ORDIN nr. 50 din 9 iunie 2010

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 27/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 397 din 15 iunie 2010
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 1ABROGA PARTIAL PEORDIN 18 01/02/2007 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PEORDIN 18 01/02/2007 ART. 4
ART. 1MODIFICA PEORDIN 18 01/02/2007 ANEXA 1
ART. 1ABROGA PARTIAL PENORMA 01/02/2007 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PENORMA 01/02/2007 ANEXA 1
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 1415 18/11/2009 ART. 3
ActulREFERIRE LAHG 1415 18/11/2009 ART. 4
ActulREFERIRE LALEGE 215 27/05/2004
ActulREFERIRE LAOG 42 29/01/2004 ART. 10
ART. 1ABROGA PARTIAL PEORDIN 18 01/02/2007 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PEORDIN 18 01/02/2007 ART. 4
ART. 1MODIFICA PEORDIN 18 01/02/2007 ANEXA 1
ART. 1ABROGA PARTIAL PENORMA 01/02/2007 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PENORMA 01/02/2007 ANEXA 1
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind modificarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 18/2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind substanţele nedorite din hrana pentru animale



Văzând Referatul de aprobare nr. 128 din 30 aprilie 2010, întocmit de Direcţia de relaţii internaţionale şi programe comunitare din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitarveterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul art. 3 alin. (3) şi art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările ulterioare,preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin: + 
Articolul IOrdinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 18/2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind substanţele nedorite din hrana pentru animale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 130 din 22 februarie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:1. Articolul 4 va avea următorul cuprins:"Art. 4. – Prezentul ordin transpune Directiva 2002/32/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 mai 2002 privind substanţele nedorite din furaje, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 140 din 30 mai 2002, aşa cum a fost modificată de Directiva 2009/141/C E a Comisiei din 23 noiembrie 2009 de modificare a anexei I la Directiva 2002/32/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind nivelurile maxime pentru arsen, teobromină, Datura sp., Ricinus communis L., Croton tiglium L. şi Abrus precatorius L., publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 308 din 24 noiembrie 2009, şi de Directiva 2010/6/UE a Comisiei din 9 februarie 2010 de modificare a anexei I la Directiva 2002/32/CE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte mercurul, gosipolul liber, nitriţii şi Mowrah, Bassia, Madhuca, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 37 din 10 februarie 2010.”2. În anexa nr. 1 la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, numerele curente 1, 4, 5, 9, 10, 14 şi 15 vor avea următorul cuprins:

*Font 9*
Substanţe nedorite

Produse destinate hrănirii animalelor

Conţinut maxim
în mg/kg (ppm)
al furajelor
cu umiditate
de 12%
(1) (2) (3)
"1. Arsen (5) (5*) Materii prime furajere, cu excepţia: 2
– făinii din iarbă, lucernei uscate şi trifoiului
uscat, a pulpei de sfeclă de zahăr uscată şi a pulpei
de sfeclă de zahăr melasată, uscată
4
– turtei de presare din sâmburi de palmier 4 (6)
– fosfaţilor şi algelor marine calcaroase 10
– carbonatului de calciu 15
– oxidului de magneziu 20
– hranei pentru animale obţinute prin prelucrarea
peştelui sau a altor animale marine
25 (6)
– făinii de alge şi a materiilor prime furajere
derivate din alge
40 (6)
Particule de fier utilizate ca marcator 50
Aditivi care aparţin grupei funcţionale a compuşilor de
oligoelemente, cu excepţia:
30
– sulfatului de cupru pentahidrat şi a carbonatului de
cupru
50
– oxidului de zinc, a oxidului de mangan şi a oxidului
de cupru
100
Furaje complete, cu excepţia: 2
– furajelor complete pentru peşti şi a furajelor
complete pentru animalele crescute pentru blană
10 (6)
Furaje complementare, cu excepţia: 4
– furajelor minerale 12
(5) Nivelurile maxime se referă la arsenul total.
(5*) Nivelurile maxime se referă la o determinare analitică a arsenului, extracţia
efectuându-se în acid azotic (5% procente de greutate), timp de 30 de minute, la
temperatura de fierbere. Se pot utiliza metode de extracţie echivalente, în cazul în care
se demonstrează că acestea au o eficienţă egală de extracţie.
(6) La cererea autorităţilor competente, operatorul responsabil trebuie să efectueze o
analiză care să demonstreze un conţinut de arsen anorganic mai mic de 2 ppm. Această
analiză prezintă o importanţă deosebită în cazul speciilor de alge Hizikia fusiforme.
…………………………………………………………………………….
4. Mercur (*) (**) Materii prime furajere, cu excepţia: 0,1
– furajelor produse prin prelucrarea peştelui sau a
altor animale marine
0,5
– carbonatului de calciu 0,3
Furaje (complementare şi complete) combinate, cu
excepţia:
0,1
– furajelor minerale 0,2
– furajelor combinate pentru peşti 0,2
– furajelor combinate pentru câini, pisici şi animale
crescute pentru blană
0,3
(*) Nivelurile maxime se referă la mercurul total.
(**) Nivelurile maxime conduc la o determinare analitică a mercurului, extracţia
efectuându-se în acid azotic (5% p/p), timp de 30 de minute, la temperatura de fierbere.
Se pot utiliza metode de extracţie echivalente, în cazul în care se demonstrează că
acestea au o eficienţă egală de extracţie.
5. Nitriţi

