ORDIN nr. 464/98/2019

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE Nr. 464 din 21 august 2019AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR Nr. 98 din 22 august 2019
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 859 din 24 octombrie 2019
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 29 31/01/2024
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 11ABROGA PEORDIN 56 21/06/2010
ART. 11ABROGA PEORDIN 51 01/03/2010
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 30 18/01/2017 ART. 9
ActulREFERIRE LAHG 1186 29/12/2014 ART. 6
ActulREFERIRE LAHG 1415 18/11/2009 ART. 4
ActulREFERIRE LALEGE 150 14/05/2004 ART. 12
ActulREFERIRE LALEGE 150 14/05/2004 ART. 13
ActulREFERIRE LALEGE (R) 150 14/05/2004 ART. 5
ActulREFERIRE LALEGE (R) 150 14/05/2004 ART. 12
ActulREFERIRE LALEGE (R) 150 14/05/2004 ART. 13
ActulREFERIRE LALEGE 38 07/03/2001
ActulREFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 9
ART. 2REFERIRE LAORDIN 30 09/07/2004
ART. 3REFERIRE LALEGE 38 07/03/2001
ART. 3REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 2
ART. 8REFERIRE LAORDIN 1253 06/11/2013
ART. 9REFERIRE LAORDIN 206 25/08/2006
ART. 9REFERIRE LANORMA 25/08/2006
ART. 11ABROGA PEORDIN 56 21/06/2010
ART. 11ABROGA PEORDIN 51 01/03/2010
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 29 31/01/2024
ActulREFERIT DEORDIN 66 02/05/2022
ActulREFERIT DEPROGRAM 27/05/2021





Văzând Referatul de aprobare nr. 264.142 din 20.08.2019, întocmit de Direcția generală politici agricole din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în conformitate cu prevederile: – art. 32 și 33 din Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, precum și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2.092/91;– art. 13, 13a, 13b, 13c, 13d, 14 și 19a din Regulamentul (CE) nr. 1.235/2008 al Comisiei din 8 decembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului în ceea ce privește regimul de import al produselor ecologice din țări terțe, cu modificările și completările ulterioare;– art. 14 și 15 din Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor, cu modificările ulterioare;– art. 5 alin. (5) și art. 12 și 13 din Legea nr. 150/2004 privind siguranța alimentelor și a hranei pentru animale, republicată,în temeiul prevederilor:– art. 9 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobată prin Legea nr. 38/2001, cu modificările și completările ulterioare;– art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea și funcționarea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, cu modificările și completările ulterioare; – art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a unităților din subordinea acesteia, cu modificările și completările ulterioare,ministrul agriculturii și dezvoltării rurale și președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor emit prezentul ordin. + 
Capitolul IPrevederi generale și definiții + 
Articolul 1Prezentul ordin stabilește cadrul juridic național cu privire la controlul oficial al produselor ecologice provenite din țări terțe la introducerea acestora în România, în conformitate cu prevederile art. 33 din Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, precum și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2.092/91, denumit în continuare R(CE) nr. 834/2007, prin utilizarea sistemului electronic TRACES.NT, în conformitate cu art. 13, 13a, 13b, 13c, 13d, 14 și 19a din Regulamentul (CE) nr. 1.235/2008 al Comisiei din 8 decembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului în ceea ce privește regimul de import al produselor ecologice din țări terțe, denumit în continuare R(CE) nr. 1.235/2008, precum și plasarea acestora sub regimul vamal de punere în liberă circulație pe teritoriul României sau sub unul din regimurile vamale speciale prevăzute la art. 14 din R(CE) nr. 1.235/2008. + 
Articolul 2În sensul prezentului ordin, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:a)producție ecologică – utilizarea unei metode de producție care respectă normele stabilite prin R(CE) nr. 834/2007 în toate stadiile de producție, procesare și distribuție;b)stadiile de producție, procesare și distribuție – orice stadiu, începând cu și incluzând producția primară a unui produs ecologic și terminând cu și incluzând depozitarea, procesarea, transportul, vânzarea sau furnizarea sa către consumatorul final și, după caz, etichetarea, promovarea, activitățile de import, export și subcontractare;c)ecologic – obținut din producția ecologică sau în legătură cu aceasta;d)produs alimentar – orice substanță sau produs, indiferent dacă este prelucrat, parțial prelucrat sau neprelucrat, destinat sau prevăzut în mod rezonabil a fi ingerat de oameni;e)hrană