menţiunea "fabricat în…", urmată de numele statului membru producător sau al unei regiuni mai restrânse, exceptându-se cazul în care este produsă în Spania sau Portugalia.Denumirea "Sangria" poate înlocui denumirea "băutura aromatizata pe bază de vin" numai în cazul în care băutura a fost fabricata în Spania sau Portugalia.2. Clarea – băutura pe bază de vin alb obţinută în aceleaşi condiţii cu cele prevăzute pentru băutura "Sangria".Denumirea "Clarea" trebuie în mod obligatoriu să fie însoţită de menţiunea "fabricat în…", urmată de numele statului membru producător sau al unei regiuni mai restrânse, în afară de cazul în care este fabricata în Spania.Denumirea "Clarea" poate înlocui denumirea "băutura aromatizata pe bază de vin" numai în cazul în care băutura a fost fabricata în Spania.3. Zurra – băutura obţinută prin adaos de brandy sau rachiu de vin, definite conform reglementărilor legale în vigoare, în băuturile definite la pct. 1 şi 2 şi eventual cu adaos de bucăţi de fructe. Concentraţia alcoolică dobandita trebuie să fie egala sau mai mare de 9% şi de maximum 14% în volume.4. Bitter soda – băutura aromatizata obţinută din bitter vino, al carei conţinut în produsul final trebuie să fie de minimum 50% în volume, cu adaos de bioxid de carbon sau apa gazoasa şi eventual cu aceiaşi coloranti ca pentru bitter vino. Concentraţia alcoolică dobandita trebuie să fie egala sau mai mare de 8% şi de maximum 10,5% în volume. Folosirea termenului "bitter" în acest context nu prejudiciază folosirea acestui termen pentru a defini produsele care nu se supun prevederilor prezentelor norme.5. Kalte Ente – băutura aromatizata obţinută prin amestecul de vin, vin petiant sau de vin petiant cu adaos de bioxid de carbon cu vin spumant sau vin spumos cu adaos de bioxid de carbon, la care se adauga substanţe naturale de lamaie sau extracte din aceste substanţe. Conţinutul produsului finit în vin spumant sau vin spumos cu adaos de bioxid de carbon trebuie să fie de minimum 25% în volume.6. a) Gluhwein – băutura aromatizata obţinută exclusiv din vin roşu sau vin alb şi zahăr, aromatizata în special cu scortisoara şi cuisoare; în afară cantităţilor de apa utilizate în procesul de indulcire conform prevederilor art. 3 pct. 1, adaosul de apa este interzis. În cazul în care băutura "Gluhwein" a fost fabricata din vin alb, denumirea sub care se vinde produsul "Gluhwein" trebuie completată cu expresia "din vin alb".b) Viiniglogi/Vinglogg – băutura aromatizata obţinută exclusiv din vin roşu sau vin alb, aromatizata în special cu scortisoara şi cuisoare.7. Maiwein – băutura aromatizata obţinută din vin cu adaos de plante de Asperula odorata sau din extracte ale acesteia, astfel încât gustul de Asperula odorata să fie predominant.8. Maitrank – băutura aromatizata obţinută din vin alb sec în care au fost macerate plante de Asperula odorata sau căreia i s-au adăugat extracte din aceste plante, cu adaos de portocale şi/sau alte fructe, eventual sub forma de suc, de concentrate sau extracte, şi care a fost supusă unei indulciri cu maximum 5% zaharuri.
 + 
Articolul 6Definirea diferitelor categorii de cocteiluri aromatizate din produse vitivinicole, a căror denumire poate să înlocuiască sau sa completeze denumirea "cocteil aromatizat" din produse vitivinicole, este următoarea:1. Cocteil pe bază de vin – băutura aromatizata în care mustul de struguri concentrat este de maximum 10% din volumul total al produsului finit şi conţinutul în zahăr, exprimat în zahăr invertit, este de maximum 80 g/l.2. Petiant din struguri aromatizat – băutura fabricata exclusiv din must de struguri, cu o concentraţie alcoolică dobandita de maximum 4% în volume şi cu anhidrida carbonica provenind exclusiv din fermentatia mustului de struguri.3. Cocteil aromatizat pe bază de vin perlant – băutura fabricata din vin aromatizat cu extracte naturale din plante, impregnat cu bioxid de carbon, având o concentraţie alcoolică dobandita de maximum 7% în volume.
