ORDIN nr. 574 din 1 aprilie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 328 din 19 aprilie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1497 09/11/2006
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 26ABROGA PEINSTRUCTIUNI 525 05/09/2003
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 604 22/12/2003
ActulREFERIRE LAHG 85 23/01/2003 CAP. 3
ActulREFERIRE LAOUG 63 28/06/2003 ART. 9
ActulREFERIRE LAREGULAMENT 23/01/2003 CAP. 3
ActulREFERIRE LAOUG 195 12/12/2002
ActulREFERIRE LAOUG 195 12/12/2002 ART. 24
ART. 3REFERIRE LAOUG 195 12/12/2002 ART. 101
ART. 3REFERIRE LAOUG 195 12/12/2002 ART. 103
ART. 26ABROGA PEINSTRUCTIUNI 525 05/09/2003
ART. 26REFERIRE LAOUG 195 12/12/2002
ANEXA 1REFERIRE LAHG 85 23/01/2003 ART. 57
ANEXA 1REFERIRE LAREGULAMENT 23/01/2003 ART. 57
ANEXA 1REFERIRE LAOUG 195 12/12/2002
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1497 09/11/2006
ANEXA 4REFERIT DEORDIN 42 16/01/2006

privind organizarea şi desfăşurarea examenului pentru obţinerea permisului de conducere



Având în vedere prevederile art. 24 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, ale cap. III secţiunea I din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul art. 9 alin. (4) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 63/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 604/2003, cu modificările ulterioare,ministrul administraţiei şi internelor emite următorul ordin: + 
Articolul 1(1) Examenul pentru obţinerea permisului de conducere se susţine la serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, denumite în continuare servicii publice comunitare, din cadrul prefecturilor pe a căror rază teritorială îşi au domiciliul candidaţii (reşedinţa, în cazul cetăţenilor străini ori români cu domiciliul în străinătate);(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) absolvenţii cursurilor de pregătire pentru obţinerea permisului de conducere pentru categoriile Tv şi/sau Tb, precum şi militarii în termen, elevii şi studenţii instituţiilor de învăţământ din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţa naţionala, care pot susţine examenul la serviciul public comunitar pe a cărui raza teritorială îşi are sediul unitatea de învăţământ respectiva.
 + 
Articolul 2(1) Examinarea persoanelor care solicită obţinerea permisului de conducere se efectuează de către examinatori atestaţi în acest sens de Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.(2) Condiţiile de pregătire şi atestare a examinatorilor se stabilesc prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, potrivit reglementărilor legale în vigoare.
 + 
Articolul 3(1) Persoana care solicită examinarea pentru obţinerea permisului de conducere trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:a) să aibă vârsta de cel puţin 18 ani, cu următoarele excepţii:1. cel puţin 16 ani, pentru subcategoriile A1 şi B1;2. cel puţin 21 de ani, pentru categoriile D, DE, Tb şi Tv şi subcategoriile D1 şi D1E;b) să fie apta din punct de vedere medical şi psihologic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care solicită examinarea;c) să facă dovada absolvirii cel puţin a cursurilor primare, precum şi a pregătirii teoretice şi practice realizate prin cursuri organizate de unităţi autorizate pentru categoriile sau subcategoriile pentru care solicită examinarea.(2) Persoana condamnata prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru comiterea unei infracţiuni prevăzute la art. 101 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 poate fi admisă la examenul pentru obţinerea permisului de conducere în condiţiile prevăzute la art. 103 alin. (1) lit. a) şi b) din acelaşi act normativ.
 + 
Articolul 4Dosarul de examinare trebuie să cuprindă următoarele documente:a) cererea-tip (anexa nr. 1);b) fişa de şcolarizare (anexa nr. 2) care conţine datele de stare civilă ale candidatului, forma de pregătire teoretică şi practica realizată de unităţile autorizate pentru categoriile sau subcategoriile pentru care se solicita examinarea, completată prin dactilografiere şi semnată de candidat, pe care se aplică o fotografie color a acestuia în spaţiul special destinat;c) fişa medicală;d) avizul psihologic;e) certificatul de cazier judiciar în termen de valabilitate (pentru cetăţenii străini cu reşedinţa sau cu domiciliul în România, acesta se eliberează de Inspectoratul General al Poliţiei Române);f) copia documentului de identitate;g) documentul justificativ din care să rezulte ca solicitantul a urmat o formă de învăţământ;h) chitanţa de plată a taxei de examinare;i) copia permisului de conducere, în cazul persoanelor care solicită obţinerea unei noi categorii sau subcategorii;j) dovada ca solicitantul a absolvit un curs de legislaţie rutiera şi conduita preventivă organizat de o unitate autorizata şi copia hotărârii judecătoreşti de condamnare rămase definitivă, în cazul persoanelor care solicită examinarea pentru obţinerea unui nou permis de conducere în locul celui anulat.
 + 
Articolul 5(1) Programarea la examen se solicita personal de către candidat.(2) La primirea dosarului de examinare se verifica dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 3, precum şi existenta actelor prevăzute la art. 4.
 + 
Articolul 6(1) Examinarea candidaţilor cuprinde proba teoretică şi proba practica.(2) Proba teoretică se desfăşoară pe baza unui chestionar, putând fi efectuată şi cu ajutorul unui sistem informatic avizat de Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.(3) Proba teoretică se poate susţine şi într-o limbă de circulaţie internationala.(4) Proba practica cuprinde testarea conducerii unui autovehicul în poligon şi/sau, după caz, în trafic, atât în localităţi, cat şi în afară acestora, inclusiv după lăsarea serii.(5) Examinarea la fiecare dintre componentele probei practice se efectuează de către un alt examinator.
 + 
Articolul 7(1) Examinarea persoanelor la proba teoretică se face pe bază de chestionar, după cum urmează:a) pentru categoriile A, B, BE, Tr, Tb, Tv şi subcategoriile A1, B1 se acordă un singur chestionar de cunoaştere a regulilor de circulaţie, noţiunilor de prim ajutor şi de conduita preventivă, precum şi a elementelor de mecanică;b) pentru categoriile C, CE şi subcategoriile C1, C1E se acordă un chestionar de cunoaştere a regulilor de circulaţie, noţiunilor de prim ajutor, de conduita preventivă şi a elementelor de mecanică, precum şi un chestionar cu reguli specifice pentru categoria C;c) pentru categoriile D, DE şi subcategoriile D1, D1E se acordă un chestionar de cunoaştere a regulilor de circulaţie, noţiunilor de prim ajutor, de conduita preventivă şi a elementelor de mecanică, precum şi un chestionar cu reguli specifice pentru categoria D.(2) În funcţie de categoria ori de subcategoria pentru care se solicita examinarea, chestionarele conţin câte 26 de întrebări din regulile de circulaţie, notiunile de prim ajutor, conduita preventivă şi elementele de mecanică şi, respectiv, 11 întrebări cu reguli specifice pentru categoria C sau D.(3) Candidaţii consemnează răspunsurile la întrebări în anexa la chestionar (anexa nr. 3).(4) În cazul în care candidatul solicita examinarea pentru obţinerea permisului de conducere categoriile B, C şi/sau D, i se va acorda un chestionar de cunoaştere a regulilor de circulaţie, noţiunilor de prim ajutor, conduitei preventive şi a elementelor de mecanică şi câte un chestionar cu regulile specifice pentru categoriile C şi/sau D.
