ORDIN nr. 537 din 19 mai 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 478 din 2 iunie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 13 28/01/2009
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCONTINE PEMETODOLOGIE 19/05/2006
ActulCONTINE PEMETODOLOGIE 19/05/2006
ActulREFERIRE LAHG 957 18/08/2005
ActulREFERIRE LAOG (R) 9 07/08/1992
ART. 1REFERIRE LAMETODOLOGIE 19/05/2006
ART. 1REFERIRE LAMETODOLOGIE 19/05/2006
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 1 21/02/2005
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 213 17/11/1998
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 36 30/04/1991
ANEXA 1REFERIRE LALEGE (R) 31 16/11/1990
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 13 28/01/2009

pentru stabilirea Metodologiei cercetării statistice privind efectivele de ovine şi caprine şi producţia animala obţinută şi a Metodologiei cercetării statistice lunare şi anuale referitoare la producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare



În temeiul prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 9/1992 privind organizarea statisticii oficiale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 957/2005 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statistica,ţinând seama de Directiva Consiliului nr. 93/25/CEE privind cercetările statistice care trebuie efectuate asupra efectivelor de ovine şi caprine şi producţiei de carne de ovine şi caprine din abatoare, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 149 din 21 iunie 1993,preşedintele Institutului Naţional de Statistica emite următorul ordin: + 
Articolul 1Obiectul prezentului ordin este de a stabili Metodologia cercetării statistice privind efectivele de ovine şi caprine şi producţia animala obţinută, precum şi Metodologia cercetării statistice lunare şi anuale referitoare la producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare.
 + 
Articolul 2Metodologiile menţionate la art. 1 sunt cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 3Institutul Naţional de Statistica va asigura actualizarea metodologiilor menţionate la art. 1 în funcţie de legislaţia europeană.
 + 
Articolul 4(1) Prezentul ordin va fi pus în aplicare de către compartimentele de specialitate din cadrul Institutului Naţional de Statistica.(2) Prevederile prezentului ordin devin obligatorii pentru statistica oficială din România.
 + 
Articolul 5La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispoziţii contrare.
 + 
Articolul 6Prezentul ordin se va publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.p. Preşedintele Institutului Naţional de Statistica,Cristian Nicolae StanicaBucureşti, 19 mai 2006.Nr. 537.
 + 
Anexa 1METODOLOGIAcercetării statistice privind efectivele deovine şi caprine şi producţia animala obţinută1. Cadrul general1.1. Obiectivele cercetării statisticeEfectivele de ovine şi caprine şi producţia animala obţinută sunt estimate prin cercetarea statistica anuală "Efectivele de animale (toate speciile) existente la 1 decembrie şi producţia animala obţinută" în anul respectiv.Obiectivul principal al cercetării statistice privind efectivele de ovine şi caprine existente la 1 decembrie şi producţia animala obţinută îl constituie obţinerea de date statistice referitoare la:– efectivele de ovine;– efectivele de caprine;– efectivele de ovine sacrificate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie;– efectivele de caprine sacrificate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie;– greutatea în viu a ovinelor şi caprinelor sacrificate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie;– greutatea în carcasa a ovinelor şi caprinelor sacrificate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie;– toate produsele lactate procesate din laptele de oaie şi de capra;– cantitatea de lapte de oaie şi de capra produsă;– cantitatea de lapte integral de oaie şi de capra livrata unităţilor de prelucrare a laptelui;– cantitatea de lapte de oaie şi de capra vândută direct consumatorilor sau comercianţilor cu amănuntul;– cantitatea de lapte de oaie şi de capra folosită în consumul uman din exploatatia agricolă;– cantitatea de lapte de oaie şi de capra folosită în hrana animalelor din exploatatia agricolă;– cantitatea de lapte de oaie şi de capra prelucrata în exploatatia agricolă.1.2. Cadrul legalRealizarea cercetării statistice privind efectivele de ovine şi caprine existente la 1 decembrie are la baza Directiva Consiliului nr. 93/25/CEE din 1 iunie 1993 cu privire la realizarea cercetărilor statistice pentru efectivele de ovine