ORDIN nr. 5.509 din 22 noiembrie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 1.054 din 26 noiembrie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOAREPROTOCOL 10/11/2005 ART. 20
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 223 24/03/2005 ART. 28
ActulCONTINE PEPROTOCOL 10/11/2005
ActulPUNE IN VIGOAREPROTOCOL 10/11/2005 ART. 20
ActulREFERIRE LALEGE 590 22/12/2003 ART. 28
ActulREFERIRE LALEGE 202 09/11/1998 ART. 5
ActulREFERIRE LAHG 3 09/01/1996 ART. 15
ART. 18REFERIRE LAHG 1075 01/11/1996 ART. 6
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a Protocolului de colaborare în domeniul învăţământului dintre Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România şi Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina pentru anii de învăţământ 2005/2006 şi 2006/2007, semnat la Bucureşti la 10 noiembrie 2005



În conformitate cu prevederile art. 5 lit. k) din Legea nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 28 alin. (2) din Legea nr. 590/2003 privind tratatele,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 223/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul educaţiei şi cercetării emite prezentul ordin. + 
Articolul 1Se aprobă publicarea, fără plată, în Monitorul Oficial al României, Partea I, a Protocolului de colaborare în domeniul învăţământului dintre Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România şi Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina pentru anii de învăţământ 2005/2006 şi 2006/2007, semnat la Bucureşti la 10 noiembrie 2005.
 + 
Articolul 2Secretariatul general al Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi Direcţia relaţii internaţionale vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.p. Ministrul educaţiei şi cercetării,Jozsef Koto,secretar de statBucureşti, 22 noiembrie 2005.Nr. 5.509.PROTOCOLde colaborare în domeniul învăţământului întreMinisterul Educaţiei şi Cercetării din România şi MinisterulÎnvăţământului şi Ştiinţei din Ucrainapentru anii de învăţământ 2005/2006 şi 2006/2007În conformitate cu art. 15 din înţelegerea de colaborare în domeniul Învăţământului dintre Ministerul Învăţământului din România şi Ministerul Învăţământului din Ucraina, semnată la Bucureşti la 25 august 1995, Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România şi Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina (denumite în continuare părţi) au convenit următoarele:
 + 
Articolul 1Părţile îşi vor acorda anual, pe bază de reciprocitate:● până la 5 burse de studii pentru învăţământul preuniversitar;● până la 6 burse de studii pentru învăţământul superior;● până la 6 burse de studii pentru masterat/aspirantură şi doctorat;● până la 20 de luni/bursă, burse de stagiu pentru perioade de la 3 la 9 luni fiecare.
 + 
Articolul 2Pentru perfecţionarea cunoştinţelor de limbă şi literatură română şi, respectiv, de limbă şi literatură ucraineană, părţile vor acorda anual, pe bază de reciprocitate:● până la 15 burse de stagiu pentru perioade de câte o lună fiecare pentru educatori, învăţători şi profesori din învăţământul preuniversitar;● până la 5 burse de stagiu pentru perioade de câte o lună fiecare pentru cadre didactice din instituţiile de învăţământ superior.
 + 
Articolul 3În scopul monitorizării implementării prevederilor prezentului protocol, părţile vor înfiinţa o comisie mixtă formată din câte 5 persoane de fiecare parte. întâlnirile de lucru ale comisiei mixte se vor desfăşura de două ori pe an, pe o perioadă de 3 până la 5 zile, alternativ în oraşele Bucureşti şi Kiev.
 + 
Articolul 4Părţile vor acorda anual, pe bază de reciprocitate, câte 5 burse pentru participarea la cursurile de vară de limbă, literatură şi civilizaţie română şi, respectiv, de limbă, literatură şi civilizaţie ucraineană.
