ORDIN nr. 4C din 9 februarie 1998

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 12/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL INDUSTRIEI SI COMERTULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 80 din 19 februarie 1998
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 382 23/07/1997
ART. 4REFERIRE LAORDIN 9 17/02/1997
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind instituirea mecanismului de eliberare a certificatului de export în cadrul contingentelor tarifare de ovine şi caprine vii şi carne de ovină şi caprina, convenite în relaţia cu Uniunea Europeană (U.E.) pentru anul 1998



În baza Hotărârii Guvernului nr. 382/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Industriei şi Comerţului,luând în considerare prevederile Acordului european de asociere a României la Uniunea Europeană, ale Protocolului de adaptare a aspectelor comerciale ale acordului european, ca urmare a largirii Uniunii Europene şi a punerii în aplicare a rezultatelor Rundei Uruguay, parafat la 21 mai 1997, şi ale Reglementării Comisiei Europene nr. 2.327/1997,având în vedere Reglementarea Comisiei Europene nr. 2.327/1997, care prevede posibilitatea convertirii contingentului de carne de ovină şi de caprina în echivalent ovine şi caprine vii, în condiţiile în care exportul românesc de carne de ovină şi de caprina nu se poate face din lipsa abatoarelor agreate de Uniunea Europeană,luând în considerare prevederile art. 8 din Ordinul ministrului de stat, ministrul industriei şi comerţului, nr. 29/1997 cu privire la modificarea şi completarea Ordinului ministrului de stat, ministrul industriei şi comerţului, nr. 22/1997, privind instituirea mecanismului de licentiere şi eliberare a certificatului de export pentru semestrul II/1997, în cadrul contingentului tarifar suplimentar de ovine şi caprine vii şi carne de ovină şi de caprina, convenit cu Uniunea Europeană,ministrul de stat, ministrul industriei şi comerţului, emite următorul ordin: + 
Articolul 1Contingentul tarifar de ovine şi caprine vii (poziţiile tarifare 0104.10.30, 0104.10.80 şi 0104.20.90) pentru exportul din România în ţările membre ale Uniunii Europene în anul 1998 este de 4.867 tone greutate în viu.Acest contingent este constituit astfel:– 4.149 tone în viu, reprezentând contingentul tarifar de 1.950 tone ovine şi caprine vii în echivalent carcasa;– 718 tone în viu, reprezentând contingentul tarifar de 337,5 tone carne de ovină şi caprina în echivalent carcasa.
 + 
Articolul 2Exportul de ovine şi caprine vii, cu destinaţia Uniunea Europeană, în cadrul contingentului tarifar menţionat la art. 1, se realizează pe bază de certificat de export tip Uniunea Europeană (conform modelului prezentat în anexa nr. I), care se eliberează de către Ministerul Industriei şi Comerţului (M.I.C) – Direcţia generală probleme europene.Formularele de certificat de export tip Uniunea Europeană se pot procura de la Ministerul Industriei şi Comerţului, sediul din Bucureşti, str. Apolodor nr. 17, parter, camera 4.
 + 
Articolul 3Contingentul tarifar prevăzut la art. 1 se repartizează pe categorii de operatori economici, după cum urmează;– 80% – pentru operatorii economici cu performanţe la exportul de ovine şi caprine vii în ţările Uniunii Europene, în anul 1997;– 20% – pentru operatorii economici nou-veniţi pe piaţa Uniunii Europene.Operatorii economici cu performanţe la exportul de ovine şi caprine vii în ţările Uniunii Europene, în anul 1997, vor trebui să facă dovada realizării acestora (numai pentru exportul aferent ultimei licenţe aprobate), în baza următoarelor documente:– declaraţia vamală de export (D.V.E. – în copie);– declaraţia de încasare valutară (D.I.V. – în copie):– licenţa de export – exemplarul pentru vama (în copie faţa-verso);– confirmarea băncii privind încasarea efectivă a contravalorii mărfii exportate (în original), cu referire la numărul declaraţiei de încasare valutară respective.În lipsa documentelor menţionate la alin. 2, operatorii economici cu performanţe de export în anul 1997 nu vor avea acces la contingentul pentru anul 1998.Operatorii economici nou-veniţi pe piaţa Uniunii Europene sunt firmele care nu au realizat exporturi de ovine şi caprine vii în ţările membre ale Uniunii Europene, în cadrul contingentului tarifar prevăzut pentru anul 1997.