şi caprine.1.3. Concepte şi definiţii de bazaExploataţii agricole cu personalitate juridică:a) societate/asociaţie agricolăSunt cuprinse unităţile cu personalitate juridică constituite, conform Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultura, în societăţi/asociaţii agricole cu capital variabil şi cu un număr nelimitat şi variabil de asociaţi, având ca obiect de baza:– utilizarea terenurilor, maşinilor şi echipamentelor agricole;– creşterea animalelor;– realizarea de investiţii de interes agricol.Societatea agricolă de acest tip are personalitate juridică, dar nu are caracter comercial;b) societate comercialăSunt cuprinse unităţile cu personalitate juridică constituite, conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările ulterioare, în societăţi comerciale care, pe lângă activităţi neagricole, pot desfăşura şi activităţi agricole.Societăţile comerciale pot fi:– societate în nume colectiv;– societate în comandită simpla;– societate pe acţiuni;– societate în comandită pe acţiuni;– societate cu răspundere limitată.Societăţile comerciale care fac obiectul cercetării statistice sunt numai acelea care desfăşoară şi o activitate agricolă.Societăţile cu răspundere limitată, înfiinţate conform Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările ulterioare, care desfăşoară o activitate agricolă, ca şi fostele unităţi agricole de stat transformate în societăţi comerciale fac parte din această categorie;c) unitate a administraţiei publiceSunt cuprinse unităţile cu personalitate juridică care se afla în subordinea unităţilor administraţiei publice centrale sau locale, care desfăşoară activităţi agricole şi care, potrivit Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, fac parte din domeniul public judeţean sau local, precum şi cele aflate sub administrarea altor instituţii publice de interes naţional: ministere, unităţi de cercetare şi de producţie agricolă, staţiuni didactice, instituţii de învăţământ, spitale etc.;d) unitate cooperatistaSunt cuprinse unităţile cu personalitate juridică ce se afla sub administrarea unei unităţi cu capital integral cooperatist, organizată în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, care desfăşoară activităţi agricole;e) alte tipuri – fundaţii, aşezăminte religioase etc.Sunt cuprinse unităţile cu personalitate juridică ce se afla sub administrarea aşezămintelor religioase – manastiri, biserici, schituri etc. sau a altor organizaţii neguvernamentale – fundaţii, asociaţii nonprofit etc., numai dacă desfăşoară şi activităţi agricole.Exploatatiile agricole individualeUnităţile de observare statistica sunt alcătuite din una sau mai multe persoane, având, în general, legături de rudenie, care utilizează împreună terenurile şi/sau cresc animale care pot aparţine unuia sau mai multor membri.Sunt incluse:– unităţile care obţin produse agricole destinate în principal sau exclusiv consumului propriu;– unităţile care realizează o producţie agricolă ce poate depăşi nevoile consumului propriu, surplusul fiind destinat vânzării.2. Descrierea cercetării statistice2.1. Sfera de cuprindereÎn cercetarea statistica "Efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animala obţinută" sunt cuprinse exploatatiile agricole care deţin cel puţin o ovina sau o caprina, asa cum au fost definite la Recensământul general agricol realizat în anul 2002. Acestea sunt:● exploatatiile agricole cu personalitate juridică;● exploatatiile agricole individuale.2.2. Principalele variabile studiate şi chestionarul cercetării statisticePotrivit Directivei Consiliului nr. 93/25/CE , principalele variabile studiate prin cercetarea statistica „Efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animala obţinută” sunt următoarele:● Ovine şi caprine – totalI. Ovine – total– Oi fatatoare şi mioare montate:– oi pentru lapte;– mioare montate prima data.– Berbeci reproducatori;– Alte ovine.II. Caprine – total– Capre care au fatat deja şi capre montate:– capre care au fatat deja;– capre montate pentru prima data.– Alte caprine.Suplimentar, pentru satisfacerea cerinţelor informationale naţionale, au fost incluse variabilele privind evoluţia efectivelor de ovine şi caprine în perioada 1 ianuarie – 1 decembrie:– existent la 1 ianuarie;– numărul oilor şi caprelor care au fatat;– miei şi iezi fatati;– cumpărări;– alte intrari;– sacrificari în exploatatia agricolă;– vânzări:– pentru sacrificare;– pentru creştere şi ingrasare;– mortalitati;– alte iesiri;– existent la 1 decembrie.– Lapte muls – se referă la cantitatea totală de lapte obţinut prin muls, inclusiv laptele folosit în hrana animalelor.