ORDIN nr. 418 din 24 iunie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 503 din 11 iulie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 772 06/09/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAOG 37 30/01/2003 ART. 4
ActulREFERIRE LAHG 362 15/04/2002 ART. 5
ActulREFERIRE LALEGE 192 19/04/2001 ART. 77
ActulREFERIRE LAOG 26 30/01/2000
ART. 2REFERIRE LALEGE 192 19/04/2001
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 772 06/09/2007
ActulREFERIT DEORDIN 535 29/07/2004
ART. 4REFERIT DEORDIN 537 29/07/2004
ANEXA 1REFERIT DEORDIN 536 29/07/2004

privind criteriile de recunoaştere a organizaţiilor de producători din sectorul pescuitului şi acvaculturii



Având în vedere prevederile art. IV din Ordonanţa Guvernului nr. 37/2003 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, ale art. 77 alin. (2) din Legea nr. 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul art. 5 alin. (1) lit. A.a) şi j) din Hotărârea Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul agriculturii, alimentatei şi pădurilor emite următorul ordin: + 
Articolul 1Dispoziţiile prezentului ordin stabilesc criteriile de recunoaştere şi de retragere a recunoaşterii organizaţiilor de producători din sectorul pescuitului şi al acvaculturii.
 + 
Articolul 2În prezentul ordin, termenii, alţii decât cei care sunt definiţi în Legea nr. 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura, au următorul înţeles:a) producător – persoana fizica sau juridică care utilizează mijloace de producţie pentru a produce produse pescaresti din pescuit sau acvacultura cu scopul lansării pe piaţa la prima vânzare;b) produse pescaresti – peste, alte vietuitoare acvatice, precum şi produsele ce rezultă din procesarea lor, realizate la bordul navelor de pescuit sau în acvacultura, după cum se indica în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin;c) fond de intervenţii – fond creat de producători, care împreună cu sprijinul acordat de stat are drept scop susţinerea pieţei de peste.
 + 
Articolul 3Vor fi recunoscute ca organizaţii de producători în sectorul pescaresc acele organizaţii sau grupuri de asemenea organizaţii, constituite la iniţiativa producătorilor, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute în prezentul ordin şi dacă au drept scop garantarea practicării rationale a pescuitului şi îmbunătăţirea condiţiilor de vânzare a producţiei, prin intermediul adoptării unor serii de măsuri care:a) stimuleaza planificarea producţiei şi adaptarea sa la cerere, atât în ceea ce priveşte cantitatea, cat şi calitatea;b) promovează concentrarea ofertei;c) fac ca preţurile să fie mai stabile;d) sprijină modalităţile de pescuit astfel încât pescuitul practicat să fie responsabil.
 + 
Articolul 4Statutul organizaţiilor de producători din sectorul pescaresc trebuie să prevadă obligaţii pentru membrii săi, cum ar fi:a) să aplice normele adoptate de organizaţie în ceea ce priveşte pescuitul, producţia şi comercializarea;b) sa garanteze ca fiecare nava/ambarcatiune de pescuit aparţine unei singure organizaţii de producători;c) sa distribuie toate produsele realizate, pentru care s-au asociat, prin intermediul organizaţiei de producători;d) sa faciliteze toate informaţiile ce sunt solicitate de organizaţia de producători, cu scopul de a îndeplini obligaţiile legale sau cele privind statistica;e) sa achite contribuţiile financiare, prevăzute în statut, pentru constituirea fondului de intervenţie;f) să fie membri ai organizaţiei pentru cel puţin 3 ani după recunoaşterea acesteia şi sa comunice organizaţiei intenţia lor de a se retrage, cu cel puţin un an înainte.
 + 
Articolul 5Statutul organizaţiei de producători din sectorul pescaresc trebuie să conţină dispoziţii privind:a) procedee pentru determinarea, adoptarea şi modificarea dispoziţiilor menţionate la art. 4 lit. a);b) excluderea oricărei forme de discriminare între membrii săi;c) plata de către membrii săi a contribuţiilor financiare necesare pentru funcţionarea organizaţiei;d) norme care să permită membrilor săi sa controleze democratic organizaţia şi deciziile sale;e) sancţiuni ce vor fi aplicate în cazul în care nu se respecta obligaţiile prevăzute în statut, în special cele care se referă la achitarea contribuţiilor financiare şi încălcarea normelor stabilite de organizaţie;f) reguli privind aderarea de noi membri;g) norme contabile şi bugetare necesare pentru funcţionarea organizaţiei şi care să prevadă existenta unei contabilitati separate pentru acele activităţi care sunt obiect de recunoaştere.
 + 
