ORDIN nr. 560 din 5 decembrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 914 din 16 decembrie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 1163 17/10/2002
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 955 05/09/2002 ART. 6
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 849 31/07/2002 ART. 2
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 629 20/06/2002 ART. 7
ActulREFERIRE LAHG 362 15/04/2002
ActulREFERIRE LAHG 1030 18/10/2001
ActulREFERIRE LAHG 362 04/04/2001
ActulREFERIRE LANORMA 18/10/2001
ActulREFERIRE LAOG 136 31/08/2000
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 584 13/07/2007

privind stabilirea regulilor pentru monitorizarile efectuate în scopul recunoaşterii unei zone protejate



Ţinând seama de prevederile Directivei Comisiei Europene 92/70 din 30 iulie 1992 privind stabilirea regulilor detaliate pentru monitorizarile efectuate în scopul recunoaşterii unei zone protejate,în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.030/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantina dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 362/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor emite următorul ordin: + 
Articolul 1Prezentul ordin stabileşte regulile pentru monitorizarile efectuate în scopul recunoaşterii unei zone protejate în România.
 + 
Articolul 2În sensul prezentului ordin, prin zona protejata se înţelege o zona în care:a) unul sau mai multe organisme de carantina care sunt stabilite în alte zone nu sunt endemice sau stabilite, deşi condiţiile sunt favorabile pentru stabilirea acestora;b) exista pericol de stabilire a anumitor organisme de carantina pentru anumite culturi existente datorită condiţiilor favorabile, deşi aceste organisme nu sunt endemice sau stabilite în ţara.
 + 
Articolul 3(1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, prin Direcţia fitosanitara şi Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara, va stabili un program oficial de acţiune pentru a se confirma dacă un organism daunator este endemic sau stabilit în zona care urmează să fie recunoscută ca zona protejata.(2) Programul menţionat la alin. (1) va fi coordonat de specialişti desemnaţi din cadrul Laboratorului Central de Carantina Fitosanitara şi al direcţiilor fitosanitare judeţene şi/sau a municipiului Bucureşti, din judeţul în care urmează să se desfăşoare activitatea de monitorizare.(3) Specialiştii desemnaţi au acces la toate datele relevante şi preleveaza probe de plante şi produse vegetale sau mediu de creştere din zona monitorizata.
 + 
Articolul 4Programul prevăzut la art. 3 alin. (1) va include:a) o monitorizare bazată pe cunoaşterea biologiei organismului daunator, condiţiilor de clima şi sol, mediului înconjurător, pe inspecţia culturii şi a mediului de creştere din zona care urmează să fie recunoscută ca zona protejata şi, după caz, pe teste de laborator;b) monitorizari permanente şi sistematice, cel puţin o dată pe an, privind organismul daunator;c) un sistem de păstrare a rezultatelor monitorizarilor.
 + 
Articolul 5(1) Acţiunile prevăzute la art. 4 trebuie să fie efectuate în zona vizata a fi protejata.(2) Metodologia de monitorizare trebuie să fie bazată pe înregistrarea parcelelor şi cuprinde următoarele elemente:a) o reţea de puncte de observatie împărţită sistematic, astfel încât sa acopere întreaga zona;b) pentru fiecare punct de observatie se vor inregistra următorii parametri: numărul, coordonatele de latitudine şi longitudine, topografia şi o descriere a amplasamentului;c) colectarea de informaţii suplimentare, după caz;d) punctele de observatie vor fi marcate şi se vor realiza harti pentru reprezentarea acestora.
 + 
Articolul 6Criteriile care stau la baza selecţiei unui punct de observatie sunt:a) zona care inconjoara punctul de observatie trebuie să fie suficient de mare pentru a permite selecţia punctului;b) punctul de observatie trebuie localizat în aria menţionată la lit. a) pentru a permite efectuarea operaţiilor de evaluare;c) în cazuri speciale pot fi selectate alte puncte de observatie în amplasamente unde riscul de introducere potenţiala a organismului daunator în zona este ridicat.
 + 
Articolul 7(1) Înregistrarea datelor meteorologice şi a informaţiilor edafice, după caz, se face în amplasamentul punctului de observatie sau pot fi obţinute de la staţiunea cea mai apropiată unde aceste variabile sunt măsurate cu regularitate.(2) Evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi seceta şi ploile torentiale, care pot influenţa observaţiile, vor fi înregistrate.
 + 
Articolul 8Monitorizarea la fiecare punct de observatie va respecta următoarele condiţii:a) va fi concentrata pe un număr reprezentativ de plante sau produse vegetale;b) va fi concentrata pe una sau mai multe plante ori produse vegetale considerate gazde principale pentru organismul daunator şi, unde este cazul, pot fi incluse şi alte plante gazda;c) va include inspecţii vizuale pentru a determina prezenta simptomelor datorate organismelor dăunătoare inspectate;d) va include testarea esantioanelor în laborator în cazul în care exista anumite incertitudini.
 + 
Articolul 9(1) La punctele de observatie, după caz, se pot amplasa capcane care atrag organismele dăunătoare.(2) Tipul şi numărul capcanelor, ca şi metodologia utilizata trebuie să ţină seama de biologia organismului daunator.
 + 
Articolul 10Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor poate lua şi alte măsuri pentru a asigura îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 3.
 + 
Articolul 11Direcţia fitosanitara din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, Laboratorul Central de Carantina Fitosanitara şi direcţiile fitosanitare judeţene şi/sau a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 12Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării.Ministrul agriculturii,alimentaţiei şi pădurilor,Ilie SarbuBucureşti, 5 decembrie 2002.Nr. 560.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x