– Lapte pentru consum – laptele integral consumat de exploatatia agricolă pentru consum uman.– Lapte vândut direct pe piaţa – laptele integral pentru consum uman, vândut direct consumatorilor.– Lapte pentru branza sau iaurt – laptele utilizat pentru obţinerea produselor lactate pentru consum uman.– Lapte pentru hrana animalelor – laptele integral utilizat în exploatatia agricolă pentru hrana animalelor, sub orice formă.– Lapte livrat către unităţile de prelucrare a laptelui – cuprinde:– laptele integral de oaie şi de capra livrat către unităţile de prelucrare a laptelui;– livrările de smantana exprimate în echivalent lapte.– Sacrificarile de ovine şi caprine şi destinaţia producţiei de carne – reprezintă producţia de carne destinată autoconsumului şi vânzărilor directe.– Lana total – cuprinde întreaga cantitate de lana obţinută din tunderea ovinelor.– Pielicele caracul – pieile obţinute prin sacrificarea oilor.– Gunoi de grajd – cantitatea de dejectii în amestec cu resturi de furaje, paie, coceni, obţinută de la toate ovinele şi caprinele.Culegerea datelor din teren se realizează pe chestionarul statistic editat pe suport hârtie, format A4.Statele membre şi ţările candidate, ale căror efective de ovine şi caprine sunt sub 500 mii de capete, pot fi autorizate sa realizeze o cercetare statistica o dată la 5 ani. În România efectivele de ovine şi de caprine depăşesc 500 mii de capete, astfel ca cercetarea statistica se realizează anual, în luna decembrie.2.3. Clasificari şi nomenclatoare utilizateÎn scopul prelucrării datelor în profil teritorial, astfel cum prevede Regulamentul Comisiei, se utilizează Nomenclatorul localităţilor din România – SIRUTA şi Nomenclatorul regiunilor de dezvoltare – NUTS 2, iar pentru cerinţele naţionale se utilizează NUTS 3.3. Esantionul cercetării statistice3.1. Baza de sondajBaza de sondaj pentru cercetarea statistica "Efectivele de animale (toate speciile) existente la 1 decembrie şi producţia animala obţinută" este constituită pe baza informaţiilor conţinute în Registrul statistic al exploataţiilor agricole. Din acesta sunt extrase exploatatiile agricole care deţin cel puţin o ovina sau o caprina.Registrul statistic al exploataţiilor agricole a fost constituit pe baza informaţiilor obţinute la Recensământul general agricol realizat în anul 2002 şi este actualizat anual cu datele rezultate din anchetele structurale în agricultura şi cercetările statistice curente.3.2. Planul de sondajEsantionul cercetării statistice "Efectivele de animale (toate speciile) existente la 1 decembrie şi producţia animala obţinută" este extras din baza de sondaj, potrivit metodei sondajului stratificat, cu selecţie simpla aleatoare şi alocare optima Neyman.Straturile de selecţie sunt determinate de următoarele caracteristici de clasificare:– judeţul, echivalent nivelului de clasificare – NUTS 3;– clasele de mărime ale exploataţiilor agricole în funcţie de efectivele de ovine şi de caprine.Exploatatiile agricole cercetate exhaustiv se afla în una dintre situaţiile de mai jos:– sunt societăţi/asociaţii agricole – Legea nr. 36/1991;– sunt societăţi comerciale – Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările ulterioare;– sunt unităţi ale administraţiei publice;– sunt unităţi cooperatiste;– sunt unităţi cu personalitate juridică;– deţin ovine în număr de 300 sau peste;– deţin caprine în număr de 40 sau peste.Esantionul asigura o acoperire de cel puţin 70% din efectivele de ovine şi caprine.Mărimea esantionului este calculată la un coeficient de încredere de minimum 68% şi eroarea relativă pentru estimatiile la nivel naţional nu va depăşi ± 2% pentru estimarea numărului total de ovine şi caprine.4. Organizarea culegerii şi prelucrării datelor4.1. Metoda de înregistrareChestionarele cercetării statistice sunt completate prin autoinregistrare de către exploatatiile agricole cu personalitate juridică şi prin interviu faţa în faţa, folosindu-se operatori de teren, pentru exploatatiile agricole individuale.4.2. Momentul/perioada de referinţa şi de înregistrareMomentul de referinţa este data de 1 decembrie a fiecărui an pentru efective şi, respectiv, anul calendaristic pentru producţia animala, iar perioada de înregistrare este cuprinsă între 1-28 decembrie.4.3. Personalul care efectuează cercetarea statisticaPersonalul care efectuează cercetarea statistica este recomandabil să fie alcătuit din specialişti agricoli, recrutati şi instruiti de către direcţiile teritoriale de statistica.Fiecărui operator de teren i se arondeaza un număr de exploataţii agricole, avându-se în vedere o încărcare echilibrata şi urmărindu-se obţinerea unor date relevante.4.4. Prelucrarea datelor● Exploatatiile agricole cu personalitate juridică transmit chestionarele completate la direcţiile teritoriale de statistica până la data de 28 decembrie.