pentru animale – orice substanță sau produs, inclusiv aditivii, indiferent dacă este prelucrat, parțial prelucrat sau neprelucrat, destinat utilizării ca hrănire pe cale orală a animalelor;f)introducere pe piață – deținerea produselor alimentare sau a hranei pentru animale în scopul vânzării, inclusiv oferirea pentru vânzare sau orice altă formă de transfer, indiferent dacă este gratuită sau nu, și însăși vânzarea, distribuția și alte forme de transfer;g)etichetarea – orice termeni, mențiuni, indicații, mărci de fabrică sau de comerț, imagini sau simboluri care apar pe orice ambalaj, document, anunț, etichetă, panou, inel sau manșetă care însoțește sau face trimitere la un produs; h)certificat de inspecție/control – documentul prevăzut la art. 33 alin. (1) lit. (d) din R(CE) nr. 834/2007, al cărui model este prevăzut în anexa V la R(CE) nr. 1.235/2008 și al cărui obiect este constituit de un lot; i)document justificativ – documentul menționat la art. 68 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în ceea ce privește producția ecologică, etichetarea și controlul, denumit în continuare R(CE) nr. 889/2008;j)extrasul certificatului de inspecție/control – documentul care însoțește fiecare dintre subloturile rezultate în urma divizării unui lot, precum si ca urmare a plasării sub un regim vamal de încheiere a unuia dintre regimurile vamale de antrepozitare sau perfecționare activă sub care loturile de mărfuri au fost plasate inițial, al cărui model este prevăzut în anexa VI la R(CE) nr. 1.235/2008 și care este vizat de către autoritatea definită la lit. n);k)lot – cantitate de produse având unul sau mai multe coduri din Nomenclatura combinată, care face obiectul unui certificat unic de inspecție, expediat cu aceleași mijloace de transport și importat din aceeași țară terță;l)primul destinatar – persoana fizică sau juridică căreia îi este livrat lotul importat și care îl va primi în vederea pregătirii suplimentare sau comercializării ulterioare;m)importator – persoana fizică sau juridică care prezintă un lot de produse agroalimentare ecologice pentru efectuarea controalelor oficiale în vederea punerii în liberă circulație pe piața Uniunii Europene, în nume personal sau printr-un reprezentant;n)autoritatea competentă relevantă de control al importurilor de produse agroalimentare ecologice – Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, denumită în continuare ANSVSA, reprezentată de direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene și a municipiului București, prin structurile proprii cu atribuții în controlul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor al produselor importate pe teritoriul României. Posturile de inspecție la frontieră și punctele de intrare sunt prevăzute în anexa la Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, al ministrului administrației și internelor, al ministrului mediului și gospodăririi apelor, al ministrului transporturilor, construcțiilor și turismului și al ministrului agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale nr. 30/366/337/1.511/577/2004 pentru aprobarea Listei posturilor de inspecție la frontieră în care sunt organizate controale sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, a punctelor de intrare, a punctelor de ieșire, a punctelor de intrare desemnate, precum și a programului de lucru al acestora, cu modificările și completările ulterioare; o)antrepozit vamal – spațiu de depozitare sau orice alt amplasament autorizat pentru acest regim de către autoritățile vamale și sub supraveghere vamală, în care mărfurile pot fi depozitate conform condițiilor prevăzute la art. 240 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii, denumit în continuare R(UE) nr. 952/2013, și la pct. 32 și 33 ale art. 1 și art. 203 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446 al Comisiei din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele detaliate ale anumitor dispoziții ale Codului vamal al Uniunii;p)perfecționare activă – regim vamal care permite folosirea mărfurilor neunionale pe teritoriul vamal al Uniunii Europene (Uniune), pentru a le supune uneia sau mai multor operațiuni de prelucrare, fără ca aceste mărfuri să fie supuse taxelor la import, altor taxe conform altor dispoziții relevante în vigoare sau măsurilor de politică comercială, în măsura în care acestea nu interzic introducerea mărfurilor pe teritoriul vamal al Uniunii sau scoaterea lor din aceasta, conform art. 256 din R(UE) nr. 952/2013;q)antrepozitare vamală – regim vamal sub care sunt plasate mărfurile neunionale în vederea depozitării în spații sau în orice alte amplasamente autorizate pentru acest regim de către autoritățile vamale și sub