 + 
Articolul 5Părţile vor acorda anual, pe bază de reciprocitate, în instituţiile de învăţământ din subordinea lor, cetăţenilor români de origine ucraineană şi, respectiv, cetăţenilor ucraineni de origine română:● până la 15 burse pentru studii în licee şi şcoli profesionale acreditate din România şi, respectiv, pentru şcoli profesionale şi instituţii de învăţământ superior de primul şi al doilea grad de acreditare în Ucraina;● până la 50 de burse pentru studenţi în instituţiile de învăţământ superior din România şi instituţiile de învăţământ superior de al treilea şi al patrulea grad de acreditare din Ucraina;● până la 6 burse de studii pentru masterat/aspirantură şi doctorat;● până la 40 de luni/bursă de specializare pentru perioade de la 3 la 9 luni fiecare.Părţile pot propune anual, până la data de 1 august a anului în curs, burse suplimentare, în conformitate cu posibilităţile părţii primitoare şi cu necesităţile părţii trimiţătoare.Părţile îşi vor comunică în scris după cum urmează:● numărul suplimentar al burselor;● specializările posibile.
 + 
Articolul 6Părţile vor sprijini activitatea instituţiilor de învăţământ din cele două state, în care se predă în limba română şi, respectiv, în limba ucraineană, precum şi acele instituţii în care limbile menţionate sunt discipline de studiu.Părţile vor face schimb de literatură de specialitate în domeniul metodicii şi pedagogiei, în domeniul tehnico-ştiinţific, al literaturii beletristice, în conformitate cu legislaţia în vigoare din cele două state.
 + 
Articolul 7În scopul sprijinirii studiului limbii materne şi al altor discipline în limba maternă de către cetăţenii români de origine ucraineană şi, respectiv, de către cetăţenii ucraineni de origine română, părţile vor sprijini, pe bază de reciprocitate, efectuarea următoarelor schimburi anuale, în conformitate cu necesităţile lor:1. până la 30 de educatori, învăţători şi profesori de limbă română şi, respectiv, de limbă ucraineană, pentru a lucra în instituţiile de învăţământ cu limba de studiu sau de predare română şi, respectiv, ucraineană;2. până la 30 de profesori de limbă română şi alte discipline care se predau în această limbă în Ucraina şi, respectiv, de limbă ucraineană şi alte discipline care se predau în această limbă în România, la cursuri de perfecţionare, pentru perioade de până la o lună;3. până la 15 studenţi la filologie, care studiază limba română în Ucraina şi, respectiv, limba ucraineană în România, la cursurile de vară de limbă, literatură şi civilizaţie română şi, respectiv, de limbă, literatură şi civilizaţie ucraineană, pentru perioade de până la o lună;4. până la 10 profesori de limbă română şi alte discipline care se predau în limba română în Ucraina şi, respectiv, în limba ucraineană în România, pentru schimb de experienţă pe perioade de până la 10 zile.
 + 
Articolul 8Părţile vor sprijini înfiinţarea de clase liceale cu predare în limba română în cadrul şcolii generale (clasele I-XI) din localitatea Novoselivka, raionul Sărată, regiunea Odesa, în Ucraina, şi, respectiv, a claselor de liceu cu predare în limba ucraineană în localitatea Timişoara, judeţul Timiş, şi în localitatea Siret, judeţul Suceava, în România. Totodată părţile vor sprijini crearea condiţiilor necesare transformării acestora în licee.
 + 
Articolul 9Părţile vor sprijini introducerea predării în limba română la Universitatea Naţională "Iuri Fedkovici" din Cernăuţi şi, respectiv, în limba ucraineană la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava a ştiinţelor exacte (matematică, fizică, biologie, chimie etc.) şi a ştiinţelor socioumane (sociologie, filozofie, istorie, economie etc.), în scopul pregătirii de cadre didactice.Pentru asigurarea procesului de predare, părţile vor realiza schimburi de cadre didactice, în funcţie de necesităţile de studiu al disciplinelor menţionate.
 + 
Articolul 10Părţile vor primi la studii, pe bază de reciprocitate, fără plata taxelor şcolare, membrii de familie ai personalului reprezentanţelor oficiale ale misiunilor diplomatice (soţ, soţie, copii), în învăţământul de stat de toate gradele, pe perioada acreditării.Acoperirea cheltuielilor de întreţinere personală va fi asumată de cei care beneficiază de această prevedere.În aceleaşi condiţii vor studia şi membrii familiilor profesorilor care funcţionează conform art. 12 din prezentul protocol.
