ORDIN nr. 418 din 12 noiembrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 1.073 din 18 noiembrie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 604 22/12/2003
ActulREFERIRE LALEGE 161 19/04/2003 ART. 17
ActulREFERIRE LAOUG 63 28/06/2003 ART. 9
ActulREFERIRE LAOG 81 30/08/2001 ART. 2
ActulREFERIRE LALEGE (R) 188 08/12/1999 ART. 20
ActulREFERIRE LALEGE (R) 188 08/12/1999 ART. 31
ActulREFERIRE LALEGE (R) 188 08/12/1999 ART. 48
ActulREFERIRE LALEGE (R) 188 08/12/1999 ART. 58
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind tipologia programelor de formare continuă, destinate funcţionarilor publici



Pentru asigurarea conţinutului şi standardelor unitare de formare continuă a funcţionarilor publici în conformitate cu Strategia actualizată a Guvernului României privind accelerarea reformei administraţiei publice,având în vedere prevederile art. 20 alin. (1) lit. h), art. 31 alin. (2) lit. c), art. 48 alin. (1) şi (2) şi ale art. 58 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, precum şi ale art. XVII alin. (1) şi (3) din cartea a II-a titlul III din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei şi ale art. 2 alin. (1) şi (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 81/2001 privind înfiinţarea şi organizarea Institutului Naţional de Administraţie, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul art. 9 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 63/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 604/2003,ministrul de stat, ministrul administraţiei şi internelor, emite următorul ordin: + 
Articolul 1(1) Formarea continuă a funcţionarilor publici se realizează prin:a) programe de formare specializată în administraţie publică sau în domenii/specializări corespunzătoare funcţiilor publice specifice, cu durata de un an sau 2 ani;b) programe de perfecţionare în administraţie publică sau în domenii/specializări corespunzătoare funcţiilor publice specifice, cu durata variabilă între 3 zile şi 90 de zile.(2) Programele de formare specializată în administraţie publică, cu durata de un an sau 2 ani, sunt organizate de Institutul Naţional de Administraţie (INA) şi de instituţii de învăţământ superior acreditate, care au în structură specializarea administraţie publică, acreditată prin cursuri de master. În acest context, INA organizează:a) programul de formare specializată în administraţie publică, cu durata de 2 ani, destinat absolvenţilor de învăţământ superior de lungă durată, cu diplomă de licenţă, în vârstă de până la 30 de ani, în vederea accesului lor rapid la funcţia publică, în condiţiile legii;b) programe de formare specializată în administraţie publică, cu durata de un an, pentru:● înalţi funcţionari publici;● funcţionari publici de conducere;● tineri funcţionari publici.(3) Admiterea la programele prevăzute la alin. (2) se face prin concurs naţional organizat anual de INA sau, după caz, de instituţii de învăţământ superior acreditate.(4) Programele de formare specializată în domenii/ specializări corespunzătoare funcţiilor publice specifice, cu durata de un an sau 2 ani, sunt organizate de instituţii de învăţământ superior acreditate din ţară sau din străinătate, prin cursuri de master, studii academice postuniversitare, studii aprofundate sau studii postuniversitare de specializare.(5) Programele de perfecţionare în administraţia publică sunt organizate de INA, pentru administraţia publică centrală, de centrele regionale de formare continuă pentru administraţia publică locală, precum şi de instituţii de învăţământ superior acreditate în specializarea administraţie publică din ţară sau din străinătate.(6) Programele de perfecţionare în domenii/specializări corespunzătoare funcţiilor publice specifice sunt organizate de şcolile şi centrele de formare continuă din cadrul ministerelor şi altor instituţii centrale, precum şi de instituţii de învăţământ superior din ţară sau din străinătate, acreditate.(7) Programele de formare continuă a funcţionarilor publici se pot organiza şi în parteneriat, pe baza unor acorduri instituţionale între INA, centrele regionale de formare continuă pentru administraţia publică locală, instituţiile de învăţământ superior acreditate, şcolile şi centrele de formare continuă din cadrul ministerelor sau altor instituţii centrale, precum şi alte instituţii acreditate în acest scop.
 + 
Articolul 2(1) Atestarea absolvirii programelor de formare specializată în administraţie publică se face prin diplome INA şi/sau diplome de masterat din partea instituţiilor de învăţământ superior partenere, după caz.(2) Atestarea absolvirii programelor de formare specializată în domenii/specializări corespunzătoare funcţiilor publice specifice se face prin diplome de master, studii academice postuniversitare, studii aprofundate şi studii postuniversitare de specializare, eliberate de instituţiile de învăţământ superior organizatoare.(3) Atestarea absolvirii programelor de perfecţionare se face prin certificate eliberate de instituţiile organizatoare.
 + 
Articolul 3(1) Conţinutul programelor de formare specializată va avea în vedere acoperirea necesităţilor de formare continuă a actualilor şi viitorilor funcţionari publici, stabilite de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, în concordanţă cu obiectivele specifice prevăzute în Strategia de formare continuă a funcţionarilor publici.(2) Pentru funcţionarii publici de conducere, programele de formare specializată vor urmări înţelegerea mecanismelor reformei administraţiei publice româneşti, a conexiunilor dintre guvernarea modernă şi dezvoltarea locală şi rolul politicilor publice în acest context, precum şi, mai general, managementul afacerilor europene.(3) Conţinutul minimal al programelor de formare specializată va fi stabilit de Consiliul ştiinţific al INA şi va fi aprobat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.(4) Pentru programele de perfecţionare conţinutul minimal va fi stabilit de comun acord între furnizorii de formare şi instituţiile publice beneficiare.
 + 
Articolul 4Anual, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, cu sprijinul INA şi al instituţiilor de învăţământ superior acreditate, va stabili portofoliul de programe de formare specializată în administraţie publică sau în domenii/specializări corespunzătoare funcţiilor publice specifice.
 + 
Articolul 5Funcţionarilor publici care în anul 2003 au absolvit forme de învăţământ postuniversitar în specializarea administraţie publică sau care, la data intrării în vigoare a prezentului ordin, urmează una dintre formele de învăţământ menţionate, le sunt echivalate aceste studii cu programele de formare specializată sau de perfecţionare în administraţie publică, organizate de INA sau de centrele regionale de formare continuă pentru administraţia publică locală.
 + 
Articolul 6Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi INA vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 7Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 8Prezentul ordin intră în vigoare la data publicării lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.p. Ministrul de stat, ministrul administraţiei şi internelor,Toma Zaharia,secretar de statMinistrul delegat pentru administraţia publică,Gheorghe EmacuBucureşti, 12 noiembrie 2004.Nr. 418.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x