pentru aprobarea normelor privind alimentele şi ingredientele alimentare noi
Văzând Referatul de aprobare nr. 5-456 din 16 aprilie 2004, întocmit de Direcţia de supraveghere şi control al pieţei produselor şi serviciilor,având în vedere prevederile art. 34 şi ale art. 38 alin. (9) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 57/2002,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, al Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale,preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, ministrul sănătăţii şi ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale emit următorul ordin: +
Articolul 1Se aprobă normele privind alimentele şi ingredientele alimentare noi, prezentate în anexele nr. 1-12 care fac parte integrantă din prezentul ordin. +
Articolul 2La elaborarea normelor privind alimentele şi ingredientele alimentare noi au fost preluate următoarele acte normative europene:a) Reglementarea C.E. 258/97 a Parlamentului şi a Consiliului European din 27 ianuarie 1997 privind alimentele şi ingredientele alimentare noi, modificată prin Reglementarea nr. 1.829/2003 a Parlamentului şi Consiliului European privind alimentele şi hrana animală, modificate genetic (publicată în Jurnalul Oficial L 268, 18/10/2003, p. 0001-0023); … b) Reglementarea Comisiei C.E. nr. 1.852/2001 care stipulează regulile detaliate pentru punerea la dispoziţia publicului a anumitor informaţii şi pentru protejarea informaţiilor prezentate în conformitate cu Reglementarea Parlamentului şi Consiliului European nr. 258/97; … c) Decizia Comisiei 2000/195/C.E. din 22 februarie 2000 privind plasarea pe piaţă a fosfolipidelor (fosfatidelor) din gălbenuş de ou ca aliment nou sau ingredient pentru alimente noi, în cadrul Reglementării C.E. nr. 258/97 a Parlamentului şi a Consiliului European, notificată prin documentul nr. C (2000) 2; … d) Decizia Comisiei 2000/196/C.E. din 22 februarie 2000 prin care se refuză plasarea pe piaţă a Stevia rebaudiana Bertoni: plante şi frunze uscate, ca alimente noi sau ca ingredient pentru alimente noi, în cadrul Reglementării C.E. nr. 258/97 a Parlamentului şi a Consiliului European, notificată prin documentul nr. C (2000) 77; … e) Decizia Comisiei 2000/500/C.E. din 24 iulie 2000 privind autorizarea pentru plasarea pe piaţă a grăsimilor tartinabile galbene cu adaos de esteri de fitosterină, ca aliment nou sau ca ingredient pentru alimente noi, în cadrul Reglementării C.E. nr. 258/97 a Parlamentului şi a Consiliului European, notificată prin documentul nr. C (2000) 2.121; … f) Decizia Comisiei 2001/17/C.E. din 19 decembrie 2000 prin care se refuză plasarea pe piaţă a nucilor Nagai (Canarium indicul L.), ca aliment nou sau ca ingredient pentru alimente noi, în cadrul Reglementării C.E. nr. 258/97 a Parlamentului şi a Consiliului European, notificată prin documentul nr. C (2000) 3.888; … g) Decizia Comisiei 2001/122/C.E. din 30 ianuarie 2001 privind autorizarea pentru plasarea pe piaţă a unui preparat de dextran produs de Leuconostoc mesenteroides, ca ingredient pentru alimente noi, în cadrul Reglementării C.E. nr. 258/97 a Parlamentului şi a Consiliului European, notificată prin documentul nr. C (2001) 174; … h) Decizia Comisiei 2001/424/C.E. din 23 mai 2001 privind autorizarea pentru plasarea pe piaţă a preparatelor bazate pe fructe pasteurizate, produse prin utilizarea pasteurizării la înaltă presiune, în cadrul Reglementării C.E. nr. 258/97 a Parlamentului şi a Consiliului European, notificată prin documentul nr. C (2001) 1.462; … i) Decizia Comisiei 2001/721/C.E. din 25 septembrie 2001 privind autorizarea pentru plasarea pe piaţă a trehalozei, ca aliment nou sau ca ingredient pentru alimente noi, în cadrul Reglementării C.E. nr. 258/97 a Parlamentului şi a Consiliului European, notificată prin documentul nr. C (2001) 2.687; … j) Decizia Comisiei 2002/150/C.E. din 15 februarie 2001 privind autorizarea pentru plasarea pe piaţă a proteinelor coagulate de cartof şi a hidrolizatelor, ca alimente noi, în cadrul Reglementării C.E. nr. 258/97 a Parlamentului şi a Consiliului European, notificată prin documentul nr. C (2002) 506; … k) Decizia Comisiei 2003/426/C.E. din 5 iunie 2003 privind autorizarea pentru plasarea pe piaţă a sucului noni (suc din fructul Morinda citrifolia L), ca alimente noi, în cadrul Reglementării C.E. nr. 258/97 a Parlamentului şi a Consiliului European, notificată prin documentul nr. C (2003) 1.789; … l) Decizia Comisiei 2003/427/C.E. din 5 iunie 2003 privind autorizarea pentru plasarea pe piaţă a uleiului bogat în DHA (acid docosahexanoic) din Microalga Schizochytrium sp., ca ingredient pentru alimente noi, în cadrul Reglementării C.E. nr. 258/97 a Parlamentului şi a Consiliului European, notificată prin documentul nr. C (2003) 1.790; … m) Decizia Comisiei 2003/867/C.E. din 1 decembrie 2003 privind autorizarea pentru plasarea pe piaţă a salatrimului, ca aliment nou, în cadrul Reglementării C.E. nr. 258/97 a Parlamentului şi a Consiliului European. … +
Articolul 3Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. +
Articolul 4Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 1 ianuarie 2007.Preşedintele Autorităţii Naţionalepentru Protecţia Consumatorilor,Rovana Plumb,secretar de statMinistrul sănătăţii,Ovidiu Brînzanp. Ministrul agriculturii, pădurilorşi dezvoltării rurale,Petre Daea,secretar de statNORMA 07/05/2004