ORDIN nr. 49 din 28 februarie 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 21/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 197 din 22 martie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 292 14/12/2006 CAP. 1
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 292 14/12/2006 CAP. 2
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 292 14/12/2006 CAP. 3
ART. 1MODIFICA PEORDIN 292 14/12/2006
ART. 1MODIFICA PEORDIN 292 14/12/2006 CAP. 3
ART. 1MODIFICA PEORDIN 292 14/12/2006 CAP. 5
ART. 1ABROGA PENORMA 14/12/2006 CAP. 3
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 14/12/2006 CAP. 3
ART. 1MODIFICA PENORMA 14/12/2006 CAP. 1
ART. 1MODIFICA PENORMA 14/12/2006 CAP. 2
ART. 1MODIFICA PENORMA 14/12/2006 CAP. 3
ART. 1MODIFICA PENORMA 14/12/2006 CAP. 5
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 130 29/01/2006 ART. 3
ActulREFERIRE LAHG 130 29/01/2006 ART. 4
ActulREFERIRE LALEGE 215 27/05/2004
ActulREFERIRE LAOG 42 29/01/2004 ART. 10
ART. 1REFERIRE LAHG 1700 29/11/2006
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 292 14/12/2006 CAP. 1
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 292 14/12/2006 CAP. 2
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 292 14/12/2006 CAP. 3
ART. 1MODIFICA PEORDIN 292 14/12/2006
ART. 1MODIFICA PEORDIN 292 14/12/2006 CAP. 3
ART. 1MODIFICA PEORDIN 292 14/12/2006 CAP. 5
ART. 1REFERIRE LAORDIN 39 21/02/2006
ART. 1ABROGA PENORMA 14/12/2006 CAP. 3
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 14/12/2006 CAP. 3
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 14/12/2006 CAP. 3
ART. 1MODIFICA PENORMA 14/12/2006 CAP. 1
ART. 1MODIFICA PENORMA 14/12/2006 CAP. 1
ART. 1MODIFICA PENORMA 14/12/2006 CAP. 2
ART. 1MODIFICA PENORMA 14/12/2006 CAP. 2
ART. 1MODIFICA PENORMA 14/12/2006 CAP. 3
ART. 1MODIFICA PENORMA 14/12/2006 CAP. 3
ART. 1MODIFICA PENORMA 14/12/2006 CAP. 5
ART. 1MODIFICA PENORMA 14/12/2006 CAP. 5
ART. 1REFERIRE LANORMA 21/02/2006 ART. 5
ART. 1REFERIRE LANORMA 21/02/2006 ANEXA 3
ART. 1REFERIRE LAPROGRAM 29/11/2006
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Văzând Referatul de aprobare nr. 16.236 din 26 februarie 2007, întocmit de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală,având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare,în temeiul art. 3 alin. (3) și al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a unităților din subordinea acesteia, cu modificările și completările ulterioare,președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor emite următorul ordin: + 
Articolul INormele metodologice privind implementarea Hotărârii Guvernului nr. 1.700/2006 pentru aprobarea Programului strategic privind monitorizarea, controlul și eradicarea pestei porcine clasice în România, aprobate prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 292/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.039 din 28 decembrie 2006, se modifică după cum urmează:1.Punctul 5.9 din capitolul V, partea I, va avea următorul cuprins:5.9.Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor are responsabilitatea organizării procedurilor de achiziție și distribuție a momelilor vaccinale pentru anul 2007.2.Modelul Tabelului centralizator privind vaccinarea împotriva pestei porcine clasice, prevăzut în capitolul III, partea a II-a, va avea următorul cuprins: + 

MODEL
DIRECȚIA SANITAR-VETERINARĂ ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR …….
Circumscripția sanitar-veterinară zonală …………………………
Medic veterinar împuternicit ………………………………
  Aprobat,Medic veterinar oficial,……………………………………………………………………..(data, numele, prenumele, semnătura, ștampila și parafa)
TABEL CENTRALIZATORprivind vaccinarea împotriva pestei porcine clasiceperioada de la (data) …………….. la (data) ……………….
 
în localitatea/localitățile ………, cu vaccin convențional viu atenuat (denumirea) ………., seria ……….. , valabilitatea ………….
Nr.crt. Numele și prenumeleproprietarului Codulexploatației Nr. deidentificareal porcinelor 1) Porcine vaccinate Porcinevaccinați Semnăturaproprietarului
Scroafe Vieri Tineret6 – 120zile Porcigrași Porcisub vârstă
                     
                     
                     
                     
TOTAL                  
  1) Este obligatoriu să se scrie numărul de identificare individual și suplimentar să se tatueze semnul «V» pe crupa dreaptă
 
  NOTĂ:
  1) Proprietarul a primit carnetul de sănătate al efectivului de porci din exploatație.
  2) Se întocmește în 3 exemplare (autocopiative), din care originalul se atașează la decont, iar celelalte două exemplare se
distribuie câte unul la medicul veterinar împuternicit și zonal.
 