 + 
Articolul 8(1) Chestionarele de examen şi grilele de corectare folosite la proba teoretică se stabilesc de Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.(2) Proba teoretică cuprinde în mod obligatoriu notiuni din următoarele domenii:a) Dispoziţiile legale în materie de circulaţie rutiera:– în special cele care privesc semnalizarea, inclusiv marcajele, regulile de prioritate şi restricţiile de viteza.b) Conducătorul auto:– importanţa vigilentei şi a comportamentului faţă de alţi participanţi la trafic;– funcţiile de perceptie, de evaluare şi de decizie, mai ales timpul de reactie, şi modificările comportamentului conducătorului auto ca urmare a efectelor consumului de alcool, droguri şi de medicamente cu influente negative asupra conducerii unui autovehicul, a starilor emotionale şi a oboselii.c) Drumul:– normele legale referitoare la respectarea distantelor de siguranţă dintre vehicule, distantei de franare şi tinutei de drum a vehiculului în diferite condiţii meteorologice şi în funcţie de starea carosabilului;– riscurile de conducere legate de starea diferita a carosabilului şi mai ales variatiile acestuia în funcţie de condiţiile atmosferice şi de vizibilitate;– caracteristicile diferitelor tipuri de drumuri şi dispoziţiile legale care decurg din acestea.d) Ceilalţi participanţi la trafic:– riscurile specifice legate de lipsa de experienta a celorlalţi participanţi la trafic, a categoriilor de participanţi la trafic cu vulnerabilitate sporită, cum sunt: copiii, pietonii, biciclistii şi persoanele cu mobilitate redusă;– riscurile inerente circulaţiei şi conducerii diferitelor tipuri de vehicule şi condiţiilor de vizibilitate pe care le au conducătorii acestora.e) Reglementare generală şi diverse:– reglementare relativă la documentele administrative referitoare la folosirea vehiculului;– reguli generale privind comportamentul pe care trebuie să îl adopte conducătorul auto în caz de accident (acordarea primului ajutor, prezervarea urmelor de la locul accidentului, anunţarea poliţiei, salvării etc.) şi luarea altor măsuri pentru îndepărtarea sau diminuarea efectelor accidentului;– măsurile de securitate referitoare la incarcatura vehiculului şi la persoanele transportate.f) Precautii care trebuie luate la părăsirea vehiculului.g) Elemente mecanice legate de securitatea conducerii auto: posibilitatea de a sesiza defecţiunile curente care pot afecta îndeosebi eficacitatea sistemului de direcţie, de suspensie, de franare, cauciucurile, farurile şi semnalizatoarele, catadioptrii, oglinzile retrovizoare, spalatoarele şi stergatoarele de parbriz, sistemul de esapament, centurile de siguranţă şi claxonul.h) Echipamentele de siguranţă ale vehiculelor, mai ales folosirea centurilor de siguranţă şi a echipamentelor de siguranţă pentru copii.i) Regulile de folosire a vehiculului referitoare la protecţia mediului înconjurător (folosirea corespunzătoare a sistemului de avertizare sonora, consumul moderat de carburant, limitarea emisiilor de gaze poluante etc.).(3) Dispoziţii specifice referitoare la categoria A, respectiv la subcategoria A1.Controlul obligatoriu al cunoştinţelor generale cu privire la:a) folosirea echipamentelor de protecţie, cum ar fi manusile, cizmele, îmbrăcămintea şi casca;b) vizibilitatea motociclistilor pentru ceilalţi participanţi la trafic;c) riscurile legate de diferitele condiţii de circulaţie indicate mai sus, acordându-se atenţie şi portiunilor alunecoase de sosea, gurilor de canal, marcajelor rutiere aplicate pe carosabil, sinelor de tramvai etc;d) elementele mecanice legate de siguranţă conducerii auto, acordându-se atenţie şi comutatorului pentru întreruperea curentului în cazuri de urgenta, nivelului de ulei şi curelei de transmisie.(4) Dispoziţii specifice privitoare la categoriile/ subcategoriile C, C+E, C1, C1+E, D, D+E, D1 şi D1+E.Controlul obligatoriu al cunoştinţelor generale privind:a) regulile referitoare la timpii de conducere şi perioadele de repaus, conform Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 3.820/85; utilizarea dispozitivului de înregistrare prevăzut de Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 3.821/85;b) regulile referitoare la tipul de transport: de mărfuri sau de călători;c) documentele relative la vehicul şi la transport, necesare pentru transportul naţional şi internaţional de mărfuri şi de călători;d) comportamentul care trebuie adoptat în caz de accident; cunoaşterea măsurilor care trebuie luate după un accident sau un eveniment similar, mai ales a interventiilor de evacuare a pasagerilor, precum şi cunoştinţele de baza în materie de prim ajutor;e) măsurile de precautie care trebuie luate la scoaterea şi înlocuirea rotilor;f) regulile privitoare la masa şi dimensiunea vehiculelor, reguli privitoare la dispozitivele de limitare a vitezei;g) împiedicarea vizibilitatii conducătorului auto şi a celorlalţi participanţi la trafic, din cauza caracteristicilor vehiculului;h) citirea unei harti rutiere, planificarea unui itinerariu, inclusiv folosirea sistemelor de navigaţie electronice (facultativ);i) factorii de securitate privitori la incarcatura vehiculului: controlul încărcăturii (stivuire şi fixare), dificultăţi legate de anumite tipuri de incarcaturi (de pilda, lichide, incarcaturi suspendate etc.), încărcarea şi descărcarea mărfurilor şi folosirea materialului de încărcare (numai pentru categoriile C, C+E, C1 şi C1+E);j) responsabilitatea conducătorului auto în ceea ce priveşte transportul pasagerilor, confortul şi siguranţa călătorilor, transportul copiilor, controalele necesare înaintea plecării.(5) Controlul obligatoriu al cunoştinţelor generale despre următoarele dispoziţii referitoare numai la categoriile C, C+E, D şi D+E:a) principiile de construcţie şi de funcţionare a următoarelor elemente: motoare cu combustie interna, fluide (de exemplu, uleiul de motor, lichidul de răcire, lichidul pentru spalatorul de parbriz), circuitul carburantului, circuitul electric, sistemul de aprindere, sistemul de transmisie (ambreiaj, cutie de viteze etc.);b) lubrificarea şi protecţia antigel;c) principiile de construcţie, de montare, de utilizare şi de întreţinere a anvelopelor;d) principiile tipurilor, funcţionarii, principalelor piese, atasarii, folosirii şi întreţinerii atente a garniturilor de frana şi a dispozitivelor de limitare a vitezei;e) principiile tipurilor, funcţionarii, principalelor piese, atasarii, folosirii şi întreţinerii atente a dispozitivelor de cuplare (numai pentru categoriile C+E şi D+E);f) metode pentru detectarea cauzelor de producere a penelor;g) întreţinerea preventivă a vehiculelor şi reparaţiile curente necesare;h) responsabilitatea conducătorului auto în ceea ce priveşte recepţia, transportul şi livrarea mărfurilor, conform condiţiilor convenite (numai pentru categoriile C şi C+E).
 + 
Articolul 9Timpul afectat soluţionării unui chestionar de cunoaştere a regulilor de circulaţie este de 30 de minute, respectiv de 10 minute pentru un chestionar cu reguli specifice pentru categoria C sau D.
 + 
Articolul 10(1) Examinarea persoanelor în ceea ce priveşte cunoaşterea regulilor de circulaţie se desfăşoară în sali adecvate acestei activităţi, stabilite prin dispoziţie a şefului serviciului public comunitar.(2) În anexa la chestionar persoana examinata va completa toate rubricile existente şi va semna. Persoana examinata consemnează olograf menţiunea referitoare la perioada şi la şcoala de soferi absolvită, pe versoul anexei, după care semnează.(3) Proba teoretică consta în completarea de către candidat a anexei la chestionar, prin insemnarea cu litera "X" a casetei sau casetelor corespunzătoare răspunsului/raspunsurilor considerat/considerate corect/corecte, lăsând necompletate celelalte casete cu răspunsurile considerate gresite.
 + 
Articolul 11Obligaţiile examinatorilor înainte de începerea probei teoretice:a) stabilesc identitatea persoanelor examinate, prin confruntarea fizionomiei acestora cu fotografiile de pe unul dintre următoarele documente: cartea, buletinul sau adeverinta de identitate, legitimatia provizorie pentru cetăţenii străini cu reşedinţa în România sau pasaportul pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, şi programatorul de examen;b) verifica chestionarele şi anexele pentru depistarea eventualelor însemnări ce ar putea influenţa răspunsurile candidaţilor;c) instruiesc persoanele examinate cu privire la modul de desfăşurare a examenului şi de completare a anexei la chestionar, la timpul afectat probei teoretice, precizând ca sunt interzise efectuarea oricăror însemnări pe chestionare, folosirea de materiale ajutatoare, precum şi consultarea între candidaţi.
 + 
Articolul 12(1) Obligaţiile examinatorilor în timpul probei teoretice:a) supraveghează cu atenţie modul de desfăşurare a examenului şi reverifica concordanta datelor consemnate pe anexa la chestionar cu cele din documentul de identitate;b) interzic accesul în sala de examen al altor persoane decât cele prevăzute în programator, cu excepţia ofiţerilor cu atribuţii de control;c) întrerup examinarea, scot din sala şi declara respinse persoanele care incearca sa promoveze examenul prin frauda, pe cele care se consulta între ele ori pe cele care consemnează răspunsurile la întrebările din chestionare pe coli de hârtie sau pe alte documente decât anexa la chestionar;d) le este interzis sa comunice candidaţilor răspunsurile la întrebările din chestionare ori sa desfăşoare alte activităţi, care ar împiedica supravegherea în timpul examenului.(2) După expirarea timpului acordat pentru completarea anexelor, acestea împreună cu chestionarele se reţin de către examinator.
 + 
Articolul 13(1) Corectarea anexelor la chestionare se efectuează separat de către cel puţin 2 membri ai comisiei de examinare, nominalizaţi în programator, după expirarea timpului afectat pentru rezolvarea chestionarelor de către candidaţi.(2) Evaluarea raspunsurilor date pe anexele la chestionare se efectuează în prezenta a 2 martori asistenţi, aleşi din rândul celorlalţi candidaţi.(3) Sunt considerate gresite răspunsurile care nu corespund grilei de verificare a chestionarului, cele care prezintă ştersături sau corecturi şi cele care nu sunt însemnate cu litera "X" ori sunt scrise cu alte caractere sau sunt completate cu creionul.(4) Pentru a fi declarate admise la proba teoretică, persoanele examinate trebuie să răspundă corect la cel puţin 22 de întrebări din chestionarul de cunoaştere a regulilor de circulaţie şi, după caz, la cel puţin 8 întrebări din chestionarul pentru reguli specifice.
 + 
Articolul 14Obligaţiile examinatorilor la finalul probei teoretice:a) consemnează în anexa la chestionar calificativul "Admis" sau "Respins" obţinut de candidat în urma verificării concordanţei raspunsurilor din anexa cu grila de verificare şi înscriu în clar gradul profesional, numele şi prenumele, după care semnează;b) consemnează în programatoare seriile anexelor atribuite fiecărui candidat şi rezultatele obţinute de aceştia la proba teoretică, inclusiv menţiunile corespunzătoare pentru persoanele neprezentate;c) anulează chitanţa reprezentând taxa de examinare şi consemnează în rubrica corespunzătoare din fişa de şcolarizare calificativul obţinut, în cazul persoanelor declarate respinse;d) comunică persoanelor examinate calificativele obţinute, iar celor declarate admise, data, ora şi locul de plecare la proba practica;e) restituie dosarele de examinare ale persoanelor declarate respinse, mai puţin anexele şi chitanţele.
 + 
Articolul 15(1) Persoanele declarate admise la proba teoretică susţin proba practica în cel mult 90 de zile de la data promovării examenului teoretic, în caz contrar candidatul fiind declarat respins.(2) Persoanele prevăzute la art. 7 alin. (4) pot fi examinate la proba practica pentru obţinerea permisului de conducere categoriile B, C şi/sau D în aceeaşi zi, cu condiţia ca proba practica să fie susţinută în aceasta ordine, examenul pentru obţinerea permisului de conducere pentru categoriile C şi D fiind condiţionat de promovarea probei practice pentru categoria B.