● Operatorii de teren depun chestionarele completate pentru exploatatiile agricole individuale la direcţiile teritoriale de statistica până la data de 28 decembrie.4.5. Soluţia ITAplicatia informatica pentru prelucrarea datelor din cercetarea statistica "Efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animala obţinută" conţine doua module corespunzătoare celor două nivele de prelucrare, DJS şi INS, şi este scrisă în Visual Fox.La nivelul direcţiilor teritoriale de statistica se realizează introducerea datelor, verificarea şi validarea acestora la nivel de chestionar, operarea corectiilor primare şi reluarea controlului automat.Direcţiile teritoriale de statistica transmit fişierele de date la Institutul Naţional de Statistica până la data de 23 ianuarie a anului următor.La nivel central, după receptionarea fisierelor, se procedează la reluarea controlului automat, operarea corectiilor necesare, tratarea nonraspunsurilor parţiale şi totale, calculul coeficienţilor finali de extindere, obţinerea rezultatelor finale.5. Prezentarea şi utilizarea rezultatelor cercetării statistice5.1. Principalii indicatori rezultaţiPrelucrarea datelor se concretizează în estimarea:– numărului de ovine şi caprine după destinaţia economică;– evoluţiei efectivelor de ovine şi caprine în perioada 1 ianuarie – 1 decembrie;– altor informaţii suplimentare necesare cerinţelor naţionale:– sacrificarile de ovine şi caprine în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie;– producţia de lapte în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie;– producţia de lana, pielicele caracul şi gunoi de grajd în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie.5.2. Forme de prezentare a rezultatelorRezultatele obţinute prezintă efectivele de ovine şi caprine existente la 1 decembrie, după destinaţia economică, la nivel naţional, regiuni de dezvoltare şi judeţ.Rezultatele cercetării statistice se regăsesc în publicaţia "Efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animala obţinută". Sinteza rezultatelor cercetării statistice va fi prezentată şi pe site-ul Institutului Naţional de Statistica.Beneficiarii rezultatelor sunt:– interni: Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Integrării Europene şi alţi utilizatori la cerere;– externi: Eurostat.5.3. Transmiterea datelor cercetării şi estimarilor la Eurostat:– la data de 1 martie a anului următor, date provizorii pentru efectivele de ovine şi caprine la nivel naţional;– la data de 1 aprilie a anului următor, date finale pentru efectivele de ovine şi caprine la nivel naţional;– la data de 15 mai a anului următor, date finale pentru efectivele de ovine şi caprine la nivel regional;– la data de 15 mai, în anii pari se vor transmite rezultatele finale pe clase de mărime ale efectivelor de ovine şi caprine la nivel naţional. Clasele de mărime ale efectivelor de ovine şi caprine sunt următoarele:Clasele de mărime ale efectivelor de ovine──────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Categorii Nr. de ovine/ Oi şi mioare Alte ovine/                 deţinător montate/deţinător deţinător──────────────────────────────────────────────────────────────────────────── I 1-9 1-9 1-9 II 10-19 10-19 10-19 III 20-49 20-49 20-49 IV 50-99 50-99 50-99 V 100-199 ┐ 100-199 ┐ 100-199 ┐ VI 200-499 │ ≥ 100 200-499 │ ≥ 100 200-499 │ ≥ 100 VII 500-999 ┘ 500-999 ┘ 500-999 ┘ VIII ≥ 1.000 ≥ 1.000 ≥ 1.000────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Clasele de mărime ale efectivelor de caprine──────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Categorii Nr. de caprine/ Nr. de capre care au deja                              deţinător iezi/deţinător──────────────────────────────────────────────────────────────────────────── I 1-9 1-9 II 10-19 10-19 III 20-49 20-49 IV 50-99 50-99 V 100-199 ┐ 100-199 ┐ VI 200-499 │ ≥100 200-499 │ ≥ 100 VII 500-999 ┘ 500-999 ┘ VIII ≥ 1.000 ≥ 1.000────────────────────────────────────────────────────────────────────────────6. LimităriRezultatele cercetării statistice sunt reprezentative la nivel naţional, regiuni de dezvoltare şi judeţe, în limitele de încredere şi precizie ale estimatiilor expuse la pct. 3.2.Culegerea datelor este realizată pe baza declaraţiilor respondentilor.