Medic veterinar împuternicit,………………………………………………………………………(numele, prenumele, semnătura, ștampila și parafa)
Executant,………………………….

3.La punctul 3.16 din capitolul III, partea a II-a, după litera k) se introduce o nouă literă, litera l), cu următorul cuprins:l)Toate documentele referitoare la înregistrarea vaccinării de necesitate contra pestei porcine clasice a porcinelor din exploatațiile nonprofesionale se tipăresc pe hârtie autocopiativă.4.La punctul 3.18 din capitolul III, partea a II-a, modelul procesului-verbal centralizator privind înregistrarea zilnică a vaccinării de necesitate se elimină.5.Capitolul I din partea a V-a va avea următorul cuprins: + 
PARTEA a V-a + 
CAPITOLUL IMarcarea cărnii1.1.a) Carnea proaspătă de porc, carnea tocată, carnea preparată, produsele din carne de porc și produsele care conțin carne de porc provenită de la porcine domestice, precum și carnea și produsele din carne provenite de la porcine sălbatice, obținute pe teritoriul României, nu pot face obiectul schimburilor comerciale cu statele membre ale Uniunii Europene, în acest sens fiind necesară marcarea sau identificarea acestora cu marcă specială de sănătate sau identificare, prevăzută la pct. 1.3.b)Marca de sănătate prevăzută la lit. a) este utilizată numai în cazul cărnii proaspete de porcine domestice sau porcine sălbatice vaccinate de necesitate cu vaccin marker, respectiv momeli vaccinale.c)Marca de identificare prevăzută la lit. a) se utilizează pentru marcarea tuturor produselor din carne de porc și a produselor care conțin carne de porc provenită de la porcine domestice, precum și a cărnii și produselor din carne provenite de la porcine sălbatice, obținute pe teritoriul României, indiferent de originea materiei prime.1.2.Prin derogare de la pct. 1.1, România poate autoriza expedierea în statele membre ale Uniunii Europene a produselor din carne sau a produselor care conțin carne de porcine domestice sau sălbatice, dacă acestea îndeplinesc următoarele condiții:a)au fost supuse unui tratament specific recunoscut prin care se asigură distrugerea virusului pestei porcine clasice așa cum este prevăzut în anexa nr. 3 la Norma sanitară veterinară ce stabilește reguli de sănătate animală care reglementează producția, procesarea, distribuția și introducerea produselor de origine animală destinate pentru consum uman, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 39/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 213 din 8 martie 2006;b)sunt produse, depozitate și procesate în unități care sunt aprobate în acest scop de către autoritatea competentă;c)sunt supuse certificării veterinare în conformitate cu art. 5 din norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 39/2006;d)sunt însoțite de certificat pentru comerț intra-comunitar conform modelului prevăzut în partea a V-a cap. III, care la partea a II-a trebuie să fie completat cu următoarele:«Produs în conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei 2006/779/EC referitoare la măsuri tranzitorii de protecție în relație cu pesta porcină clasică în România»;e)produsele care îndeplinesc prevederile lit. a)-d) vor fi marcate în conformitate cu prevederile Regulamentului Parlamentului European nr. 853/2004.1.3.Marcarea cărnii proaspete de porc și identificarea cărnii tocate, cărnii preparate, produselor din carne de porc și produselor care conțin carne de porc provenită de la porcine domestice, obținute pe teritoriul României, cu excepția celor prevăzute la pct. 1.2, se fac după cum urmează:a)marca de sănătate aplicată pe carnea proaspătă de porc obținută în unitățile aprobate pentru comerț cu statele membre ale Uniunii Europene, utilizată numai pe teritoriul României, este o ștampilă de formă hexagonală, având dimensiunile de 6,5/3,5 cm, cu următoarele înscrisuri:(i)în partea superioară, cu litere majuscule, «ROMÂNIA»;(ii)în centru, numărul de aprobare al unității acordat de autoritatea veterinară centrală pentru efectuarea unor activități de comerț intracomunitar;(iii)în partea inferioară, cu majuscule, «CONTROLAT SANITAR VETERINAR».Caracterele literelor au înălțimea de 0,8 cm și 1 cm pentru cifre;b)marca de sănătate aplicată pe carnea proaspătă de porc obținută în unitățile aprobate pentru perioadă de tranziție, utilizată numai pe teritoriul României, este o ștampilă de formă rotundă, având diametrul de 3,5 cm, cu următoarele înscrisuri:(i)în partea superioară, cu litere majuscule, «ROMÂNIA»;(ii)în centru, indicativul județului, urmat, fără întrerupere, de numărul de autorizare al unității. Imediat sub acesta se înscrie numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură supravegherea veterinară