 + 
Articolul 16(1) Autovehiculele folosite la proba practica a examenului trebuie să fie din categoria celor pentru care se solicita obţinerea permisului de conducere, conform anexei nr. 4.(2) Autovehiculele prevăzute la alin. (1) trebuie să fie dotate cu dubla comanda (cu excepţia motocicletelor), oglinzi retrovizoare pentru candidat şi examinator, precum şi caseta omologata cu inscripţia "ŞCOALA".(3) În timpul examenului, autovehiculele şi remorcile nu vor fi încărcate.(4) Persoanele cu handicap fizic susţin examenul cu autovehicule adaptate infirmităţii lor.(5) Conducerea unui vehicul echipat cu schimbator de viteze manual este condiţionată de reusita la examenul practic care se da cu un vehicul echipat cu schimbator de viteze manual.(6) În cazul în care candidatul trece proba practica cu un vehicul echipat cu schimbator de viteze automat, acest lucru va fi înscris la rubrica "Restrictii" din permisul de conducere eliberat pe baza unui astfel de examen. Orice permis care conţine aceasta menţiune va putea fi utilizat numai pentru conducerea unui vehicul echipat cu schimbator de viteze automat.
 + 
Articolul 17(1) Traseele folosite la proba practica sunt, de regula, altele decât cele folosite în procesul de instruire practica a cursanţilor, pentru a permite examinatorului aprecierea deprinderilor şi aptitudinilor necesare conducerii în siguranţa a unui autovehicul.(2) Traseele trebuie să cuprindă secţiuni cu trafic variat, atât în localităţi, cat şi în afară acestora. Proba practica poate fi susţinută şi prin 3 subprobe la date şi locatii diferite, una în poligon, una în localitate şi ultima în afară localităţii.(3) Modalitatea de sustinere a probei practice, precum şi ordinea de sustinere a componentelor acesteia se stabilesc prin ordin al prefectului, cu avizul Direcţiei regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.
 + 
Articolul 18(1) Proba practica de conducere a autovehiculelor din categoria A şi subcategoria A1, în poligonul special amenajat (anexa nr. 5), cuprinde următoarele manevre:a) coborârea motocicletei (motoretei) de pe cric cu motorul pornit şi deplasarea acesteia pe o distanta de 5 m într-un spaţiu cu lăţimea de 0,5 m, fără ajutorul motorului, mergand alături de vehicul până la locul de plecare, penalizandu-se neincadrarea în spaţiul delimitat de marcajul lateral sau nementinerea în poziţie verticala pe cele doua roti;b) mersul sinuos printre jaloane, constând în parcurgerea continua cu ajutorul motorului a unui traseu printre 5 jaloane, penalizandu-se atingerea unuia dintre ele, neincadrarea în spaţiul delimitat de marcajul lateral ori sprijinirea cu piciorul de sol;c) executarea de opturi printre jaloane, constând în efectuarea continua a 6 astfel de manevre printre 4 jaloane (3 într-un sens şi 3 în celălalt sens), cu începerea manevrei din partea dreaptă a ultimului jalon, penalizandu-se atingerea unui jalon, neincadrarea în spaţiul delimitat de marcajul lateral ori sprijinirea cu piciorul de sol;d) deplasarea în linie dreapta, constând în parcurgerea cu ajutorul motorului a unei distanţe de 50 m într-un spaţiu cu lăţimea de 0,5 m, cu bratul stang ridicat orizontal, penalizandu-se neincadrarea în spaţiul delimitat de marcajul lateral sau sprijinirea cu piciorul de sol;e) urcarea motocicletei (motoretei) pe cric, penalizandu-se neefectuarea acestei manevre.(2) Proba practica de conducere a motoretei sau motocicletei în poligon este promovata de candidaţii care în timp de 4 minute nu au cumulat mai mult de 3 greşeli.
 + 
Articolul 19(1) În timpul probei practice de conducere în traseu a autovehiculului examinatorii vor verifica modul de comportare a candidaţilor, în funcţie de categoria vehiculului.(2) Aptitudini şi modul de comportare supuse testarii, specifice pentru categoria A şi subcategoria A1:a) Pregătirea şi controlul tehnic ale vehiculului în legătură cu siguranţa circulaţieiCandidaţii trebuie să facă dovada capacităţii de a se pregati sa conducă în siguranţa, prin îndeplinirea următoarelor cerinţe:1. să se doteze cu echipamentele de protecţie, cum ar fi manusile, cizmele, îmbrăcămintea şi casca;2. să efectueze un control sumar al stării cauciucurilor, franelor, direcţiei, comutatorului de oprire de urgenta (dacă acesta exista), al curelei de transmisie, nivelului de ulei, farurilor, dispozitivelor reflectorizante, semnalizatoarelor şi al sistemului de avertizare sonora.b) Manevre speciale legate de siguranţă rutiera care trebuie testate:1. sa pună şi sa scoată piedica motocicletei şi sa o deplaseze fără ajutorul motorului, mergand pe lângă ea;2. sa parcheze motocicleta cu ajutorul piedicii;3. cel puţin două manevre care trebuie executate cu viteza redusă, dintre care un slalom; acest lucru ar trebui să permită verificarea actionarii ambreiajului în combinaţie cu frana, a echilibrului, direcţiei vizuale şi poziţiei pe motocicleta, precum şi a poziţiei picioarelor pe rezematoarea de picior;4. cel puţin două manevre care trebuie executate cu viteza mai mare, dintre care o manevră în viteza a 2-a sau a 3-a, cel puţin cu 30 km/h, şi o manevră care consta în a evita un obstacol cu o viteză de cel puţin 50 km/h; aceasta ar trebui să permită verificarea poziţiei pe motocicleta, a direcţiei vizuale, a echilibrului, a tehnicii de conducere şi a tehnicii de schimbare a vitezelor;5. franare: se executa cel puţin două exercitii de franare, inclusiv o franare de urgenta la o viteză de cel puţin 50 km/h; acest lucru ar trebui să permită verificarea actionarii franei din faţa şi a franei din spate, a direcţiei vizuale şi a poziţiei pe motocicleta.Manevrele speciale prevăzute la pct. 3-5 trebuie să fie puse în aplicare cel târziu la 2 ani după intrarea în vigoare a prezentului ordin.c) Comportamentul în traficCandidaţii trebuie să efectueze în mod obligatoriu următoarele manevre în situaţii normale de circulaţie, în condiţii de siguranţă deplina şi cu precautiile necesare:1. sa părăsească un loc de stationare, sa plece din nou după o oprire în trafic, sa iasa de pe un drum lateral;2. sa folosească drumuri drepte, cu circulaţie în ambele sensuri, inclusiv în sectoare ingustate;3. sa abordeze curbe;4. intersectii: modul de patrundere şi de traversare a intersectiilor şi jonctiunilor;5. sa schimbe direcţia: sa vireze la dreapta şi la stanga, sa treacă de pe o bandă pe alta;6. intrarea/ieşirea de pe autostrada sau alte cai similare (dacă este cazul): intrarea de pe banda de accelerare, ieşirea pe banda de decelerare;7. depasire/intalnire: depăşirea altor vehicule (dacă se poate), depăşirea unor obstacole, cum ar fi maşini care stationeaza, permiterea depăşirii de către alte vehicule (dacă este cazul);8. amenajări rutiere deosebite (dacă este cazul): intersectii cu sens giratoriu, treceri de nivel, staţii de tramvai/de autobuz, treceri pentru pietoni, pante prelungite la urcare/la coborare;9. luarea precautiilor necesare înainte de coborârea din vehicul.(3) Aptitudini şi mod de comportare supuse testarii, specifice pentru categoriile (subcategoria) B, B1 şi B+Ea) Pregătirea şi controlul vehiculului din punct de vedere al siguranţei circulaţiei:Candidaţii trebuie să facă dovada capacităţii de a se pregati sa conducă în siguranţa, prin respectarea următoarelor cerinţe:1. sa regleze scaunul dacă este nevoie pentru a obţine o poziţie corecta;2. sa regleze oglinzile retrovizoare, centurile de siguranţă şi, dacă este cazul, rezematoarele pentru cap;3. să se asigure ca uşile sunt închise;4. să efectueze un control sumar al stării cauciucurilor, franelor, direcţiei, fluidelor (de pilda, uleiul de motor, lichidul de răcire, lichidul pentru spalatorul de parbriz), farurilor, dispozitivelor reflectorizante, semnalizatoarelor şi claxonului;5. sa controleze elementele legate de securitatea încărcării vehiculului: caroseria, obloanele de încărcare, modul de încărcare, stivuirea încărcăturii (numai pentru categoria B+E);6. sa controleze dispozitivul de tracţiune şi conexiunile franei şi circuitului electric (numai pentru categoria B+E).b) Categoria B şi subcategoria B1: manevre speciale care trebuie testate în legătură cu siguranţa circulaţiei.Se asigura testarea unei selectii din următoarele manevre (cel puţin două manevre din următoarele patru, dintre care o manevră de mers înapoi):1. să se efectueze o manevră de mers înapoi, mentinandu-se o traiectorie rectilinie, sau să se efectueze o manevră de mers înapoi cu un viraj la dreapta sau la stanga la coltul strazii, fără a părăsi banda de circulaţie;2. să se facă o întoarcere printr-o manevră de mers înainte şi de mers înapoi;3. să se parcheze vehiculul şi să se repuna în mişcare dintr-un loc de stationare (paralel, oblic sau perpendicular), mergand pe direcţia înainte sau înapoi, pe teren neted, în panta şi în rampa;4. să se franeze pentru a opri cu precizie; executarea unei opriri de urgenta este facultativă.c) Categoria B+E: manevre speciale care trebuie testate din punct de vedere al siguranţei traficului:1. să efectueze atasarea remorcii sau semiremorcii la vehiculul tragator şi detasarea acesteia; aceasta manevra trebuie să înceapă cu vehiculul şi remorca acestuia în stationare unul lângă celălalt (nu unul în spatele celuilalt);2. sa meargă pe direcţia înapoi, descriind astfel o curba prestabilita;3. sa parcheze în siguranţa pentru încărcare/descărcare.d) Comportamentul în traficCandidaţii trebuie să efectueze în mod obligatoriu toate manevrele următoare în situaţii normale de trafic, în condiţii de siguranţă completa şi cu precautiile necesare:1. sa părăsească un loc de stationare, sa plece din nou după o oprire în trafic, sa iasa de pe un drum lateral;2. sa folosească drumuri drepte, sa intalneasca vehicule, inclusiv în pasaje inguste;3. sa abordeze curbe;4. intersectii: sa pătrundă şi sa traverseze intersectii şi jonctiuni;5. sa schimbe direcţia: sa vireze la dreapta sau la stanga, sa schimbe banda de circulaţie;6. să între/sa iasa de pe o autostrada sau o alta cale similară (dacă este cazul); intrare de pe banda de accelerare/ieşire pe banda de decelerare;7. să depăşească/să se intersecteze cu alte vehicule (dacă este posibil), să depăşească obstacole, cum ar fi maşini care stationeaza, să fie depasiti de alte vehicule (dacă este cazul);8. amenajări rutiere speciale (dacă este cazul): intersectii cu sens giratoriu, treceri la nivel, staţii de tramvai/de autobuz, treceri de pietoni, rampe/pante prelungite la urcare/la coborare;9. să fie precauti şi sa ia măsurile de siguranţă înainte de coborârea din vehicul.