Materii prime furajere, cu excepţia:

15 (exprimat
ca nitrit de
sodiu)
– făinii de peşte

30 (exprimat
ca nitrit de
sodiu)
– produselor însilozate
Furaje complete, cu excepţia:

15 (exprimat
ca nitrit de
sodiu)
– furajelor complete pentru câini şi pisici cu un
conţinut de umiditate mai mare de 20%
…………………………………………………………………………….
9. Gosipol liber Materii prime furajere, cu excepţia: 20
– seminţelor de bumbac 5.000
– turtelor din seminţe de bumbac şi făinii din seminţe
de bumbac
1.200
Furaje complete, cu excepţia: 20
– furajelor complete pentru bovine adulte 500
– furajelor complete pentru ovine (cu excepţia mieilor)
şi pentru caprine (cu excepţia iezilor)
300
– furajelor complete pentru păsări (cu excepţia
găinilor ouătoare) şi viţei
100
– furajelor complete pentru iepuri, miei, iezi şi
porcine (cu excepţia purceilor)
60
10. Teobromină Furaje complete, cu excepţia: 300
– furajelor complete pentru porci 200
– hranei complete pentru animale destinată câinilor,
iepurilor, cailor şi animalelor crescute pentru blană
50
…………………………………………………………………………….
14. Seminţe de
buruieni şi fructe
nemăcinate şi
nezdrobite care
conţin alcaloizi,
glucozide sau alte
substanţe toxice,
separate sau în
combinaţii,
conţinând:
Datura sp.
Toate furajele

3.000

1.000

15. Seminţe şi
coji de Ricinus
communis L.,
Croton tiglium L.
şi Abrus precato-
rius L., precum şi
derivatele
provenite din
prelucrarea
acestora (****),
separat sau în
combinaţii
Toate furajele

10

(****) În măsura în care acestea se pot determina prin microscopie analitică."

3. În anexa nr. 1 din la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, numerele curente 32 şi 34 se abrogă. + 
Articolul IIPrezentul ordin transpune Directiva 2009/141/CE a Comisiei din 23 noiembrie 2009 de modificare a anexei I la Directiva 2002/32/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind nivelurile maxime pentru arsen, teobromină, Datura sp., Ricinus communis L., Croton tiglium L. şi Abrus precatorius L., publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 308 din 24 noiembrie 2009, şi Directiva 2010/6/UE a Comisiei din 9 februarie 2010 de modificare a anexei I la Directiva 2002/32/C E a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte mercurul, gosipolul liber, nitriţii şi Mowrah, Bassia, Madhuca, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 37 din 10 februarie 2010.
 + 
Articolul IIIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.p. Preşedintele Autorităţii NaţionaleSanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,Corneliu CeicăBucureşti, 9 iunie 2010.Nr. 50.–––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x