 + 
Articolul 7Denumirile "vin aromatizat", "băutura aromatizata pe bază de vin" şi cele menţionate la art. 4 şi 5 pot fi completate în funcţie de conţinutul în zahăr invertit, după cum urmează:1. extrasec – pentru produsele al căror conţinut în zahăr este de maximum 30 g/l inclusiv;2. sec – pentru produsele al căror conţinut în zahăr este de maximum 50 g/l inclusiv;3. demisec – pentru produsele al căror conţinut în zahăr este între 50 şi 90 g/l inclusiv;4. demidulce – pentru produsele al căror conţinut în zahăr este între 90 şi 130 g/l inclusiv;5. dulce – pentru produsele al căror conţinut în zahăr este de minimum 130 g/l.Menţiunile "demidulce" şi "dulce" pot fi înlocuite prin înscrierea conţinutului de zahăr invertit exprimat în g/l.În cazul în care denumirea sub care se vinde produsul pentru băuturile aromatizate pe bază de vin conţine termenul "spumos" cantitatea de vin spumos utilizata trebuie să fie de minimum 95%.
 + 
Articolul 8(1) La fabricarea băuturilor definite în prezentele norme este permisă utilizarea aditivilor alimentari autorizaţi, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare.(2) La fabricarea băuturilor definite în prezentele norme adăugarea apei, eventual a apei distilate sau demineralizate, este permisă fără modificarea naturii bauturii şi cu respectarea reglementărilor legale în vigoare.(3) Alcoolul etilic folosit pentru diluarea sau dizolvarea aromelor, substanţelor colorante sau a aditivilor autorizaţi utilizaţi la fabricarea băuturilor definite în prezentele norme trebuie să fie alcool etilic de origine agricolă şi să aibă caracteristicile organoleptice şi fizico-chimice în conformitate cu Standardul Roman nr. 14/1998. Alcoolul etilic de origine agricolă va fi utilizat în doza stricta necesară pentru diluarea sau dizolvarea aromelor, substanţelor colorante sau a oricărui alt aditiv autorizat.
 + 
Articolul 9Tratamentele şi practicile oenologice aplicate vinurilor şi musturilor trebuie să corespundă reglementărilor legale în vigoare.
 + 
Articolul 10Caracteristicile organoleptice şi fizico-chimice ale băuturilor definite în prezentele norme trebuie să corespundă standardelor române, standardelor profesionale şi standardelor sau specificatiilor tehnice ale firmelor, precum şi normelor sanitare în vigoare.
 + 
Articolul 11(1) Pentru băuturile care nu corespund prevederilor art. 2, 4, 5, 6, 7 şi 8 nu se pot utiliza denumirile menţionate în aceste articole.(2) Denumirile geografice cum ar fi : "Nurnberger Gluhwein", "Vermouth de Chambery", "Vermouth di Torino" pot sa înlocuiască denumirile categoriilor de băuturi aromatizate menţionate la art. 2 sau să le completeze, rezultând denumiri compuse.(3) Denumirile de origine sunt rezervate băuturilor care îşi dobândesc caracteristicile şi calităţile definitive în procesul de fabricare în zona geografică invocată, în vederea evitării inducerii în eroare a consumatorului asupra materiei prime utilizate.(4) Denumirile sub care se vand produsele definite în prezentele norme nu pot să fie completate cu indicaţii geografice la care au dreptul produsele vitivinicole.
 + 
Articolul 12(1) În denumirile sub care se vand băuturile aromatizate conţinând produse din sectorul vitivinicol şi arome, care au o concentraţie alcoolică de minimum 1,2% în volume şi care nu corespund prevederilor prezentelor norme, nu este permisă nici o referinţa la produsele din sectorul vitivinicol.(2) Băuturile aromatizate care nu corespund prevederilor prezentelor norme nu se comercializează pentru consumul uman în asociere cu termeni cum ar fi: "gen", "tip", "mod", "stil", "marca", "gust" sau cu alte menţiuni asemănătoare la una dintre denumirile prevăzute în prezentele norme.
 + 
Articolul 13(1) Etichetarea, prezentarea şi publicitatea băuturilor prevăzute în prezentele norme se fac cu respectarea prevederilor legale în vigoare.(2) În cazul în care alcoolul utilizat la fabricarea băuturilor provine dintr-o singura materie prima (alcool din cereale, alcool din vin, alcool din melasa), natura acestuia poate fi indicată pe eticheta. În cazul în care alcoolul provine din diferite materii prime, nu se va indica pe eticheta natura acestuia.(3) Alcoolul etilic utilizat la diluarea sau dizolvarea aromelor, substanţelor colorante sau a aditivilor autorizaţi nu este considerat ingredient.
 + 
Articolul 14(1) Marcarea băuturilor prevăzute în prezentele norme se face cu respectarea reglementărilor legale în vigoare emise de Ministerul Finanţelor Publice.(2) Prevederile prezentelor norme se aplică şi băuturilor aromatizate provenite din import.
 + 
Articolul 15Verificarea calităţii loturilor de produse se face pe baza nivelului de calitate acceptabil, denumit şi AQL, şi a Standardului Roman 184/1-25.──────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x