(4) Aptitudini şi mod de comportare supuse testarii, specifice pentru categoriile C, C+E, C1, C1+E, D, D+E, D1 şi D1+Ea) Pregătirea şi controlul tehnic al vehiculului din punct de vedere al siguranţei traficuluiCandidaţii trebuie să facă dovada capacităţii de a se pregati pentru conducerea în siguranţa, prin respectarea următoarelor cerinţe:1. sa regleze scaunul pentru a obţine o poziţie corecta;2. sa regleze oglinzile retrovizoare, centurile de siguranţă, eventual rezematoarele pentru cap;3. să efectueze o verificare sumară a stării cauciucurilor, franelor, direcţiei, farurilor, dispozitivelor reflectorizante, semnalizatoarelor şi claxonului;4. sa controleze servofrana, servodirectia, starea cauciucurilor, a piulitelor de fixare a rotilor, a aripilor, a parbrizului, a ferestrelor şi a stergatoarelor de parbriz, a fluidelor (în special uleiul de motor, lichidul de răcire, lichidul pentru spalatorul de parbriz); controlul şi folosirea tabloului de bord, inclusiv a dispozitivului de înregistrare a vitezei;5. sa controleze presiunea aerului, rezervoarele de aer şi suspensia;6. sa controleze elementele de securitate legate de încărcarea vehiculului: caroseria remorcii, obloanele de încărcare, mecanismul de încărcare (dacă este cazul), sistemul de închidere al cabinei, modul de încărcare, fixarea încărcăturii (numai pentru categoriile C, C+E, C1 şi C1+E);7. sa controleze mecanismul de cuplare şi conexiunile sistemului de franare şi ale circuitului electric (numai pentru categoriile C+E, C1+E, D+E, şi D1+E);8. să fie capabili sa ia măsurile speciale pentru securitatea vehiculului, sa controleze caroseria remorcii, uşile de serviciu, ieşirile de urgenta, instrumentarul de acordare a primului ajutor, stingatoarele şi alte echipamente de siguranţă (numai pentru categoriile D, D+E, D1 şi D1+E);9. sa citească o harta rutiera (facultativ).b) Manevre speciale care trebuie testate pentru siguranţa circulaţiei:1. să efectueze atasarea remorcii sau semiremorcii la vehiculul tragator şi detasarea acesteia (numai pentru categoriile C+E, C1+E, D+E, D1+E); aceasta manevra trebuie să înceapă cu vehiculul şi remorca în stationare unul lângă celălalt (nu în linie dreapta) (numai pentru categoriile C+E, C1+E, D+E, D1+E);2. sa meargă pe direcţia înapoi, astfel încât sa realizeze descrierea unei curbe prestabilite;3. sa parcheze în mod sigur pentru a incarca/descarca pe o rampa/pe un chei de descărcare sau o instalatie asemănătoare (numai pentru categoriile C, C+E, C1 şi C1+E);4. sa parcheze pentru a lasă sa urce sau sa coboare în siguranţa călătorii unui autobuz (numai pentru categoriile D, D+E, D1 şi D1+E).c) Comportamentul în traficCandidaţii trebuie să efectueze în mod obligatoriu toate manevrele următoare, în situaţii normale de trafic, în condiţii de deplina siguranţa şi luând toate precautiile necesare:1. sa părăsească un loc de stationare, sa plece din nou după o oprire în trafic, sa iasa de pe un drum fără prioritate;2. sa folosească drumuri drepte, să se intersecteze cu alte vehicule, inclusiv în pasaje inguste;3. sa abordeze curbe;4. intersectii: sa pătrundă şi sa traverseze intersectii şi jonctiuni;5. sa schimbe direcţia: sa vireze la dreapta şi la stanga, sa schimbe banda de circulaţie;6. să între/sa iasa de pe autostrada sau de pe drumuri similare (dacă este cazul); intrare de pe banda de accelerare şi ieşire pe banda de decelerare;7. să depăşească/să se intersecteze cu alte vehicule (dacă este posibil); depăşirea unor obstacole, cum ar fi maşini care stationeaza, să fie depasiti de alte vehicule (dacă este cazul);8. amenajări rutiere speciale (dacă este cazul); intersectii cu sens giratoriu, treceri la nivel, staţii de tramvai/de autobuz, treceri de pietoni, rampe/pante prelungite la urcare/la coborare;9. să fie precauti şi sa ia măsurile de siguranţă înainte de coborârea din vehicul.(5) Evaluarea probei practice se efectuează după următoarele criterii:a) Evaluarea va tine cont de usurinta candidatului de a manipula diferitele comenzi ale vehiculului şi de stăpânirea de care acesta va da dovada în încadrarea în trafic în deplina siguranţa. De-a lungul probei, examinatorul trebuie să perceapă faptul ca se afla în siguranţa. Greşelile de conducere sau comportamentul periculos care ameninta siguranţa imediata a vehiculului de examen, a călătorilor sau a altor participanţi la trafic, fie ca au necesitat sau nu intervenţia examinatorului, vor fi sancţionate cu acordarea calificativului "Respins", pentru candidatul respectiv, examinatorul fiind liber sa hotărască dacă mai este cazul să se continue până la scurgerea timpului afectat examenului practic.b) În decursul evaluării, examinatorii acorda o atenţie deosebită comportamentului preventiv şi calm adoptat de candidaţi la volan. Aceasta apreciere tine cont de stilul de conducere în ansamblu, iar examinatorul trebuie să ia în considerare profilul global al candidatului. Criteriile comporta un mod de conducere adaptat şi ferm (în deplina siguranţa), luarea în considerare a stării drumului şi a condiţiilor meteorologice, a celorlalte vehicule şi a acţiunilor celorlalţi participanţi la trafic (mai ales ale celor mai vulnerabili) şi nu în ultimul rând capacitatea de anticipare a situaţiilor periculoase cu risc crescut de producere a accidentelor.c) Examinatorul va evalua în afară de acestea, în legătură cu conducătorul auto:1. stăpânirea vehiculului, ţinând cont de următoarele elemente: folosirea corecta a centurii de siguranţă, a oglinzilor retrovizoare, a rezematoarei pentru cap, a scaunului; folosirea corecta a farurilor şi a celorlalte echipamente; folosirea corecta a ambreiajului, a cutiei de viteze, a acceleratiei, a sistemelor de franare (inclusiv al treilea sistem de franare, dacă este cazul), a direcţiei (numai pentru categoriile B+E, C, C+E, C1, C1+E, D+E şi D1+E); confortul călătorilor (numai pentru categoriile D, D+E, D1 şi D1+E) (fără accelerari brutale, conducere calma şi fără franari bruste);2. conducere judicioasă şi cu grija pentru mediul înconjurător, ţinând cont de turatia motorului, de treptele de viteza, de frana şi de acceleratie (numai pentru categoriile B+E, C, C+E, C1, C1+E, D, D+E, D1 şi D1+E);3. capacitatea de observatie: observatia panoramica, folosirea corecta a oglinzilor retrovizoare, vizibilitate la distanta mare, medie şi mica;4. prioritatea/cedarea trecerii: acordarea priorităţii în intersectii şi jonctiuni, cedarea trecerii în celelalte situaţii (de exemplu, la schimbarea de direcţie, schimbarea benzii de circulaţie, manevre particulare);5. încadrarea corecta pe drum, pe benzile de circulaţie, în intersectiile cu sens giratoriu, în curbe, în funcţie de tipul şi de caracteristicile vehiculului; preselectare;6. distanta de siguranţă: menţinerea unei distanţe adecvate în faţa şi în spate, menţinerea unei distanţe adecvate faţă de ceilalţi participanţi la trafic;7. viteza: respectarea vitezei maxime admise; adaptarea vitezei la condiţiile meteorologice şi de circulaţie şi, dacă este cazul, la limitele maxime în vigoare, menţinerea unei viteze care permite oprirea la distanta vizibila şi în siguranţa, corelarea vitezei cu cea a vehiculelor de aceeaşi categorie;8. semafoarele, indicatoarele şi celelalte elemente de semnalizare rutiera: comportament corect la semafoare, respectarea indicaţiilor agenţilor de poliţie rutiera, luarea în considerare a indicatoarelor rutiere (interdicţii sau obligaţii), acţiune adecvată în legătură cu marcajul la sol;9. semnalizarea în timp util prin semnalele necesare şi corecte, reactia corecta la toate semnalele date de ceilalţi participanţi la trafic;10. franare şi oprire; incetinire la timp, franare şi oprire în funcţie de împrejurări; anticipare; folosirea diverselor sisteme de franare (numai pentru categoriile C, C+E, D şi D+E); folosirea sistemelor de reducere a vitezei, altele decât frana (numai pentru categoriile C, C+E, D şi D+E).