 + 
Articolul 4Nu vor avea acces la contingentul tarifar prevăzut de prezentul ordin operatorii economici care au beneficiat de licenţe şi certificate de export în anul 1997, în baza ordinelor ministrului de stat, ministrul industriei şi comerţului, nr. 9, nr. 22 şi nr. 29/1997, şi care:– nu au respectat nivelul minim de realizare a cantităţilor alocate, menţionat în ordinele respective; sau– nu au returnat Ministerului Industriei şi Comerţului certificatele de export neutilizate; sau– nu au avizat la Ministerul Industriei şi Comerţului, în termenele stabilite, realizările la export în baza certificatelor primite.
 + 
Articolul 5Operatorii economici interesaţi vor depune la registratura Ministerului Industriei şi Comerţului, sediul din Bucureşti, str. Apolodor nr. 17, în plic închis şi sigilat (având înscrise denumirea firmei solicitante şi menţiunile "pentru Direcţia generală probleme europene" şi "Contingent tarifar export ovine şi caprine vii în Uniunea Europeană în anul 1998"), următoarele documente:a) cerere-tip (conform modelului prezentat în anexa nr. II), formular care se procura de la Ministerul Industriei şi Comerţului, sediul din Bucureşti, str. Apolodor nr. 17, parter, camera 4;b) în cazul operatorilor economici cu performanţe la export în anul 1997, documentele menţionate la art. 3 alin. 2.Depunerea documentelor menţionate în acest articol se va face în termen de 10 zile lucrătoare de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României.În cazul în care documentele prezentate de operatorii economici sunt incomplete, ilizibile sau cuprind erori, cererea de eliberare a certificatului de export tip Uniunea Europeană se respinge.
 + 
Articolul 6Pentru alocarea cotelor se constituie comisia de atribuire a contingentului tarifar de export de ovine şi caprine vii, a carei competenţa este prezentată în anexa nr. III.Comisia va analiza cererile operatorilor economici şi va afişa, în termen de 5 zile lucrătoare de la data ultimei zile de depunere a acestora, listele cu cotele alocate.La alocarea cotelor se vor avea în vedere următoarele criterii:– gradul de solicitare a contingentului;– asigurarea unei valorificari corespunzătoare a mărfii la export;– pentru operatorii economici cu performanţe, cotele alocate vor fi cel puţin la nivelul realizarilor din anul 1997, dar nu mai puţin de 7 tone (la solicitarea operatorilor economici pot fi alocate cantităţi mai mici);– pentru operatorii economici nou-veniţi, cota va fi calculată în funcţie de gradul de solicitare a contingentului.
 + 
Articolul 7Operatorii economici cărora li s-au alocat cantităţi din contingentul tarifar prevăzut la art. 1 au obligaţia de a depune la registratura Ministerului Industriei şi Comerţului, cel mai târziu până la data de 29 mai 1998, formularele de certificat de export tip Uniunea Europeană, prevăzute la art. 2, completate corespunzător.În cazul nerespectării acestei obligaţii, operatorii economici pierd dreptul de a beneficia de cantităţile alocate şi, totodată, dreptul de a mai avea acces la eventuale cantităţi disponibile în cadrul contingentului tarifar pentru anul 1998.
 + 
Articolul 8Cantităţile disponibilizate conform art. 7 alin. 2 vor fi atribuite operatorilor economici interesaţi care au exportat minimum 95% din cantităţile ce le-au fost alocate anterior din contingentul tarifar pentru anul 1998, în ordinea depunerii la registratura Ministerului Industriei şi Comerţului, în plic închis şi sigilat (având înscrise denumirea firmei solicitante şi menţiunile "pentru Direcţia generală probleme europene" şi "Contingent tarifar export ovine şi caprine vii în Uniunea Europeană în anul 1998"), a următoarelor documente:a) cerere-tip (modelul prezentat în anexa nr. II);b) documentaţia prevăzută la art. 3 alin. 2, pentru exporturile realizate în cadrul contingentului tarifar pentru anul 1998.Cantitatea maxima ce va fi alocata din disponibil nu va depăşi cantitatea atribuită iniţial în anul 1998.Operatorii economici beneficiari ai unor cantităţi suplimentare, conform alineatului anterior, au obligaţia de a prezenta la registratura Ministerului Industriei şi Comerţului, cel mai târziu până la data de 31 august 1998, formularele de certificat de export tip Uniunea Europeană, completate corespunzător.