 + 
Articolul 11Părţile vor susţine stabilirea de legături directe între instituţiile de învăţământ şi inspectoratele şcolare judeţene din România şi instituţiile de învăţământ şi direcţiile de învăţământ ale administraţiilor de stat regionale din Ucraina, precum şi efectuarea de cercetări ştiinţifice pe probleme de interes comun.
 + 
Articolul 12Părţile vor susţine efectuarea schimbului de profesori (lectori) de limbă, literatură şi civilizaţie română la universităţile din oraşele Kiev, Cernăuţi, Ujgorod şi Ismail şi, respectiv, de limbă, literatură şi civilizaţie ucraineană la universităţile din oraşele Bucureşti, Cluj-Napoca, Suceava şi Galaţi, în conformitate cu necesităţile universităţilor menţionate.
 + 
Articolul 13Părţile vor înfiinţa o comisie mixtă de experţi pentru efectuarea unei analize comparative şi elaborarea unor recomandări autorilor de manuale de limbă, literatură, istorie, geografie, cultură şi civilizaţie în limba română din Ucraina şi, respectiv, în limba ucraineană, în România, pentru şcolile din sistemul de învăţământ mediu general.Această comisie mixtă de experţi va fi formată din câte 5 persoane de fiecare parte, întâlnirile urmând să se desfăşoare de cel puţin două ori pe an, alternativ în România şi în Ucraina, pe perioade de 3 până la 5 zile.Părţile vor contribui, prin finanţare de la bugetele celor două ministere şi din alte surse, la elaborarea şi editarea manualelor pentru disciplinele menţionate, pentru instituţiile de învăţământ cu predare în limba română din Ucraina de către partea ucraineană şi pentru instituţiile de învăţământ cu limba de predare ucraineană din România de către partea română.
 + 
Articolul 14Părţile vor contribui la efectuarea de schimburi anuale de elevi (până la 50 de persoane) şi de studenţi (până la 25 de persoane), inclusiv cetăţeni români de origine ucraineană şi cetăţeni ucraineni de origine română, însoţiţi de unu sau doi învăţători ori profesori, în tabere, în timpul vacanţelor, precum şi la schimbul de elevi şi studenţi, însoţiţi de unu sau doi profesori-însoţitori, pentru participarea la olimpiade internaţionale, concursuri, festivaluri, competiţii sportive organizate în fiecare dintre cele două state.
 + 
Articolul 15Selecţia candidaţilor la studiile prevăzute la art. 1 din prezentul protocol se face de către partea trimiţătoare.Preselecţia candidaţilor la studiile prevăzute la art. 5 din prezentul protocol se face de către o comisie mixtă compusă din maximum 4 reprezentanţi ai fiecărei părţi, pe baza unui interviu cu candidatul, media care rezultă din actele oficiale de studii şi setul de documente care include:● cerere de înscriere;● copii legalizate de pe diplomele de studii obţinute, foile matricole şi certificatul de naştere, cu traducerea în limba statului părţii primitoare;● copie de pe cartea de identitate;● certificat medical şi documentul privind absenţa HIV pentru cetăţenii români, candidaţi la studii în Ucraina;● certificat medical, care să cuprindă investigaţiile medicale necesare accesului în colectivitate, în conformitate cu legislaţia internă în vigoare din România, pentru cetăţenii ucraineni candidaţi la studii în România;● o fotografie mărimea 3/4.Părţile au obligaţia de a se informa cu două săptămâni înainte asupra perioadei şi locului de desfăşurare a preselecţiei.Înscrierea se va face de către instituţiile de învăţământ ale statului părţii primitoare.