 + 
Articolul 20În cadrul probei practice de conducere în traseu a autovehiculului, examinatorii sunt obligaţi:a) sa nu modifice locul de plecare la proba practica, comunicat candidaţilor;b) sa verifice identitatea candidaţilor, documentele, precum şi starea tehnica a autovehiculelor de şcoala cu care se efectuează proba de traseu;c) sa explice candidaţilor modul de desfăşurare a probei şi să le comunice traseul ce urmează a fi parcurs;d) sa nu permită accesul în autovehicul al altor persoane, cu excepţia candidaţilor;e) sa nu permită transmiterea de indicaţii şi sfaturi candidatului în timpul examinării;f) sa urmărească cu atenţie modul de efectuare a manevrelor de conducere a autovehiculului, sa intervină în situaţii deosebite când din cauza unor manevre periculoase se pot produce accidente de circulaţie;g) sa nu angajeze cu candidaţii discuţii de alta natura decât cele legate de executarea probelor respective;h) sa nu indice candidaţilor efectuarea unor manevre care ar încalcă regulile de circulaţie sau semnalizarea rutiera;i) sa manifeste exigenta şi obiectivitate în aprecierea cunoştinţelor şi acordarea calificativelor, având o comportare civilizata faţă de candidaţi.
 + 
Articolul 21(1) Examinarea la proba de conducere a autovehiculului se face separat pentru fiecare categorie sau subcategorie.(2) Durata probei trebuie să fie de minimum 25 de minute pentru categoriile A, B, BE şi subcategoriile A1 şi B1 şi de minimum 45 de minute pentru celelalte categorii sau subcategorii, iar distanta parcursă trebuie să fie suficienta pentru ca examinatorul să poată aprecia aptitudinile şi comportamentul candidaţilor.(3) În cazul probei practice efectuate prin doua sau trei subprobe, timpii aferenţi cumulati trebuie să fie corespunzatori celor menţionaţi la alineatul precedent.(4) Candidatul care a depăşit punctajul maxim de penalizare înaintea expirării perioadei prevăzute la alin. (2) este declarat "Respins".
 + 
Articolul 22(1) Neexecutarea corecta a manevrelor prevăzute la art. 19 de către persoana examinata se penalizeaza de către examinator prin consemnarea literei "l" în casuta corespunzătoare regulii incalcate din anexa la chestionar.(2) În cazul repetarii aceleiaşi greşeli, aceasta se consemnează de fiecare data în rubrica corespunzătoare, punctajul de penalizare fiind inmultit cu numărul de greşeli înscrise în anexa.
 + 
Articolul 23Este declarata admisă la proba practica persoana care cumulează cel mult 20 de puncte penalizare în timpul prevăzut la art. 21 alin. (2).
 + 
Articolul 24(1) Restricţiile medicale, cele referitoare la adaptari obligatorii ale autovehiculelor sau alte aspecte administrative se înscriu la rubrica restrictii din permisul de conducere, codificat conform anexei nr. 6.(2) Restricţiile medicale se înscriu, potrivit reglementărilor legale, în fişa medicală.(3) Adaptarile obligatorii ale autovehiculelor pentru conducerea acestora de către persoane cu anumite dizabilitati se stabilesc de către examinator, cu viza instituţiei care a emis fişa medicală pentru persoana respectiva.(4) Codurile aferente aspectelor administrative se stabilesc şi se înscriu în permisul de conducere, potrivit prezentului ordin, de către personalul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.(5) Cu ocazia preschimbarii unor permise de conducere emise de alte state comunitare, restricţiile înscrise în acestea se preiau în permisele de conducere preschimbate.
 + 
Articolul 25Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 26(1) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data începerii activităţii serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.(2) Cu aceeaşi dată se abroga Instrucţiunile ministrului administraţiei şi internelor nr. 525/2003 privind organizarea şi desfăşurarea examenului pentru obţinerea permisului de conducere, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 677 din 24 septembrie 2003.(3) În termen de un an de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor va atesta examinatorii din cadrul serviciilor publice comunitare, până la aceasta atestare examinarea urmând a fi efectuată de personalul poliţiei rutiere preluat cu ocazia infiintarii serviciilor publice comunitare.(4) Chestionarele de examen, inclusiv cele formulate în limbi de circulaţie internationala, şi grilele de corectare folosite la proba teoretică se elaborează de către Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor în termen de 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.(5) Până la termenul prevăzut la alin. (4) se utilizează chestionarele aflate în prezent în uz.(6) Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor şi serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor vor lua măsuri pentru punerea în aplicare a prezentului ordin.Ministrul administraţiei şi internelor,Vasile BlagaBucureşti, 1 aprilie 2005.Nr. 574.
 + 
Anexa 1CERERE – TIP– model –Domnule şef serviciu,Subsemnatul/Subsemnata …………………., domiciliat/domiciliata în ………….., judeţul …………, posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria ….. nr. ……, eliberat/eliberata de …………… la ……….., C.N.P. │_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│, solicit prezentarea la examenul pentru obţinerea permisului de conducere categoria/subcategoria ………. .Mentionez ca pregătirea necesară sustinerii acestui examen am efectuat-o în cadrul Şcolii de pregătire a conducătorilor de autovehicule ………………………………….. .Anexez dosarul de examinare alcătuit din documentele prevăzute la art. 57 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 85/2003.Data ……………..Semnatura …………
 + 
Anexa 2– faţa –MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELORSERVICIUL PUBLIC COMUNITAR REGIM PERMISE DE CONDUCERE ŞIÎNMATRICULARE A VEHICULELOR AL JUDEŢULUI _______________Nr.________ din _______________

Nr.
crt.

Data pro-
gramarii
la examen

Gradul,numele şi
prenumele lucra-
torului care a
primit şi veri-
ficat dosarul
Rezultatul
examenului

Categoria
obţinută

Data
obţinerii
categoriei

Semnatura
examina-
torului

1
2
3
4
5
6
7
8
9

ŞCOALA DE PREGĂTIRE A CONDUCĂTORILORDE AUTOVEHICULE…………………….…………………….(nr. avizului de funcţionare, data eliberării)1. FIŞA DE ŞCOLARIZARE PENTRU CONDUCEREA AUTOVEHICULELORNr._______ din __________(din registrul de evidenta al şcolii sau al instructorului auto independent)┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│Codul numeric personal │_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│ ││Motivul emiterii ││ [] EXAMEN PERMIS NOU ││ [] EXAMEN ADAUGARE CATEGORII ││ [] EXAMEN REDOBANDIRE CATEG. ││ ││ Numele__________ Prenumele_______________ Numele anterior________________ ││Prenumele părinţilor: Tata_________ Mama_____________ Cetăţenie___________ ││Sex M [ ] F [ ] Data naşterii: Anul___ luna_____ ziua____Locul ││naşterii: Judeţul(sectorul)______ localitatea_________ ┌────────────┐ ││Domiciliul: Judeţul(sectorul)_______ localitatea__________ │ LOC PENTRU │ ││Str.________ nr.______ bloc_____ scara________ │ FOTOGRAFIE │ ││etaj___ apart.____ Actul de identitate:___ Seria____nr._____ │ Mărimea │ ││eliberat de ____________ la data de______________ │ 3,5×3,85 cm│ ││ [ ] Nu am posedat permis de conducere │ color │ ││ [ ] Am posedat permis de conducere categ./subcateg._____ │ │ ││ care a fost anulat în anul_________ └────────────┘ ││ [ ] Posedat permis de conducere categ./subcateg._____ ││ numărul ______ eliberat de ________ ││ ││ Semnatura candidatului ____________ ││ │├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│ Certific autenticitatea imaginii şi corectitudinea datelor: ││ Lucrator MAI (funcţie,nume,prenume) __________________ Semnatura___________ ││ Operator introducere date (nume,prenume):_____________ Semnatura___________ ││ ││ Chitanţa APPS contravaloare permis seria ____ nr.______ ││ Taxa prestări servicii ___________ │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘– verso –

CERTIFICAT PE ABSOLVIRE

Se certifica absolvirea cursurilor de pregătire pentru susţinerea examenului în vederea obţinerii permisului de conducere pentru categoria/subcategoria_________ organizate de ___________________DIRECTOR, SECRETAR,……….. ………….……….. ………….(nume, prenume, semnatura (nume, prenume şi semnatura)şi ştampila)PROFESOR DE LEGISLAŢIE INSTRUCTOR DE MEDICCONDUCERE AUTO……………. ………….. ………….……………. ………….. ………….……………. ………….. ………….(nume,prenume, nr. (nume,prenume, nr. (nume, prenume,autorizaţie, data autorizaţie, data semnatura şi parafa)eliberării şi semnatura) eliberării şi semnatura)

DOVADA

