ORDIN nr. 460 din 17 iulie 2008

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 23/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 554 din 22 iulie 2008
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 1MODIFICA PEORDIN 457 23/06/2004 ANEXA 1
ART. 1INLOCUIESTE PENORMA 23/06/2004 ANEXA 1
ART. 1INLOCUIESTE PENORMA 23/06/2004 ANEXA 2
ART. 1MODIFICA PENORMA 23/06/2004
ART. 1MODIFICA PENORMA 23/06/2004 ART. 4
ANEXA 1INLOCUIESTE PENORMA 23/06/2004 ANEXA 1
ANEXA 2INLOCUIESTE PENORMA 23/06/2004 ANEXA 2
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 385 25/04/2007
ActulREFERIRE LAORDIN 457 23/06/2004 ANEXA 1
ActulREFERIRE LAORDIN 457 23/06/2004 ANEXA 2
ActulREFERIRE LAHG 267 26/02/2004 ART. 9
ART. 1MODIFICA PEORDIN 457 23/06/2004 ANEXA 1
ART. 1INLOCUIESTE PENORMA 23/06/2004 ANEXA 1
ART. 1INLOCUIESTE PENORMA 23/06/2004 ANEXA 2
ART. 1MODIFICA PENORMA 23/06/2004
ART. 1MODIFICA PENORMA 23/06/2004 ART. 4
ANEXA 1INLOCUIESTE PENORMA 23/06/2004 ANEXA 1
ANEXA 2INLOCUIESTE PENORMA 23/06/2004 ANEXA 2
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 457/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de porci



Văzând Adresa Comisiei de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine nr. 33/2008, prin care sunt menţionate deciziile Consiliului director referitoare la modificarea anexelor nr. 1 şi 2 la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 457/2004, precum şi Referatul Direcţiei politici de piaţă în sectorul zootehnic nr. 120.459/2008,având în vedere prevederile art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modificările şi completările ulterioare,în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.197/2006 de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2.967/1985 de stabilire a modalităţilor de aplicare a grilei comunitare de clasificare a carcaselor de porc, ale Regulamentului (CEE) nr. 3.220/1984 de stabilire a grilei comunitare de clasificare a carcaselor de porc, precum şi ale Deciziei Comisiei Europene nr. 169/2008 privind autorizarea unor metode de clasificare a carcaselor de porc în România,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin: + 
Articolul IAnexa la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 457/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de porci, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 564 din 25 iunie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:1. În cuprinsul textului, sintagma "ţesut muscular" se înlocuieşte cu sintagma "carne macră".2. Articolul 4 va avea următorul cuprins:"Art. 4. – (1) Carcasele de porci se clasifică, în momentul cântăririi, în funcţie de conţinutul de referinţă de carne macră.(2) Valoarea comercială a carcaselor se determină prin conţinutul estimat de carne macră, în funcţie de greutatea carcasei.(3) În sensul prezentelor norme tehnice, conţinutul de referinţă de carne macră se calculează astfel:                      Greutatea muşchiuleţului + greutatea cărnii macre                          din spată, cotlet, pulpă şi piept  Y = 0,89 x 100 x ──────────────────────────────────────────────────────────                      Greutatea muşchiuleţului + greutatea celor 4 piese                     (spată, cotlet, pulpă şi piept) înainte de disecţie(4) Greutatea cărnii macre din cele 4 piese se calculează scăzând totalul elementelor care nu sunt macre în cele 4 piese din greutatea totală a acestora înainte de disecţie."3. Anexele nr. 1 şi 2 se înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul IIPrezentul ordin intră în vigoare în 30 de zile de la data publicării.
 + 
Articolul IIIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul agriculturiişi dezvoltării rurale,Dacian CioloşBucureşti, 17 iulie 2008.Nr. 460.
 + 
Anexa 1(Anexa 1 la normele tehnice)GRILĂ DE PREŢURIaplicată la plata carcaselor clasificate de porci