supraveghere vamală (antrepozite vamale), conform art. 240 din R(UE) nr. 952/2013;r)prelucrare – orice acțiune care modifică în mod semnificativ produsul inițial, în sensul definiției produselor prelucrate de la art. 2 alin. (1) lit. o) din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare; s)țări terțe cu echivalență – țările terțe incluse în lista prezentată în anexa III la R(CE) nr. 1.235/2008, al căror sistem de producție este echivalent principiilor și normelor aplicabile producției ecologice specificate în R(CE) nr. 834/2007 și ale căror măsuri de control au o eficiență echivalentă cu regulamentul sus-menționat;ș)verificarea lotului – verificarea efectuată de autoritatea competentă relevantă de control al importurilor de produse ecologice în cadrul controalelor oficiale prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor, denumit în continuare R(CE) nr. 882/2004, în ceea ce privește îndeplinirea cerințelor R(CE) nr. 834/2007, ale R(CE) nr. 889/2008 și ale R(CE) nr. 1.235/2008, prin verificări sistematice ale documentelor, prin controale aleatorii ale identității și, după caz, în funcție de propria evaluare a riscurilor, prin controale fizice, înaintea plasării sub unul din regimurile vamale în Uniune, în conformitate cu art. 13 din R(CE) nr. 1.235/2008;t)punct de intrare – punctul de punere în liberă circulație, în conformitate cu art. 2 pct. 11 din R(CE) nr. 1.235/2008;ț)post de inspecție de frontieră – orice post de inspecție, desemnat și aprobat pentru efectuarea controalelor veterinare asupra produselor provenind din țări terțe la frontiera României, în conformitate cu Directiva 97/78/CE a Consiliului din 18 decembrie 1997 de stabilire a principiilor de bază ale organizării controalelor veterinare pentru produsele care provin din țări terțe și sunt introduse în Comunitate, denumită în continuare Directiva 97/78/CE;u)declarație vamală – actul prin care o persoană indică dorința de a plasa mărfurile sub un anumit regim vamal, menționând, dacă este cazul, procedura specifică care urmează să fie aplicată, sub forma și în modalitatea prevăzute de legislația în vigoare; v)pregătire – ambalarea sau reambalarea sau etichetarea pentru a indica metoda de producție ecologică.
 + 
Capitolul IIAutorități responsabile + 
Articolul 3(1)În vederea punerii în aplicare a prevederilor prezentului ordin sunt responsabile următoarele autorități: a)Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, autoritatea națională competentă pentru acordarea și actualizarea drepturilor de acces în sistemul informatizat TRACES.NT al importatorilor de produse ecologice și organismelor de control aprobate, în conformitate cu art. 13c din R(CE) nr. 1.235/2008, care este responsabilă cu înregistrarea importatorilor ca operatori în sistemul de producție ecologică, în conformitate cu art. 2 alin. (4) lit. c) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobată prin Legea nr. 38/2001, cu modificările și completările ulterioare, și cu validarea cererilor de acces ale importatorilor și organismelor de control;b)ANSVSA, autoritatea competentă relevantă de control al importurilor de produse ecologice provenite din țări terțe, pentru vizarea certificatelor de inspecție și a extraselor certificatului de inspecție/control, după caz.(2)Când loturile de produse agroalimentare ecologice provenite din țări terțe sunt introduse în Uniunea Europeană prin România, verificarea loturilor, vizarea certificatelor de inspecție și a extraselor certificatului de inspecție/control se fac de către inspectorii din posturile de inspecție la frontieră sau punctele de intrare. (3)Atunci când produsele agroalimentare sunt introduse în Uniunea Europeană prin punctele de intrare aflate pe teritoriul unui alt stat membru, acestea se verifică de către inspectorii desemnați din cadrul direcțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene și a municipiului București, care vizează certificatele de inspecție sau extrasele certificatelor de inspecție, atunci când loturile de produse agroalimentare urmează a fi supuse unor distribuiri în subloturi sau sunt scoase de sub unul dintre regimurile vamale speciale sub care au fost plasate.
 + 
Capitolul IIIAtribuțiile specifice autorităților responsabile + 
Articolul 4Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are următoarele atribuții:a)acordă și actualizează drepturile de acces în sistemul informatizat TRACES.NT al importatorilor și al organismelor de control;b)pune la dispoziția celor interesați lista importatorilor înregistrați în sistemul de agricultură ecologică;c)informează imediat ANSVSA atunci când există suspiciuni/sunt identificate neconformități în privința produselor ecologice importate.