Articolul 6Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, prin Direcţia de acvacultura şi pescuit, recunoaşte caracterul reprezentativ al unei organizaţii de producători din sectorul pescaresc, în conformitate cu următoarele criterii:a) dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 3 şi 4 şi oferă probe relevante în ceea ce priveşte numărul minim de producători membri şi dacă acoperă un volum minim de 25% din producţia unei specii sau a unui grup de specii comercializata în regiunea unde organizaţia a fost creata;b) dacă exista probe ca îşi desfăşoară activităţile într-un mod corespunzător şi eficient.
 + 
Articolul 7(1) În scopul de a stimula realizarea obiectivelor stabilite, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, prin Direcţia de acvacultura şi pescuit, asigura un control permanent al organizaţiilor de producători din sectorul pescaresc, în mod special al acelora care beneficiază de ajutor financiar din partea statului şi au drept scop reglementarea pieţei produselor piscicole.(2) Organizaţiile de producători din sectorul pescaresc au obligaţia de a sprijini activitatea de inspecţie şi de a pune la dispoziţie organelor competente documentele şi informaţiile necesare.
 + 
Articolul 8(1) Cererile de recunoaştere ca organizaţie de producători din sectorul pescaresc vor fi trimise Direcţiei de acvacultura şi pescuit din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor. Aceasta le va analiza şi va comunică candidaţilor rezultatul într-un termen de 30 de zile de la primirea cererii.(2) Cererea va fi însoţită de documentele şi informaţiile ce se referă la activitatea desfăşurată în ultimii 2 ani:a) statutul organizaţiei de producători;b) normele adoptate de organizaţie;c) identitatea persoanelor care sunt împuternicite de organizaţie de a acţiona şi de a semna în numele ei;d) informare însoţită de documente justificative privind activitatea de producţie şi comercializare.
 + 
Articolul 9La solicitarea unei organizaţii de producători din sectorul pescaresc recunoscute, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, prin Direcţia de acvacultura şi pescuit, poate impune ca obligatorii normele de producţie şi de comercializare decise de aceasta celor care nu sunt membri ai organizaţiei în cauza şi care comercializează în interiorul zonei respective.
 + 
Articolul 10Organizaţiile de producători din sectorul pescaresc recunoscute vor fi înregistrate într-un registru special aflat la Direcţia de acvacultura şi pescuit.
 + 
Articolul 11(1) Direcţia de acvacultura şi pescuit efectuează controale periodice pentru a se asigura ca sunt respectate prevederile conţinute în prezentul ordin.(2) Recunoaşterea unei organizaţii de producători din sectorul pescaresc poate fi retrasă în cazul în care nu se mai îndeplinesc condiţiile prevăzute în prezentul ordin, dacă aceasta se bazează pe informaţii gresite sau dacă organizaţia a primit recunoaşterea prin mijloace ilegale.(3) În cazul în care o organizaţie de producători din sectorul pescaresc se afla în situaţia prevăzută la alin. (2), Direcţia de acvacultura şi pescuit îi va comunică acesteia intenţia de a i se retrage recunoaşterea, oferindu-i posibilitatea de a-şi trimite observaţiile în termen de o luna de la data primirii înştiinţării.
 + 
Articolul 12Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor va emite, în conformitate cu atribuţiile sale, dispoziţiile care vor fi necesare pentru aplicarea prevederilor prezentului ordin.
 + 
Articolul 13Direcţia de acvacultura şi pescuit va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 14Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul agriculturii,alimentaţiei şi pădurilor,Ilie SarbuBucureşti, 24 iunie 2003.Nr. 418.
 + 
AnexăPRODUSE PESCARESTI

  Codul Denumirea produsului
  a) 0301 Peşte viu
    0302 Peşte proaspăt sau refrigerat, exclusiv fileurile de peşte sau alte cărnuri de peşte menţionate la codul 0304
    0303 Peşte congelat, exclusiv fileurile de peşte sau alte cărnuri de peşte
    0304 Fileuri de peşte sau alte cărnuri de peşte (mărunţite sau nu) proaspăt, refrigerat sau congelat
  b) 0306 Crustacee întregi sau decorticate, vii, proaspete, refrigerate, uscate, sărate sau în saramură; crustacee întregi, preparate în baie de abur sau fierte în apă, refrigerate sau nu, congelate, uscate, sărate sau în saramură, făină, granule şi pelete, pregătite pentru consumul uman
    0307 Moluşte în carapace sau nu, vii, proaspete, refrigerate, uscate, sărate sau în saramură; nevertebrate acvatice, altele decât crustacee şi moluşte, proaspete, refrigerate sau congelate, uscate, sărate sau în saramură, făină, granule şi pelete, pregătite pentru consumul uman
  c) 1605 Crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice, preparate sau conservate

–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x