Clasa
de calitate

Procent de carne macra
în carcasă

Procent de bonificaţie
sau de reducere
a preţului carcaselor
E

≥ 65%
64%
63%
62%
61%
60%
59%
58%
57%
56%
55%
23,50%
21,50%
19,50%
17,50%
15,50%
13,50%
11,50%
9,50%
7,50%
5,50%
3,50%
U

54%
53%

52%
51%
50%

1,50%
preţ negociat pentru
nivelul de referinţă
-1,00%
-2,00%
-3,00%
R

49%
48%
47%
46%
≥45%
-4,50%
-6,50%
-8,50%
-10,50%
-12,50%

Nivelul de referinţă al grilei de preţuri se referă la un conţinut de 53% carne macră din greutatea carcasei. Orice procent de carne macră peste 53% se bonifică cu 1,5-2% faţă de preţul negociat pentru nivelul de referinţă. Orice procent de carne macră sub 53% se reduce cu 1-2% faţă de preţul negociat pentru nivelul de referinţă. Preţul pentru nivelul de referinţă este cel negociat de abator cu fiecare producător. + 
Anexa 2(Anexa 2 la normele tehnice)METODE ŞI ECHIPAMENTEutilizate în România pentru clasificareacarcaselor de porciA. Metoda cu sondă opticăa) FAT-O-MEATER (FOM)1. Clasificarea carcaselor de porc se realizează cu ajutorul aparatului denumit Fat-O-Meater (FOM).2. Aparatul este dotat cu o sondă cu diametrul de 6 mm, care conţine o fotodiodă de tip Siemens SFH 950/960, având o marjă de operare cuprinsă între 3 şi 103 mm. Rezultatele măsurătorilor sunt convertite în conţinut estimat de carne macră cu ajutorul unui computer.3. Conţinutul de carne macră al carcasei se calculează după următoarea formulă:    Y = 60,26989-0,81506 x X(1)+ 0,20097 x X(2),unde:Y = procentul estimat de carne macră în carcasă;X(1) = grosimea slăninii (incluzând şoriciul) în milimetri, măsurată la distanţă de 7 cm de linia mediană;X(2) = grosimea muşchiului în milimetri, măsurată la 7 cm de linia mediană, între a treia şi a patra ultimă coastă.Formula este valabilă pentru carcasele având o greutate cuprinsă între 50 şi 120 kg.4. Metoda se aplică în unităţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, peste 200 de porci/săptămână.b) OPTIGRADE-PRO (OGP)1. Clasificarea carcaselor de porc se realizează cu ajutorul unui aparat denumit OptiGrade-Pro (OGP).2. Aparatul este dotat cu o sondă optică cu diametrul de 6 mm, o fotodiodă sensibilă la infraroşii (Siemens) şi un fototranzistor (Siemens). Marja de operare este cuprinsă între 0 şi 110 mm. Rezultatele măsurătorilor sunt convertite în conţinut estimat de carne macră cu ajutorul unui computer.3. Conţinutul de carne macră al carcasei se calculează după următoarea formulă:    Y = 61,21920-0,77665 x X(1)+ 0,15239 x X(2),unde:Y = procentul estimat de carne macră în carcasă;X(1) = grosimea slăninii (incluzând şoriciul) în milimetri, măsurată la 7 cm de linia mediană, între a treia şi a patra ultimă coastă;X(2)= grosimea muşchiului în milimetri, măsurată la 7 cm de linia mediană, între a treia şi a patra ultimă coastă. Formula este valabilă pentru carcasele având o greutate cuprinsă între 50 şi 120 kg.4. Metoda se aplică în unităţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, peste 200 de porci/săptămână.B. Metoda ZWEI PUNKTE (ZP)a) RIGLA1. Clasificarea carcaselor de porc se realizează cu ajutorul RIGLEI.2. Conţinutul de carne macră al carcasei se calculează după următoarea formulă:    Y = 50,89767-0,70985 x X(1)+ 0,26457 x X(2),unde:Y = procentul estimat de carne macră în carcasă;X(1) = grosimea slăninii (incluzând şoriciul) în milimetri, deasupra muşchiului Gluteus medius, determinată la minimum;X(2)= grosimea cărnii în milimetri, în linie dreaptă, între canalul medular şi vârful anterior al muşchiului Gluteus medius.Formula este valabilă pentru carcasele având o greutate cuprinsă între 50 şi 120 kg.3. Metoda se poate aplica în unităţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, sub 200 de porci/săptămână.b) OPTISCAN-TP1. Clasificarea carcaselor de porc se realizează cu ajutorul unui aparat denumit Optiscan-TP2. Aparatul Optiscan-TP trebuie să fie echipat cu un aparat foto digital care să preia o fotografie edificatoare a celor două puncte de măsurare de pe carcasă. Imaginile reprezintă baza pentru calcularea grosimii slăninii şi a muşchiului, conform metodei două puncte "Zwei-Punkte Messverfahren (ZP)". Rezultatele măsurătorilor trebuie să fie convertite în conţinut de carne macră estimat cu ajutorul aparatului Optiscan-TP. Imaginile foto sunt salvate şi mai târziu pot fi controlate. Interfaţa Bluetooth(r) integrată permite un transfer uşor al datelor.3. Conţinutul de carne macră al carcasei se calculează după următoarea formulă:    Y = 51,14666-0,72228 x X(1)+ 0,26539 x X(2),unde:Y = procentul estimat de carne macră în carcasăX(1) = grosimea slăninii (incluzând şoriciul) în milimetri, deasupra muşchiului Gluteus medius, determinată la minimum;X(2) = grosimea cărnii în milimetri, în linie dreaptă, între canalul medular şi vârful anterior al muşchiului Gluteus medius.Formula este valabilă pentru carcasele având o greutate cuprinsă între 50 şi 120 kg.4. Metoda se poate aplica în unităţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, sub 200 de porci/săptămână.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x