 + 
Articolul 16Părţile vor face anual schimb de informaţii în scris, până la 15 mai, cu privire la numărul de locuri în instituţiile de învăţământ, cu menţionarea specializărilor şi a formelor de studii, pentru candidaţii la studii, conform art. 5 din prezentul protocol.Documentele candidaţilor la studii, conform art. 1 din prezentul protocol, vor fi transmise părţii primitoare până la data de 25 iulie a anului calendaristic şi, conform art. 5, până la data de 15 august a anului calendaristic, în traducere în limba statului părţii primitoare.Părţile vor prezenta cu două săptămâni înainte de începerea anului de studiu lista celor admişi la toate formele de învăţământ, precum şi lista celor exmatriculaţi.În caz de necesitate, candidaţii vor fi înscrişi la curs pregătitor de limbă, pe o perioadă de până la un an.Persoanelor admise la studii li se va elibera o adeverinţă oficială de către partea trimiţătoare, iar acestea se vor prezenta la studii la termenele stabilite de partea primitoare (în România, până la 15 septembrie pentru elevi şi până la 1 octombrie pentru studenţi şi doctoranzi; în Ucraina, până la 1 septembrie pentru elevi şi studenţi şi până la 1 octombrie pentru doctoranzi).
 + 
Articolul 17Pentru efectuarea schimburilor prevăzute de prezentul protocol, partea trimiţătoare va suporta cheltuielile de transport până la locul de destinaţie şi înapoi, precum şi cheltuielile de cazare şi diurnă pentru reprezentanţii lor în comisia mixtă.
 + 
Articolul 18Partea primitoare asigură, în conformitate cu legislaţia internă în vigoare:● cazare corespunzătoare, cu scutire de la plata chiriei şi întreţinerii, în cămine studenţeşti şi plata burselor pentru elevi, studenţi, masteranzi/aspiranţi, doctoranzi şi persoane care urmează stagii de specializare conform art. 1, 2 şi 5, în limita sumelor alocate pentru aceasta de la bugetul de stat – în România;● cazare gratuită în cămine studenţeşti, precum şi plata burselor pentru elevi, studenţi, masteranzi/aspiranţi, doctoranzi şi persoane care urmează stagii de specializare, conform art. 1, 2 şi 5 – în Ucraina;● cazare corespunzătoare în cămine studenţeşti, cu scutire de la plata chiriei şi întreţinerii, masă şi transport intern impus de programul sejurului pentru persoanele care participă la schimburile prevăzute la art. 4, art. 7 pct. 3 şi la art. 14, în limita sumelor alocate cu această destinaţie de la bugetul de stat – în România;● cazare gratuită, masă şi alte cheltuieli pentru participanţii la schimburile prevăzute în art. 4, art. 7 pct. 3 şi la art. 14 – în Ucraina;● cazare corespunzătoare, cu scutire de la plata chiriei, şi salariu pentru participanţii la schimburile prevăzute la art. 7 pct. 1 şi 4, la art. 9 şi 12, în limita sumelor alocate cu această destinaţie de la bugetul de stat – în România;● cazare corespunzătoare gratuită şi salariu pentru participanţii la schimburile prevăzute la art. 7 pct. 1 şi 4 şi la art. 9 şi 12 – în Ucraina.Acordarea asistenţei medicale participanţilor la acţiunile convenite prin prezentul protocol, în conformitate cu art. 6 din Acordul de colaborare în domeniul sănătăţii şi ştiinţelor medicale dintre Ministerul Sănătăţii al României şi Ministerul Sănătăţii al Ucrainei, semnat la Ismail la 29 martie 1996.
 + 
Articolul 19În texul prezentului protocol pot fi introduse modificări şi completări pe baza acordului scris al părţilor.Orice neînţelegere cu privire la interpretarea şi aplicarea prevederilor prezentului protocol va fi soluţionată pe canale diplomatice.
 + 
Articolul 20Prezentul protocol intră în vigoare la data semnării şi este valabil până la 31 august 2007.Semnat la Bucureşti la 10 noiembrie 2005, în două exemplare originale, fiecare în limbile română şi ucraineană, toate textele fiind egal autentice.Pentru Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România,Jozsef KotoPentru Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina,Vasilii Jebrovsky–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x