 + 
Articolul 9Valabilitatea certificatului de export tip Uniunea Europeană este de maximum 3 luni de la data eliberării, fără a depăşi data de 31 decembrie 1998.
 + 
Articolul 10În maximum 10 zile lucrătoare de la data efectuării exportului de ovine şi caprine vii, operatorii economici care utilizează certificate de export tip Uniunea Europeană au obligaţia de a comunică Ministerului Industriei şi Comerţului – Direcţia generală probleme europene cantităţile efective livrate, depunând în acest scop la registratura ministerului fotocopii lizibile de pe declaraţiile vamale de export, declaraţiile de încasare valutară şi de pe certificatul de export utilizat.Operatorii economici care nu se conformează prevederilor alin. 1 nu vor mai avea acces la eventualele cantităţi rămase disponibile din anul 1998 şi nici la contingentul tarifar din anul 1999.
 + 
Articolul 11Operatorii economici care, din motive obiective, sunt în imposibilitate de a exporta cantităţile alocate în baza prezentului ordin au obligaţia de a returna certificatul de export tip Uniunea Europeană neutilizat (original şi copie) la Ministerul Industriei şi Comerţului – Direcţia generală probleme europene, cel mai târziu în termen de 10 zile lucrătoare de la expirarea valabilităţii acestuia, dar nu mai târziu de 30 noiembrie 1998, pentru certificatele cu termen de valabilitate în cursul lunii decembrie 1998.Cantităţile astfel disponibilizate vor fi redistribuite operatorilor economici interesaţi, în conformitate cu prevederile prezentului ordin.Operatorii economici care, în termenul stabilit la alin. 1, renunţa la cantităţile ce le-au fost alocate vor avea acces în continuare la contingentele tarifare de export de ovine şi caprine vii în ţările Uniunii Europene.Operatorii economici care nu se conformează prevederilor prezentului articol nu vor avea acces la contingentul tarifar pentru anul 1999.
 + 
Articolul 12La cererea scrisă şi justificată a operatorilor economici, Ministerul Industriei şi Comerţului – Direcţia generală probleme europene poate aproba înlocuirea certificatului de export ca urmare a modificării partenerului extern sau a tarii de destinaţie, în cadrul termenului de valabilitate a certificatului emis iniţial şi în condiţiile returnarii acestuia (original şi copie) la direcţia generală probleme europene.Valabilitatea noului certificat de export nu va depăşi data limita înscrisă în certificatul eliberării iniţial.
 + 
Articolul 13Operatorii economici care au primit certificate de export în cursul anului 1998 şi nu realizează minimum 95% din cantitatea acordată nu vor mai avea acces la contingentul tarifar aferent anului 1999.
 + 
Articolul 14Specimenele de semnătura ale persoanelor din cadrul Direcţiei generale probleme europene, împuternicite să semneze certificatele de export tip Uniunea Europeană, precum şi specimenele de ştampila sunt notificate la Comisia Europeană, în vederea difuzării acestora la autorităţile competente ale ţărilor membre ale Uniunii Europene.
 + 
Articolul 15Exportul de ovine şi caprine vii în ţările membre ale Uniunii Europene, în afară contingentului tarifar prevăzut în prezentul ordin, este liberalizat, fiind supus prevederilor Reglementării Comisiei Europene nr. 1.439/1995 şi nu necesita certificat de export tip Uniunea Europeană, eliberat de Ministerul Industriei şi Comerţului.
 + 
Articolul 16Prezentul ordin intră în vigoare la data publicării lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministru de stat,ministrul industriei şi comerţului,Mircea Ciumara
 + 
Anexa I