Subsemnatul_______________ posesor al atestatului de instructor auto independent nr. _________ eliberat de____________ am instruit la conducerea autovehiculelor din categoria/subcategoria________ în perioada__________ pe dl.(dna)_______________ cu datele de stare civilă menţionate în Fişa de şcolarizare, care a dobândit pregătirea necesară pentru susţinerea examenului de obţinere a permisului de conducere.NR. DE ORE EFECTUATE (total)_________ din care:a) Legislaţie rutiera______________; b) prim ajutor_________________;c) conducerea autovehiculului______; d) cunoaşterea autovehicul_____;PROFESOR DE LEGISLAŢIE INSTRUCTOR DE MEDICCONDUCERE AUTO……………. ………….. ………….……………. ………….. ………….……………. ………….. ………….(nume,prenume, nr. (nume,prenume, nr. (nume, prenume,autorizaţie, data autorizaţie, data semnatura şi parafa)eliberării şi semnatura) eliberării şi semnatura) + 
Anexa 3– faţa –┌──────────────────────────────────┬─────────────────────┬─────────────────────┐│DIRECŢIA REGIM PERMISE DE │ │ ┌────┐ ││CONDUCERE ŞI ÎNMATRICULARE │REGULI CIRCULAŢIE │ Comisia │ │ ││A VEHICULELOR │ Ctg. B │ │….│ ││Serviciul Public Comunitar Regim │ │ └────┘ ││Permise de Conducere şi ├──────────┬──────────┤ Poziţia ┌────┐ ││Înmatriculare a Vehiculelor │Întrebarea│Întrebarea│ de │ │ ││al Judeţului …………… ├──────────┼──────────┤ programator │….│ ││ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ └────┘ ││ Data …………. │ │a│ │ │a│ │ Categoria …….. ││ │ ├─┤ │ ├─┤ │ (Subcategoria) ││ │ 1 │b│ │ 8 │b│ │ ││ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ││ Şeful Serviciului, │ │c│ │ │c│ ├──────────┬──────────┤│ ……………… │ └─┘ │ └─┘ │Întrebarea│Întrebarea││ ├──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤│ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ ││ ANEXA │ │a│ │ │a│ │ │a│ │ │a│ ││ LA CHESTIONARUL Nr. │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ ││ │ 2 │b│ │ 9 │b│ │ 15 │b│ │ 21 │b│ ││ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ ││ Numele şi prenumele ……….. │ │c│ │ │c│ │ │c│ │ │c│ ││ …………………………. │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ ││ CNP [][][][][][][][][][][][][] ├──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤│ S A A L L Z Z N N N N N C │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ ││ Domiciliul în …. str. …….. │ │a│ │ │a│ │ │a│ │ │a│ ││ nr. …. judeţul (sectorul) …. │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ ││ Actul de identitate seria …… │ 3 │b│ │ 10 │b│ │ 16 │b│ │ 22 │b│ ││ nr. ….. eliberat de ………. │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ ││ │ │c│ │ │c│ │ │c│ │ │c│ ││ Semnatura candidatului …….. │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ ││ ├──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤│ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │├─────────────────────┐ │ │a│ │ │a│ │ │a│ │ │a│ ││ │ PRECIZĂRI │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ ││ REGULI SPECIFICE │……….. │ 4 │b│ │ 11 │b│ │ 17 │b│ │ 23 │b│ ││ Ctg. C şi D │● Anexa se │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ ││ │completează │ │c│ │ │c│ │ │c│ │ │c│ │├──────────┬──────────┤numai cu │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ ││Întrebarea│Întrebarea│cerneala ├──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤├──────────┼──────────┤(stilou sau │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ ││ ┌─┐ │ ┌─┐ │pix) │ │a│ │ │a│ │ │a│ │ │a│ ││ │a│ │ │a│ │ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ ││ ├─┤ │ ├─┤ │● Modul de │ 5 │b│ │ 12 │b│ │ 18 │b│ │ 24 │b│ ││ 1 │b│ │ 8 │b│ │completare │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ ││ ├─┤ │ ├─┤ │ │ │c│ │ │c│ │ │c│ │ │c│ ││ │c│ │ │c│ │…………│ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ ││ └─┘ │ └─┘ │ ├──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤├──────────┼──────────┤ _ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ ││ ┌─┐ │ ┌─┐ │|a| Toate │ │a│ │ │a│ │ │a│ │ │a│ ││ │a│ │ │a│ │├-┤raspunsu-│ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ ││ ├─┤ │ ├─┤ │|b|rile sunt│ 6 │b│ │ 13 │b│ │ 19 │b│ │ 25 │b│ ││ 2 │b│ │ 9 │b│ │├-┤incorecte│ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ ││ ├─┤ │ ├─┤ │|c| │ │c│ │ │c│ │ │c│ │ │c│ ││ │c│ │ │c│ │└-┘ │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ ││ └─┘ │ └─┘ │ ├──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤├──────────┼──────────┤…………│ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ ││ ┌─┐ │ ┌─┐ │ │ │a│ │ │a│ │ │a│ │ │a│ ││ │a│ │ │a│ │ _ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ ││ ├─┤ │ ├─┤ │|X| Un sin- │ 7 │b│ │ 14 │b│ │ 20 │b│ │ 26 │b│ ││ 3 │b│ │ 10 │b│ │├-┤gur ras- │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ ││ ├─┤ │ ├─┤ │|b|puns este│ │c│ │ │c│ │ │c│ │ │c│ ││ │c│ │ │c│ │├-┤corect │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ ││ └─┘ │ └─┘ │|c| └──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤├──────────┼──────────┤└-┘ | ││ ┌─┐ │ ┌─┐ │…………………| ││ │a│ │ │a│ │ _ | REZULTATUL PROBEI ││ ├─┤ │ ├─┤ │|X| Doua raspunsuri | ││ 4 │b│ │ 11 │b│ │├-┤ sunt corecte | ││ ├─┤ │ ├─┤ │|X| | CIRCULAŢIE …………… ││ │c│ │ │c│ │├-┤ | REGULI SPECIFICE ……….. ││ └─┘ │ └─┘ │|c| | CALIFICATIV ……………. │├──────────┼──────────┘└-┘ | GRADUL, NUMELE ŞI PRENUMELE ││ ┌─┐ │ | (în clar) ………….. ││ │a│ │…………………………..┤ ││ ├─┤ │ _ | ……………………. ││ 5 │b│ │ |X| Toate raspun- | ││ ├─┤ │ ├-┤ surile sunt | ……………………. ││ │c│ │ |X| corecte | ││ └─┘ │ ├-┤ | …………………….. │├──────────┤ |X| | ││ ┌─┐ │ └-┘ | ││ │a│ │…………………………..┘ SEMNATURA …………….. ││ ├─┤ │ …………….. ││ 6 │b│ │ ││ ├─┤ │ ● Timpul maxim afectat completării ││ │c│ │ anexei este: ┌───────────────────────┤│ └─┘ │ – pentru reguli de circulaţie: 30 min; │Neprezentat Gradul, │├──────────┤ – pentru reguli specifice: 10 min. │la proba numele şi││ ┌─┐ │ │practica prenumele││ │a│ │ ● Baremul minim pentru a fi declarat │ Data examina- ││ ├─┤ │ admis este: │ torului ││ 7 │b│ │ – pentru reguli de circulaţie: 22 puncte │ ││ ├─┤ │ – pentru reguli specifice: 8 puncte │…………………..││ │c│ │ │…………………..││ └─┘ │ │ │└──────────┴───────────────────────────────────────────┴───────────────────────┘    – verso –┌────────────────────────────────────────────────────────────┬──┬──────────────┐│PENALIZAREA GREŞELILOR ŞI INCALCARILOR COMISE │P │ Examinarea ││ DE CANDIDAT (PUNCTE) │u │ la categoria ││ │n │(subcategoria)││ │c ├──┬─┬─┬─┬─┬─┬─┤│ │t │ │ │ │ │ │ │ ││ │e │ │ │ │ │ │ │ │├────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│ 1. PREGĂTIREA PENTRU DRUM │ │ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- nereglarea scaunului, a oglinzii retrovizoare, nefixarea │ │ │ │ │ │ │ │ ││centurii de siguranţă, neeliberarea franei de ajutor …….│ 6│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- necunoaşterea aparaturii de bord sau a comenzilor │ │ │ │ │ │ │ │ ││autovehiculului ……………………………………..│21│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│ 2. MANEVRAREA ŞI POZIŢIA AUTOVEHICULULUI ÎN TIMPUL MERSULUI│ │ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- nesincronizarea comenzilor (oprirea motorului, folosirea │ │ │ │ │ │ │ │ ││incorectă a treptelor de viteza) ………………………│ 6│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- nementinerea direcţiei de mers ………………………│ 9│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- folosirea incorectă a drumului, cu sau fără marcaje ……│ 6│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│ 3. SCHIMBAREA DIRECŢIEI DE MERS ŞI EFECTUAREA VIRAJELOR │ │ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers ………….│ 9│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- executarea neregulamentara a virajelor ……………….│ 6│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- nesemnalizarea sau semnalizarea gresita a schimbării │ │ │ │ │ │ │ │ ││direcţiei de mers ……………………………………│ 6│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│ 4. CIRCULAŢIA ÎN INTERSECTII │ │ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- neincadrarea corespunzătoare în raport cu direcţia │ │ │ │ │ │ │ │ ││de deplasare ………………………………………..│ 6│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- efectuarea unor manevre interzise (oprire, stationare, │ │ │ │ │ │ │ │ ││întoarcere, mers înapoi etc.)………………………….│ 6│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- neasigurarea la pătrunderea în intersectii ……………│ 9│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│ 5. DEPĂŞIREA │ │ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- ezitarea repetată de a depăşi alte autovehicule ……….│ 6│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- nerespectarea regulilor de executare a depăşirii ori │ │ │ │ │ │ │ │ ││efectuarea acesteia în locuri şi situaţii interzise ……..│21│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│ 6. PRIORITATEA │ │ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- neacordarea priorităţii vehiculelor şi pietonilor │ │ │ │ │ │ │ │ ││care au acest drept ………………………………….