ORDIN nr. 46 din 24 ianuarie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 155 din 11 martie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 240 06/10/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCONTINE PENORMA 24/01/2003
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 1163 17/10/2002
ActulREFERIRE INDIRECTA LALEGE 374 11/06/2002 ART. 1
ActulREFERIRE LAHG 362 15/04/2002
ActulREFERIRE INDIRECTA LAOUG 90 29/06/2000 ART. 1
ActulREFERIRE INDIRECTA LAOUG 42 08/04/1999 ART. 1
ActulREFERIRE LALEGE (R) 60 29/10/1974 ART. 31
ART. 1APROBA PENORMA 24/01/2003
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 236 05/06/2002
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 05/06/2002
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 156 27/12/1999
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 27/12/1999
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 240 06/10/2006
ActulREFERIT DEORDIN 22 31/01/2006
ActulREFERIT DEORDIN 61 13/03/2006
ActulREFERIT DENORMA 13/03/2006
ActulREFERIT DEORDIN 99 26/04/2006
ActulREFERIT DEORDIN 133 16/06/2006
ActulREFERIT DENORMA 26/04/2006
ActulREFERIT DENORMA 31/01/2006
ActulREFERIT DENORMA 16/06/2006
ActulREFERIT DEORDIN 98 02/02/2004
ActulREFERIT DEORDIN 10167 15/10/2004
ActulREFERIT DENORMA 15/10/2004
ActulREFERIT DENORMA 02/02/2004
ActulIN LEGATURA CUNORMA 24/01/2003

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate a animalelor care reglementează comerţul cu produse din carne dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene



În temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitară veterinara nr. 60/1974, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,în baza Hotărârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare,vazand Referatul de aprobare nr. 162.380 din 23 decembrie 2002, întocmit de Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara,ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate a animalelor care reglementează comerţul cu produse din carne dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara, institutele centrale de profil şi direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 3Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
 + 
Articolul 4La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abroga orice alta dispoziţie contrară.
 + 
Articolul 5Prezentul ordin se va publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul agriculturii,alimentaţiei şi pădurilor,Ilie SarbuBucureşti, 24 ianuarie 2003.Nr. 46.
 + 
Anexa NORMA SANITARĂ VETERINARAprivind condiţiile de sănătate a animalelor care reglementează comerţul cu produse din carne dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene + 
Articolul 1Prezenta norma sanitară veterinara stabileşte condiţiile de sănătate a animalelor pentru comerţul cu produse din carne dintre România şi Statele Membre ale Uniunii Europene.
 + 
Articolul 2(1) În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se aplică definiţiile menţionate la art. 2 al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate care reglementează comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene cu carne proaspăta" precum şi la art. 2 al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comercializarea produselor din carne".(2) Produsele supuse unei fermentatii naturale şi unei maturari de lungă durata sunt echivalente cu cele ale unui tratament termic complet conform anexei nr. 1 la "Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea produselor din carne".
 + 
Articolul 3Autoritatea veterinara centrala trebuie să se asigure ca produsele din carne destinate comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene sunt preparate din sau cu:a) carne proaspăta definită conform prevederilor art. 2 al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete" şi care îndeplinesc cerinţele de sănătate ale animalelor prevăzute în art. 3 şi 4 ale "Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate care reglementează comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene, cu carne proaspăta";b) carne proaspăta definită conform art. 2 al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate şi inspecţie veterinara aplicabile importului în România de animale vii din speciile bovine, ovine, caprine, porcine şi carne proaspăta sau produse provenite de la acestea din tari terţe", şi care îndeplinesc cerinţele de sănătate a animalelor prevăzute de norma mai sus menţionată.