a unității;(iii)în partea inferioară, cu majuscule, «CONTROLAT SANITAR VETERINAR»;c)marca de identificare aplicată pe carnea tocată, carnea preparată, produsele din carne de porc obținute în unitățile aprobate pentru comerț cu statele membre ale Uniunii Europene, utilizată numai pe teritoriul României, este o ștampilă de formă hexagonală, cu următoarele înscrisuri:(i)în partea superioară, cu litere majuscule, «ROMÂNIA»;(ii)în centru, numărul de aprobare al unității acordat de autoritatea veterinară centrală pentru efectuarea unor activități de comerț intracomunitar;(iii)în partea inferioară, cu majuscule, «CONTROLAT SANITAR VETERINAR»;d)marca de identificare aplicată pe carnea tocată, carnea preparată, produsele din carne de porc obținute în unitățile aprobate pentru perioadă de tranziție, utilizată numai pe teritoriul României, este o ștampilă de formă rotundă, cu următoarele înscrisuri:(i)în partea superioară, cu litere majuscule, «ROMÂNIA»;(ii)în centru, indicativul județului, urmat, fără întrerupere, de numărul de autorizare al unității. Imediat sub acesta se înscrie numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură supravegherea veterinară;(iii)în partea inferioară, cu majuscule, «CONTROLAT SANITAR VETERINAR».1.4.Marcarea cărnii proaspete de porcine sălbatice și identificarea cărnii tocate, cărnii preparate, a produselor din carne de porcine sălbatice, și a produselor care conțin carne de porcine sălbatice, obținute pe teritoriul României, cu excepția celor prevăzute la pct. 1.2, se fac după cum urmează:a)marca de sănătate a cărnii proaspete de porcine sălbatice, obținute pe teritoriul României, este o ștampilă de formă pentagonală, înscrisă într-un dreptunghi cu linia de cel puțin 2 mm, având inscripționat cu caractere perfect lizibile următoarele informații:(i)pentru unitățile aprobate pentru schimburi intracomunitare:1.în partea superioară, «ROMÂNIA», cu majuscule;2.în centru, numărul de aprobare al secției de prelucrare a vânatului sălbatic, acordat de autoritatea veterinară centrală;3.în partea inferioară, «CONTROLAT SANITAR VETERINAR», cu majuscule.Caracterele cifrelor au înălțimea de 0,8 cm, iar literele, 1 cm, pentru vânatul sălbatic mare, și 0,2 cm, pentru vânatul sălbatic mic;(ii)pentru unitățile aprobate pentru perioadă de tranziție:1.în partea superioară, «ROMÂNIA», cu majuscule;2.în centru, codul județului, urmat de numărul de aprobare veterinară;3.în partea inferioară, «CONTROLAT SANITAR VETERINAR», cu majuscule;b)marca de identificare a cărnii tocate, cărnii preparate, a produselor din carne de porcine sălbatice și a produselor care conțin carne de porcine sălbatice, obținute pe teritoriul României, este o ștampilă de formă pentagonală, înscris într-un dreptunghi cu linia de cel puțin 2 mm, având inscripționat cu caractere perfect lizibile următoarele informații:(i)pentru unitățile aprobate pentru schimburi intracomunitare:1.în partea superioară, «ROMÂNIA», cu majuscule;2.în centru, numărul de aprobare al secției de prelucrare a vânatului sălbatic, acordat de autoritatea veterinară centrală;3.în partea inferioară, «CONTROLAT SANITAR VETERINAR», cu majuscule.Caracterele cifrelor au înălțimea de 0,8 cm, iar literele, 1 cm, pentru vânatul sălbatic mare, și 0,2 cm, pentru vânatul sălbatic mic;(ii)pentru unitățile aprobate pentru perioadă de tranziție:1.în partea superioară, «ROMÂNIA», cu majuscule;2.în centru, codul județului, urmat de numărul de aprobare veterinară;3.în partea inferioară, «CONTROLAT SANITAR VETERINAR», cu majuscule.1.5.Modelele mărcilor de sănătate și mărcii de identificare*) sunt prevăzute în cap. II.1.6.Modul de aplicare al mărcii de sănătate și al mărcii de identificare este cel prevăzut în legislația sanitară veterinară în vigoare.1.7.Marca de sănătate și marca de identificare prevăzute la pct. 1.1 lit. a) vor fi utilizate numai pe durata aplicării măsurilor de monitorizare, control și eradicare a pestei porcine clasice din România, menționate în Hotărârea Guvernului nr. 1.700/2006 pentru aprobarea Programului strategic privind monitorizarea, controlul și eradicarea pestei porcine clasice în România.
6.Capitolul II din partea a V-a va avea următorul cuprins: + 
Capitolul IIMărci de sănătate
 + 
Articolul IIEtichetele și materialele pretipărite ce poartă marca de identificare vor putea fi utilizate până la data de 30 aprilie 2007. + 
Articolul IIIPrezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, și va intra în vigoare la 15 zile de la data publicării.

Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor,
Marian Avram
București, 28 februarie 2007.Nr. 49.

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x