 + 
Anexa 2METODOLOGIAcercetării statistice lunare şi anuale referitoarela producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare1. Cadrul general1.1. Obiectivele cercetării statisticeSacrificarile şi producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare sunt obţinute prin cercetarea statistica lunară şi anuală "Producţia de carne", cap. III "Carne de oaie şi capra".Scopul acestei cercetări statistice este obţinerea, lunar şi anual, pentru fiecare specie (ovine, din care miei, şi caprine) a:● numărului de animale sacrificate;● greutatii în viu a animalelor;● greutatii în carcasa a animalelor;● greutatii medii şi a randamentului la tăiere.1.2. Cadrul legalRealizarea cercetării statistice "Producţia de carne" are la baza Directiva Consiliului nr. 93/25/CE din 1 iunie 1993 referitoare la efectivele de ovine şi caprine, secţiunea II „Statistica sacrificarilor”, art. 13 şi 14, şi Ordinul Preşedintelui Institutului Naţional de Statistica nr. 964 din 24 august 2005.1.3. Concepte şi definiţii de bazaDefiniţiile de mai jos vizează clarificarea conceptelor utilizate în cadrul cercetării statistice, astfel încât repondentii să poată răspunde corect la cerinţele cercetării.Ovine şi caprine:– miei (masculi sau femele): cu o greutate în viu sub 15 kg, în vârsta de mai puţin de 12 luni;– berbeci: ovine masculi (în vârsta de peste 12 luni);– oi: ovine femele, care au fatat deja;– caprine.Greutatea în carcasa este greutatea corpului rece al animalului sacrificat după înlăturarea sângelui, a pielii şi a maruntaielor şi după îndepărtarea capului (despărţit la imbinarea atlanto-occipitala), a picioarelor (despărţite la imbinarea carpo-metacarpala sau tarso-metatarsala), a cozii (despartita între a 6-a şi a 7-a vertebra)2. Descrierea cercetării statistice2.1. Sfera de cuprindereCercetarea statistica se adresează unităţilor economice care sacrifica ovine şi caprine. Acestea pot fi unităţi care au în dotare instalaţii specifice pentru sacrificarea animalelor şi procesarea carnii, precum şi exploataţii agricole (de tipul abatoarelor industriale) sau alte tipuri de unităţi în care sunt organizate puncte de sacrificare, carnea obţinută fiind procesata ori comercializata.Unitatea de observare este întreprinderea – unitate legal constituită -, care dispune de autonomie decizionala, are personalitate juridică, tine evidenta proprie, întocmeşte bilanţ contabil complet şi este organizată sa producă în unul sau mai multe locuri unul ori mai multe produse industriale.Cercetarea statistica este exhaustiva şi se adresează tuturor întreprinderilor din întreaga ţara, care au activitatea principala sau secundară "Producţia, prelucrarea şi conservarea carnii", clasa 1511, conform clasificarii CAEN Rev. 1.2.2. Principalele variabile studiate şi chestionarele cercetării statisticeCercetările statistice din domeniu sunt de doua tipuri, în funcţie de periodicitate: IND C – lunar şi IND – C anual.Atât prin cercetarea statistica IND C – lunar, cat şi prin cercetarea statistica IND C – anual, la cap. III "Carne de oaie şi capra" se colectează următoarele variabile: numărul de capete sacrificate, greutatea în viu, greutatea medie, greutatea în carcasa, randamentul mediu la tăiere, pentru ovine total, din care miei, şi capre total.Datele colectate privind greutatea în viu şi greutatea în carcasa trebuie exprimate în kilograme.Greutatea medie se calculează cu o zecimala rotunjita statistic şi trebuie exprimată în kilograme.Randamentul mediu la tăiere se calculează cu o zecimala rotunjita statistic şi trebuie exprimat în procente.Tipul de chestionar utilizat este chestionarul pe suport hârtie.Periodicitatea este lunară pentru cercetarea statistica IND C – lunar, respectiv anuală pentru cercetarea statistica IND C – anual.2.3. Clasificari şi nomenclatoare utilizateCercetarea statistica "Producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare" necesita utilizarea următoarelor clasificari şi nomenclatoare:– CAEN Rev. 1 – Clasificarea Activităţilor din Economia Naţionala – utilizata pentru codificarea activităţilor principale sau secundare ale unităţilor cercetate la nivel de clasa;– Nomenclatorul regiunilor de dezvoltare – NUTS 2 – utilizat pentru codificarea regiunilor de dezvoltare;– SIRUTA – Nomenclatorul localităţilor din România – utilizat pentru codificarea localităţii de adresa a unităţilor