 + 
Articolul 5ANSVSA are următoarele atribuții: a)acordă și actualizează drepturile de acces în sistemul informatizat TRACES.NT al utilizatorilor din cadrul autorității competente relevante de control al importurilor de produse agroalimentare ecologice, de la nivel central și județean/al municipiului București, precum și al utilizatorilor personalului vamal desemnat din cadrul structurilor vamale de la nivel central, regional și local;b)verifică toate documentele care însoțesc lotul de produse importate;c)verifică certificatul de inspecție, dacă acesta a fost eliberat de organismul de control al producătorului sau procesatorului în cauză sau, în cazul în care operatorul care desfășoară ultima operațiune în scopul pregătirii este diferit de producătorul sau procesatorul produsului, de organismul de control al operatorului care desfășoară ultima operațiune în scopul pregătirii, astfel cum este definită la art. 2 lit. i) din R(CE) nr. 834/2007;d)verifică dacă organismul de control figurează în anexele III și IV, în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (3) lit. a) și b) din R(CE) nr. 1.235/2008, și, dacă este cazul, dacă produsele sunt certificate de un organism de control recunoscut în conformitate cu art. 33 alin. (3) din R(CE) nr. 834/2007 [anexa IV la R(CE) nr. 1.235/2008];e)verifică conformitatea produselor cu informațiile din documentele însoțitoare, pentru a se asigura că acestea din urmă corespund cu marfa transportată și cu eticheta produsului; la verificarea etichetei produsului agroalimentar ecologic se vor avea în vedere prevederile art. 23 și 24 din R(CE) nr. 834/2007, respectiv prezența mențiunilor referitoare la modul de producție ecologic, denumirea și codul organismului de inspecție și certificare care a certificat produsul și prezența pe eticheta produsului a siglei unionale specifice modului de producție ecologic; f)verifică conformitatea produselor în cadrul controalelor oficiale prevăzute în R(CE) nr. 882/2004, în ceea ce privește îndeplinirea cerințelor R(CE) nr. 834/2007, ale R(CE) nr. 889/2008 și ale R(CE) nr. 1.235/2008, prin verificări sistematice ale documentelor, prin controale ale identității și controale fizice, care includ și prelevarea de probe, după caz, înaintea divizării în subloturi sau plasării sub unul dintre regimurile vamale de punere în liberă circulație, antrepozitare vamală sau perfecționare activă, în conformitate cu art. 13 și 14 din R(CE) nr. 1.235/2008;g)verifică și vizează căsuța 20 a certificatului de inspecție/control, dacă produsele sunt conforme.
 + 
Articolul 6(1)În cazul produselor agroalimentare ecologice provenite din țări terțe recunoscute sau din țări terțe pentru care organismele de control au fost recunoscute, care au fost plasate sub unul dintre regimurile vamale speciale de antrepozitare vamală sau perfecționare activă, precum și în cazul loturilor de produse care urmează a fi supuse unor distribuiri în subloturi, în conformitate cu prevederile art. 14 alin. (2) din R(CE) nr. 1.235/2008, ANSVSA, prin structurile teritoriale, are următoarele atribuții:a)verifică lotul respectiv în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (1) din R(CE) nr. 1.235/2008, înainte de a se efectua prima pregătire sau distribuire;b)verifică în căsuța 19 a certificatului de inspecție numărul de referință al declarației vamale prin care mărfurile au fost plasate sub regimul de antrepozitare vamală sau perfecționare activă; c)după pregătire și divizare, înaintea punerii în liberă circulație, verifică aplicarea măsurilor prevăzute la art. 13 alin. (1) din R(CE) nr. 1.235/2008, pentru lotul și sublotul rezultat în urma distribuirii în cauză;d)vizează, după verificarea sublotului, extrasul certificatului de inspecție în căsuța 13, în scopul plasării sub unul dintre regimurile vamale de încheiere a regimurilor vamale de antrepozitare vamală sau perfecționare activă;e)înapoiază certificatul de inspecție original, după caz, importatorului lotului menționat în căsuța 11 a certificatului, în scopurile prevăzute la art. 33 alin. (1) al doilea paragraf din R(CE) nr. 834/2007.