 + 
Articolul 4(1) Prin derogare de la prevederile art. 3 lit. a) şi în vederea aplicării prevederilor art. 4 pct. 2, produsele din carne pot fi destinate comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene, numai dacă sunt preparate în întregime sau parţial din sau cu carne proaspăta definită conform prevederilor din art. 1 al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete", care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 5 lit. a) al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate care reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene, cu carne proaspăta", şi pot face obiectul comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene, dacă ele au fost supuse unuia din următoarele forme de tratament:a) tratament termic:1. fie într-un recipient închis ermetic cu o valoare F(5) egala sau mai mare de 3.00;2. sau în următoarele condiţii:a) dacă produsele în cauza sunt preparate exclusiv din sau cu carne de porc provenită din ferme sau din zone care nu sunt supuse măsurilor de restrictie aplicate ca urmare a diagnosticarii pestei porcine africane,b) carnea trebuie să fie complet dezosata şi trebuie să aibă principalii limfonoduli îndepărtaţi,c) înainte de aplicarea tratamentului termic, carnea la care se face referire mai sus, se introduce într-un recipient ermetic închis pentru pasteurizare sau sterilizare, termostatare, depozitare în vederea comercializării,d) carnea din recipientii ermetic inchisi se supune unui tratament termic în următoarele condiţii:1. produsul trebuie menţinut la o temperatura de cel puţin 60°C pentru minim 4 ore, timp în care temperatura în centrul geometric va fi de cel puţin 70°C pentru minim 30 de minute,2. pentru un număr reprezentativ de probe din fiecare lot de produse temperatura trebuie monitorizata constant. Monitorizarea trebuie efectuată folosind aparate automate care să permită înregistrarea temperaturii, atât în centrul bucatilor ce au o greutate mai mare cat şi în interiorul echipamentului de tratament termic.e) pe întreaga durata a acestor operaţiuni trebuie să fie îndeplinite condiţiile art. 5, lit. a), pct. 3 al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate care reglementează comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene, cu carne proaspăta",f) după tratamentul termic, se aplică marca de sănătate publică pe fiecare din recipientii la care se face referire la art. 4, alin. (1), lit. a), pct. 1 şi art. 4, alin. (1), lit. a) pct. 2 ale prezentei norme sanitare veterinare, în conformitate cu cap. VII al anexei nr. 1 la "Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea produselor din carne",g) dacă România foloseşte tratamentul descris anterior la acest punct. Autoritatea veterinara centrala, trebuie să comunice Comisiei Europene lista unităţilor care poseda echipamentul necesar, pentru a se asigura ca temperaturile menţionate mai sus sunt respectate. În cazul în care România se încadrează în condiţiile menţionate la art. 6, alin. (2), tratamentul poate fi folosit pentru carnea provenită din zone supuse unor interdicţii ca urmare a diagnosticarii pestei porcine africane, numai după ce decizia luată a fost în conformitate cu art. 7, alin. (2).h) în cazul în care carnea proaspăta este obţinută de la animale ce nu provin dintr-o exploatatie infectata supusă măsurilor de interdicţie aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 236/05.06.2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate a animalelor care reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene cu animale din speciile bovine şi porcine:1. tratamentul termic de tip diferit de cel la care se face referire la art. 4, alin. (1), lit. a) al normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea produselor din carne, la care temperatura în centrul geometric ajunge la cel puţin 70°C,2. în cazul în care boala în cauza nu este boala veziculoasa a porcului, atât pentru piesele dezosate cat şi pentru piesele cu os care nu cantaresc mai puţin de 5,5 kg, tratamentul consta în fermentatia naturala şi maturarea pe o durată de cel puţin 9 luni, cu următoarele caracteristici:a) valoarea activităţii apei sa nu fie mai mare de 0,93b) valoarea pH-ului sa nu fie mai mare de 63. În cazul febrei aftoase, acest tratament se va aplica pieselor cu os care îndeplineşte celelalte condiţii prevăzute la art. 4, alin. (1), lit. b) pct. 1.4. Produsele din carne menţionate în acest articol vor fi obţinute numai sub supraveghere sanitară veterinara şi trebuie să fie protejate de orice sursa de contaminare sau recontaminare.(2) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să se asigure:a) în cazul carnii proaspete conform alin. (1), aceasta este:1. transportată şi depozitata separat sau nu, concomitent cu carnea proaspăta la care face referire art. 3,2. folosită astfel încât să se evite introducerea sa în produsele din carne destinate pentru comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene, altele decât cele indicate la alin. (1),3. marcată cu ştampila prevăzută pentru acest scop în "Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate ce reglementează comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene cu carne proaspăta", în cazul diagnosticarii sau a evoluţiei pestei porcine africane când autoritatea veterinara centrala a României decide utilizarea tratamentului prevăzut la art. 4, alin. (1), lit. a) pct. 2.b) certificatul de sănătate stabilit conform procedurii naţionale va include tipul de tratament aplicat conform art. 4, alin. (1), lit. a).
 + 
Articolul 5Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să se asigure ca produsele din carne care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 3 şi 4, nu vor avea aplicată marca de sănătate prevăzută în "Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea produselor din carne".