cercetate;– Nomenclatorul formelor de proprietate – utilizat pentru codificarea tipului de proprietate a unităţilor cercetate.2.4. Metode de calcul al principalilor indicatoriGreutate medie = Greutate în viu/Număr de capete sacrificateRandament mediu la tăiere = Greutate în carcasa/Greutate în viu x 1003. Esantionul cercetării statisticeCercetarea statistica este exhaustiva şi se adresează tuturor unităţilor (agenţilor economici) care desfăşoară ca activitate principala sau secundară producţia, prelucrarea şi conservarea carnii, clasa 1511, conform clasificarii CAEN Rev. 1.4. Organizarea culegerii şi prelucrarea datelor4.1. Metoda de înregistrareCercetările statistice utilizează chestionare imprimate ce vor fi completate de către întreprinderi prin autoinregistrare.4.2. Perioada de referinţa şi de înregistrarePentru cercetarea statistica IND C – lunar perioada de referinţa este luna calendaristică precedenta, iar datele se colectează de la unităţile raportoare până pe data de 12 a lunii.Pentru cercetarea statistica IND C – anual perioada de referinţa este anul calendaristic precedent, iar datele se colectează de la unităţile raportoare până pe data de 1 martie a anului.4.3. Personalul care efectuează cercetarea statisticaChestionarele statistice sunt distribuite şi colectate către/de la unităţile raportoare de către personalul specializat al direcţiilor teritoriale de statistica.Direcţiile teritoriale de statistica asigura transmiterea chestionarelor statistice la sediul central al Institutului Naţional de Statistica, în vederea prelucrării automate a datelor.La nivelul central al Institutului Naţional de Statistica, echipa responsabilă de cercetarea statistica asigura corectitudinea procedurilor de prelucrare, analiza şi validare a rezultatelor finale.4.4. Prelucrarea datelorDatele recepţionate de la unităţi se verifica la nivelul direcţiilor teritoriale de statistica, asigurându-se, în principal, următoarele:● completitudinea şi corectitudinea datelor completate;● explicaţii clare în caz de nonraspuns.La nivelul Institutului Naţional de Statistica, sistemul de prelucrare asigura următoarele funcţiuni: introducerea datelor, validarea şi centralizarea rezultatelor.Confidenţialitatea datelor este asigurata pe tot parcursul procesului de colectare şi de verificare a acestora.4.5. Soluţia ITAplicatia informatica pentru prelucrarea datelor din cercetările statistice lunare şi anuale referitoare la producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare este scrisă în Visual Fox.La nivelul Institutului Naţional de Statistica se realizează: introducerea datelor, verificarea şi validarea acestora la nivel de chestionar, operarea corectiilor primare, reluarea controlului automat, operarea corectiilor necesare, analiza statisticii raportarii, centralizarea rezultatelor şi obţinerea rezultatelor finale.5. Prezentarea şi utilizarea rezultatelor cercetării statistice5.1. Principalii indicatori rezultaţiIndicatorii rezultaţi în urma prelucrării datelor sunt:● numărul de capete sacrificate pentru ovine – total (din care miei);● numărul de capete sacrificate pentru caprine – total;● greutatea în viu, greutatea în carcasa, greutatea medie şi randamentul mediu la tăiere, care se diferentiaza pe categorii de animale:– ovine, din care:– miei;– caprine.5.2. Formele de prezentare a rezultatelorRezultatele obţinute din cercetările statistice sunt prezentate pe total ţara (IND C – lunar şi IND C – anual) şi pe regiuni de dezvoltare (IND C – anual).Anual, în luna iunie, rezultatele cercetării statistice se disemineaza în publicaţia "Producţia fizica industriala de carne, lapte şi produse lactate".5.3. Transmiterea datelor cercetăriiTransmiterea datelor cercetăriiRezultatele cercetărilor statistice se transmit lunar la Direcţia generală de statistici agricole şi mediu, la 35 de zile de la expirarea lunii de referinţa, şi anual, la aceeaşi direcţie, la data de 30 iunie a fiecărui an.Direcţia generală de statistici agricole şi mediu asigura transmiterea rezultatelor la Eurostat după reîntregirea datelor cu sacrificarile şi producţia din gospodăriile populaţiei.6. LimităriÎn procesul de colectare a datelor de la unităţile raportoare au existat situaţii în care s-a semnalat lipsa de precizie în completarea chestionarelor de către producători.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x