*Font 8*

┌─────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┬───────────────────────┐│1. Exportateur (Nom, adresse complete, pays) │2. Numero de delivrance│ ││ │ │ ORIGINAL ││ ├───────────────────────┴───────────────────────┤│ │3. ORGANISME EMETTEUR │├─────────────────────────────────────────────┤ ││4. Destinataire (Nom, adresse complete, pays)│ ││ ├───────────────────────────────────────────────┤│ │5. Pays d'exportation ││ │ ││ ├───────────────────────────────────────────────┤│ │6. Pays de destination │├─────────────────────────────────────────────┤ ││Document d'origine destine a accompagner la │ ││demande pour un certificat d'importation │ ││vers la Communaute europeenne d'ovins, de │ ││caprins et de viandes ovine et caprine, │ ││delivre conformement au titre II A du ├───────────────────────┬───────────────────────┤│reglement (CE) n° 1439/1995 │7. Moyen de transport │8. Taux de droit ││ │au depart │ ││ │ │ │├─────────────────────────────────────────────┤ │ ││Date limite de validite │ │ │├─────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┼───────────────────────┤│9. Marques, numeros, nombre et nature des colis; designation des │10. Code NC ││marchandises; nature et presentation du produit: viande fraiche, │ ││refrigeree ou congelee, tete de betail ├───────────────────────┤│ │11. Masse nette ││ │(kilogrammes) ││ │ │├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤│12. Masse nette (kilogrammes) (en lettres) ││ │├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│ATTESTATION DE L'ORGANISME EMETTEUR ││ ││Je soussigne atteste que la quantite figurant dans le present document d'origine de ………││kilogrammes masse carcasse*1) et se referant a la quantite globale faisant l'objet du ││reglement (CE) n° 1440/1995 et des reglements ulterieurs sur les contingents tarifaires est ││originaire de ……… . Elle concerne le contingent tarifaire ouvert pour l'annee ……. .││ ││ Lieu Date ││ ││ (Cachet de l'organisme emetteur) (Signature) │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘   A remplir soit a la machine a ecrire, siot a la main en caracteres d'imprimerie–––*1) Poids en carcasse (poids equivalent non desosse). On entend par la, le poids de viande non desossee, presentee comme telle ainsi que de viande desossee converti en poids non desosse par application d'un coefficient. A cet effet, 55 kg de viande ovine ou caprine desossee, autre que de la viande de chevreau, correspondent a 100 kg de viande ovine ou caprine non desossee, autre que de la viande de chevreau et 60 kg de viande d'agneau ou de chevreau desossee correspondent a 100 kg de viande d'agneau, desossee. 100 kg de poids vif corespondent a 47 kg de poids en carcasse (poids equivalent non desosse). + 
Anexa I