 + 
Articolul 6(1) Dacă pe teritoriul României se înregistrează pesta porcina africana autoritatea veterinara centrala a României nu va permite exportul de produse din carne de porc către statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia celor ce au fost supuse tratamentului la care se referă art. 4, alin. (1), lit. a). Aceeaşi interdicţie se aplică şi în cazul când aceasta boala apare în statele membre, cu referire la importul în România a unor astfel de produse. După caz, se poate decide conform procedurii naţionale, sa nu se aplice uneia sau mai multor părţi din teritoriul României sau a statelor membre ale Uniunii Europene. Prezenta derogare nu va exclude aplicarea prevederilor din Norma sanitară veterinara referitor la anunţarea bolilor infecto-contagioase aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 156/1999.(2) Atunci când exista un focar de pesta porcina africana pe teritoriul României sau al statelor membre, dacă boala nu a mai fost înregistrată în ultimele 12 luni, se poate decide, conform metodologiei din procedura naţionala, ca prevederile alin. (1) să se aplice exclusiv unei părţi a României sau a statului membru al Uniunii Europene în cauza. Până la aceasta decizie, şi fără a aduce atingeri art. 6, autoritatea veterinara centrala a României va interzice imediat exportul către statele membre ale Uniunii Europene a produselor din carne de porc provenite din regiuni în care boala epizootica a fost înregistrată, precum şi a importului acestor produse din teritoriul sau părţi ale teritoriului unui stat membru al Uniunii Europene aflat în aceeaşi situaţie. Criteriul menţionat la art. 7, alin. (2) este luat în considerare în determinarea acestei părţi a teritoriului.(3) În cazul în care unul sau mai multe cazuri de pesta porcina africana apar într-o regiune izolata geografic a României sau a unui stat membru al Uniunii Europene, autoritatea veterinara centrala a României, vor aplica prevederile art. 6, alin. (2).(4) Condiţiile stabilite la art. 5, alin. (1) vor fi considerate îndeplinite dacă sunt respectate următoarele cerinţe:a) focarul sau focarele înregistrate de pesta porcina africana, la care face referire art. 6, alin. (1) a/au fost eradicate imediat.b) un nou focar, care face subiectul unei noi solicitări pentru o noua decizie, nu este legat epidemiologic de focarul sau focarele la care face referire art. 6, alin. (1).(3) Deciziile de ridicare a măsurilor aplicate în baza art. 6, alin. (1) se iau în conformitate cu procedura naţionala.
 + 
Articolul 7(1) În scopul definirii părţilor din teritoriul la care face referire art. 6, alin. (1), se va tine seama în special de:1. metodele folosite pentru a combate şi eradica pesta porcina africana,2. absenta bolii pentru cel puţin 12 luni, înregistrată prin toate metodele de depistare, inclusiv examene serologice,3. suprafaţa părţilor din teritoriul şi granitele lor administrative şi geografice,4. măsurile de protecţie luate pentru prevenirea contaminarii sau recontaminarii efectivelor de porcine,5. măsurile luate pentru a controla miscarea porcinelor.(2) În scopul definirii părţilor din teritoriul la care face referire art. 6, alin. (2), trebuie să se ţină seama în special de:1. măsurile folosite pentru a combate boala, în special eliminarea porcilor din exploatatiile infectate, contaminate sau suspecte de contaminare,2. suprafaţa părţilor din teritoriul şi granitele lor administrative şi geografice,3. incidenţa bolii şi tendinta sa de răspândire,4. măsurile luate pentru a preveni răspândirea bolii,5. măsurile luate pentru a limita şi controla miscarile porcinelor atât în interiorul cat şi în exteriorul părţii teritoriului în cauza; şi atunci când este cazul de interdicţie pentru anumite produse,6. tratamentul la care au fost supuse produsele,7. datele de fabricaţie,8. măsurile luate pentru a determina şi garanta data fabricaţiei.
 + 
Articolul 8Până la implementarea normelor sanitare veterinare referitoare la sănătatea animalelor şi a celor cu privire la importul produselor din carne, din ţările terţe, prevederile legislaţiei sanitare veterinare naţionale care se aplică importului de produse din carne nu se vor prevala faţă de cele reieşite din prezenta.
 + 
Articolul 9(1) Autoritatea veterinara centrala a României prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor poate emite acte normative şi poate lua măsuri administrative şi după caz va informa organele penale abilitate pentru cercetări în vederea sanctionarii nerespectării prevederilor legale.(2) Autoritatea veterinara centrala a României prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor poate modifica, adauga sau abroga total sau parţial prevederile prezentei norme sanitare veterinare.(3) Atunci când Autoritatea veterinara centrala a României prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor adopta cele menţionate la alineatele precedente trebuie să facă referire expresă la prezenta norma sanitară veterinara.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x