│21│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- tendinte repetate de a ceda trecerea vehiculelor şi │ │ │ │ │ │ │ │ ││pietonilor când nu au prioritate ………………………│ 6│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│7. RESPECTAREA SEMNIFICATIEI SEMNELOR ŞI MIJLOACELOR │ │ │ │ │ │ │ │ ││ DE SEMNALIZARE │ │ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- nerespectarea semnificatiei indicatoarelor şi │ │ │ │ │ │ │ │ ││marcajelor ………………………………………….│ 9│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- nerespectarea semnificatiei culorii roşii a │ │ │ │ │ │ │ │ ││semaforului …………………………………………│21│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- nerespectarea semnificatiei semaforului cu lumina │ │ │ │ │ │ │ │ ││galbena intermitenta …………………………………│ 9│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│ 8. VITEZA │ │ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- nereducerea vitezei în locurile impuse de lege ………..│ 9│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- depăşirea vitezei maxime admise ……………………..│ 9│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- conducerea cu viteza redusă în mod nejustificat ……….│ 6│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│ 9. CONDUCEREA PE TIMP NEFAVORABIL │ │ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- neindemanarea în conducere în condiţii de ploaie, │ │ │ │ │ │ │ │ ││zapada, mazga, polei …………………………………│ 9│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- deplasarea cu viteza neadecvata condiţiilor │ │ │ │ │ │ │ │ ││atmosferice şi de drum ……………………………….│ 9│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│10. NERESPECTAREA NORMELOR PRIVIND TRECEREA LA NIVEL │ │ │ │ │ │ │ │ ││ CU CALEA FERATĂ ……………………………….. │21│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│11. EXECUTAREA UNOR MANEVRE OBLIGATORII DE │ │ │ │ │ │ │ │ ││ INDEMANARE PE TRASEU │ │ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- oprirea şi pornirea din rampa ……………………….│ 7│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- parcarea cu faţa, cu spatele sau lateral………………│ 7│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- întoarcerea pe o strada cu una sau mai multe benzi │ │ │ │ │ │ │ │ ││de circulaţie pe sens ………………………………..│ 7│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│- mersul înapoi ……………………………………..│ 7│ │ │ │ │ │ │ ││ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│12. PRODUCEREA UNUI ACCIDENT DE CIRCULAŢIE, ORI │ │ │ │ │ │ │ │ ││ INTERVENŢIA EXAMINATORULUI PENTRU EVITAREA UNUI ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤│ PERICOL IMINENT ………………………………….│21│ │ │ │ │ │ │ │├────────────────────────────────────────────────────────────┴──┴──┴─┴─┴─┴─┴─┴─┤│ ││ MENŢIUNI ││ ││ ││ ││ │├────┬────────┬─────────────────────────┬──────────────────────┬───────────────┤│ │ │ POLIGON* │ TRASEU* │ ││ │ ├────┬────┬───────────────┼──────┬───────────────┤ ││DATA│Câte- │Gre-│Timp│Gradul, numele,│Pena- │Gradul, numele,│ CALIFICATIV ││ │goria │seli│ │prenumele şi │lizari│prenumele şi │ ││ │(subca- │ │ │Semnatura │ │Semnatura │ ││ │tegoria)│ │ │examinatorului │ │examinatorului │ │├────┼────────┼────┼────┼───────────────┼──────┼───────────────┼───────────────┤├────┼────────┼────┼────┼───────────────┼──────┼───────────────┼───────────────┤├────┼────────┼────┼────┼───────────────┼──────┼───────────────┼───────────────┤├────┼────────┼────┼────┼───────────────┼──────┼───────────────┼───────────────┤├────┼────────┼────┼────┼───────────────┼──────┼───────────────┼───────────────┤├────┴────────┴────┴────┴───────────────┴──────┴───────────────┴───────────────┤│ ││ * EXAMINAT CU AUTO NR. │└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
 + 
Anexa 4VEHICULELE FOLOSITE PENTRU EXAMINAREA PRACTICACategoria A:– accesul progresiv: motocicleta fără atas, cu o capacitate cilindrică mai mare de 120 cmc şi care atinge o viteză de cel puţin 100 km/h;– accesul direct [art. 55 alin. (2) din regulament]: motocicleta fără atas cu o putere de cel puţin 35 kW.Subcategoria A1:– motocicleta fără atas, cu o capacitate cilindrică de cel puţin 75 cmc.Categoria B:– vehicul de categoria B cu 4 roti şi care trebuie să atinga o viteză de cel puţin 100 km/h.Categoria B + E:– ansamblu format dintr-un vehicul de examen din categoria B şi dintr-o remorca cu masa maxima autorizata de cel puţin 1.000 kg, care atinge o viteză de cel puţin 100 km/h şi care nu intră în categoria B; compartimentul pentru mărfuri al remorcii trebuie să fie o caroserie de tip, închisă, cel puţin la fel de lata şi de înaltă ca şi vehiculul; caroseria închisă poate fi şi puţin mai lata decât vehiculul, cu condiţia ca vizibilitatea spre spate să fie posibila cu ajutorul oglinzilor retrovizoare exterioare ale autovehiculului; remorca trebuie să aibă o greutate reală de minimum 800 kg.Subcategoria B1:– autovehicul cu 3 sau 4 roti, care poate atinge o viteză de cel puţin 60 km/h.Categoria C:– vehicul din categoria C, a cărui masă maxima autorizata este de cel puţin 12.000 kg, are lungimea de cel puţin 8 m, lăţimea de cel puţin 2,40 m, atinge o viteză de cel puţin 80 km/h, este echipat cu ABS şi cu o cutie de viteze cu cel puţin 8 trepte de mers înainte, precum şi cu un dispozitiv de înregistrare a vitezei conform Regulamentului (CEE) nr. 3.821/85; compartimentul pentru mărfuri trebuie să fie o caroserie închisă, cel puţin la fel de larga şi de înaltă ca şi cabina; vehiculul trebuie să aibă o greutate de minimum 10.000 kg.Categoria C + E:– un vehicul articulat sau un ansamblu format dintr-un vehicul de examen din categoria C şi o remorca cu lungimea de cel puţin 7,5 m; vehiculul articulat şi ansamblul trebuie să aibă împreună o masa totală maxima autorizata de cel puţin 20.000 kg, o lungime de cel puţin 14 m şi o latime de cel puţin 2,40 m, sa atinga o viteză de cel puţin 80 km/h, să fie echipate cu ABS şi să aibă o cutie de viteze cu cel puţin 8 rapoarte de mers înainte şi un dispozitiv de înregistrare a vitezei conform Regulamentului (CEE) nr. 3.821/85; compartimentul pentru mărfuri trebuie să fie o caroserie închisă, cel puţin la fel de lata şi de înaltă ca şi cabina; atât vehiculul, cat şi ansamblul trebuie să aibă o greutate de minimum 15.000 kg.Subcategoria C1:– vehicul din subcategoria C1, a cărui masă maxima este de cel puţin 4.000 kg, care are o lungime de cel puţin 5 m, atinge o viteză de cel puţin 80 km/h şi este echipat cu ABS şi cu un dispozitiv de înregistrare a vitezei conform Regulamentului (CEE) nr. 3.821/85; compartimentul pentru mărfuri trebuie să fie o caroserie închisă, cel puţin la fel de lata şi de înaltă ca şi cabina. Subcategoria C1 + E:– ansamblu format dintr-un vehicul de examen din subcategoria C1 şi dintr-o remorca a carei masa maxima autorizata este de cel puţin 1.250 kg; acest ansamblu trebuie să aibă o lungime de cel puţin 8 m şi sa atinga o viteză de cel puţin 80 km/h; compartimentul de mărfuri al remorcii trebuie să fie o caroserie închisă, cel puţin la fel de lata şi de înaltă ca şi cabina; caroseria închisă poate să fie şi puţin mai lata decât autovehiculul, cu condiţia ca vizibilitatea în spate să fie posibila prin folosirea retrovizoarelor exterioare ale autovehiculului; remorca trebuie să aibă o greutate de cel puţin 800 kg.Categoria D:– vehicul din categoria D, care are o lungime de cel puţin 10 m, o latime de cel puţin 2,40 m şi care poate atinge o viteză de cel puţin 80 km/h, echipat cu ABS şi cu un dispozitiv de înregistrare a vitezei conform Regulamentului (CEE) nr. 3.821/85.Categoria D + E:– ansamblu format dintr-un vehicul de examen din categoria D şi dintr-o remorca a carei masa maxima autorizata este de cel puţin 1.250 kg, lăţimea de cel puţin 2,40 m şi care este capabil sa atinga o viteză de cel puţin 80 km/h; compartimentul pentru mărfuri al remorcii trebuie să fie dintr-o caroserie închisă, cu o latime şi o înălţime de cel puţin 2 m; remorca trebuie să aibă o greutate de cel puţin 800 kg.Subcategoria D1:– vehicul din subcategoria D1, a carei masa maxima autorizata este de cel puţin 4.000 kg, care are o lungime de cel puţin 5 m şi care poate atinge o viteză de cel puţin 80 km/h, echipat cu ABS şi cu un dispozitiv de înregistrare a vitezei conform Regulamentului (CEE) nr. 3.821/85.Subcategoria D1 + E:– ansamblu format dintr-un vehicul de examen din subcategoria D1 şi dintr-o remorca a carei masa maxima autorizata este de cel puţin 1.250 kg şi care atinge o viteză de cel puţin 80 km/h; compartimentul pentru mărfuri al remorcii trebuie să fie alcătuit dintr-o caroserie închisă, cu o latime şi cu o înălţime de cel puţin 2 m; remorca trebuie să aibă o greutate minima de 800 kg.Vehiculele de examen din categoriile B+E, C, C+E, C1, C1+E, D, D+E, D1, D1+E, care nu sunt conforme cu criteriile minime menţionate mai sus, dar care erau folosite în momentul sau înaintea intrării în vigoare a prezentului ordin, pot fi încă folosite pe o perioadă de cel mult 6 ani începând de la această dată.