*Font 8*

┌─────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┬───────────────────────┐│1. Exportateur (Nom, adresse complete, pays) │2. Numero de delivrance│ ││ │ │ COPIE: 1; 2; 3 ││ ├───────────────────────┴───────────────────────┤│ │3. ORGANISME EMETTEUR │├─────────────────────────────────────────────┤ ││4. Destinataire (Nom, adresse complete, pays)│ ││ ├───────────────────────────────────────────────┤│ │5. Pays d'exportation ││ │ ││ ├───────────────────────────────────────────────┤│ │6. Pays de destination │├─────────────────────────────────────────────┤ ││Document d'origine destine a accompagner la │ ││demande pour un certificat d'importation │ ││vers la Communaute europeenne d'ovins, de │ ││caprins et de viandes ovine et caprine, │ ││delivre conformement au titre II A du ├───────────────────────┬───────────────────────┤│reglement (CE) n░ 1439/1995 │7. Moyen de transport │8. Taux de droit ││ │au depart │ ││ │ │ │├─────────────────────────────────────────────┤ │ ││Date limite de validite │ │ │├─────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┼───────────────────────┤│9. Marques, numeros, nombre et nature des colis; designation des │10. Code NC ││marchandises; nature et presentation du produit: viande fraiche, │ ││refrigeree ou congelee, tete de betail ├───────────────────────┤│ │11. Masse nette ││ │(kilogrammes) ││ │ │├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤│12. Masse nette (kilogrammes) (en lettres) ││ │├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│ATTESTATION DE L'ORGANISME EMETTEUR ││ ││Je soussigne atteste que la quantite figurant dans le present document d'origine de ………││kilogrammes masse carcasse*1) et se referant a la quantite globale faisant l'objet du ││reglement (CE) n° 1440/1995 et des reglements ulterieurs sur les contingents tarifaires est ││originaire de ……… . Elle concerne le contingent tarifaire ouvert pour l'annee ……. .││ ││ Lieu Date ││ ││ (Cachet de l'organisme emetteur) (Signature) │└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘   A remplir soit a la machine a ecrire, soit a la main en caracteres d'imprimerie–––*1) Poids en carcasse (poids equivalent non desosse). On entend par la, le poids de viande non desossee, presentee comme telle ainsi que de viande desossee converti en poids non desosse par application d'un coefficient. A cet effet, 55 kg de viande ovine ou caprine desossee, autre que de la viande de chevreau, correspondent a 100 kg de viande ovine ou caprine non desossee, autre que de la viande de chevreau et 60 kg de viande d'agneau ou de chevreau desossee correspondent a 100 kg de viande d'agneau, desossee. 100 kg de poids vif corespondent a 47 kg de poids en carcasse (poids equivalent non desosse). + 
Anexa II

1. Numele şi adresa exportatorului

Telefon: Telefax:

2. Nr. de înregistrare (la Ministerul
Industriei şi Comerţului)

3. Partener extern

CERERE
pentru eliberarea de

CERTIFICAT DE EXPORT – tip U.E.
contingent tarifar U.E. ovine şi
caprine vii

4. Ţara de destinaţie

5. An cota

6. Termenul de livrare a mărfii

7. Condiţia de plată

8. Poziţia tarifară/denumirea
mărfii

9. Cantitatea
netă
solicitată,
în viu (tone)

10. Preţ/tonă,
conform
contractului de
export

11. Valoarea
totală

12. RUBRICA REZERVATĂ MINISTERULUI
INDUSTRIEI ŞI COMERŢULUI

Cantitatea alocată ………..

(Data, semnătura autorizată,
ştampila)

13. Declaraţie exportator:

Declar pe propria răspundere că datele
menţionate în prezenta cerere sunt reale.

(Data, persoana autorizată, funcţia,
semnătura şi ştampila)

 + 
Anexa IIICOMPONENTAComisiei de atribuire a contingentului tarifar de export ovine şi caprine vii în ţărileUniunii Europene pentru anul 19981. Directorul general al Direcţiei generale comerţ exterior – preşedintele comisiei2. Directorul general adjunct al Direcţiei generale legislaţie, contencios, organizare3. Directorul Direcţiei integrare europeană şi regionala4. Directorul Direcţiei implementare "Acquis Communautaire"5. Directorul Direcţiei licenţe6. Directorul Direcţiei supravegherea pieţei7. Consilier din Direcţia integrare europeană şi regionala8. Consilier din Direcţia licenţe.––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x