(2)La încheierea unui regim vamal special de antrepozitare vamală sau perfecționare activă sau atunci când un lot de produse urmează să fie supus unei divizări în subloturi sau pregătiri, pentru lotul respectiv sunt necesare următoarele:a)în cazul în care face obiectul uneia sau mai multor pregătiri, autoritatea competentă relevantă de control al importurilor de produse agroalimentare ecologice face verificarea acestora conform prevederilor art. 13 alin. (1) lit. b) din R(CE) nr. 1.235/2008;b)după pregătire, înainte de plasarea sub un regim vamal de încheiere a regimurilor vamale de antrepozitare sau perfecționare activă, lotul face obiectul măsurilor menționate la art. 13 alin. (1) din R(CE) nr. 1.235/2008;c)pentru fiecare dintre subloturile rezultate în urma distribuirii, importatorul menționat în căsuța 11 a certificatului de inspecție transmite prin sistemul informatizat TRACES.NT către autoritatea competentă relevantă de control al importurilor de produse agroalimentare ecologice un extras al certificatului de inspecție, în conformitate cu modelul și notele prezentate în anexa VI la R(CE) nr. 1.235/2008. După verificarea sublotului, autoritatea competentă relevantă de control al importurilor de produse agroalimentare ecologice vizează extrasul certificatului de inspecție în căsuța 13 în scopul plasării sub un regim vamal de încheiere a regimurilor vamale de antrepozitare vamală sau perfecționare activă. Verificarea sublotului și vizarea extrasului certificatului de inspecție se efectuează de către autoritatea competentă relevantă de control al importurilor de produse agroalimentare ecologice în statul membru în care sublotul este pus în liberă circulație sau plasat sub un alt regim vamal în Uniune;d)importatorul inițial al lotului menționat la căsuța 11 din certificatul de inspecție păstrează câte o copie a fiecărui extras vizat al certificatului de control împreună cu certificatul în original. Această copie poartă mențiunea „COPIE“ sau „DUPLICAT“ tipărită sau ștampilată pe aceasta.
 + 
Capitolul IVRegimul vamal de punere în liberă circulație și regimuri vamale speciale + 
Articolul 7(1)Plasarea sub regimul vamal de punere în liberă circulație în România a unui lot de produse menționate la art. 1 alin. (2) din R(CE) nr. 834/2007 și importate în conformitate cu art. 33 din R(CE) nr. 834/2007 este condiționată de verificarea îndeplinirii condițiilor stabilite la art. 13 alin. (1) lit. a) și b) din R(CE) nr. 1.235/2008 și vizarea certificatului de inspecție de către inspectorii ANSVSA.(2)Plasarea sub regimul vamal de punere în liberă circulație este condiționată de prezentarea la autoritatea vamală a certificatului de inspecție, vizat la căsuța 20 de către inspectorii autorității competente relevante de control al importurilor de produse agroalimentare ecologice.(3)În aplicarea prevederilor art. 14 alin. (2) din R(CE) nr. 1.235/2008, atunci când un lot provenind dintr-o țară terță urmează a fi supus, înainte de a fi pus în liberă circulație în Uniune, unei distribuiri în diferite subloturi, lotul respectiv face, înainte de efectuarea acestei distribuiri, obiectul măsurilor menționate la art. 13 alin. (1) din același regulament. Verificarea acestor măsuri se face de către inspectorii autorității competente relevante de control al importurilor de produse agroalimentare ecologice. (4)Plasarea sub regimul vamal de punere în liberă circulație, antrepozitare vamală sau perfecționare activă a subloturilor rezultate în urma divizării lotului este condiționată de prezentarea la autoritatea vamală a unui extras al certificatului de inspecție, vizat la căsuța 13 de către inspectorii autorității competente relevante de control al importurilor de produse agroalimentare ecologice, însoțit de o copie a certificatului de inspecție emis pentru lotul de produse alimentare din care face parte sublotul, vizat la căsuța 20 de către inspectorii acestei autorități.(5)Produsele alimentare ecologice plasate inițial sub unul dintre regimurile vamale de antrepozitare vamală, perfecționare activă sau divizare sunt prezentate autorității vamale pentru plasarea sub un alt regim vamal, de încheiere a acestor regimuri vamale speciale, împreună cu extrasul certificatului de inspecție, vizat la căsuța 13 de către inspectorii autorității competente relevante de control al importurilor de produse agroalimentare ecologice, și o copie a certificatului de inspecție emis la plasarea produselor alimentare sub regimurile vamale de antrepozitare vamală, perfecționare activă sau înainte de divizarea lotului de produse alimentare ecologice, vizat la căsuța 20 de către inspectorii acestei autorități.