 + 
Anexa 5Schita Poligonului de examinare pentru categoria "A" şi subcategoria "A1"
 + 
Anexa 6CODURILE COMUNITARE ARMONIZATEConducătorul auto (probleme medicale):01. Corecţia şi/sau protecţia vederii01.01. Ochelari01.02. Lentile de contact01.03. Sticla protectoare01.04. Lentile opace01.05. Acoperitoare pentru ochi01.06. Ochelari sau lentile de contact02. Proteza auditiva/aparat auditiv02.01. Proteza auditiva pentru o ureche02.02. Proteza auditiva pentru ambele urechi03. Proteza/orteza pentru membre03.01. Proteza/orteza pentru unul sau ambele membre superioare03.02. Proteza/orteza pentru unul sau ambele membre inferioare05. Conducere cu restrictie (indicarea subcodului obligatoriu, conducere supusă restrictiilor din motive medicale)05.01. Restrictie la călătoria pe timpul zilei (de exemplu: o ora după răsăritul soarelui şi o ora înainte de apus)05.02. Restrictie la călătoria pe o raza de … km de la locul de reşedinţa al titularului sau doar în interiorul unui oraş, în perimetrul unei zone/regiuni05.03. Conducere fără pasageri în habitaclul autovehiculului05.04. Restrictie de utilizare în timpul deplasarii a unei viteze mai mici sau egale cu …. km/h05.05. Conducere doar atunci când este însoţit de un titular de permis de conducere05.06. Fără remorca05.07. Interzicerea conducerii pe autostrada05.08. Interzicerea consumului de băuturi alcooliceAdaptari ale vehiculului10. Cutie de viteze adaptată10.01. Schimbator de viteze manual10.02. Schimbator de viteze automat10.03. Schimbator de viteze cu comanda electronică10.04. Levier adaptat pentru schimbat viteza10.05. Fără cutie de transmisie secundară15. Ambreiaj adaptat15.01. Pedala de ambreiaj adaptată15.02. Ambreiaj manual15.03. Ambreiaj automat15.04. Compartimentare în faţa pedalei de ambreiaj/ pedalei de ambreiaj neutralizate/suprimate20. Mecanisme de franare adaptate20.01. Pedala de frana adaptată20.02. Pedala de frana marita20.03. Pedala de frana adaptată pentru piciorul stang20.04. Pedala de frana pentru talpa20.05. Pedala de frana cu bascula20.06. Frana de serviciu actionata cu mana (adaptată)20.07. Folosire maxima a franei de serviciu ranforsate20.08. Folosire maxima a franei de siguranţă integrate în frana de serviciu20.09. Frana de mana (de stationare) adaptată20.10. Frana de mana (de stationare) cu comanda electrica20.11. Frana de mana cu comanda actionata de picior (adaptată)20.12. Compartimentare în faţa pedalei de frana/pedalei de frana neutralizate/suprimate20.13. Frana cu comanda actionata la nivelul genunchiului20.14. Frana principala cu comanda electrica25. Mecanisme de acceleratie adaptate25.01. Pedala de acceleratie adaptată25.02. Pedala de acceleratie pentru talpa25.03. Pedala de acceleratie cu bascula25.04. Acceleratie manuală25.05. Acceleratie actionata la nivelul genunchiului25.06. Servo-acceleratie (electronică, pneumatica etc.)25.07. Pedala de acceleratie plasata la stanga pedalei de frana25.08. Pedala de acceleratie plasata la stanga25.09. Compartimentare în faţa pedalei de acceleratie/ pedalei de acceleratie neutralizate/suprimate30. Mecanisme de franare şi de acceleratie combinate, adaptate30.01. Pedale paralele30.02. Pedale în (sau aproximativ în) acelaşi plan30.03. Acceleratie şi frana cu glisiera30.04. Acceleratie şi frana cu glisiera cu orteza30.05. Pedala de frana şi de acceleratie neutralizata/suprimată30.06. Podea ridicată30.07. Compartimentare pe o latura a pedalei de frana30.08. Compartimentare pentru proteza pe o latura a pedalei de frana30.09. Compartimentare în faţa pedalelor de acceleratie şi de frana30.10. Rezematoare pentru calcai/picior30.11. Acceleratie şi frana cu comanda electrica35. Dispozitive de comanda adaptate(Faruri, stergator şi spalator de parbriz, claxon, semnalizatoare etc.)35.01. Dispozitive de comanda care pot fi acţionate fără a influenţa negativ conducerea35.02. Dispozitive de comanda care pot fi acţionate fără a da drumul volanului sau unor accesorii (maner sferic, furca etc.)35.03. Dispozitive de comanda care pot fi acţionate fără a da drumul cu mana stanga volanului sau unor accesorii (maner sferic, furca etc.)35.04. Dispozitive de comanda care pot fi acţionate fără a da drumul cu mana dreapta volanului/accesoriilor (maner sferic, furca etc.)35.05. Dispozitive de comanda care pot fi acţionate fără a elibera volanul/accesoriile (maner sferic, furca etc.) ori comenzile de acceleratie sau de frana combinate40. Direcţie adaptată40.01. Servodirectie standard40.02. Servodirectie ranforsata40.03. Servodirectie cu sistem de securitate40.04. Coloana de direcţie alungita40.05. Volan ajustat (volan mai gros/mai subtire; volan cu diametru redus etc.)40.06. Volan cu basculare40.07. Volan vertical40.08. Volan orizontal40.09. Actionare cu piciorul40.10. Actionare cu dispozitiv adaptat (mansa etc.)40.11. Maner la volan40.12. Orteza pentru mana pe volan40.13. Orteza de tenodeza42. Oglinda/oglinzi retrovizoare modificată/modificate42.01. Oglinda retrovizoare exterioară, stanga sau dreapta42.02. Oglinda retrovizoare exterioară, montata pe aripa42.03. Oglinda retrovizoare interioară, suplimentară pentru observarea traficului42.04. Oglinda retrovizoare interioară, panoramica42.05. Oglinda retrovizoare de unghi mort42.06. Oglinda/oglinzi retrovizoare exterioară/exterioare, cu comanda electrica43. Scaun pentru sofer, modificat43.01. Scaun pentru conducător, cu înălţime adecvată pentru vizibilitate şi distanta normală faţă de volan şi pedale43.02. Scaun pentru conducător, adaptat la forma corpului43.03. Scaun pentru conducător, cu sustinere laterala pentru o buna stabilitate43.04. Scaun pentru conducător, cu rezematoare pentru coate43.05. Scaun pentru conducător, cu glisiera alungita43.06. Centura de siguranţă adaptată43.07. Centura de siguranţă de tip jug44. Modificări ale motocicletelor (subcod obligatoriu)44.01. Frana cu comanda unica44.02. Frana de mana (adaptată) (pentru roata din faţa)44.03. Frana de picior (adaptată) (pentru roata din spate)44.04. Maneta de acceleratie (adaptată)44.05. Cutie de viteze manuală şi ambreiaj manual (adaptate)44.06. Oglinda/oglinzi retrovizoare adaptată/adaptate44.07. Comenzi (adaptate) (indicatoare de direcţie, faruri de oprire etc.)44.08. Înălţimea scaunului permitand conducătorului sa ajungă cu ambele picioare la pământ45. Numai motocicleta cu atas50. Limitat la un vehicul/număr de sasiu particular (număr de identificare al vehiculului, VIN)51. Limitat la un vehicul/placa de înmatriculare particular (număr de înmatriculare al vehiculului, VIN)Probleme administrative70. Schimbarea permisului nr. ……., eliberat de …… (semn distinctiv U.E./O.N.U. în cazul unei tari terţe, de pilda: 70.0123456789NL)71. Duplicatul permisului nr. …… (semn distinctiv U.E./O.N.U. în cazul unei tari terţe, de pilda: 71.987654321HR)72. Limitat la vehiculele din categoria A, cu capacitate cilindrică maxima de 125 cmc şi o putere maxima de 11 kW(A1)73. Limitat la vehiculele din categoria B, cu trei sau patru roti şi motor (B1)74. Limitat la vehiculele din categoria C, a căror masă maxima autorizata nu depăşeşte 7.500 kg (C1)75. Limitat la vehiculele din categoria D, care nu au mai mult de 16 locuri pe scaune în afară locului conducătorului (D1)76. Limitat la vehiculele din categoria C, a căror masă maxima autorizata nu depăşeşte 7.500 kg (C1), cuplate la o remorca a carei masa maxima autorizata depăşeşte 750 kg, cu condiţia ca masa totală maxima autorizata sa nu depăşească 12.000 kg şi ca masa maxima autorizata a remorcii sa nu depăşească masa vehiculului tragator gol (C1 + E)77. Limitat la vehiculele din categoria D, care nu au mai mult de 16 locuri pe scaune în afară locului conducătorului (D1), cuplate la o remorca a carei masa maxima autorizata depăşeşte 750 kg, cu condiţia ca:a) masa totală maxima autorizata sa nu depăşească 12.000 kg şi ca masa maxima autorizata a remorcii sa nu depăşească masa vehiculului tragator gol; şi b) remorca sa nu fie folosită pentru transportul de călători (D1 + E)78. Limitat la vehiculele cu schimbator automat de viteze [Directiva 91/439/CEE , anexa II, pct. 8.1.1 alin. (2)]79. (…) Limitat la vehiculele care îndeplinesc condiţiile indicate între paranteze, în contextul aplicării art. 10 alin. (1) din directiva90.01: la stanga90.02: la dreapta90.03: stanga90.04: drept (dreapta)90.05: mana90.06: picior90.07: folosibil95. Conducător auto care deţine certificat de competenţa profesională (CCP), emis conform Directivei Parlamentului European şi a Consiliului 2003/59/CE , valabil până la data de… (de exemplu „95.01.01.2012”).Codurile naţionale încep de la 100.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x