 + 
Capitolul VObligațiile importatorilor + 
Articolul 8(1)Importatorii de produse agroalimentare ecologice au următoarele obligații:a)să fie înregistrați ca operatori în agricultura ecologică, conform prevederilor Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 1.253/2013 pentru aprobarea regulilor privind înregistrarea operatorilor în agricultura ecologică, cu modificările și completările ulterioare, și să se supună controlului efectuat de un organism de control aprobat, în conformitate cu art. 28 din R(CE) nr. 834/2007;b)să se înregistreze, în conformitate cu art. 9 din R(UE) nr. 952/2013, la autoritățile vamale care răspund de locul în care sunt stabiliți pentru punerea în liberă circulație pe piața Uniunii Europene a produselor agroalimentare ecologice provenite din țări terțe, în vederea primirii numărului de identificare unic pe teritoriul vamal al Uniunii (EORI); c)să solicite autorității competente pentru producția ecologică acces în sistemul informatic TRACES.NT;d)să indice numărul certificatului de inspecție în declarația vamală menționată la art. 158 alin. (1) din R(UE) nr. 952/2013;e)să păstreze, pentru o perioadă de cel puțin 3 ani, copia certificatului de inspecție/control sau extrasele certificatului de inspecție/control la dispoziția organismului de control;f)să prezinte documentele însoțitoare, conform prevederilor prezentului ordin, și să se supună verificării inspectorilor autorității competente relevante de control al importurilor de produse agroalimentare ecologice;g)în caz de încălcări sau nereguli, importatorul ia toate măsurile necesare, în conformitate cu prevederile art. 91 alin. (1) din R(CE) nr. 889/2008;h)să informeze, după caz, organismul de control cu care are încheiat contract și/sau Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale despre orice încălcări și nereguli legate de produsele importate;i)în cazul în care, pentru punerea în liberă circulație pe teritoriul României a produselor ecologice din țări terțe sunt prelevate probe de către inspectorii autorității competente relevante de control al importurilor de produse agroalimentare ecologice, importatorul are obligația de a transmite către organismul de control o copie a buletinului de analize;j)să indice numărul certificatului de inspecție/extrasul certificatului de inspecție în declarația vamală pentru plasarea sub unul dintre regimurile vamale de punere în liberă circulație, antrepozitare vamală sau perfecționare activă;k)să înscrie în căsuța 19 a certificatului de inspecție numărul de referință al declarației vamale prin care au fost declarate mărfurile pentru regimul de antrepozitare vamală sau de perfecționare activă, potrivit modelului și notelor prezentate în anexa V la R(CE) nr. 1.235/2008.(2)În cazul primului destinatar, la primirea lotului, acesta completează căsuța 21 a certificatului de inspecție pentru a certifica primirea lotului, în condițiile prevăzute de art. 34 din R(CE) nr. 889/2008. Acesta transmite certificatul original importatorului menționat la căsuța 11 în scopurile menționate la art. 33 alin. (1) al doilea paragraf din R(CE) nr. 834/2007.(3)La primirea sublotului și la plasarea sub un regim vamal de închidere a regimurilor vamale speciale, destinatarul acestuia completează rubrica 14 din extrasul certificatului de inspecție, în original, pentru a certifica primirea sublotului în condițiile prevăzute de art. 34 din R(CE) nr. 889/2008.
 + 
Articolul 9Produsele ecologice de origine animală se supun atât regulilor de producție ecologică, cât și regulilor prevăzute de Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 206/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabilește principiile ce reglementează organizarea controalelor veterinare privind produsele ce intră în Comunitatea Europeană din țări terțe, cu modificările și completările ulterioare, care transpune prevederile Directivei Consiliului 97/78/CE.
 + 
Capitolul VIDispoziții finale + 
Articolul 10În situația în care sistemul informatic TRACES.NT nu este disponibil, eliberarea certificatului de inspecție sau extrasului certificatului de inspecție se va realiza potrivit prevederilor art. 13a din R(CE) nr. 1.235/2008. + 
Articolul 11La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 51/56/2010 pentru aprobarea regulilor naționale privind autorizarea importurilor de produse agroalimentare ecologice din țări terțe, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 439 din 30 iunie 2010, se abrogă. + 
Articolul 12Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale,
Petre Daea
Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor,
Geronimo Răducu Brănescu

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x